Interviul care schimba vara - Trade Talk 18 iulie 2024

De la TradeVille.ro wiki
Trade talk logo.png

Ce vremuri traim zilele astea! De-a dreptul fierbinti si electrizante.

Insa nu ne referim la caldura tropicala sau preturile spot exorbitante ale electricitatii din Romania. Ci la interviul aparut alaltaieri, in care Donald Trump ne-a clarificat mai multe necunoscute. 

1. Interviul

Haideti sa vedem mai intai un rezumat al discutiei pe care Trump a avut-o cu cei de la Bloomberg.

Jay Powell va fi lasat sa-si termine mandatul la sefia Fed-ului, care expira in mai 2026. Concesia e surprinzatoare, tinand cont de relatia personala mega-abraziva dintre cei doi, dar se potriveste liniei mai echilibrate adoptate de Trump imediat dupa tentativa de asasinat din weekend. Jamie Dimon, in prezent CEO JPMorgan Chase si unul dintre cei mai respectati bancheri de pe Wall Street, va fi considerat pentru functia de secretar al Trezoreriei. Sa fim onesti, Trump a avut dreptate despre NATO, China si imigratie, economia a inflorit, reforma fiscala a functionat, a declarat Dimon anul asta in ianuarie cu ocazia forumului anual de la Davos. Tarifele de import bilaterale vor face (din nou) casa buna cu administratia republicana de la Washington, desi Trump zice ca, de fapt, nu iubeste sanctiunile. Supra-taxarea propusa deocamdata se ridica la 60% in privinta importurilor din China si la 10% vizavi de restul planetei. Impozitul aplicat companiilor va fi redus pana la 15%, comparativ cu 21% in prezent. Asta-i combustibil suplimentar pentru universul business-urilor cu capitalizare (ceva mai) mica, ale caror afaceri sunt concentrate preponderent in SUA, reprezentate pe Wall Street de indicele Russell 2000. Atitudinea in privinta Taiwanulul e-acum (in cel mai bun caz) ambivalenta. Daca insula vrea sprijinul Americii, trebuie sa plateasca, zice Trump, care pare sa-si asimileze forta militara unei veritabile companii de asigurari. In decembrie 2016, la nicio luna de la castigarea alegerilor, Trump l-a sunat direct pe Tsai Ing-wen, presedintele de-atunci al Taiwanului, marcand prima initiativa de genul asta din 1979 incoace.

Ah, si TikTok va continua sa existe. Apropo, chinezii care detin platforma, adica ByteDance, sunt #1 in topul celor mai valorosi unicorni din lume: 225 mld. USD, mai precis, de-aproape 3x peste OpenAI. Daca rivali precum Meta Platforms, Google sau Netflix vor sa intervina, asta-i momentul. Cu asteriscul ca donatiile sunt primite nu doar in dolari, ci si-n Bitcoin.

2. Iuresul

Fed-ul ar trebui sa se abtina de la taierea dobanzilor pana in noiembrie, cere Trump.

Powell va fi lasat sa lucreze. Fed-ul va taia intr-o economie care doar aluneca, nu se prabuseste. In schimb, chestiunea deficitelor reapare brusc pe radar. Astea-s ingrediente pentru o ascutire a curbei dobanzilor din SUA. Nu-i intamplator ca actiunile bancilor americane se apreciaza zilele astea. Bank of America a sarit marti cu mai bine de 5%. O alura tot mai ascutita a curbei dobanzilor avantajeaza teoretic bancile, incurajand perceptia cresterii marjelor. Nemaivorbind de includerea explicita a lui Dimon pe lista candidatilor la sefia Trezoreriei. Care-i sloganul Conventiei republicane care-ajunge azi la final? Make America Wealthy Again. Izolationismul lui Trump e vazut intr-o lumina protectiva pentru companiile de-acasa. Impozitarea ar putea fi redusa, reglementarile diluate, iar spiritul antreprenorial, dezlantuit din nou. Cred ca va salta cu inca 40% in urmatoarele doua luni si jumatate, afirma celebrul analist Tom Lee despre indicele Russell 2000.

Dobanzile vor fi mai mici, desi riscul inflatiei creste, nu scade. Deficitele ameninta sa fie si mai naucitoare. Relatiile internationale primesc o noua runda de crosee direct in fata. Trump zguduie politica de facto a Americii in legatura cu Taiwanul. Daca mai era nevoie, toate acestea ajuta aurul, care marti a atins un nou maxim istoric. Iar asta, ironic, fix cand banca centrala a Chinei a intrerupt achizitiile facute pe banda rulanta in ultimii doi ani. Si mai nefiresc, Newmont Corporation si Barrick Gold, adica cei mai prolifici mineri ai metalului pretios, sunt inca sub performanta indicelui S&P 500 din acest an.

3. Bitcoin, de la marathon la sprint

Bitcoin trebuie minat in America, altfel chinezii ne vor sub-mina pe noi, declara deschis Trump in interviu.

Companiile listate din SUA specializate in aria asta inseamna acum circa 1/3 din capacitatea totala de minare BTC la nivel global, insa procentul nu pare suficient pentru candidatul republican. Miza politica e uriasa: 86 de milioane de americani par sa detina Bitcoin, adica 1 din 4. Mai mult, circa 20% din democrati poseda criptomoneda pe-undeva prin finantele lor personale. Despre subiect am scris si noi in mod repetat (aici si aici).

