Meciul de pe Wall Street - Trade Talk 20 iunie 2024
Dupa 8 ani de asteptare, nationala Romaniei se intoarce invingatoare de la Munchen, castigand cu 3-0 meciul in fata vecinilor nostri ucrainieni. Asadar, am avut parte de un inceput de saptamana cu multa adrenalina, dar si cu multa mandrie pentru fotbalistii nostri. Insa, nu despre Campionatul European e TradeTalk-ul de azi. Investitorii de pe Wall Street stau cu sufletul la gura de o saptamana incoace la meciul, care a intrat in extra time, dintre Apple, Microsoft si nou-venitul in clubul select, Nvidia.
Daca pana marti am crezut ca finala se joaca intre Microsoft si Apple, inchiderea din 18 iunie a dat peste cap scorurile, Nvidia detronand ambele companii, cu o capitalizare care se ridica acum la 3.335 trilioane USD, mult peste capitalizarea de piata a intregii burse germane si foarte aproape de cea din UK. Cum s-ar zice, 3-0-0 pentru Nvidia, la numai 2 saptamani dupa ce a reusit sa depaseasca pragul de 3 trilioane USD. Performanta se datoreaza si recentului split de 10 la 1 pe care producatorul de cipuri l-a realizat, dar si balansarii asteptate de ETF-ul SPDR Technology Select Sector UCITS, in care Nvidia va devansa ponderea Apple: compania va primi o alocare de peste 20% in ETF, fata de 5.43% in prezent.
Ne intoarcem la Apple. Joia trecuta, producatorul de iPhone a reusit sa depaseasca Microsoft, dupa cea mai buna crestere consecutiva de 3 zile din 2020 incoace, recapatandu-si, pentru scurt timp, titlul de cea mai valoroasa companie din lume. Avantul investitorilor legat de pozitia companiei lui Tim Cook in domeniul inteligentei artificiale se pare ca nu a fost suficient de puternic. Sau poate ca increderea investitorilor se indreapta mai degraba spre Nvidia si Microsoft. In orice caz, dam timpul putin inapoi si haideti sa vedem cum s-a ajuns aici.
La conferinta dezvoltatorilor din 10 iunie, dupa o aparitie plina de fantezie a echipajului Apple, care coboara cu parasuta pe acoperisul Apple Park, compania din Cupertino anunta ultimele noutati in materie de software, inclusiv Apple Intelligence o suita de functionalitati AI pentru produsele companiei, marchetata ca fiind mai sigura si mai privata decat restul variantelor din piata.
Printre altele, compania a anuntat versiunea 2 pentru VisionOS, care alimenteaza casca de realitate virtuala Vision Pro, lansata acum 4 luni. Si, ca sa rezumam cele 10 min dedicate software-ului, practic, acum poti avea propriul ecran de cinema cu tine in calatoriile cu avionul, ceea ce te va scuti de durerile de ochi provocate de minuscului ecran (daca il ai) atasat scaunului din fata.
Pe partea de iOS 18, cele mai importante functionalitati au fost aduse in zona de personalizare a ecranului de pornire, centrul de control, mai mult privacy si functia Tap to Cash, care permite un trasfer rapid din wallet catre un alt detinator de iPhone doar prin apropierea celor 2 dispozitive. In ceea ce priveste AirPods Pro, Apple a anuntat izolarea vocala in medii zgomotoase si interactiunea cu Siri din casti, prin gesturi ale capului.
WatchOS a venit cu cele mai multe imbunatatiri, inclusiv cu o noua aplicatie, Vitalis, care devine punctul central de monitorizare a sanatatii prin Apple Watch.
iPadOS preia multe din imbunatatirile aduse in iOS 18, inclusiv o noua aplicatie, Math Notes, care rezolva calcule scrise de mana de utilizator, deopotriva simple si ecuatii complexe. Ramane de vazut daca iPad-ul va fi interzis in clasele primare. O alta aplicatie in premiera, Smart Script, intra in competitie directa cu celebrul Remarkable. Numai ca e color si iti permite ajustarea stilului de scris, chiar daca nu esti cu caligrafia de fel. Probabil un tool numai bun de folosit pentru medici. O sa reusim si noi de acum sa intelegm ce ni se scrie pe retete. Si ultima din gama iOS, MacOS Sequoia, integreaza acum posibilitatea de ati deschide iPhone-ul pe desktop, prin iPhone Mirroring, si inclusiv o aplicatie pentru gestionarea parolelor.
