Mai profitabil ca Warren Buffett - Trade Talk 17 septembrie 2024

De la TradeVille.ro wiki
Trade talk logo.png

E pur si simplu tipul pe care visezi sa-l ai pe speed dial: 115 trimestre pe plus dintr-un total de 120 si niciun an pe minus, nici macar in 2008.

Nu mai administreaza bani pentru clienti externi de prin 2010, dar e vazut si-acum drept unul dintre cei mai profitabili investitori din istorie. 

1. Cine-i Stanley Druckenmiller?

Cu doar o zi inaintea crahului bursier de pe Wall Street din octombrie 1987, Druck era cumparator inversunat de actiuni americane. A scapat teafar. Si nu oricum, ci profitand enorm pe seama prabusirii.

Multe dintre castigurile epice realizate de George Soros intre 1988 si 2000 au sosit la inspiratia lui Druckenmiller, inclusiv miliardul facut in 1992 pe seama atacului speculativ contra lirei sterline.

Prabusirea companiilor de tehnologie din 2000 l-a prins cu detineri enorme in acest sector. Nici macar asta nu l-a dat gata: in toamna aceluiasi an, Druck a pariat pe-o scadere masiva a dobanzilor titlurilor de stat, recuperand toate pierderile si trecand pe plus.

In 2015, Druckenmiller l-a avertizat pe Buffett ca s-a pacalit cumparand actiuni IBM. A avut (din nou) dreptate: in cei sase ani in care Berkshire Hathaway a pastrat detinerea, veterana tehnologiei americane n-a facut aproape nimic pe grafice, in timp ce indicele S&P 500 s-a dublat. Apropo, ar fi grozav sa aflam ce crede Druck despre noul IBM, ca tot am dezvaluit povestea reinventarii intr-un TradeTalk recent.

Chiar si la vremuri noi, Druck poate fi inaintea vremurilor. N-a cedat tentatiei de-a vinde in lipsa actiuni Tesla pe la mijlocul deceniului trecut, cand (aparent) o lume intreaga facea asta. A fost unul dintre investitorii timpurii in Toggle AI, un soi de ChatGPT special dedicat bursei. Investeste si-n Perplexity, alt concurent tot mai popular al celor de la Open AI.

Timid la inceput cu aparitiile publice, Stanley Druckenmiller i-a oferit lui Jack D. Schwager sansa unui interviu fabulos, la inceputul anilor '90, publicat in a doua carte a celebrei serii "Market Wizards". Profilul investitorului apare chiar mai clar conturat in "More Money Than God: Hedge Funds and the Making of the New Elite" a lui Sebastian Mallaby, probabil cea mai buna carte despre legendele bursei americane scrisa vreodata, in opinia autorilor acestui TradeTalk.

2. Fisa de portofoliu

Nu doar companiile raporteaza trimestrial pe Wall Street, ci si multi-milionarii: reglementarile legale din SUA ne permit sa aflam, cu intarziere de cel mult 45 de zile de la incheierea unui trimestru calendaristic, detinerile de actiuni ale investitorilor institutionali cu portofolii de minimum 100 mil. USD.

Pentru Stanley Druckenmiller, cea mai importanta miscare la inceput de 2024 a fost sa taie aproape 3/4 din detinerea la Nvidia, dupa ce actiunile sarisera de la 150 USD la 900 USD. Primele achizitii datau din toamna lui 2022, fiind facute cu putin timp inaintea lansarii ChatGPT.

Nu tin pozitii pentru 10 sau 20 de ani, nu-s Warren Buffett, desi mi-as fi dorit, a marturisit investitorul intr-un interviu la CNBC. Ironic, tot in primul trimestru, Buffett a redus si el cu 13% o participatie uriasa la Apple.

Druck a continuat sa-si diminueze expunerea pe Nvidia in cel de-al doilea trimestru, la pachet cu 2/3 din pozitia pe Microsoft. Coherent, o companie americana mai putin cunoscuta, specializata in lasere industriale si listata la NYSE, a devenit #1 in structura portofoliului, inghitind vreo 10% din totalul banilor. Dar autorii acestui TradeTalk au remarcat instant o alta achizitie importanta facuta in premiera: Philip Morris International. 

3. Fum fara foc?

Sectoarele defensive sunt (din nou) la mare cautare pe Wall Street. Si nu de ieri, de azi. Utilitatile, de exemplu, au plus 22% in acest an, aproape la fel de mult precum tehnologia.

Pe radar se afla si companiile care produc bunuri de nerefuzat. Segmentul asta, populat de nume incredibil de familiare ca Procter & Gamble sau Kraft Heinz, a batut performanta S&P 500 in sase din ultimele opt saptamani.

Coca-Cola, Colgate-Palmolive si Walmart sunt de cateva zile pe lista recomandarilor de cumparare la Morgan Stanley. Analistii bancii americane selecteaza acum afaceri focusate pe eficienta operationala si care beneficiaza de-un excelent control al preturilor.

McDonald's a dat lovitura in vara asta cu meniul de 5 USD, dar actiunile se tranzactioneaza la cotatii similare celor cu care-au inceput anul. Compania a majorat valoarea dividendului in fiecare dintre ultimii 47 de ani, ar putea s-o faca din nou luna viitoare.

