Pastila de pe BVB - Trade Talk 05 aprilie 2024
Stim ca i-am invatat pe cititorii nostri cu pastila saptamanala de pe Wall Street, insa abundenta stirilor din ultima perioada de la BVB nu ne-a lasat sa parasim granitele tarii noastre de aceasta data. Asa ca, dupa ce ne-am delectat ieri din plin cu bine-cunoscutul TTS, continuam cu cele mai importante stiri si obiective ale companiilor romanesti listate pentru anul in curs.
Si pentru ca vorbim azi despre BVB, nu se putea sa nu incepem chiar cu planurile celui care face posibila discutia despre bursa pe meleagurile noastre. Astfel, anul 2024 se anunta un an important pentru compania BVB, aceasta urmarind o serie de obiective formulate in cadrul Strategiei nationale pentru dezvoltarea pietei de capital, precum actualizarea legislatiei, cresterea bazei de investitori si facilitarea finantarilor afacerilor locale prin bursa. Profitul net bugetat pentru acest an se ridica la 12.6 mil. RON, sub profitul de 21.8 mil. RON raportat in anul precedent, care a fost sustinut de listarea Hidroelectrica, dar cu 27% peste valoarea ajustata fara Hidro, de 9.9 mil. RON. Veniturile operationale sunt asteptate sa creasca cu 13% fata de valoarea ajustata din 2023, o crestere similara, de 14% fiind estimata si pentru cheltuielile operationale. Bineinteles, asteptam cu sufletul la gura autorizarea Contrapartii Centrale, al carei termen a fost deja prelungit de ASF cu inca vreo 6 luni. Cat despre dividende, a fost propus spre aprobare un dividend brut pe actiune de 1.5550 RON, care ar putea aduce un randament de 2.4%.
Ramanem tot in sfera financiara, cu liderul pietei bancare romanesti, Banca Transilvania, care si-a propus o crestere de 19% pentru veniturile din 2024, cu venituri nete din dobanzi de 5.3 mld. RON (+24%). Profitul net este asteptat sa urce pana la 3 mld. RON, cu 20% peste nivelul record inregistrat anul trecut. Din cel din urma, banca ar vrea sa aloce 1 mld. RON pentru dividende, ceea ce se traduce intr-un dividend brut pe actiune de 1.2521 RON (4.5% randament). Conducerea bancii a propus inclusiv o majorare a capitalului social cu 1.18 mld. RON, care ar implica primirea a 148 de titluri noi gratuite pentru fiecare 1,000 de actiuni detinute.
BRD, pe de alta parte, nu a inceput primavara foarte bine, frantuzii de la societatea mama, care sunt si actionarii principali, cerand diminuarea procentului de distribuire a dividendelor la 50%, dupa ce compania propusese un procent de 60%. Asa ca, dividendul brut pe actiune, se va aproba, cel mai probabil la 1.1725 RON (5.4% randament), fie ca le place romanilor sau nu. Asta e, se pare ca nu toata lumea se rezuma la dividende. Cat despre bugetul pentru anul 2024, a patra cea mai mare banca de pe piata locala dupa active se pare ca e ceva mai discreta, afirmand doar ca vizeaza o crestere moderata a venitului net bancar, sustinut de cresterea veniturilor nete din dobanzi, in timp ce cheltuielile operationale vor fi influentate, printre altele, de noul impozit de 2% din cifra de afaceri. Atat. Se pare ca nu ne putem delecta cu alte cifre de data aceasta.
A venit si randul FP, nu chiar cea mai fericita actiune dupa listarea Hidro, cotatia inregistrand un declin de aproape 75% in ultimele 12 luni. Sau cum intreba un investitor ieri: Se termina visul FP? Un vis de mult apus, zicem noi, dar pacat ca nu putem sa dam recomandari de investitii. In alta ordine de idei, se pare ca un al doilea fond de pensii private alege sa faca exitul din FP, si anume BCR Plus, dupa ce, in septembrie 2023 Raiffeisen Acumulare a initiat miscarea. Dar nefericirea companiei nu se trage doar din deciziile institutionalilor de a-si reduce expunderea sau de a iesi de tot din actionariat, ci si din duelurile dintre actionari si stat. Asa ca, rezumatul hotararilor luate in AGA este urmatorul: actionarii nu apropa bugetul pentru 2024 si nici strategia propusa de Ministerul de Finante pentru conservarea portofoliului actual pana in martie 2025.
