Pastila de pe Wall Street - Trade Talk 07 iulie 2023

De la TradeVille.ro wiki
Trade talk logo.png

Caldura mare mon cher, pe la noi prin tara, si nu numai, fiindca saptamana aceasta s-a mai batut un nou recordnegativ. Cea mai calda zi din istoria omenirii, ca temperatura medie, s-a inregistrat marti, astfel am decis sa dam o fuga pe Wall Street sa ne racorim cu ultimele barfe. Cu gandul la mare si la vacanta de vara, odata ajunsi in New York, aflam ca Amazon revine in randul companiilor preferate de analisti. Astfel, cei de la JPMorgan, considera ca iminentul Prime Day, care se va desfasura in perioada 11-12 iulie, in 24 de tari, va reprezenta un boost pentru compania lui Andy Jassy. Analistii preconizeaza ca acest eveniment va genera aproximativ 7 mld. USD pentru companie, o cifra in crestere cu 12% fata de anul precedent. In prezent, JPMorgan ofera un overweight actiunilor Amazon si un price target de 145 USD, considerand compania drept cea mai buna idee de investitii dintre cele pe care le acopera.

Daca nu sunteti fani Prime Day, atunci poate va intereseaza de prime time. Duelul dintre Elon Musk si Mark Zuckerberg este pe buzele tuturor in Manhattan. Mai ramane sa vedem si cotele la pariuri, ca sa ne dam seama cine este favorit . Ne-am dat intalnire cu cei de la Barrons care au facut o radiografie a meciului din ring din perspectiva companiilor pe care cei doi miliardari le gestioneaza.

Daca ne uitam peste datele financiare, cele doua companii au cateva similaritati interesante. Spre exemplu, in acest an, in care Nasdaq a inregistrat al 2-lea cel mai bun prim semestru din istorie, cotatia Meta s-a apreciat cu 138%, pe cand Tesla cu 127%. In ceea ce priveste capitalizarea bursiera, Tesla echilibreaza balanta, avand aproximativ 100 mld. in plus fata de Meta. Zuckerberg face 2-1 daca ne uitam peste profitul net obtinut in 2022, cu aproximativ 9 mld. mai mare decat trupa lui Musk. Tesla egaleaza rapid la 2, dat fiind faptul ca revenue growth estimate este de aproximativ 3 ori mai mare pentru acest an. Echilibrul perfect dintre cele doua companii este stricat de avantajul Meta cand vine vorba de P/E, 24 la Meta fata de 81 pentru Tesla, si la numarul de angajati, trupa lui Zuck fiind ceva mai eficienta (86k vs. 127k). Interesant este si faptul ca, sediul celor doua companii se afla in cei doi poli de putere in SUA din prezent: California si Texas. Nu stim cine va castiga si lupta reala dintre cei doi, insa pentru moment, investitorii au avut de castigat in acest prim semestru.

De la prime time trecem repede si la prime social network. Batalia dintre Musk si Zuck continua si in ceea ce priveste retelele de socializare. Astfel, Meta a anuntat lansarea Threads care va concura direct cu Twitter. Zuck doreste sa profite de nemultumirea utilizatorilor Twitter din ultima perioada in legatura cu restrictiile lui Musk. Timingul este cat se poate de bun, iar Zuck s-a grabit sa lanseze noua platforma chiar cu o zi inainte de debutul oficial. Meta are si avantajul ca, utilizatorii Instagram vor putea face tranzitia foarte usor catre Threads, in conditiile in care isi pot importa urmatorii in noua platforma de socializare. Doar in prima zi, cifrele sunt impresionante: peste 30 de mil. de conturi de Threads au fost activate. Oare ce parere are Trump, care a cam dat chix cu Truth Social?

