Investitii energice la BVB - Trade Talk 24 septembrie 2024
Romgaz e una dintre companiile din portofoliul Ministerului Energiei de care sunt foarte mandru, a scris zilele trecute Sebastian Burduja pe contul personal de LinkedIn. Dar suntem convinsi ca acelasi lucru e valabil despre toate celelalte nume incluse in ETF Energie Patria-TradeVille.
Peste 34 mld. RON a incasat guvernul de la Bucuresti din 2016 pana anul trecut, sub forma dividendelor platite de marile grupuri de energie la care statul e actionar majoritar, inclusiv aproape 8 mld. RON de la Romgaz. Insa 2024 aduce in paralel un fir narativ diferit: investitiile.
1. Petrol si gaze naturale
Mega-proiectul Neptun Deep avanseaza conform graficului si in siguranta, forajul fiind asteptat sa inceapa chiar anul viitor.
Asta-i de departe cea mai spectaculoasa desfasurare de forte din istoria sectorului romanesc de energie. Valoarea proiectului e anticipata la 4 mld. EUR, parteneri principali fiind (in cote egale) OMV Petrom si Romgaz. Miza? Aproximativ 100 de miliarde de metri cubi de gaz natural, echivalent consumului intern pentru un intreg deceniu. Operatiunile de foraj vor fi realizate la adancimi de pana la 3,400 de metri.
Ne mentinem estimarea de-a extrage primele molecule de gaz din Marea Neagra in 2027, a declarat recent Christina Verchere, CEO, OMV Petrom. Partea noastra din Neptun Deep va fi finantata din surse proprii, intrucat beneficiem de-o pozitie de net cash, a completat Alina Popa, CFO, care-a fost prezenta la editia din 10 septembrie a conferintei trimestriale Quarterly Report.
Romgaz a inceput discutiile cu investitorii pentru lansarea celei mai mari emisiuni de obligatiuni a unei companii controlate de stat din Romania, in valoare totala de 1.5 mld. EUR. Destinate in principal finantarii Neptun Deep, transele emisiunii vor fi listate pe bursa din Luxemburg si ulterior pasaportate la Bursa de Valori Bucuresti. Cel mai prolific producator autohton de gaze naturale a investit 1.25 mld. RON in primele sase luni din 2024, cifra urmand sa ajunga la 4 mld. RON pana la finalul anului. Urmatorii doi ani, adica 2025 si 2026, vor fi marcati la randul lor de investitii substantiale. Am avut si o majorare de capital, in care am oferit 9 actiuni gratuite la 1 detinuta, ceea ce-a pus presiune pe pret, dar a adus si lichiditate, spune Razvan Popescu, CEO.
La OMV Petrom, profitul net aproape ca s-a triplat in primul semestru (vs aceeasi perioada din 2023), chiar daca vanzarile au scazut cu 3%. La Romgaz, prima jumatate a anului a adus o crestere de 9% a profitului net, inclusiv pe seama eliminarii contributiei de solidaritate, chiar daca afacerile au scazut cu 20%.
Au existat si performante remarcabile de ordin operational in primele sase luni. Detinuta de OMV Petrom, centrala electrica de la Brazi a inregistrat cea mai mare productie de energie de cand exista, acoperind 8% din totalul de electricitate al tarii. La Romgaz, productia proprie de gaze naturale a consemnat prima crestere semestriala din ultimii trei ani, compania reusind sa asigure aproximativ 1/2 din consumul national.
In primul semestru, OMV Petrom a realizat in jur de 51% din veniturile si profitul net bugetate pentru intregul an. La Romgaz, procentele au fost chiar mai ridicate: 55% in cazul veniturilor, respectiv 91% in privinta profitului net.
2. Electricitate
Electrica nu participa la proiectul Neptun Deep, dar in cei zece ani scursi de la listarea din 2014, investitiile totale ale grupului au depasit 6 mld. RON. Raman si-acum o prioritate, indica in primavara Alexandru-Aurelian Chirita, CEO. Si Electrica se gandeste la obligatiuni: o emisiune de pana la 500 mil. EUR, cu o maturitate de maximum 10 ani, pe piata de capital din Romania sau in afara granitelor noastre.
Focusul e pe investitii si la Hidroelectrica, inclusiv pentru retehnologizarea centralei de la Vidraru, care functioneaza de peste 50 de ani doar cu mentenanta. Ne concentram asupra business-ului de baza si respectam planul de acordare a dividendelor, precizeaza Karoly Borbely, CEO. Investitiile sunt sinonime si cu Nuclearelectrica. In iulie, unicul producator local de energie nucleara a majorat la 243 mil. USD plafonul de imprumut pentru RoPower Nuclear, filiala dedicata dezvoltarii reactoarelor mici si modulare aici in Romania. Potrivit unei analize recente a Ministerului Energiei, costul total al mini-reactoarelor de la Doicesti si al noilor unitati de la Cernavoda e evaluat la aproape 12 mld. EUR.
Apropo de industria nucleara, subiect rulat constant in TradeTalk: in SUA, Constellation Energy vrea sa redeschida una dintre unitatile centralei Three Mile Island, locatia celui mai sever accident inregistrat vreodata pe teritoriul american, in urma cu patru decenii si jumatate.