Nu mai scriem doar noi. Morning Bew, probabil cel mai citit newsletter din lume, le-a dedicat ieri o editie speciala minerilor BTC. Si tot ieri, FT a avut acelasi sector pe prima pagina a editiei online. Dar si-n industria asta ciudateniile se tin lant: in ciuda aprecierilor din ultimele cateva zile, Marathon Digital Holdings, cel mai important miner BTC american si #3 in topul global al detinerilor BTC corporative (dupa MicroStrategy a lui Michael Saylor si Galaxy Digital a lui Mike Novogratz), e plus doar 9% pana acum in 2024, la jumatate din avansul indicelui S&P 500. 

TOP TRENDING[edit | ]

BVB: Incercam sa aducem 8 noi companii la bursa noastra, dintre care trei cu actiuni, spune Alexandru Dobre, Director Finante Corporative TradeVille. Indicele principal BET a atins ieri al treilea maxim istoric consecutiv, actiunile Banca Transilvania generand 40% din rulajul total. Actiunile MedLife s-au stabilizat in ultima luna, dupa un avans cumulat de 44% in mai si iunie.

Macro: Banca Centrala Europeana a anuntat azi, cu putin timp in urma, ca mentine deocamdata dobanzile pe care le controleaza in zona euro, dupa ce le taiase la inceputul lunii trecute. Inca ridicate, caracterizeaza institutia presiunile inflationiste din interiorul blocului. Fed-ul e-aproape de-a taia si el, inca nu-i pregatit 100%, scrie Nick Timiraos in WSJ.

Politica: Pana si Chuck Schumer, liderul majoritatii democrate din Senatul american, prefera ca Joe Biden sa se retraga din cursa alegerilor prezidentiale. La fel Nancy Pelosi. Ieri, Biden a fost diagnosticat din nou cu Covid-19, fiind nevoit sa renunte la un discurs in Las Vegas. M-as retrage din cursa doar in cazul unei circumstante medicale speciale, a declarat actualul presedinte intr-un interviu aparut tot ieri.

Wall Street: Indicele Nasdaq Composite a incheiat ieri minus aproape 3%, suferind cea mai nefasta sesiune din decembrie 2022 incoace. ASML Holding a picat 11%, iar Arm Holding, AMD, Marvell Technology, Qualcomm si Broadcom au pierdut fiecare cel putin 7%. TSMC si Nvidia au plonjat si ele cu-aproape 8%, respectiv peste 6%.

Cipuri: Administratia Biden se gandeste sa impuna cele mai severe restrictii posibil producatorilor de semiconductori din statele aliate, daca acestia continua sa permita Chinei accesul la tehnologiile occidentale. Olandezii de la ASML Holding par sa fie (si ei) vizati in mod direct. Am fost stupizi, Taiwanul ne-a luat industria asta si s-a imbogatit, afirma Donald Trump in interviul publicat marti de Bloomberg.

Rezultate: La TSMC, profitul net inregistrat in cel de-al doilea trimestru a batut asteptarile (plus 36% vs aceeasi perioada din 2023). Pentru intregul an curent, Johnson & Johnson estimeaza incasari peste cele anticipate anterior, rezultatele celui de-al doilea trimestru depasind si-aici prognozele. Azi raporteaza Netflix (dupa inchiderea sesiunii de tranzactionare), iar maine, American Express (inaintea deschiderii). Pentru companiile din indicele S&P 500, in sezonul curent de raportari asociate celui de-al doilea trimestru, analistii se-asteapta la profituri mai mari cu 9% (vs perioada similara din 2023). Rezultatele nete au batut estimarile in 37 din ultimele 40 de trimestre.

Auto: Actiunile Tesla vor sari de 10x pe seama robotaxi-urilor, crede Cathie Wood, care administreaza familia ETF-urilor sub umbrela Ark Investment Management. Programata initial pentru luna viitoare, dezvaluirea conceptului robotaxi a fost amanata pentru octombrie. 1/3 din clientii Ferrari au varste sub 40 de ani, reitereaza SupercarBlondie o declaratie facuta cu un an in urma de CEO-ul Benedetto Vigna. Si apropo de subiectul din intro, italienii accepta tot de anul trecut plati in Bitcoin.

Europene:  Actiunile Nokia picau 8% azi-dimineata pe bursa din Helsinki, dupa ce finlandezii au anuntat cele mai modeste incasari trimestriale din 2015 incoace. In schimb, Volvo Cars urca 7% la Stockholm, pe seama raportarii unui profit operational record pentru cel de-al doilea trimestru. La Adidas, gratie reinventarii in mandatul noului CEO Bjorn Gulden (despre care-am povestit pe larg in aprilie), vanzarile au crescut cu 11% in cel de-al doilea trimestru (vs intervalul identic din 2023), nemtii asteptandu-se la profitabilitate peste prognozele anterioare pentru intregul an curent. Airbus va obtine chiar luna asta certificarea de zbor pentru o noua varianta de aeronava din familia A321.

Petrol: Cotatiile WTI raman in dupa-amiaza asta pe la 80 USD pe baril, insa analistii JPMorgan Chase cred ca pot ajunge la 100 USD pe baril pana la finalul anului. Stocurile americane sunt acum cu aproximativ 5% sub media ultimilor 5 ani pentru aceasta perioada din an. ExxonMobil si Chevron raporteaza ambele pe 2 august. Pana acum in 2024, actiunile celor mai mari doi producatori americani sunt plus 18%, respectiv plus 8%. 

STIAI CA?[edit | ]

La finalul primului trimestru, investitorul legendar Stanley Druckenmiller avea 15% din portofoliu in indicele Russell 2000.