Pastila de pe Wall Street - Trade Talk 05 mai 2023
Dupa o saptamana turbulenta inceputa cu un nou faliment bancar, prognozele sub asteptari de la Advanced Micro Devices si decizia FED de miercuri, nu aveam cum sa lipsim de pe Wall Street se ascultam ultimele barfe, mai ales in contextul in care, cea mai mare companie din lume raporteaza rezultatele financiare. Nu ne-a fost usor sa ne desprindem de BVB, care a dat startul IPO-urilor prin Agricover, iar, micii investitori au cumparat actiuni de 2.9 mil. RON in prima zi de subscriere, aproximativ 7% din totalul alocat de companie pentru retail.
Barfele au inceput chiar din avion, unde se discuta aprins despre posibilitatea ca in viitorul apropiat sa vedem doar 1 pilot la bordul avioanelor datorita evolutiei inteligentei artificiale, conform celor de la Emirates. Nici nu am ajuns bine in Manhattan, si ne-am lovit de un nou IPO, semn ca lucrurile incep sa se dezghete pe pietele financiare. Spin-off-ul Johnson & Johnson, Kenvue, a debutat cu dreptul, pretul actiunii companiei apreciindu-se cu peste 16 % in primele minute de la deschidere. Dar, chiar cu cateva ore inainte de deschiderea de ieri, pretul petrolului inregistra o scadere oarecum neasteptata pe pietele asiatice de 7.2%. Motivul? Analistii speculau despre fat fingers, o posibila acoperire a unei pozitii short sau chiar despre algorithmic trading, daca tot am pomenit despre inteligenta artificiala. In al 5-lea minut de la deschiderea pietei, pretul petrolului scadea cu peste 3 USD, ajungand la cel mai mic nivel inregistrat de la sfarsitul lui 2021. In ciuda faptului ca dupa cateva minute totul a revenit la normal si am incheiat ziua in teritoriu pozitiv pentru acest asset, barfele au continuat, fiind invocate chiar si teorii despre lichiditatea acestui asset si circuit breakers. Daca tot am pomenit de astfel de spike-uri ale preturilor, acelasi lucru a fost valabil ieri si pentru Advanced Micro Devices al carui pret a zburdat cu peste 12% pe parcursul sedintei, dupa ce au aparut zvonuri cum ca, Microsoft se pregateste sa finanteze compania pentru dezvoltarea unui chip cu nume de cod Athena care va ajuta la trainingul modelelor de inteligenta artificiala. Vestea vine in contextul in care competitorii directi ai gigantului american de cloud, Amazon si Alphabet au deja la dispozitie astel de chip-uri specializate folosite de dezvoltatorii de software. Si daca tot am amintit de concurenta acerba din domeniul inteligentei artificiale, acelasi lucru este valabil si in sectorul farma, acolo unde GlaxoSmithKlein a obtinut o prima victorie impotriva concurentilor de la Pfizer si Moderna, dupa ce autoritatile americane au aprobat vaccinul impotriva RSV pentru adultii de peste 60 de ani. Dupa inca o noapte lunga, caci deh, in SUA se raporteaza dupa 23, am aflat si ultimele barfe despre rezultatele Apple.
Dupa rezultatele slabe inregistrate de Qualcomm, atmosfera era tensionata in randul analistilor cu doar cateva minute inainte de raport. Ca in vremurile bune, cand Steve Jobs folosea expresia, one more thing, Tim Cook a venit cu vesti ceva mai bune decat se astepta piata, si se pare ca vom incheia acesta saptamana turbulenta intr-o nota pozitiva.
Uitandu-ne peste cifre, Apple continua sa inregistreze scaderi ale veniturilor trimestriale, dar acest lucru nu mai este deja o noutate. Marul de pe tort, daca ne permiteti, a fost din nou iPhone-ul, ale carui vanzari au depasit 50 mld. USD, inregistrand o crestere de 2% a veniturilor comparativ cu trimestrul din anul trecut, in contextul in care piata de smartphones s-a contractat cu 15%. Am stat cu urechile ciulite in studioul de la CNBC, unde Tim Cook a spus pe un ton optimist ca trimestrul a fost unul bunicel daca ar fi sa ne raportam la iPhone.
Apple a depasit consensul analistilor, raportand venituri de 94.84 mld. USD (cu aproape 2 mld. USD mai mult), un EPS de 1.52 USD (+ 0.10 USD) si o marja de profit de 44.3% (+0.2%). Cea mai mare scadere a fost inregistrata de divizia de Mac-uri (-31%), acolo unde si comparatia cu anul trecut este dificila dat fiind faptul ca, Apple inca beneficia de boom-ul post pandemic.
