Pastila de la BVB - Trade Talk 08 martie 2024

De la TradeVille.ro wiki
Trade talk logo.png

Intr-o saptamana plina de adrenalina care a consemnat revenirea Simonei Halep in elita tenisului mondial dupa o pauza lunga si nemeritata, autorii acestui TradeTalk au revenit si ei acasa, la ONE Floreasca Tower pentru editia III-a Quarterly Report, evenimentul dedicat pietei de capital autohtone. Evenimentul, sold out cu mult inainte de 6 martie, a adus peste 150 de investitori, jurnalisti, si reprezentanti de top ai celor mai importante companii de la BVB in aceeasi incapare pentru discutii dinamice despre rezultatele din ultimul trimestru al anului trecut, precum si perspectivele pentru prima parte a acestui an. Absenta lui Powell sau a lui Taylor Swift nu au fost bagate in seama de cei peste 150,000 de urmaritori online, cifra record pentru istoria conferintei, inceputa pe 4 octombrie 2023.

Am ras, am glumit, insa, cel mai important am aflat live ce gandesc cei 14 speakeri care reprezinta companiile trendy din acesta primavara. Dupa 4 ore intense, am ramas fara glas, asa ca astazi revenim la scris, si va relatam cateva dintre cele mai interesante aspecte din prezentarile companiilor, in cazul in care ati ratat acest nou episod dedicat BVB-ului. Am asemanat aceasta conferinta cu o cursa de Formula 1 in nocturna, insa dupa plictiseala din weekend-ul trecut a primei curse, consideram ca, Quarterly Report III ar merita o audienta mai mare decat triumful deja de rutina a lui Verstappen.

In prima linie a grilei s-a aflat chiar reprezentantul BVB, Remus Danila, care a tinut sa sublinieze faptul ca, dupa recordurile din 2023, lucrul care lipseste in acest an pentru moment sunt listarile noi importante dupa succesul Hidroelectrica. Clopotelul de pe scena, utilizat chiar la ultima prezentare de Vladimir Ghita, CEO FORT (4RT), companie de cybersecurity, care urmeaza sa fie admisa la tranzactionare in saptamanile urmatoare dupa derularea cu succes a unui plasament privat, ar putea reprezenta primul pas in directia corecta. Mai ales daca am asista la o efervescenta similara cu reactia investitorilor dupa publicarea rezultatelor Crowdstrike de la inceputul saptamanii. Vladimir Ghita, chiar daca a fost ultimul invitat, a tinut invitatii cu sufletul la gura, cand a vorbit de buzzword-ul ultimelor 9 luni, inteligenta artificiala, si impactul ei in acest domeniu.

Gazdele de la ONE United Properties, reprezentate de CFO-ul Cosmin Samoila, plecate din prima linie a grilei de start a Quarterly Report, au tinut sa scoata in evidenta cifrele din ultimul trimestru, si proiectele pe care se vor concentra in 2024. 95% dintre apartamentele finalizate au fost deja livrate noilor locatari, in timp ce, in segmentul office, compania a reusit sa dea lovitura prin semnarea unui contract cu cel mai mare producator de semiconductori din Germania. Ne mentinem strategia si obiectivul ca toate dezvoltarile rezidentiale sa aiba o marja de cel putin 35%, chiar daca in ultima perioada, din motive contabile, aceasta cifra s-a aflat in scadere, a tinut sa adauge domnul Samoila.

Teraplast, unul dintre performerii acestui inceput de an, reprezentat de domnul Alexandru Stanean, a urmat pe scena. Un discurs echilibrat dar mult mai optimist decat la prima aparitie in octombrie... Nu am renuntat sa ne propunem sa crestem afacerea intr-un ritm cu 2 cifre... jumatate ar putea veni din integrarea noilor business-uri achizitionate. Compania este constienta de contextul macroeconomic incert, insa porneste la drum in 2024 mai optimista decat in trecut, avand bugetata o crestere a cifrei de afaceri de 30%.

