Inteligenta alunga norii - Trade Talk 25 octombrie 2023

De la TradeVille.ro wiki
Trade talk logo.png

Incertitudinile macro si inflatia ne afecteaza pe toti, insa cel care face primul o miscare inteligenta are un avantaj incontensabil. Iar gigantul care a trecut primul linia de start in domeniul AI, tine la distanta norii macroeconomici, dar obtine extra venituri din... cloud.

Investitorii Microsoft au avut motive de bucurie aseara: divizia de cloud beneficiaza de investitiile companiei in AI, unde compania este cu un pas de gigant in fata competitiei. Nu la fel de veseli au fost investitorii Alphabet, confruntati cu vestea ca afacerile cloud ale companiei au incetinit.

Veniturile din cloud computing ale Alphabet au avut cel mai lent ritm de crestere din ultimele 10 trimestre. Vestea pare si mai proasta din cauza faptului ca, asa cum spuneam mai sus, divizia de cloud a rivalului sau, Microsoft, are o crestere robusta. In urma publicarii rezultatelor, actiunile Alphabet au scazut, desi compania a depasit estimarile Wall Street privind profitul si vanzarile, ceea ce arata cat de mult isi doresc investitorii sa vada castiguri de pe urma AI. Gigantul a ramas in urma si trebuie sa arate ca afacerea cloud ramane competitiva in fata Azure si a Amazon Web Sevices.

Concret, veniturile din cloud ale Alphabet au crescut cu doar 22.5% in al treilea trimestru, fata de un avans de 28% in trimestrul precedent. A fost cea mai lenta crestere consemnata cel putin din primul trimestru al anului 2021. Vanzarile de servicii cloud Azure (ale Microsoft) au crescut cu 29%, fata de un avans de 26% in trimestrul anterior.

Citim pe Reuters ca veniturile din cloud ale Alphabet au fost trase in jos de temerile legate de incetinirea economiei globale, care au fortat companiile sa limiteze cheltuielile pentru serviciile legate de cloud, inclusiv pentru instrumentele scumpe de inteligenta artificiala.

Nu e insa ca si cum Microsoft activeaza intr-un mediu macroeconomic diferit. Inflatia si incertitudinile sunt o realitate si pentru clientii Microsoft. Diferenta? Microsoft a pariat timpuriu pe inteligenta artificiala, construind o relatie cu OpenAI, producatorul ChatGPT, inca din 2020. Gigantul a investit cel putin 10 mld. USD in aceasta companie. Acum foloseste instrumente de inteligenta artificiala generativa pentru a automatiza sarcinile repetitive, dar, mai ales, se foloseste de pozitia dominanta in AI si de popularitatea incontestabila pe care i-a adus-o parteneriatul cu OpenAI.

Platforma Azure AI gazduieste modele lingvistice mari de la OpenAI, precum si modele open source, cum ar fi Meta si Hugging Face, pe care clientii le pot folosi pentru a-si crea propriile aplicatii de inteligenta artificiala. CEO-ul companiei a anuntat ca Microsoft are, in prezent, mai mult de 1 milion de utilizatori platiti ai serviciului platit Copilot, bazat pe AI. In martie, Microsoft a anuntat ca asistentul sau Copilot va fi disponibil in toate aplicatiile 365 (fosta suita Office) incepand cu luna noiembrie.

In incercarea de a recupera decalajul, Alphabet a lansat o avalansa de produse bazate pe AI, de la un instrument de redactare automata a e-mailurilor pana la chatbotul Bard, raspunsul sau la ChatGPT. De asemenea, a inceput sa introduca functii de inteligenta artificiala conversationala in motorul sau de cautare. Toate au venit dupa ce, la finele anului trecut, Alphabet a declansat un cod rosu intern din cauza ascensiunii ChatGPT. Nu stim daca mai este cod rosu de furtuna, dar sigur se anunta in continuare averse. 

TOP TRENDING... GLOBAL[edit | ]

Profit mai mic, dar si vesti bune: Deutsche Bank a anuntat un profit peste asteptari pentru trimestrul al treilea, in pofida unui declin de 8%. Rezultatul a fost in declin, in conditiile in care veniturile bancii de investitii au scazut, in pofida unor cresteri la diviziile de retail si corporate - sustinute de majorarea dobanzilor. Cel mai mare creditor din Germania este ceva mai optimist in ceea ce priveste perspectivele pentru intregul an. De asemenea, a promis rascumparari suplimentre de actiuni anul viitor si returnari de capital mai mari catre actionari.

Si-a luat zborul cu succes: Porsche, desprinsa de Volkswagen Group si listata pe bursa relativ recent, anunta venituri si un profit operational in crestere. Per ansamblu, in primele 9 luni din an, cresterea veniturilor a fost de 13% comparativ cu anul precedent.

Castile in urechi:  Spotify a anuntat primul profit din ultimul an si jumatate, ceea ce a condus la o crestere puternica a actiunilor. Compania a raportat un profit net pe actiune de 0.33 EUR, peste asteptarile analistilor. Platforma a anuntat, de asemenea, care are un numar de 574 mil. utilizatori activi lunar, in crestere de 26% fata de anul anterior.

Chips: Nvidia a inceput sa proiecteze cipuri de PC bazate pe tehnologie de la Arm Holdings, care ar urma sa ruleze sistemul de operare Windows al Microsoft.

Latrati in microfon ce va doare: Telemedicina a prins avant in ultimii an si am apelat si noi la ea in perioada pandemiei. Iar daca a functionat la oameni, de ce nu ar functiona la animale? (ne vin in minte mai multe motive, dar le lasam pe un TT viitor). Indiferent ce parere avem noi despre asta, Amazon ia in considerare o extindere in domeniul telemedicinii veterinare, o noua incercare de a concura cu Walmart, care a inceput sa ofere acest serviciu abonatilor Walmart+ la inceputul acestui an. Amazon s-a extins deja in domeniul sanatatii umane prin achizitionarea One Medical si este un jucator important in domeniul hranei si al produselor pentru animale de companie. 

STIAI CA?[edit | ]

Desi se confrunta cu provocari, telemedicina veterinara este vazuta ca un motor al pietei produselor si serviciilor pentru animale in urmatorii ani. Piata de telemedicina veterinara este estimata sa se situeze la 530 mil. USD in acest an si poate ajunge la 1.23 mld. USD pana in 2028, potrivit unui raport.