Panel electriZZZant la Quarterly Report - Trade Talk 06 iunie 2024

De la TradeVille.ro wiki
Trade talk logo.png

Dezvoltam proiecte mari, de tip utility-scale, inclusiv unul de 500 MW in judetul Arad, al doilea ca dimensiune din Romania, pentru care tocmai am semnat contractul de racordare cu Transelectrica, dezvaluie Armand Domuta, fondator si CEO Restart Energy.

Compania de energie regenerabila cu capital mixt romano-american si obligatiuni verzi listate la Bursa de Valori Bucuresti e sponsorul principal al editiei Quarterly Report din 12 iunie. Restart Energy va fi prezenta intr-un panel cu totul special, alaturi de Romgaz, Electrica, Nuclearelectrica si abia listata Premier Energy

1. Energie buna la BVB

Sigur vom intreba miercurea viitoare despre cifrele primelor trei luni din 2024. Si despre perspectivele trimestrului curent. Dar avem multe alte curiozitati.

In dialogul cu Romgaz, vrem sa aflam detalii despre emisiunea internationala de obligatiuni in valoare de 1.5 mld. EUR, destinata finantarii mega-proiectului Neptun Deep din Marea Neagra, prima transa urmand sa fie lansata pe la mijlocul lunii viitoare. Mai ales ca se ia in calcul o listare duala a obligatiunilor, inclusiv la Bursa de Valori Bucuresti. Vom discuta si despre evolutia gazului natural in spatiul european, acum la cele mai ridicate cotatii din acest an.

La 10 ani de la listare, Electrica inregistreaza o lichiditate record la BVB, e inclusa in indicii emergenti FTSE Russell, iar actiunile sunt la maximele ultimilor trei ani dupa ce s-au dublat din toamna lui 2022 incoace. O sa luam la bani deloc marunti strategia pentru 2030, anuntata la finalul anului trecut, prin care grupul isi propune diversificarea surselor de energie regenerabila, accelerarea dezvoltarii infrastructurii in concept smart-grid si cresterea investitiilor in capacitati de stocare.

Autorii acestui TradeTalk urmaresc potentialul energiei nucleare de cel putin jumatate de deceniu, aducand adesea in prim-plan nume nord-americane precum Cameco, Centrus Energy sau (de numai cateva saptamani incoace) Oklo. Proiectul reactoarelor mici si modulare de la Doicesti ramane unul dintre cele mai avansate din lume in acest moment, dar nu-i nici pe departe singurul, a declarat zilele trecute Cosmin Ghita, CEO Nuclearelectrica. Avem pe 12 iunie o excelenta ocazie sa discutam despre subiect direct cu compania care asigura 1/5 din energia electrica a Romaniei.

Restart Energy vine in premiera la Quarterly Report. Suntem curiosi cum se va dezvolta relatia companiei cu bursa noastra, mai ales in contextul in care listarile Hidroelectrica si Premier Energy din ultimul an au atras un interes enorm din partea investitorilor retail. Proiectele de energie solara implementate pana acum de Restart Energy au produs peste 10 GWh de energie verde, obiectivul nostru pentru 2024 fiind dublarea acestei cantitati, a transmis recent Armand Domuta, CEO.

Ce-am putea scrie despre Premier Energy si nu s-a scris deja? Nu subestimati micul investitor roman, un activ extrem de valoros pentru piata de capital si pentru tara, a tinut sa spuna Jose Garza, CEO, imediat dupa incheierea IPO-ului derulat luna trecuta, in care investitia Bancii Europene pentru Reconstructie si Dezvoltare s-a ridicat la 11% din valoarea intregii oferte publice. Apropo, si BERD va fi alaturi de noi miercurea viitoare, intr-un alt panel special.

2. Energie buna si pe Wall Street

Vistra, unul dintre cei mai mari producatori independenti de energie electrica din SUA si intrata recent in componenta indicelui S&P 500, s-a cvadruplat in ultimele 12 luni pe bursa americana. Nu-i deloc intamplator, daca ne uitam la cine-a tot cumparat.

Alocarile de capital ale companiei sunt briliante, a mentionat Daniel Loeb (Third Point) intr-o scrisoare adresata investitorilor la final de aprilie. Vistra asigura peste 20% din necesarul de electricitate al statului Texas, iar in urma achizitiei Energy Harbor Corp. finalizate in aceasta primavara, are si o componenta serioasa de energie nucleara.

Daniel Loeb e printre cei mai profitabili administratori de fond ai generatiei sale. Avand active de peste 11 mld. USD, Third Point se concentreaza pe exploatarea pragmatica a unor evenimente corporative si identificarea business-urilor subevaluate. Insa Loeb nu-i singurul multi-miliardar atras de Vistra: la final de martie, compania reprezenta a treia cea mai mare detinere in portofoliul lui Stanley Druckenmiller (Duquesne Family Office), imediat in urma Microsoft.

In SUA, centrele de date vor ajuge sa consume 9% din totalul electricitatii pana la finalul acestui deceniu, de 6x mai mult decat acum.

