JT Grup Oil vine la BVB - Trade Talk 27 mai 2024

De la TradeVille.ro wiki
Trade talk logo.png

Nivelul energiei creste brusc la Bursa de Valori Bucuresti... la propriu. IPO-ul Premier Energy a marcat aceasta primavara, subscrierile investitorilor retail ridicandu-se la circa 1 mld. RON in primele trei zile, cu 30% peste valoarea intregii oferte publice. Apropo, la TradeVille urmeaza alte cinci sase oferte atractive cu actiuni si obligatiuni, inclusiv din energie.

Actiunile Premier Energy debuteaza maine pe piata principala. Tot maine demareaza la BVB un nou IPO, tot din sectorul de energie. 

1. Oferta publica JT Grup Oil

Incepand de maine pana pe 10 iunie, JT Grup Oil deruleaza o oferta publica initiala de vanzare de actiuni (simbol JTG), destinata majorarii capitalului social, in urma careia se va lista pe piata AeRO.

Pretul la care pot subscrie investitorii retail e 6.5 RON pe actiune. In primele cinci zile lucratoare ale IPO-ului (adica pana pe 3 iunie inclusiv), investitorii retail beneficiaza de discount 16% din pretul de oferta, putand subscrie la 5.46 RON pe actiune.

Subscrierea minima e de 300 de actiuni. Alocarea actiunilor se va face in ordinea subscrierilor, in cazul unei supra-subscrieri metoda de alocare fiind pro-rata.

Oferta publica presupune vanzarea a 10 milioane de actiuni. In urma listarii, capitalul social se va majora cu aproximativ 14 mil. EUR. Aproape 29% din noul capital al companiei va fi listat pe bursa. Suma atrasa va fi utilizata pentru dezvoltarea unor noi linii de business, extinderea gamei de servicii si eficientizarea operatiunilor.

Oferta va fi considerata incheiata cu succes indiferent de valoarea subscrisa. Ar putea fi inchisa anticipat, incepand cu a doua zi lucratoare a IPO-ului (adica miercurea asta, 29 mai), daca la finalul unei zile de subscriere se atinge pragul de 75%, respectiv daca pana in acel moment au fost subscrise valabil cel putin 7,500,000 din actiunile oferite.

 Ca de obicei, inaintea subscrierii, autorii acestui TradeTalk va recomanda sa cititi cu atentie prospectul si toate documentele ofertei.

Pe langa distribuirea de dividende sub forma de numerar, avem in plan, in cazul in care performantele inregistrate anual ne vor permite acest lucru, si distribuirea dividendelor sub forma de actiuni gratuite, spune Bogdan Aldea, CEO si presedintele Consiliului de Administratie.

2. Cine este JT Grup Oil?

Infiintata in 2001, JT Grup Oil e una dintre cele mai importante companii active pe piata distributiei de carburanti din Romania. In plus, e si dezvoltatorul primului terminal autohton privat de produse petroliere, in portul Constanta.

In perioada 2004 2005, JT Grup Oil a construit un terminal de bitum la Medgidia. Avea sa fie vandut la scurt timp dupa receptie, banii obtinuti fiind investiti in dezvoltarea retelei de distributie a carburantilor. In 2008, compania avea deja pe piata peste 250 de rezervoare dotate cu pompe si indicatori de nivel.

Incepand de anul trecut, JT Grup Oil si-a diversificat gama de produse, inclusiv prin accesarea segmentului de motorina fara acciza, care deserveste vasele comerciale pentru porturile Midia si Constanta.

 In prezent, JT Grup Oil construieste cel mai nou terminal de produse petroliere lichide la Marea Neagra, pe seama unei investitii totale de 25 mil. EUR. Finantat inclusiv prin fonduri europene care sustin lucrari majore de infrastructura, primul terminal privat construit aici in ultima jumatate de secol va fi 100% functional pana la finalul acestui an.

Etapa #1 de dezvoltare a fost deja incheiata cu succes. Amplasat in incinta Portului Constanta Nord, terminalul va dispune de opt rezervoare cu o capacitate totala de stocare de 31,500 de tone, beneficiind de conexiune pe calea ferata si rutiera la infrastructura portuara si nationala.