Ultima parte a WWDC a fost si cea mai asteptata de piata: Apple Intelligence, the new personal intelligent system, cum l-a prezentat Tim Cook. Capacitatile de AI generativa includ noi functii printre care prioritizarea notificarilor, tool-uri de scris cu verificarea automata a textelor, care probabil vor detrona curand Grammarly (propunem niste Mac-uri si pentru autorii acestui TradeTalk), intrumente de modificare a imaginilor pe baza de AI si functia de curatare in Photos. In cateva cuvinte simple, practic noul sistem AI se va hrani cu toate informatiile personale existente pe device-urile utilizatorului, asa incat sa poata raspunde conform contextului personal. Vestea mai putin buna, este ca accesul e limitat la dispozitivele mai noi, adica de la iPhone 15 Pro in sus. Asa ca, daca doriti sa beneficiati de aceasta ultima fita a Apple, probabil ca veti considera un upgrade pentru smartphone. Apple a vorbit si despre integrarea in iOS a ChatGPT, dar nu va fi fundamental pentru experienta Apple Intelligence. Parteneriatul dintre OpenAI si Apple se bazeaza pe un barter interesant, mai multe aici. La o zi dupa eveniment, actiunile Apple s-au apreciat cu 7%, cu toate ca noul sistem nu vizeaza momentan capabilitati pentru Vision Pro. Sau cel putin nu s-a mentionat.
Cam atat cu actualizarile de software-uri. Ne intoarcem inapoi la saptamana curenta, cand au aparut o serie de alte noutati. In primul rand compania a anuntat ca renunta la Apple Pay Later, programul sau de tip cumperi acum, platesti mai tarziu lansat anul trecut, dar doar pentru ca vrea sa externalizeze procesul de plata si va reveni cu un update mai tarziu in acest an.
Apoi raportul S&P Global publicat zilele trecute, pentru primul trimestru din 2024, arata ca Apple a continuat sa domine rascumpararile de actiuni, cheltuielile sale din T1 plasand compania pe locul 6 din intreaga istorie a S&P 500. Valoarea rascumpararilor s-a ridicat la 23.5 mld. USD, fiind in crestere fata de cei 22.7 mld. USD din T4 2023 (a 10-a cea mai mare valoare din istoria indicelui). In ultimii 5 ani fiscali (*anul fiscal la Apple se incheie in septembrie), compania a rascumparat actiuni in valoare de 392 mld. USD, in timp ce a platit doar 73 mld. USD sub forma de dividende.
Si fiindca nu toate vestile pot fi bune, se pare ca noua legislatie digitala a UE da batai de cap companiei, Apple avand probleme foarte serioase de conformare, potrivit Margrethe Vestager, Comisarul European pentru Concurenta. D-na Vestager a mentionat ca va dezvalui speram curand concluziile anchetei deschise in martie asupra companiei.
TOP TRENDING[edit | ]
De pe Dunare: Analistii de la Erste Group au scazut pretul tinta pentru actiunile TTS de la 30.4 RON la 28.06 RON, ceea ce implica o crestere de 13% in urmatoarele 12 luni, raportat la pretul de inchidere de ieri.
Surprize surprize: OMV Petrom vrea sa convoace actionarii pe 25 iulie pentru a aproba distribuirea unui dividend special brut de 0.03 RON/actiune, cu un randament de 4%. Suma propusa spre distribuire s-ar ridica la 1.9 mld. RON, iar data platii ar fi 3 septembrie. In acelasi timp, compania a anuntat schimbari majore legate de Strategia 2030: tinta de proiecte pentru energie verde se majoreaza de la 1 GW la 2.5 GW, iar cea pentru puncte de incarcare va creste de 10 ori de la 500 la 5,000 de statii.
Planuri marete: In ultimii 2 ani, prim-ministrul Narendra Modi a vorbit cu multa incredere despre obiectivul sau ambitios pentru India sa devina o natiune dezvoltata pana in 2047. Insa analistii afirma ca acest lucru va fi posibil doar daca vor exista proiecte semnificative de dezvoltare a infrastructurii, a capacitatii de productie, daca ratele de angajare ale tarii se vor imbunatati si daca va exista o majorare considerabila a investitiilor straine.
Conviction lists GS: Nou-venitilor pe lista Goldman Sachs updatata in iunie li s-a atribuit un potential de crestere de peste 40% in urmatoarele 12 luni. Printre companiile selectate se gaseste si Signify, compania olandeza de iluminat. Banca de investitii i-a acordat un pret tinta de 38 EUR, implicand un potential de crestere de aproximativ 63% in urmatoarele 12 luni.
Solar energy: Energia solara castiga momentum in Statele Unite, pe masura ce cererea de energie este in crestere, depasind ritmul de crestere al oricarei alte surse de electricitate. Cu toate ca momentan energia solara reprezinta doar 3.9% din mixul energetic al SUA (vs 43% pentru gazul natural), perspectivele sunt mai mult decat optimiste, pe masura ce marii jucatori din tehnologie, cum sunt Amazon si Microsoft, isi alimenteaza centrele de date cu energie regenerabila, acestea fiind coloana vertebrala a internetului si a aplicatiilor de AI.
STIAI CA?[edit | ]
Logo-ul original al Apple, creat de Ronald Wayne, era reprezentat de Isaac Newton citind o carte sub un copac. Practic captura fix momentul dinainte sa-i cada marul in cap. Designul mai include numele companiei pe o panglica ce inconjura imaginea.