Cum era de asteptat, Apple continua politica de a nu oferi prognoze pentru trimestrele viitorare, dar Luca Maestri a povestit un pic despre cateva lucruri interesante. In primul rand vanzarile, care au scazut in majoritatea regiunilor, au inregistrat o mica crestere in Asia-Pacific, acolo unde Apple mizeaza mai recent pe India. Se pare ca rata de switch de la Android la iPhone decurge conform planului lui Tim Cook. Totodata, pentru trimestrul in curs, Apple se asteapta la o contractie a vanzarilor similara cu cea din ultimul, pe masura ce dificultatile macroeconomice continua. Conform asteptarilor, compania va continua politica de rascumparari de actiuni in valoare de 90 mld. USD si totodata a anuntat cresterea dividendului cu 4%, ajungand astfel la 0.24 USD per actiune. Iar, ca sa iasa in evidenta fata de competitiori, Apple nu va apela la disponibilizari in masa decat in cazul celui mai negru scenariu. Ca urmare a acestor rezultate si prognoze, pretul actiunii Apple s-a apreciat cu peste 4% in sedinta din after-hours si am putea spune ca sunt premise sa terminam aceasta saptamana pe un ton pozitiv. Ne luam ramas bun de la Manhattan si ne intoarcem pe mealeagurile noastre sa vedem ce mai este top trending.
TOP TRENDING... GLOBAL[edit | ]
Day 2: Continua perioada de subscrieri pentru noul IPO de la Bucuresti, Agricover. In prima zi, din cifrele cumulate, investitorii de retail au achizitionat aproximativ 7% din totalul alocat. Pentru mai multe detalii despre companie si prospect puteti accesa acest link. Conform datelor din aceasta dimineata, pana in ora 15, procentul a depasit 10%!
Yeezy beat: Adidas a anuntat in aceasta dimineata ca veniturile trimestriale au scazut cu 1% comparativ cu anul trecut, o cifra mai buna decat consensul analistilor. Esuarea parteneriatului cu Yeezy a dus la o pierdere de aproximativ 400 mil. EUR. Profitul operational a fost de 60 mil. EUR si o marja de profit de 44.8% in scadere din cauza pierderilor din business-ul cu rapperul celebru, a discounturilor aplicate si a costurilor ridicate din lantul de aprovizionare. Totodata, compania nu a anuntat nici un plan cu privire la stocul nevandut de produse Yeezy.
Summer bookings: IAG, proprietarul British Airways, si Air France-KLM au raportat un numar de rezervari promitator pentru lunile de vara in ciuda inflatiei galopante. Companiile aeriene si aeroporturile europene se afla sub presiune pentru a evita scenele haotice din vara anului trecut. Seful IAG continua sa avertizeze ca lipsa personalului si grevele preconizate ar putea da peste cap un sezon de vara care pare pentru moment de bun augur pentru acest sector.
Data: Vanzarile cu amanuntul din zona euro au scazut cu 3.8% in luna martie comparativ cu anul trecut, in conditiile in care cresterea cheltuielilor continua sa afecteze puterea de cumparare a consumatorilor. Comparativ cu luna precedenta, scaderea este de 1.2%. Totodata, comenzile fabricilor din Germania au scazut cu 11% fata de martie 2022, si cu 10.7% fata de luna precedenta. Astfel, se inregistreaza cel mai puternic declin din aprilie 2020, de la inceputul pandemiei.
TOP TRENDING... LA BVB[edit | ]
Earnings: Bursa de Valori Bucuresti (BVB), operatorul pietei de capital din Romania a raportat venituri de 12.86 mil. RON pentru T1, inregistrand astfel o scadere cu 18% fata de aceeasi perioada din 2022, cand a profitat de numarul mari de tranzactii odata cu izbucnirea razboiului din Ucraina. Profitul net a scazut cu 68% fata de T1 2023, insumand 1.76 mil. RON.
STIAI CA?[edit | ]
Dupa un an cu un randament negativ, pretul actiunilor Apple tinde sa creasca in medie in urmatoarele 12 luni cu 35.1%. Totodata, mediana randamentelor anuale de la IPO-ul din 1980 a fost de 24.5%.
Aceasta comunicare nu a fost pregatita in conformitate cu cerintele legale privind independenta cercetarii si nu are interdictii pentru difuzare. Cotatiile mentionate sunt cele de la sfarsitul zilei de tranzactionare. Investitia in instrumente financiare presupune riscuri specifice; performantele anterioare nu sunt un indicator fiabil al rezultatelor viitoare. Costurile de achizitie si fluctuatiile valutei pot influenta randamentul investitiei. Vezi lista potentialelor conflicte de interese si modul de definire a acestora.