Etapa #2 a constructiei va fi completata pana in decembrie. Cel mai modern terminal ridicat vreodata la Marea Neagra ar trebui sa urce semnificativ capacitatea de stocare si distributie a carburantilor, acoperind pana la 1 milion de tone pe an din deficitul anual de 2.5 milioane de tone. Semnalele din piata sunt pozitive, confirmand interesul partenerilor nostri din Bulgaria, Ucraina si Ungaria, care solicita capacitati de depozitare si incarcare-descarcare ale produselor, spune Bogdan Aldea.

In ultimul deceniu, afacerile companiei au crescut constant, de la 136 mil. RON in 2014 la 224 mil. RON anul trecut. Din 2025, previziunile noastre arata o crestere a cantitatii vandute, de la 50 de mii de tone la 500 de mii de tone anual, care va genera o multiplicare de aproximativ 10x a cifrei de afaceri, precizeaza Steluta Lebidov, CFO. Potrivit prospectului, JT Grup Oil urmareste cresteri de 128%, respectiv 343% ale profitului net pentru 2025 si 2026 (vs rezultatul net estimat pentru 2024).

 

TOP TRENDING... LA BVB[edit | ]

QUARTERLY REPORT: Evenimentul trimestrial cu companii de top la BVB va fi LIVE pe 12 iunie de la ora 17:30, la One Tower in Bucuresti. Produsa de Ziare.com, editia #4 are TradeVille drept partener esential si Restart Energy, companie activa pe piata de energie regenerabila inca din 2009, ca sponsor principal. Biletele sunt disponibile la un pret promotional pana pe 5 iunie.

Debut: Maine intra la tranzactionare actiunile Premier Energy, pe piata principala a BVB, in urma celei mai mari oferte publice a unei companii antreprenoriale din ultimii 5 ani. Capitalizarea anticipata se ridica la 2.4 mld. RON, compania fiind evaluata la 6x profitul net obtinut in ultimele 12 luni.

Record: Nou maxim istoric vineri pentru indicele principal BET, care-a inchis saptamana trecuta la 17,680 de puncte. In topul aprecierilor au fost Purcari Wineries (+3.5%), OMV Petrom (+3.2%), Transelectrica (+2.8%), Romgaz (+2.4%) si MedLife (+2.3%). In schimb, cele mai pronuntate scaderi au afectat Transport Trade Services (-2.5%) si One United Properties (-1.6%). Au atins la randul lor noi varfuri record Hidroelectrica (plus 30% fata de pretul de referinta din IPO-ul verii trecute) si Banca Transilvania, in timp ce Romgaz si Digi Communications se apropie de-o performanta similara. Cu tot cu dividende, accesibil investitorilor via ETF BET Patria-TradeVille, indicele BET e mai sus cu-aproape 6% luna aceasta (si cu 18% de la inceputul anului).

IT: 2B Intelligent Soft (BENTO) a raportat pentru primele trei luni triplarea veniturilor din exploatare, profitul net crescand de peste 8x (vs aceeasi perioada din 2023). Compania specializata in solutii software si servicii de infrastructura IT si cloud a anuntat luna trecuta semnarea a doua contracte semnificative cu doi clienti activi in sectorul de energie. Listate din martie 2022 pe piata AeRO, actiunile au sarit vineri cu 7% (si sunt plus peste 150% in ultimele 12 luni).

Energie: Prospectiuni aproape ca si-a triplat profitul net in primul trimestru (vs perioada identica din 2023), desi afacerile au scazut cu 15%. Romgaz acorda 9 actiuni gratuite la fiecare detinuta de actionarii inregistrati pana pe 29 mai (miercurea asta), capitalul social majorandu-se cu circa 3.5 mld. RON. Tot miercuri e ultima zi in care investitorii pot cumpara actiuni Nuclearelectrica purtatoare de dividende din profitul pe 2023, cu randament de-aproape 8%. Transgaz incearca pentru a treia oara consecutiv sa contracteze construirea unei conducte declarata de importanta nationala, dar refuzata la finantare nerambursabila din partea UE. Din 2027, Romania va fi #1 ca producator de gaze in Europa, datorita proiectului Neptun Deep din Marea Neagra, spune Sebastian Burduja, ministrul Energiei. Hidroelectrica va aloca in urmatorii patru ani un buget de aproximativ 1 mld. RON Uzinei Constructoare de Masini Hidroenergetice, fosta UCM Resita.