Dezvoltatorii imobiliari formeaza alt sector cautat de cumparatori, plus 11% fata de mijlocul lunii iulie, cand S&P 500 a afisat cel mai recent maxim istoric. DR Horton, NVR si Lennar Corporation sunt mai sus ca niciodata pe grafice. La fel Lockheed Martin si RTX (cunoscuta anterior ca Raytheon Technologies), asta daca mergem pe firul unui alt sens al cuvantului defensiv.

De ce-a cumparat Druckenmiller actiunile unei companii precum Philip Morris International? Avem cateva banuieli, fireste.

Caracterul defensiv o face (teoretic) ceva mai rezistenta in fata unei (posibile) recesiuni.

Dividendul a crescut anual inca de la listarea din 2008.

Incasarile generate peste tot in lume via IQOS le depasesc in premiera pe cele aduse de brandul Marlboro.

Si-ar mai fi ceva: in primavara asta, Philip Morris International statea pe grafice cam in acelasi loc in care-o vedeam pe la inceput de 2020. Nici acum nu-i asa departe. 

TOP TRENDING... LA BVB[edit | ]

Prim-plan: Indicele principal BET a urcat ieri cu 0.8%, incheind prima zi a saptamanii la 17,532 de puncte si marcand un plus de 14% fata de inceputul anului. La varf in topul aprecierilor au fost Digi Communications (+3.4%), Electrica (+2.6%) si Romgaz (+2%), in schimb One United Properties si Conpet au pierdut 2.7%, respectiv 2.1%. Ieri dupa-amiaza, gradul de subscriere in oferta de rascumparare de actiuni Fondul Proprietatea era 150%.

Medical: MedLife a anuntat preluarea a 80% din actiunile Euromedica, grup fondat in 2003 la Baia Mare, care detine un spital cu 50 de paturi si doua sali de operatie, un ambulator, un laborator si un departament de imagistica. In primul semestru al acestui an, MedLife si-a majorat profitul net de peste 3x (vs acelasi interval din 2023), la afaceri mai mari cu 23%.

Declaratii: Suntem una dintre putinele companii care au si crestere, si dividende, si vom continua sa sustimem acesti doi piloni, spune Valentin Budes, CFO, Sphera Franchise Group. Dorim sa investim banii din majorarea de capital pentru extindere, astfel incat randamentul pe termen lung sa fie unul format din doua cifre, zice Alexandru Stanean, CEO, TeraPlast. Lichiditatea e esentiala pentru noi, reitereaza Gabriel Techera, Director Guvernanta Corporativa si Relatia cu Investitorii, Transport Trade Services.

Agricultura: Productia de porumb a Romaniei s-ar putea limita anul asta la mai putin de 8 milioane de tone, marcand cea mai modesta valoare din ultimii 11 ani. Varful aisbergului e seceta, dar problema reala e lichiditatea, scrie Jabbar Kanani, fondator, Agricover Holding.

TOP TRENDING... GLOBAL[edit | ]

Record: Indicele DJIA a inchis ieri la un nou maxim istoric, la 41,622 de puncte. Indicele S&P 500 s-a apropiat la mai putin de 1% de ultimul record atins in iulie. Apple a picat cu-aproape 3%, pe seama mai multor avertizari in timp real despre o cerere potential mediocra pentru noile iPhone-uri. Nvidia si Arm Holdings au pierdut circa 2%, respectiv 6%. In schimb, sectorul de energie a vazut aprecieri de aproximativ 2% pentru ConocoPhillips, Marathon Oil si EOG Resources.

AI: Intel a inchis ieri plus 6%, castigand inca 7% azi in pre-deschidere, dupa ce producatorul american de cipuri a anuntat un nou plan de restructurare si un parteneriat cu Amazon pentru fabricarea unor cipuri customizate. Microsoft a semnalizat ieri un nou program de buybacks in valoare de 60 mld. USD, la pachet cu un salt de 10% al dividendului trimestrial. Gigantii de tehnologie vor avea in continuare nevoie de tehnologiile noastre, zice Hock Tan, CEO, Broadcom.

Financiare: Dupa ce-au fost vanzatori neti in vara, fondurile speculative se ingramadesc sa cumpere actiunile marilor banci americane, potrivit brokerilor Goldman Sachs. Martea trecuta, JPMorgan Chase picase 5%, dupa retrogradarea asteptarilor in privinta incasarilor din dobanzi. Goldman Sachs a pierdut peste 6 mld. USD din 2020 incoace pe seama creditelor de consum, dar actiunile sunt plus 26% in acest an (vs plus 16% pentru Bank of America si plus 22% pentru JPMorgan Chase).

Aur: Testeaza 2,600 USD pe uncie, afisand cotatii mai ridicate ca oricand in istorie, plus 25% in acest an, performanta aproape identica celei reusite de Newmont Corporation, cel mai prolific producator global. Despre subiect am scris pe larg la finalul lunii trecute. Apropo, Fed-ul decide maine seara in privinta dobanzilor din SUA.

Politica: O urasc pe Taylor Swift, declara Donald Trump, dupa ce vedeta a indicat ca o sustine pe Kamala Harris. Au ramas mai putin de 50 de zile pana la alegerile prezidentiale din SUA, programate pe 5 noiembrie. In cel mai recent sondaj ABC News/Ipsos, realizat in perioada 11 13 septembrie, Harris e-n fata lui Trump (52% vs 46%). 

STIAI CA?[edit | ]

Tocmai l-a depasit pe Jeff Bezos: Larry Ellison, cel care-a creat Oracle in 1977, e-acum al doilea cel mai bogat om din lume (dupa Elon Musk).