Partitura preferata a bancilor centrale - Trade Talk 22 iunie 2023

De la TradeVille.ro wiki
Trade talk logo.png

Ce pot sa zic... a fost grozav, a dezvaluit ieri Jay Powell intr-una dintre comisiile legislativului american. Nu s-a referit la ultima decizie de-a ingheta temporar dobanzile, ci la un concert rock la care-a fost zarit pe la inceputul acestei luni.

Apropo de muzica, Taylor Swift tocmai si-a anuntat locatiile europene din 2024 pentru mega-turneul Eras. cel mai aproape de noi fiind Varsovia, la inceput de august. Fireste, site-ul Ticketmaster, companie detinuta de Live Nation Entertainment, s-a prabusit instant. 

1. America[edit | ]

Sunetul muzicii si sunetul... banilor: Jay Powell s-a simtit probabil obligat sa repete si chiar sa accentueze mesajul livrat saptamana trecuta. Dobanzile pot urca in continuare, caci inflatia inca-i departe de nivelul dorit, a transmis ieri Powell in Camera Reprezentantilor.

Luna trecuta, inflatia a coborat la 4%, cea mai modesta valoare dupa martie 2021. Problema-i ca Fed-ul nu raporteaza cifra asta la cea de peste 2x mai mare vazuta cu fix un an in urma, ci la obiectivul formal de 2%. Fara energie si alimente, cresterea anuala a preturilor s-a situat la 5.3%... adica la numai un punct procentual si un pic sub maximele vazute in doua randuri anul trecut (in primavara si-apoi in toamna). In schimb, asteptarile publicului american in privinta inflatiei raman bine ancorate. Pentru urmatoarele 12 luni, publicul anticipeaza o inflatie de 3.3%, cel mai mic nivel dupa martie 2021. Pentru urmatorii 5 ani, inflatia estimata e chiar mai mica, doar 3%.

Powell are acum acelasi obstacol cu care s-a confruntat pe 14 iunie: piata a integrat deja o majorare aditionala a dobanzii cheie. Probabilitatea ca Fed-ul sa livreze 25 bps pe 26 iulie e cotata in aceasta dupa-amiaza la 72%.

Ce nu integreaza piata e un sir de majorari un nou ciclu de scumpire a banilor, insotit eventual de-un ritm mult mai draconic al reducerii lichiditatii generale. Asta ar fi cu adevarat socant. Insa deocamdata nici Fed-ul, nici bursa americana si nici macar piata de obligatiuni nu flirteaza cu un asemenea scenariu. 

2. Dar in Europa?[edit | ]

De cealalta parte a Atlanticului... e chiar mai complicat. Christine Lagarde lupta din rasputeri sa ne convinga, nu care cumva sa credem ca dobanzile vor sta pe loc si-n zona euro.

Alt mesaj... aceeasi problema: piata se-asteapta acum la doua majorari aditionale de cate 25 bps, livrabile pana-n octombrie. Sansa acordata unor dobanzi mai mici pe parcursul urmatorului an e practic nula. Ironic, piata-i sigura ca banii se vor scumpi in zona euro si dincolo de-aceasta vara... nu si oficialii Bancii Centrale Europene. Nu-i nevoie sa ne grabim cu un mesaj de crestere a dobanzii in septembrie, zice Philip Lane, economistul-sef al institutiei. Cateodata, faptele chiar conteaza mai mult decat vorbele: Banca Angliei a majorat azi cu 50 bps, peste asteptari, dupa cifrele deceptionant de mari privind inflatia de luna trecuta. Sa plasam evenimentul in perspectiva, totusi: desi inflatia din Regatul Unit e de peste 2x mai mare decat cea din America, nivelul dobanzii cheie ramane chiar si-n dupa-amiaza asta sub cel la care Fed-ul a ajuns deja.

Pana una-alta, ramanem cu mintea la ce-am scris recent: ce-ar fi daca mare parte din inflatie s-ar fi reglat oricum, cu sau fara dobanzi mai mari? La prima vedere, exemplul ar putea parea cu totul nepotrivit... dar in Turcia, in ultimul an si jumatate, inflatia a explodat de la 20% la peste 80%, ca ulterior sa se prabuseasca la 40%, chiar daca-n toata perioada asta banca centrala a taiat constant dobanzile.

