Nifty Fifty si cei 7 Magnifici - Trade Talk 07 decembrie 2023

De la TradeVille.ro wiki
Trade talk logo.png

Mai sunt doar cateva zile pana la conferinta Quarterly Report II, unde ne dam intalnire cu 15 companii autohtone, pentru a afla cum au mers lucrurile in ultimul trimestru si care sunt ambitiile pentru inceputul anului viitor. Am profitat de weekendul prelungit si am dat o fuga la New York pentru a vedea care sunt ultimele noutati. Daca tot e final de an, ne-am decis sa aruncam un ochi si pe lista de bestsellers unde surpriza, l-am regasit pe Jordan Belfort, celebrul investitor din spatele povestii Big Short. In loc de a urmari ultimele episode din serialele preferate pe parcursul zborului spre New York fie de pe Netflix, sau mai nou poate ceva diferit din potentialul parteneriat Paramount-Apple, am decis sa folosim un device fara notificari si popup-uri, si anume Kindle de la Amazon, pentru a citi ce are de spus domnul Belfort, personaj extrem de controversat pe Wall Street.

O lectura extrem de placuta, pe care o recomandam celor care doresc sa afle mai multe dedesubturi despre cultura Wall Street inca de la inceputuri si strategia preferata de investitii a lui Belfort. Surprinzator sau nu, (spoiler alert ), finalul cartii aduce un omagiu chiar lui Warren Buffett, si anume, strategiei consacrate de a cumpara constant un ETF care urmareste indicele S&P 500. Si, daca tot am pomenit de faimosul indice american, chiar la aterizarea la New York, am aflat doua lucruri extrem de importante: vineri seara, a marcat un nou maxim record pentru 2023 atat pentru Dow Jones cat si pentru S&P 500, si a reprezentat totodata intrarea UBER in topul celor mai importante 500 de companii americane si excluderea israelienilor de la SolarEdge, dupa problemele cu care se confrunta intreg sectorul de energie regenerabila.

Astazi discutam un pic despre o paralela intre evolutia Magnificent 7 si celebrul Nifty Fifty din anii 70. Dat fiind faptul ca de aceste 7 companii depinde in mare masura evolutia indicilor americani (avand o pondere de peste 29% in S&P 500), orice paralela poate fi folositoare, deoarece stim prea bine, ca ciclurile pe piata de capital tind sa se repete. Cu aurul, bitcoin, Dow Jones, S&P 500 si chiar ARK-ul lui Cathie Wood la maxim record sau macar la maximul anului, se pare ca totul a devenit brusc roz, dupa nuantele de gri care au dominat Wall Street in ultima perioada.

Nifty Fifty a reprezentat un episod extrem de interesant pentru istoria Wall Street. La inceputul anilor 70, un grup extrem de mic de companii s-a bucurat de o crestere exponentiala a pretului actiunii, si implicit a multiplilor de tranzactionare. Finalul insa, a fost unul dramatic, pretul acestora scazand vertiginos in timpul bear market-ului din 73-74. Dupa episodul Nifty Fifty, conform profesorului Spiegel, investitorii au suflat de doua ori in iaurt inainte de a mai achizitiona actiuni la companii cu un P/E de peste 30.

Din grupul Nifty Fifty faceau parte cateva companii, care in prezent fie nu mai sunt de interes, fie au devenit intre timp dividend aristocrats. Din acest grup faceau parte Coca-Cola, McDonalds, Texas Instruments, IBM, Xerox si Polaroid. Este interesant de mentionat faptul ca in 1972, cea mai scumpa dintre aceste companii era McDonalds cu un P/E de 72, iar media era de 56. Continuam paralela cu cei 7 Magnifici, unde Nvidia are in prezent un P/E de 115, iar media grupului este in jurul valorii de 53. Conform celor de la Apollo, divergenta intre cele mai mari 7 companii din S&P 500 si restul de 493 este cat se poate de pronuntata, lucru vizibil si din performanta generala obtinuta de cele doua grupuri distincte de companii. Analistii de la Apollo considera ca evaluarile celor 7 Magnifici nu numai ca sunt apropiate de cele ale companiilor care alcatuiau Nifty Fifty, dar se apropie cu pasi mari de cele ale companiilor din perioada Dot.com bubble. Astfel, in martie 2000, media P/E a Intel, Cisco, Dell si Microsoft era de 62.

Analistii de la Bank of America au facut o simulare prin care au subliniat faptul ca, datorita celor 7 Magnifici, performanta companiilor americane depaseste evolutia celor internationale cu cea mai mare marja din anii 1950, depasind varfurile anterioare din era dot.com si Nifty 50. Cu toate acestea, Amazon, Google, Microsoft, Apple, Nvidia, Tesla si Meta se bucura in prezent de bilanturi solide, de fluxuri de numerar fiabile si de vanzari in crestere. De asemenea, performanta din 2023 vine pe fondul scaderii cotatiilor din 2022, aducand evaluarile la niveluri convingatoare pentru multi investitori. Totodata, perceptia in piata este ca acest grup de companii va fi cel mai mare beneficiar al boom-ului inteligentei artificiale.

Nu ne ramane dacat se vedem daca evaluarile din prezent care se apropie de niveluri record pot fi sustinute de noua realitate, sau daca vom asista la o resetare a pietei in perioada urmatoare. Argumentele de partea celor care raman bullish sunt date de liderul acestui grup, Nvidia, care a reusit sa isi tripleze veniturile chiar la ultima raportare din noiembrie 

TOP TRENDING...[edit | ]

QR II: A doua editie a conferintei trimestriale este luni, 11 decembrie, de la ora 17:30 in Bucuresti (la Nord Events Center). Vor fi 15 companii de top listate la BVB (sau care se pregatesc sa debuteze pe bursa noastra), doua paneluri tematice despre imobiliare si agricultura si trei mese interactive de discutii. Participarea este inca deschisa tuturor investitorilor, dar locurile sunt limitate.