Microsoft are la indemana statistici similare, cel putin la fel de uluitoare, atunci cand bate palma cu Constellation Energy, companie care opereaza cea mai extinsa retea de centrale nucleare pe teritoriul american.

Nu suntem in business-ul producerii de cipuri, ne ocupam de fapt cu dezvoltarea centrelor de date, si nu va imaginati cat de multa tehnologie intra in chestiile astea, zice Jensen Huang, CEO Nvidia. Omul probabil stie bine ce vorbeste, incepand de-aseara compania pe care o conduce valoreaza peste 3 tln. USD.

Apropo, daca tot ne plangem de prabusirea consumului de energie electrica aici in Romania, n-ar fi oare o solutie atragerea noilor energofagi de pe planeta? AI, centre de date, pana si mineri Bitcoin care merg in Kenya dupa curent. Asta-i alta intrebare demna de Quarterly Report. 

TOP TRENDING[edit | ]

BVB: Indicele principal BET sparge azi in premiera istorica pragul de 18,000 de puncte. Transelectrica a saltat ieri cu peste 7%, dupa ce-a anuntat ca va creste cu 40% tariful pentru servicii de sistem aplicat de la 1 iunie tuturor clientilor finali pentru energia extrasa din retelele companiei. Romgaz si Sphera Franchise Group s-au apreciat cu circa 2%. Sphera e plus 40% in acest an, pe seama triplarii profitului net in primul trimestru (vs intervalul identic din 2023), perioada in care marja neta a sarit la o valoare superioara celei inregistrate anul trecut. Tot ieri, OMV Petrom a platit investitorilor locali dividende de 2.6 mld. RON. In primele 5 luni ale acestui an, lichiditatea cumulata a companiilor listate pe piata principala a fost dubla celei din perioada similara a anului trecut.

Dobanzi: Au fost taiate azi cu 25 bps in zona euro, prima actiune de acest fel dupa septembrie 2019. Acelasi lucru l-au facut ieri si canadienii, marcand startul relaxarii conditiilor monetare in spatiul G7. Urmatorul anunt al Fed-ului soseste in aceeasi zi cu Quarterly Report, adica miercurea viitoare, dar aici consensul favorizeaza mentinerea dobanzii de referinta din SUA la 5.5%, cel mai ridicat nivel din ultimii 23 de ani.

Wall Street: Indicii S&P 500 si Nasdaq Composite au inchis ieri la noi maxime record, al 25-lea, respectiv al 13-lea din acest an. CrowdStrike si Hewlett Packard Enterprise au urcat cu 12%, respectiv 11%, dupa ce ambele companii au indicat rezultate trimestriale peste asteptari si perspective imbunatatite pentru intregul an curent. Lululemon era plus 9% azi in pre-deschidere, pe seama unor rezultate peste estimari pentru primele trei luni din 2024 si a cresterii volumului de actiuni proprii pe care compania vrea sa le rascumpere.

AI: Tot ieri, sarind la o capitalizare de peste 3 tln. USD, Nvidia a surclasat Apple, devenind a doua cea mai valoroasa companie din lume. Microsoft ramane deocamdata #1, insa la o diferenta de numai 140 mld. USD in fata vedetei AI. Ca perspectiva, Nvidia valora 950 mld. USD anul trecut pe vremea asta (si numai 400 mld. USD in noiembrie 2022, cand ChatGPT a fost lansat public). Apple e plus numai 2% in acest an, desi actiunile s-au apreciat ieri pentru a 8-a zi consecutiv, cel mai longeviv sir de cresteri dupa martie 2022.

Aerian: Dave Calhoun, CEO-ul Boeing care se va desparti de companie spre finalul acestui an, e chemat la audieri in Senatul american pe 18 iunie. Producatorul negociaza cu Turkish Airlines livrarea a circa 250 de aeronave, din care pana la 175 din familia 737 Max, restul fiind 787 Dreamliner. Despre Boeing am povestit mai multe la sfarsitul lunii trecute.

Bitcoin: Riot Platforms, unul dintre cei mai importanti mineri BTC, a picat cu pana la 9% pe parcursul sesiunii de ieri a bursei americane, dupa ce fondul de investitii Kerrisdale Capital Management a dezvaluit o pozitie short. Investitorii ar trebui sa cumpere mai degraba Bitcoin decat mineri, scrie Kerrisdale intr-un raport. La final de martie, acelasi fond recomanda o pozitie short pe MicroStrategy, compania cu cea mai mare detinere BTC din lume, si simultan o pozitie long Bitcoin. Core Scientific, alt miner BTC nord-american care-a iesit din faliment la inceputul acestui an, a sarit marti cu 40% pe Nasdaq, dupa ce, potrivit unor surse Bloomberg, furnizorul de servicii cloud CoreWeave ar vrea sa faca o oferta de preluare. Despre ecosistemul Bitcoin al companiilor listate tocmai ce-am scris ieri.

 

STIAI CA?[edit | ]

Azi se implinesc 80 de ani de la debarcarea aliatilor in Normandia. Le multumim tuturor eroilor din acea zi, fara de care n-am fi avut nici macar libertatea de-a vorbi despre burse.