Noul ETF pe energie se listeaza maine la BVB - Trade Talk 21 februarie 2023

De la TradeVille.ro wiki
Trade talk logo.png

Energia a fost cuvantul cheie pentru investitori in 2022, explicand cele mai mari miscari ale pietelor financiare… de la fluctuatiile ratei inflatiei la cele mai explozive cresteri de profit si dividende ale producatorilor de petrol si gaze naturale. Si tot energia va deveni primul sector de la Bursa de Valori Bucuresti care primeste ETF-ul sau propriu.

📌 Maine, 22 februarie, intra la tranzactionare ETF Energie Patria–TradeVille (PTENGETF), fond deschis de investitii al carui unic scop va fi sa replice performanta unui portofoliu format din cele mai importante companii din sectoarele de energie si utilitati listate pe bursa noastra… adica a indicelui BET-NG. Lansat in 2008, acesta a avut in ultimul an cea mai puternica evolutie dintre indicii pietei locale, reusind sa se aprecieze intr-o perioada marcata de scaderi pentru indicele BET.

BET-NG include nume care domina Bursa de Valori Bucuresti, precum OMV Petrom (SNP), Romgaz (SNG), Nuclearelectrica (SNN), Transgaz (TGN) si Transelectrica (TEL)… in total, sunt 10 producatori de petrol, gaze naturale sau energie, precum si utilitatile aferente. Pe langa sectoarele de activitate, aceste companii mai au in comun si un istoric exceptional de plata de dividende:

  • In 9/10, statul roman este prezent in actionariat, avand o pozitie majoritara in 6/10. Acestea din urma sunt obligate sa distribuie cel putin 90% din profiturile anuale ca dividende catre investitori.
  • OMV Petrom (SNP), compania cu cea mai mare pondere in indice, are o tinta explicita de crestere a dividendului anual cu 5-10% (in medie) si prevede posibilitatea dividendelor speciale.
  • Romgaz (SNG), Nuclearelectrica (SNN), Transgaz (TGN) si Electrica (EL) au platit dividende in fiecare an de la listarea pe bursa, primele trei aproband in 2017 - 2018, la cererea statului, si dividende suplimentare.
  • Cel mai lung istoric de plati neintrerupte de dividende il au Conpet (COTE) si Transgaz (TGN), din 2008, iar cea mai recent listata companie din indice, Electrica (EL), a platit incontinuu dividende incepand cu 2015.

A propos de listari… Hidroelectrica, cea mai asteptata companie la Bursa de Valori Bucuresti, ar fi un candidat natural pentru includerea in indicele BET-NG, datorita sectorului de activitate. La randul sau un aristocrat al dividendelor, compania si-a distribuit anul trecut peste 93% din profit catre actionari, completat cu un dividend suplimentar de 1 mld. RON din rezerve.

Care dintre companiile de mai sus va oferi in 2023 cel mai bun randament al dividendului sau cea mai mare crestere a cotatiilor pe bursa? Nu stim… dar odata cu lansarea ETF Energie Patria–TradeVille (PTENGETF), nici nu va mai fi strict necesar sa stim. 😊

  • Pentru un investitor optimist la adresa sectorului de energie in ansamblu, noul ETF va oferi optiunea unei investitii simple, intr-un instrument gata diversificat, fara nevoia unei selectii individuale... la fel cum ETF BET Patria–TradeVille (TVBETETF), cu care suntem deja obisnuiti, ofera expunere diversificata pe Bursa de Valori Bucuresti.
  • Tot intr-un mod similar cu TVBETETF, si ETF Energie Patria–TradeVille (PTENGETF) va reinvesti dividendele incasate de la companiile din portofoliu, generand performanta suplimentara pentru investitori.

Ambele ETF-uri sunt administrate pasiv de catre divizia de fonduri a Patria Bank, iar TradeVille joaca rolul de furnizor de lichiditate. Acest parteneriat a dat roade in ultimii ani, numarul de investitori in ETF BET Patria–TradeVille (TVBETETF) depasind 7,000 la finalul anului trecut, in timp ce activul net al fondului a crescut cu 54% in 2022.

TOP TRENDING[edit | ]

BVB: 👍 Toate cele 13 companii romanesti incluse deja in indicii FTSE Russell dedicati pietelor emergente isi vor mentine prezenta. In 2022, la doi ani de la promovarea ca piata emergenta, bursa noastra a depasit toate recordurile istorice de lichiditate.

Imobiliare: One United Properties (ONE), cel mai activ dezvoltator imobiliar listat la BVB, are in constructie sau planificare 16 proiecte in Bucuresti, cu un total de 7,000 de unitati rezidentiale, in valoare totala de circa 2 mld. EUR. Cea mai mare dezvoltare ramane deocamdata One Lake District, proiect situat pe malul lacului Plumbuita, urmata de One Cotroceni Towers.

Raportari: 📌 Vinerea aceasta va fi prima zi cu adevarat aglomerata la BVB... cu rezultate anuale inclusiv de la Banca Transilvania (TLV), Nuclearelectrica (SNN) si MedLife (M). In Europa, e saptamana energiei... cu Iberdrola (maine) si Eni (joi). Pe Wall Street, vedetele scoase la tabla sunt Walmart (azi), Nvidia, Baidu (maine), Alibaba si Moderna (joi).

Aparare: Lockheed Martin primeste din partea US Navy un contract a carui valoare totala ar putea depasi 2 mld. USD... pentru cele mai avansate arme hipersonice pe care-i capabila sa le produca. Subcontractori in acelasi program vor fi Northrop Grumman si General Dynamics. Dupa atacurile teroriste din 9/11, Pentagonul a cheltuit peste 14 tln. USD... pana la jumatate din aceasta suma a ajuns la principalele companii de aparare din SUA.

Banci: Raiffeisen Bank International e luata la intrebari de autoritatile americane in privinta expunerii pe care banca austriaca o mentine in Rusia. In 2022, de aici a venit mai bine de jumatate din profitul net al grupului (vs numai 1/3 in anul precedent). Aflata intr-o postura asemanatoare, UniCredit zice ca n-a fost cautata inca de americani. Societe Generale si-a vandut anul trecut operatiunile din Rusia.

Promovare: Commerzbank va reintra pe 27 februarie in indicele DAX, inlocuind Linde (care se va delista curand de pe bursa din Frankfurt). In 2022, banca germana a obtinut cel mai spectaculos profit net din ultimul deceniu... si se asteapta la o cifra semnificativ mai mare anul acesta. Recompensarea actionarilor va incepe cu primul dividend platit din ultimii 4 ani, dar distributiile totale ar putea include curand si un program de rascumparari de actiuni.

STIAI CA...?[edit | ]

In 2022, cele mai mari 6 companii de energie din lume (adica ExxonMobil, Chevron, BP, Shell, TotalEnergies si Equinor) au obtinut impreuna profituri nete de 219 mld. USD… suma e record si de peste 2x mai ridicata decat anul precedent. Dividendele au explodat la 110 mld. USD, de asemenea record absolut.