Daca tot am intrat in chestiuni mai depresive, haideti sa aruncam o scurta privire si spre utilitati si energie, care, din nefericire pentru o buna parte dintre investitorii de la BVB, si-au bugetat indicatori in scadere pentru 2024. La utilitati, prognozele pentru venituri sunt totusi ceva mai bune: Transgaz (+73.8%), Transelectrica (+14.2%), Conpet (+7.6%). Doar Electrica alege sa nu se alature grupului, cu un minus de 21%. Pentru profitul net estimarile sunt urmatoarele: +16.7% la Transgaz, -40.1% la Transelectrica, -21% la Electrica si 28.5% la Conpet.
In zona de energie electrica, prognozele pentru venituri sunt in scadere pentru toata lumea: -85% la OMV Petrom, -41.7% la Nuclearelectrica, -12.7% la Hidroelectrica si 10.8% la Romgaz. Pentru profitul net, asteptarile sunt mixte: +176.4% la OMV Petrom, +2.4% la Romgaz, -19.7% la Hidroelectrica si 41.7% la Nuclearelectrica.
Pe partea de dividende, nu insistam foarte mult, toata lumea cunoscand ca cele 8 companii din BET aproape ca nu au de ales la acest capitol, spre bucuria romanilor de la bursa. Mentionam doar Hidroelectrica, cu primul dividend anuntat dupa listare, de 13.99 RON/actiune (brut), care ar implica un randament de aproape 11%, fiind in topul randamentelor din acest an. Intrebati daca se asteptau la mai mult, investitorii au raspuns aproape in unanimitate ca nu, potrivit unui sondaj realizat pe un grup de Facebook. Cu toate acestea, replica dintr-un comentariu ne-a facut sa zambim: Nu ma asteptam la mai mult, da poate o sa primim si un dividend special. Romanul tot roman ramane, cum s-ar zice.
Trecand la lucruri mai serioase, adica la imobiliare, ONE tocmai ce a anuntat o achizite de teren surpriza, marcand totodata intrarea pe un segment nou de business: locuinte premium accesibile. Cam cat de accesibile, se va vedea , fiindca vorbim totusi de Ferentari. In ce priveste bugetul pe 2024, compania si-a propus o crestere de 15% pe venituri si un profit net cu 17% mai mare.
Ramanem pe zona, cu materiale de constructie. TeraPlast, care a fost cu ochii in patru dupa M&A-uri inca de la inceputul anului, a anuntat saptamana trecuta finalizarea achizitiei Grupului Wolfgang Freiler pentru suma de 16.5 mil. EUR. Si btw, sper ca va numarati printre cei care isi marcheaza profitul estimat la analiza tehnica de acum 10 zile. Iar daca nu, too bad, ati fi facut aproape 11%. Nici pentru intreg anul 2024 prognozele nu sunt de neglijat: TeraPlast isi propune o crestere de 29% pentru cifra de afaceri si de 39% a EBITDA, in timp ce profitul net este asteptat sa fie de peste 9 ori mai mare decat cel din 2023.
La TTS nu mai intram in detalii, cititi TradeTalk-ul de ieri, dar va sugeram sa va luati si placa de surfing, fiindca Gabriel Techera zice ca e serioasa treaba si in 2024.
Aproape de TTS anul trecut, dar mult departe anul acesta, e Aquila, care se pare ca nu vrea nici cum sa se lase ajunsa din urma de restul companiilor din BET. Aproape ca le poti auzi gafaitul din spate la toate. Actiunile au inregistrat deja o crestere de 36% in 2024. Se va mentine trendul pana la finalul anului? Poate ne va zice Jean Dumitrescu la urmatorul Quarterly Report. Cert e ca, pe langa un profit net record raportat pentru anul 2023, Aquila s-a tinut de promisiune si pe partea de achizitii, anuntand, in ianuarie, preluarea integrala a Parmafood Group si Parmafood Trading, pentru un pret maxim de 16.5 mil. EUR. In ceea ce priveste bugetul pentru 2024, compania se asteapta la o crestere de 13% pentru cifra de afaceri totala, sustinuta de cresteri pe toate cele 3 segmente de activitate, si la un profit net de 100.3 mil. RON, cu 4% mai mare. Dar noi ne-am obisnuit deja sa vedem o depasire a bugetelor propuse, asa ca asteptam sa vedem cu ce diferenta ne va surprinde de aceata data. No pressure. Aquila nu s-a lasat mai prejos nici pe partea de dividende, anuntand un dividend brut pe actiune de peste 2 ori mai mare fata de estimarile analistilor (0.07084 RON), cu un randament de aproape 6%.