Amanet: Anual, din profitul net pe care-l generam, 35% e distribuit actionarilor ca dividende, iar restul de 65% e reinvestit in extinderea business-ului, spune Cosmin Popovici, CEO MAGNOR (anterior CreditAmanet). Compania specializata in servicii de creditare pe termen scurt de tip amanet si schimb valutar are in prezent 25 de magazine in toata tara, inclusiv in Bucuresti, si doua website-uri. Pentru 2024, MAGNOR mizeaza pe afaceri de 125 mil. RON, in crestere cu 25% (vs anul precedent).

TOP TRENDING... GLOBAL[edit | ]

Wall Street: Indicele DJIA a pierdut putin peste 2% saptamana trecuta, dupa ce reusise sa escaladeze graficele pentru 5 saptamani la rand. In schimb, indicele Nasdaq Composite a transat saptamana la un nou record, al 11-lea din acest an. Dupa un avans de 15%, Nvidia a incheiat saptamana valorand aproape 2.7 tln. USD, mai mult decat Tesla si Amazon luate impreuna (si mai mult decat toata bursa din Germania). In topul aprecierilor din indicele S&P 500 au fost First Solar (+39%) si Moderna (+27%), in timp ce Walgreens Boots Alliance si Target au pierdut aproape 12%, respectiv 9%. Dell Technologies a atins vineri un nou maxim istoric, actiunile dublandu-se in acest an. GameStop a saltat cu 13% in sesiunea extinsa de vineri seara, pe seama anuntului ca a atras 933 mil. USD printr-o majorare de capital. Apropo, actiunile GameStop crescusera de peste 4x de la final de aprilie pana la mijlocul acestei luni, apoi au picat cu 60%. Lululemon Athletica a plonjat cu-aproape 10% saptamana trecuta, actiunile fiind minus 41% in acest an si marcand cea mai deceptionanta evolutie din indicele S&P 500. Bursa americana e inchisa azi cu ocazia Memorial Day, se redeschide maine.

Energie: Oklo, compania specializata in reactoare nucleare super-mici si modulare, creata de Sam Altman si pusa pe radar in TradeTalk imediat dupa listarea recenta la NYSE, a saltat vineri cu 34%. Oklo agrease joi sa livreze 100 MW de electricitate celor de la Wyoming Hyperscale, pentru alimentarea unor centre de date. Asta-i doar varful icebergului, anunta Jacob DeWitte, CEO. Analistii Goldman Sachs atrag atentia ca fondurile de investitii isi majoreaza expunerile pe segmentul infrastructurii energetice destinate functionarii centrelor de date si aplicatiilor AI, nume precum Littelfuse, AES Corp. si TD Synnex Corp. urcand rapid in topul popularitatii.

Petrol: Brent si WTI au incheiat saptamana trecuta la circa 82 USD pe baril, respectiv 78 USD pe baril, dupa ce cotatiile ambelor specificatii picasera joi la cele mai modeste valori din februarie incoace. Programata initial pentru 1 iunie, intalnirea OPEC+ va avea loc o zi mai tarziu, pe 2 iunie, si exclusiv online. Reduceri cumulative de productie de aproximativ 2.2 milioane de barili pe zi expira teoretic la finalul lunii viitoare, analistii anticipand ca vor fi extinse macar pana spre toamna.

Macro: Miercuri vin cifrele preliminare de inflatie pentru luna curenta din Germania. Pentru zona euro, aceleasi cifre sosesc vineri, economistii asteptandu-se la o rata anuala de 2.5% (vs 2.4% in aprilie). Tot vineri aflam dinamica inflatiei din SUA potrivit calculului preferat de Fed, insa cifrele vor fi pentru aprilie, economistii anticipand o crestere de 0.2% a preturilor de consum excluzand alimentele si energia (vs luna precedenta), cel mai modest avans din acest an. Investitorii care cred ca stiu cum vor evolua dobanzile se amagesc, zice Paul Krugman, laureat al premiului Nobel pentru economie si editorialist in The New York Times. Urmatorul anunt de politica monetara al Bancii Centrala Europene vine saptamana viitoare, pe 6 iunie. Fed-ul decide in aceeasi zi in care ne revedem la Quarterly Report, adica pe 12 iunie.

 

STIAI CA?[edit | ]

Dezvoltat de JT Grup Oil, singurul terminal privat de produse petroliere lichide din Marea Neagra va fi complet automatizat, declara Jean Paul Tucan, actionar majoritar al companiei, la "Banii in miscare".