Oil: Pretul petrolului a scazut pe parcursul sedintei de ieri cu aproape 4%. Pentru americani, benzina a ajuns la cel mai scazut pret din ianuarie, chiar la inceputul sezonului de sarbatori. Cotatia West Texas Intermediate pentru luna ianuarie a scazut sub pragul de 70 USD, in pofida eforturilor OPEC+ de a impulsiona preturile prin promisiunea de a reduce oferta in primul trimestru din 2024. Trendul descendent continua pentru petrol de la maximele din septembrie, in conditiile in care tarile din afara OPEC+, in special SUA, pompeaza titei in ritm alert, iar ingrijorarile legate de economia chineza persista.

Buybacks: Exxon Mobil a prezentat initiativele sale de a reduce si mai mult costurile, de a obtine profituri mai mari si de a creste productia de petrol. De asemenea, compania din Big Oil a declarat ca planuieste sa realizeze reduceri suplimentare de costuri de 6 mld. USD pana la sfarsitul anului 2027, iar potentialul de profit din segmentul de upstream este pe cale sa se dubleze pana in 2027, raportar la nivelul din 2019. Totodata, compania intentioneaza sa isi majoreze rascumpararile de actiuni la 20 mld. USD pe an pana in 2025, dupa incheierea fuziunii cu Pioneer Natural Resources.

Overbought: Pe parcursul anului curent, pretul Bitcoin a crescut cu peste 164%. In prezent token-ul digital se afla in apropierea celor mai inalte niveluri de supracumparare din acest an. Conform indicatorului tehnic RSI, Bitcoin se situeaza la 81.5, mult peste nivelul de 70 care indica faptul ca instrumentul este supracumparat. Cel mai mare nivel al RSI pentru Bitcoin din acest an a avut loc chiar la inceputul anului, in ianuarie, cand a fost de 89.7. Vedeti care este si parerea lui Jamie Dimon, CEO al JPMorgan aici.

AI: Google a lansat ceea ce considera a fi cel mai mare si mai capabil model de inteligenta artificiala, Gemini, in contextul in care presiunea asupra companiei creste cu privire la monetizarea AI. Pentru moment, compania va licentia Gemini clientilor prin intermediul Google Cloud. Incepand de saptamana viitoare, dezvoltatorii si clientii enterprise pot accesa Gemini Pro prin intermediul Gemini API . Gemini va sta la baza dezvoltarii chatbot-ului Bard.

Spending: In ultimul an, Walmart s-a diferentiat fata de ceilalti retaileri datorita modelului de business si a reputatiei, care i-au sustinut veniturile, in timp ce pretul actiunilor a atins un maxim record la jumatatea lunii noiembrie. In ciuda acestor reusite, CEO-ul Walmart, Doug McMillon a declarat ieri ca, cheltuielile de consum sunt mai greu de prezis anul viitor din cauza cresterii soldurilor cardurilor de credit si a diminuarii conturilor bancare ale gospodariilor.

iTry: Apple incearca sa inverseze declinul vanzarilor de Mac si iPad, pregatind mai multe modele noi si upgrade-uri pentru inceputul anului viitor, potrivit unor persoane familiare cu situatia. Efortul include actualizarea iPad Air, iPad Pro si MacBook Air. Noul iPad Air va fi disponibil pentru prima data in doua dimensiuni, iar modelul Pro va beneficia de tehnologia OLED. MacBook Air va avea un procesor mai rapid, si anume M3. Pe parcursul sedintei de ieri, capitalizarea bursiera a Apple a depasit din nou borna de 3 trilioane USD.

Chips: Meta, OpenAI si Microsoft au declarat ca vor folosi cel mai nou chip de inteligenta artificiala de la AMD, Instinct MI300X, intr-un semn ca firmele de tehnologie doresc alternative la procesoarele grafice scumpe ale Nvidia. Daca produsul celor de la AMD se dovedeste suficient de performant si de ieftin, atunci cand va incepe sa fie livrat la inceputul lui 2024, acest lucru ar putea reduce costurile de dezvoltare a modelelor de inteligenta artificiala. Directorul general al AMD, Lisa Su, a estimat ca piata chipurilor de AI va ajunge la peste 400 mld. USD pana in 2027, si considera ca firma ei va capta o parte considerabila din aceasta piata.

China: Exporturile Chinei au crescut in mod neasteptat in noiembrie, in timp ce importurile au scazut usor fata de anul trecut, potrivit datelor publicate in aceasta dimineata. Astfel, exporturile au inregistrat o dinamica pozitiva de 0.5% fata de anul trecut, cu mult peste prognoza de scadere cu 1.1% potrivit analistilor de la Reuters. Importurile, pe de alta parte, au scazut cu 0.6%, ratand prognoza analistilor de crestere cu 3.3% fata de aceeasi perioada din 2022. Ultimele date nu schimba imaginea de ansamblu din acest an, care indica o scadere de aproximativ 5-6% in primele 11 luni. 

STIAI CA?[edit | ]

Valoarea pietei de capital din India a ajuns in aceasta saptamana, pentru prima data in istorie, la peste 4,000 mld. USD, marcand o borna importanta pentru a 5-a cea mai mare bursa din lume. Totodata, India a inceput sa reduca ecartul fata de locul 4, ocupat in prezent de bursa din Hong-Kong. Indicele principal din India se numeste chiar Nifty Fifty .