Si mai important: energia produsa aici va fi vanduta celor de la Microsoft, pentru urmatorii 20 de ani. Insa nu-i prima intelegere de aceasta natura: anul trecut in vara, cele doua parti semnasera un alt contract, pentru electricitate furnizata unui centru de date situat in Virginia. Amazon Web Services e la un pas de-a bate palma si ea cu Constellation Energy. In martie, divizia cloud a celor de la Amazon a cumparat un centru de date alimentat cu energie nucleara in Pennsylvania, platind 650 mil. USD. De fapt, creatia lui Jeff Bezos investeste deja mai mult in infrastructura centrelor de date decat in hub-uri logistice destinate business-ului central din retail. Si Google flirteaza cu nuclearul. Ar fi de preferat daca electricitatea ar veni pe seama reactoarelor mici si modulare, zice Maud Texier, cel care conduce eforturile de decarbonizare si tranzitie la energie verde. In viitor, America si China vor avea cateva mega-computere avansate, propulsate de energie nucleara si protejate de capacitati militare pe masura, banuieste Eric Schmidt, CEO la momentul listarii din 2004. Pe bursa americana, Constellation Energy a zburat vineri cu 22%, dupa anuntarea noului parteneriat cu Microsoft, actiunile inregistrand saptamana trecuta cea mai mare apreciere din indicele Nasdaq 100. Vistra si NuScale Power, alte doua nume importante pe segmentul energiei nucleare, au inchis vineri plus 17%, respectiv plus 11%. Cameco si Centrus Energy, companii specializate in extractia si procesarea uraniului, au castigat 8%, respectiv 9%. Iar Oklo, proiectul reactoarelor (si mai) mici si modulare al lui Sam Altman, introdus in TradeTalk imediat dupa listarea din primavara asta, a saltat cu 27%.
Formalitatile redeschiderii centralei Three Mile Island trebuie grabite, solicita public Josh Shapiro, guvernatorul statului Pennsylvania. Afiliatia politica a lui Shapiro e pe cat de intriganta, pe-atat de promitatoare pentru viitorul industriei nucleare americane: democrata.
TOP TRENDING[edit | ]
BVB: Antibiotice Iasi si Premier Energy, abia primite in indicele principal BET, au pierdut ieri 0.3%, respectiv 0.6%. In schimb, Conpet, care-a iesit din referinta bursei noastre, a inchis plus 2.7%. In BET, cele mai mare aprecieri au fost la Hidroelectrica (+1.7%) si BRD Groupe Societe Generale (+1%), in timp ce MedLife si Transelectrica au scazut cu 2.6%, respectiv 2.4%. In oferta de rascumparare de actiuni pe care Fondul Proprietatea o deruleaza pana maine la ora 12:00, gradul de subscriere inregistrat ieri dupa-amiaza urcase la 540%.
Energie: In 2024, vom avea conectati la retea 1,000 MW in energie regenerabila, echivalentul unui reactor nuclear si jumatate, afirma Sebastian Burduja, ministrul Energiei. Avem in dezvoltare proiecte care vor genera aproximativ 280 MW, pe care vrem sa incepem sa le construim in urmatoarele 12 luni, dezvaluie Peter Stohr, CFO, Premier Energy. In weekend au revenit preturile spot negative la energie electrica.
Rezultate: La Adiss, companie specializata in epurarea si tratarea apei, primul semestru a adus vanzari mai mici cu 37% (vs aceeasi perioada din 2023) si pierderi de 3x mai mari. Producatorul clujean de lactate Bonas a incheiat primele sase luni cu un profit net in scadere cu 27%. Restart Energy a trecut pe pierdere de 8 mil. RON in primul semestru, pe seama unor afaceri mai mici cu 70%, furnizorul de electricitate anuntand si implementarea unui proiect fotovoltaic de circa 900 de mii EUR pentru compania Techno Proenergy din Sibiu.
Imbold: Banca centrala a Chinei a anuntat azi-dimineata un pachet stimulativ semnificativ in sprijinul economiei si al bursei locale. Pietele din Shanghai si Shenzhen au raspuns cu cele mai spectaculoase aprecieri din ultimii 4 ani. La NYSE, Alibaba era plus 5% azi in pre-deschidere, avansul inregistrat aseara pentru ultimele 12 luni fiind de 8%. Despre gigantul chinez de tehnologie am scris pe larg in primavara.
Wall Street: Indicii S&P 500 si DJIA au inchis ieri la noi maxime istorice. Tesla, Intel si Arm Holdings au castigat 5%, 3%, respectiv 2%. Peste 60% din totalul companiilor listate la NYSE se tranzactioneaza deasupra mediilor mobile corespondente ale ultimelor 200 de zile. Analistii JPMorgan Chase raman optimisti in privinta Micron Technology, care raporteaza maine rezultatele trimestriale.
Dobanzi: Vorbesc cu Jay Powell, dar nu ne coordonam miscarile, afirma Christine Lagarde, presedintele Bancii Centrale Europene. Investitorii coteaza acum o sansa de 50% ca institutia sa taie (din nou) luna viitoare cu 25 bps dobanzile pe care le controleaza in zona euro, fata de 20% saptamana trecuta. In privinta urmatorului anunt al Fed-ului din 7 noiembrie, probabilitatile sunt deocamdata 51% pentru o scadere de 50 bps si 49% pentru numai 25 bps.
STIAI CA?[edit | ]
ETF Energie Patria-TradeVille, care urmareste performanta celor mai importante companii de energie si utilitati listate la Bursa de Valori Bucuresti, e plus 16% pana acum in 2024. Avansul inregistrat anul trecut s-a ridicat la 24%.