Un moment interesant al primei parti a fost prezenta pe scena a lui Valentin Budes de la Sphera, compania care a fost cel putin la fel de delicioasa ca si produsele pe care le comercializeaza. Intrebat daca pe langa KFC, Taco Bell si Pizza Hut este loc de un al 4-lea brand in portofoliu, acesta a tinut sa sublinieze faptul ca orice este posibil, si cauta activ un brand care poate fi scalat, un brand care sa aduca un plus in portofoliu. Compania a incheiat anul 2023 cu un nivel istoric al vanzarilor de 1.47 mld. RON, reprezentand o crestere de 11% fata de 2022. S-a vorbit si despre politica de dividende a grupului, care a distribuit un nivel record de 65 mil. RON catre actionari. In ciuda cresterii de peste 80% inregistrata in 2023, pretul actiunii se afla inca la un discount fata de prima zi de tranzactionare de la BVB.

Dupa apusul soarelui, care btw este o experienta speciala de la etajul 17 din locatia care a gazduit evenimentul, a fost randul a 3 premierei la QRIII. AROBS, cea mai mare companie de tehnologie listata la BVB a facut prima pasul pe scena. Chiar daca domnul Oprea a venit tocmai de la Cluj, acesta a fost dezinvolt si dornic sa prezinte ultimele reusite ale companiei pe care a fondat-o. AROBS este din punctul sau de vedere pregatita sa se focuseze pe cele 3 paliere ale business-ului in 2024, si sa apeleze la mecanismele bursiere atunci cand va fi nevoie. Achizitiile recente, si integrarea lor cu succes vor fi principalele obiective ale grupului de IT.

Tot prima oara la Quarterly Report a venit si Eugeniu Baltag, Investors Relations Director al Purcari, dupa un drum de 50 minute cu avionul, tocmai din Chisinau. Vinul e o poezie imbuteliata... de mai bine de 200 de ani de catre cei de la Purcari. Am reusit sa fim in top 4 performeri din indicele BET in 2023, cu o crestere a cotatiei de 69%. Purcari isi doreste sa atraga si mai multi investitori de retail, din moment ce fondurile de pensii nu pot achizitiona actiuni din cauza restrictiilor in vigoare. Compania a continuat sa inregistreze cresteri in ciuda a 3 ani exceptionali din toate punctele de vedere: pandemie in 2020, seceta in 21 si invazia ruseasca in 22. Pentru anul in curs, Purcari se asteapta la o crestere a indicatorilor in intervalul 16-20%. Intrebat daca e mai rentabil sa achizitioneze 3 actiuni WINE, sau o sticla de vin, acesta a avut un raspuns cat se poate de onest, care a starnit zambete pe fetele celor prezenti.

Dupa hot wings si vin, am revenit repede la IT, unde in premiera, domnul Radu Scarlat de la Bento ne-a vorbit despre felul in care compania a crescut de la o afacere intre 2 prieteni la peste 100 de angajati. Rezultatele record din 2023 nu au surprins managementul care considera ca poate tine acelasi trend si in viitor, fiind o companie de growth. Am continuat sa investim in produsele proprii... unul dintre cele mai importante proiecte a fost implementarea unui software de tip field service management pentru o companie mare de distributie de energie electrica. Electrizant a fost si raliul cotatiei din ultimul an .

Ultimul pe scena, din prima parte a conferintei, a fost Dorin Boerescu, venit din Dublin special pentru a dialoga cu investitorii. Carismatic, si plin de insight-uri despre afacerea sa, acesta a tinut sa sublinieze ca se gandeste la listarea companiei pe Nasdaq, si considera ca 2P este diferita fata de toate celelalte companii listate la BVB. Facem gamificare din 2012... am inventat un campionat de e-commerce, businessleague.com, un joc online cu impact in viata reala. Legat de finantare si extindere, 2P se pregateste de o majorare de capital social care ii va permite sa isi extinda afacerea in Uniunea Europeana si apoi in SUA in 2025.

Dupa o pauza bine meritata, cei prezenti s-au delectat cu un panel dedicat doamnelor,  Zuzanna Kureck si Daniela Serban discutand despre relatia cu investitorii si felul in care companiile isi pot imbunatati modul de comunicare activa. Doua doamne, una din Republica Moldova si alta din Polonia au reusit sa isi lase amprenta zilnic asupra bursei autohtone, ceea ce ne arata inca o data ca BVB-ul incepe sa tina pasul cu lumea buna a finantelor, nu doar prin prisma cresterilor din ultimii ani. Dupa acest panel, domnul Alexandru Aurelian Chirita, CEO Electrica care a discutat cu investitorii in cadrul unui roundtable la pauza, a urcat pe scena pentru a sublinia strategia companiei pe termen lung si performantele inregistrate in ultima perioada. Digitalizarea si inovarea sunt temele pe care aceasta companie se va focusa in 2024.