Apropo, noul sef al institutiei e fostul CEO al First Republic Bank, una dintre bancile americane care s-au prabusit in primavara... si e la al treilea job in ultimele 18 luni. Prima decizie luata de Hafize Gaye Erkan in noul ei birou din Ankara? Banca centrala a Turciei a majorat azi dobanda cheie cu 650 (sase sute cincizeci) bps, la astronomicul nivel de 15%.

 

TOP TRENDING... LA BVB[edit | ]

Hidroelectrica IPO: Actiunile Fondului Proprietatea, care detine aproximativ 20% din Hidroelectrica, au fost suspendate azi-dimineata de la tranzactionare ca urmare a unei solicitari din partea Autoritatii de Supraveghere Financiara (ASF). FP urmeaza sa vanda partial sau integral participatia la Hidroelectrica in ceea ce-ar putea fi cel mai mare IPO din Romania si posibil din Europa in 2023.

Obligatiuni: Derulata in perioada 30 mai - 21 iunie, oferta publica de vanzare de obligatiuni Bittnet Systems s-a incheiat cu succes. Reusind sa atraga 5 mil. RON, emisiunea cu simbolul BNET27A are scadenta la 4 ani si o dobanda anuala fixa de 10%, platibila trimestrial. Data de executie a tranzactiei e azi, iar data decontarii e 26 iunie, la valoarea nominala a instrumentului de 100 RON pe obligatiune... emisiunea urmand sa fie listata pe piata reglementata a BVB.

Energie: Romania trece de la fapte la vorbe... sau invers. Dezvoltarea perimetrului Neptun Deep de catre OMV Petrom si Romgaz = rezerve recuperabile de gaz de 100 miliarde de metri cubi, echivalentul consumului intern pe 10 ani, costuri de productie de peste 4x mai mici fata de cele de pe uscat, si o valoare a gazului care depaseste azi 50 mld. EUR. Daca totul se aliniaza cum trebuie, Romania va fi in 2027 cel mai mare producator de gaze naturale din Uniunea Europeana.

BVB: In primele 5 luni din acest an, indicele BET-TR s-a apreciat cu peste 7%... adica cele mai lichide companii listate pe bursa noastra cu tot cu dividendele lor reinvestite. In aceeasi perioada, indicele sectorial pentru energie si utilitati BET-NG a crescut cu peste 10%. Includerea Hidroelectrica in ambii indici e asteptata imediat post-listare (si, automat, in singurele doua ETF-uri tranzactionate la BVB, ETF BET Patria-TradeVille si ETF Energie Patria-TradeVille).

Tehnologie: AROBS Transilvania Software, cea mai mare companie de tehnologie listata la BVB, lanseaza divizia AROBS Polska dupa finalizarea preluarii unei participatii majoritare de 94% in Syderal Polska, producator de software din Gdansk cu afaceri de 1 mil. EUR in 2022. Compania poloneza va continua sa lucreze la proiecte pentru Agentia Spatiala Europeana (ESA) si pietele aerospatiale comerciale... in plus, integrarea in grupul AROBS aduce oportunitati chiar mai complexe impreuna cu AROBS Engineering, care-i la randul sau specializata in sectorul aerospatial.

 

STIAI CA?[edit | ]

Aproape 2/3 din adultii americani cu varste de cel putin 65 de ani au investitii in actiuni... comparativ cu numai jumatate din acelasi segment demografic inaintea crizei financiare din 2008.

Aceasta comunicare nu a fost pregatita in conformitate cu cerintele legale privind independenta cercetarii si nu are interdictii pentru difuzare. Cotatiile mentionate sunt cele de la sfarsitul zilei de tranzactionare. Investitia in instrumente financiare presupune riscuri specifice; performantele anterioare nu sunt un indicator fiabil al rezultatelor viitoare. Costurile de achizitie si fluctuatiile valutei pot influenta randamentul investitiei. Vezi lista potentialelor conflicte de interese si modul de definire a acestora.