ONE la 2 ani de la listare - Trade Talk 28 iulie 2023

De la TradeVille.ro wiki
Trade talk logo.png

Pe 12 iulie s-au implinit doi ani de la listarea One United Properties pe piata principala a Bursei de Valori Bucuresti. Avand in prezent o capitalizare de aproximativ 3.5 mld. RON, ONE ramane cea mai mare companie antreprenoriala prezenta pe bursa noastra.

Cifrele din ultimii doi ani sunt impresionante: 513 mil. RON atrasi de la investitori (via doua oferte publice), 148 mil. RON distribuiti ca dividende si peste 7,700 de investitori. Dar seria performantelor, masurabile si nu doar, e mult mai lunga. 

1. Cum a inceput?

IPO-ul ONE a pornit pe 22 iunie 2021... prima zi adunand subscrieri de 100 mil. RON, din care 55 mil. RON pe transa garantata si acoperita integral in doar 36 de secunde. A fost a 10-a cea mai mare oferta publica de actiuni din istoria bursei noastre.

Fata de prima zi de tranzactionare, ONE a oferit actionarilor un randament de circa 12%. Ca perspectiva: in aceeasi perioada de timp, pe bursa din Frankfurt, actiunile celui mai important dezvoltator imobiliar din Germania, adica Vonovia, au plonjat cu peste 60%. In primul an la bursa, ONE a inregistrat o lichiditate totala de (echivalent) 73 mil. EUR, plasand compania in topul celor mai tranzactionate zece nume listate. In al doilea an, in conditii de piata nu tocmai perfecte, lichiditatea actiunilor ONE s-a ridicat la 44 mil. EUR.

Doi ani la bursa au fost si doi ani de rezultate financiare remarcabile... inclusiv niveluri sporite de rentabilitate atat pentru proiectele imobiliare individuale, cat si in cadrul operatiunilor generale.

Marjele brute de profit variaza intre 25% si 50% in cazul fiecarei dezvoltari rezidentiale, ONE reusind sa acumuleze in ultimul deceniu profituri totale care-au depasit 300 mil. EUR. Politica de dividende permite distributii semestriale de pana la 35% din profitul brut distribuibil... insa ONE ramane o marca a cresterii accelerate a business-ului, mai ales pe un segment al pietei noastre imobiliare intesat de oportunitati structurale. Apropo de crestere accelerata, portofoliul imobiliar al ONE a cunoscut o extindere semnificativa in ultimii cativa ani... de la numai 250 de apartamente in 2019 la un total de aproximativ 1,730 acum (si 1 milion de metri patrati de dezvoltari rezidentiale). In primul trimestru din acest an, ONE a vandut si pre-vandut de 2x mai multe apartamente fata de aceeasi perioada din 2022. Focusul recent pe chirii incepe sa se vada in rezultatele financiare... si ia rapid forma unei cresteri exponentiale, in special datorita dezvoltarii si achizitionarii unui numar tot mai mare de cladiri de birouri. Acestea au totalizat anul trecut circa 136,000 de metri patrati, suprafata de aproape 6x mai mare comparativ cu cea inregistrata in 2019. In aceeasi perioada, incasarile din chirii au crescut de aproape 5x, iar potentialul ramane urias odata cu finalizarea proiectului emblematic One Cotroceni Park (despre care am scris recent in TradeTalk).

2. Ce urmeaza?[edit | ]

ONE isi va publica rezultatele financiare semestriale pe 29 august. Cifrele, directiile de ansamblu si perspectivele vor fi prezentate pe larg intr-o teleconferinta o zi mai tarziu, pe 30 august.

In primul trimestru, la nivel consolidat, cifra de afaceri a crescut cu 26% fata de aceeasi perioada din 2022, la circa 439 mil. RON. Incasarile pe segmentul rezidential, care in 2021 batusera piata in cel mai bun an din istoria acesteia, au saltat cu 67%, generand o marja neta de 31%. Veniturile din chirii au saltat cu 265%, iar faza a doua a proiectului One Cotroceni Park se va alatura acestei rubrici din bilant pe parcursul acestui an. Cifrele anuntate la mijlocul lunii mai s-au raportat la o piata in scadere, semn al unei cereri inca substantiale pentru proiecte de calitate in locatii excelente. Tot in primul trimestru, ONE a vandut si pre-vandut 220 de apartamente cu o suprafata totala de 18,490 de metri patrati, ambele cifre fiind aproape duble celor inregistrate in aceeasi perioada din 2022. La final de martie, 67% din apartamentele disponibile erau deja vandute... One High District fiind cea mai cautata dezvoltare pentru al doilea trimestru consecutiv. Efectiv a fost coada la vanzari... construim aici trei turnuri cu 20 de etaje, iar proiectul dispune de un acces foarte bun spre nordul orasului, a declarat CEO-ul Victor Capitanu pentru ZF. La circa 152 mil. RON, profitul net a scazut cu 9%. Totusi, daca-i exclus castigul unic din achizitia negociata a pachetului majoritar la Bucur Obor, recunoscut in primul trimestru din 2022, profitul net a crescut de peste 2x. Pozitia de numerar a ramas solida, datoria neta situandu-se la circa 10% dintr-un total de active care valoreaza 4.5 mld. RON.