Seara incheiata cu prezentarea FORT, despre care am discutat la inceputul acestui TradeTalk a fost una speciala, discutiile continuand mult dupa iesirea din online. Printre participanti s-au numarat si vechile noastre cunostinte, Gabriel Techera, aka TTS, si Cristian Logofatu, co-fondator Bittnet, care au intretinut atmosfera si in afara scenei.   

TOP TRENDING... GLOBAL[edit | ]

FED: Presedintele Rezervei Federale, Jay Powell a indicat ieri ca reducerile dobanzilor ar putea sa se intample in viitorul apropiat daca semnalele legate de inflatie vor merge in directia dorita. In remarcile facute in fata Comitetului bancar al Senatului, liderul bancii centrale nu a oferit un calendar precis al momentului in care intrevede o relaxare, dar a mentionat ca aceasta zi ar putea veni in curand. La inceputul anului, traderii de contracte futures alocau o sansa mare ca FED-ul sa inceapa sa scada dobanda de referinta inca de la intalnirea din luna martie. In prezent, piata se asteapta sa asistam la prima modificare de abia in luna iunie.

China: Rating-ul Chinei ar putea fi redus daca redresarea economica ramane slaba sau daca este determinata in mare parte doar de stimulente extinse, afirma S&P Global. Ultima retrogradare a avut loc in 2017, pe cand agentia de rating concurenta, Moodys a plasat Beijingul sub un avertisment inca din decembrie.

Nvidia: Celebra investitoare Cathie Wood considera ca Nvidia are o concurenta acerba in domeniul inteligentei artificiale, spre deosebire de Cisco in era dot.com. Wood a ratat faimosul raliu al companiei, vanzand o participatie de peste 770,000 de actiuni pe parcursul sfarsitului de an, care a coincis cu perioada in care a fost lansat ChatGPT. In prezent aceasta participatie ar fi valorat 685 mil. USD. Ark Innovation ETF are o dinamica negativa de 4% in 2024, in timp ce cotatia Nvidia a mai crescut cu 85%.

Earnings: Pretul actiunilor Broadcom a crescut cu aproximativ 50% in ultimele 3 luni, datorita entuziasmului pentru capacitatea companiei de a valorifica cheltuielile cu inteligenta artificiala. Dupa publicarea ultimelor rezultate, in sedinta de after-hours cotatia a scazut cu pana la 3%, in conditiile in care compania a sugerat ca afacerile bazate pe AI au inregistrat performante mai bune decat se asteptau in timp ce alte domenii au avut un trend mai slab. Pentru intregul an fiscal, compania si-a mentinut perspectivele de venituri de aproximativ 50 mld. USD.

Weight loss: Novo Nordisk a reusit sa ajunga la un nou maxim al cotatiei pe parcursul sedintei de ieri, cand producatorul danez de medicamente a organizat o zi speciala cu investitorii si analistii, in care a prezentat urmatoarea generatie de medicamente de slabit. Actiunile au crescut cu peste 8% la Copenhaga, adaugand unui raliul de 82% in ultimul an.

EVs: Pretul actiunilor Rivian a crescut cu peste 13% ieri dupa lansarea noii generatii de EV, R2, un SUV de dimensiuni medii care poate ajunge de la 0 la 100 km/h, in mai putin de 3 secunde. Pretul de pornire este de 45,000 USD. Pentru a economisi in perioada urmatoare, compania a pus pe pauza constructia noii sale uzine din Georgia. Primele vehicule vor fi livrate in prima jumatate a anului 2026. Rivian a inceput sa accepte deja pre-rezervari rambursabile, in valoare de 100 USD.

 

STIAI CA?[edit | ]

Puteti urmari inregistrarea evenimentului accesand acest link. Urmatoarea conferinta va avea loc la mijlocul lunii iunie, cel mai probabil in aceeasi locatie, sau pe o plaja exotica .