Sper ca mai sunteti cu noi, fiindca mai avem doar 4 companii de trecut in revista. Mai ales ca in curand e weekend.
Un pic dintr-un alt film fata de restul cosului, DIGI nu se grabeste sa convoace AGA in prima parte a anului, asa ca revenim cu update pe dividende mai prin vara. Pana atunci, va lasam cu estimarile noastre, de 0.2552 RON/actiune (brut), care ar implica un randament de 0.5%.
Sphera, o alta vedeta a anului 2024, care se tine neclintita pe locul 3 in BET inca din 2023, a marcat o apreciere de 20% la bursa, peste jumatate din performanta inregistrandu-se dupa ce compania a publicat rezultate istorice pentru 2023. Pentru 2024, compania estimeaza vanzari in restaurante in valoare de 1.6 mld. RON (+12.2% vs 2023) si un profit net normalizat cu 20% mai mare. Dividendul brut propus pentru aprobare este de 1.05 RON/actiune (3.4% randament).
Si, fiindca ori la bal, ori la spital, incheiem aceasta lunga pledoarie cu un pahar de vin rosu de la Purcari aruncand un ochi si peste planurile pe care si le-a propus MedLife pentru anul acesta. Producatorul de vinuri nu ne-a incantat inca cu convocatorul AGA, insa, a anuntat chiar de 1 aprilie achizitia Timbrus Purcari Estate, prin intermediul careia Purcari se extinde cu inca 130 ha, ceea ce duce suprafata totala a podgoriilor grupului la 1,600 ha. Revenind la MedLife, dupa un an de pierderi, anul acesta grupul isi propune sa inregistreze un profit de 21.8 mil. RON. Cifra de afaceri este asteptata sa ajunga la 2.6 mld. RON (+18% vs 2023), in linie cu potentialul de crestere al pietei medicale private. Vestea legata de profit a facut furori pe bursa, cotatia crescand cu aproape 12% in ultimele 3 zile.
2023 a adus investitorilor o evolutie importanta pentru indicele BET (+32.3%), care a fost al doilea cel mai bun an din ultimii 10 de la BVB. Din aceasta cauza, benchmarkul este privit cu multe retineri de catre managerii de fonduri, acestia afirmand, luna trecuta, ca o evolutie similara nu se va repeta in acest an. In ciuda acestei afirmatii, indicele de referinta a reusit sa realizeze deja o treime din performanta totala atinsa in anul precedent (+11%), in timp ce, numai in luna martie, cresterea acestuia a atins 7.1%, dupa o serie de mai multe maxime istorice. Sa fie primul trimestru lentila prin care putem privi intregul an? Cu toate ca istoria nu pare sa sustina foarte mult posibilitatea de doua cresteri anuale substantiale consecutive ale indicelui, exceptand perioada anilor 2000, vom vedea ce ne va aduce sfarsitul de an. Pana atunci insa, ramanem cu ochii pe bursa. S-ar putea sa mai avem surprize pe parcurs.
Si pentru ca ati ramas cu noi pana la final, sarim peste partea de Top Trending, ca si asa v-am stresat suficient inainte de weekend. Va lasam cu doar un scurt Stiati ca... si ne revedem cu forte proaspete pe saptamana viitoare.
STIAI CA?[edit | ]
BVB nu se numara printre companiile de 10 la scorul VEKTOR, ba chiar nota de anul trecut e putin rusinoasa, de doar 8.5. Ramane de vazut daca compania reuseste sa-si indrepte situatia in 2024.