Pentru intregul an, ONE anticipa in primavara o cifra de afaceri de 1.43 mld. RON, in crestere cu 23% fata de anul precedent. Profitul net estimat se ridica la 530 mil. RON, mai mare cu 5%, cu o marja neta asteptata de 37%.

In urmatorii 5 ani, ONE vrea sa-si dubleze valoarea... iar planul pentru un intreg deceniu e cresterea dimensiunii companiei de 4x organic, prin realizarea profiturilor dezvoltarilor in lucru si reinvestirea lor. Problemele de ordin urbanistic n-ar trebui sa afecteze cursul lucrurilor: ONE are deja autorizatii pentru aproape 6,000 de apartamente, daca-s incluse si proprietatile in stare avansata de constructie. Chiar si-n cazul in care n-am depune nicio solicitare in urmatorii 5 ani, avem ce construi doar pe autorizatiile existente, spune Victor Capitanu.

In cei doi ani de la listare, One United Properties si-a dublat numarul actionarilor din randul investitorilor retail dar interesul e de-asteptat sa creasca si in sfera celor institutionali.

Din 1 iunie, compania e inclusa si in indicii MSCI ai pietelor de frontiera, decizie care confirma performanta financiara solida, guvernanta puternica, calitatea ridicata a relatiilor cu investitorii si (nu in ultimul rand) eforturile sustinute in directia sustenabilitatii. Listarea Hidroelectrica ne va ajuta sa trecem din nou frontiera Romania urmand sa fie clasificata drept piata emergenta si pentru MSCI, dupa un vot de incredere similar primit de la FTSE Russell in toamna lui 2020. In mod automat, actiunile ONE vor avea o prezenta si mai activa pe radarul celor mai mari fonduri de investitii din lume.

 

TOP TRENDING[edit | ]

TradeVille: Daca ai o pasiune pentru burse, companii, grafice si investitori celebri hai sa ne intalnim si sa lucram impreuna. Fii urmatorul broker de succes la TradeVille, CLICK AICI si afla toate detaliile despre aceasta oportunitate.

Energie: OMV Petrom a inregistrat in primul semestru un profit net de 944 mil. RON, in scadere cu 80% fata de aceeasi perioada din 2022, pe seama unor incasari totale mai mici cu 30%. Trimestrul trecut, ExxonMobil si Chevron au obtinut un profit net cumulat de 14 mld. USD... adica jumatate din cifra inregistrata in aceeasi perioada din 2022 (si chiar mai putin decat au cheltuit pentru dividende si buybacks). La Engie, profitul semestrial a crescut cu 25% (inclusiv datorita cresterii capacitatii via regenerabile) la Eni, in schimb, profitul trimestrial a plonjat cu 49% (insa a batut asteptarile, iar compania si-a reconfirmat dividendul si buybacks de 2.2 mld. EUR).

Promovare: AROBS Transilvania Software, cea mai mare companie de tehnologie listata la BVB, finalizeaza prospectul privind listarea pe piata principala... potrivit CEO-ului Voicu Oprean, din septembrie ar putea investitorii sa tranzactioneze actiunile AROBS pe cel mai lichid segment al bursei noastre. Infiintata in urma cu 25 de ani si listata din decembrie 2021 pe piata AeRO, AROBS a realizat anul trecut o cifra de afaceri consolidata de peste 300 mil. RON, mai mare cu 58% fata de anul precedent.

Rezultate: Intel a revenit pe profit la final de iunie, dupa doua trimestre consecutive de pierderi substantiale... desi veniturile au continuat sa scada (cu 15% fata de aceeasi perioada din 2022). La Procter & Gamble, veniturile si profitul net au saltat peste asteptari trimestrul trecut, in buna parte pe seama cresterii preturilor. Rezultatele financiare trimestriale au surprins pozitiv pe linie la AstraZeneca, plus compania va plati celor de la Pfizer 1 mld. USD pentru un portofoliu de terapii genetice contra afectiunilor rare. Cresterea vanzarilor a accelerat trimestrul trecut si la Herms... si apropo de lux, francezii de la Kering, care detin Gucci, au decis sa plateasca 1.7 mld. EUR pentru o participatie de 30% in Valentino. Asteptate de-o lume intreaga dupa socul din primavara, rezultatele trimestriale la Nvidia vor sosi abia pe 23 august. 

STIAI CA?[edit | ]

In primul trimestru din acest an, ONE a fost a 10-a cea mai tranzactionata actiune la Bursa de Valori Bucuresti. Compania e inclusa in indicele principal al bursei noastre, BET reusind sa fie #1 in topul aprecierilor din luna mai.