Inainte de a parasi New York-ul si de a ne intoarce pe plaiurile miroritice, ne intalnim la o cafenea si cu cei de la WSJ, care tocmai au intocmit o lista cu cei mai bine platiti CEO din SUA. Spre surprinderea noastra, nu numai figurile celebre din Big Tech si-au facut aparitia in top 10. Pe primul loc se afla CEO-ul Blackstone cu un venit de peste 250 mil. USD in 2022, fiind urmat de Sundar Pinchai de la Alphabet si surpriza, Stephen Sherr, de la Hertz (parca erau in faliment in urma cu putin timp). Interesant este si faptul ca, directorii executivi de la companii care au dezamagit investitorii in 2022, precum Peloton si Pinterest au incasat compensatii mai mari decat ale lui Tim Cook de la Apple. Singura doamna din top-ul celor mai bine platiti este Safra Catz, care este la carma Oracle inca din 2014. Facem o mica comparatie si cu salariul mediu anual din SUA care este de doar 56,000 USD. 

TOP TRENDING... GLOBAL[edit | ]

Batai de cap pentru FED: In ciuda unei serii de cresteri a dobanzii de referinta care a avut ca scop specific remedierea dezechilibrului intre cererea companiilor si oferta de pe piata fortei de munca, numarul de job-uri vacante a crescut intr-un ritm alarmant in primele 5 luni ale anului, totalizand 1.6 mil. Un nou raport al Departamentului Muncii din SUA de astazi va arata cel mai probabil ca aceasta tendinta a continuat si in iunie. Estimarea Dow Jones este de 240,000 de job-uri create, si o rata a somajului in usoara scadere la 3.6%. Ieri, raportul ADP pentru sectorul privat a surprins piata, cifra de 497,000 de noi angajati fiind mai mult decat dubla fata de consensul analistilor. Toti cei trei indici din SUA au inchis sedinta de ieri in teritoriu negativ, din cauza faptului ca FED pare nevoita sa revina la noi majorari ale dobanzii de referinta.

Profit plunge: Samsung a anuntat ca se asteapta la o prabusirea a profitului cu 96% pentru al doilea trimestru din 2023, in conditiile in care cererea slaba pentru cipurile de memorie persista. Conform datelor, acesta ar fi cel mai mic profit trimestrial al companiei din 2009. Prognoza este in mare parte in linie cu estimarile analistilor de la Refinitiv. Compania urmeaza sa publice rezultatele finale pe 27 iulie.

Zoom out: Compania de comunicatii video, Zoom, a anuntat in aceasta dimineata ca intentioneaza sa isi dubleze investitiile in zona Asia-Pacific, in incercarea de a-si consolida cresterea. Seful departamentului international al companiei considera ca exista o multime de oportunitati in aceasta regiune, si ca Zoom este gata sa duca la bun sfarsit planul de extindere inceput in urma cu doi ani de zile. Pretul actiunilor Zoom a scazut cu aproximativ 45% in ultimul an.

Last but not least: CEO-ul Amazon, Andy Jassy considera ca gigantul de e-commerce este in continuare bine pozitionat pentru a profita de revolutia inteligentei artificiale. Acesta plaseaza Amazon in randul companiilor care au evitat etapa de hype si se focuseaza pe cea de rezultate palpabile. Astfel, Amazon considera ca AWS isi va arata adevarata valoare in acest domeniu in urmatoarea perioada. La inceputul anului, divizia AWS, motorul principal de crestere al companiei, a dezvaluit un serviciu de inteligenta artificiala generativa numit Bedrock. Clientii pot folosi astfel modelele lingvistice atat de la Amazon cat si de la alte startup-uri, pentru a-si dezvolta proprii chatbots si servicii de generare de imagini. Jassy sustine ca cipurile Amazon vor avea un raport pret/performanta mult mai bun decat cel al competitorilor directi.

Rumors: Noi zvonuri din jurul Apple sustin ca iPhone 15 ar putea prezenta o crestere notabila a capacitatii bateriei, ceea ce ar putea spori capacitatile energetice ale dispozitivului. Apple incearca astfel sa imbunatateasca capacitatea de alimentare in contextul in care diferenta dintre modelul de anul trecut si iPhone 13 nu a fost sesizabila cu privire la baterie. Zvonurile sugereaza ca modelul standard iPhone 15 ar putea creste capacitatea bateriei de la 3.279mAH la o versiune mai mare de 3.877mAH.

TOP TRENDING... LA BVB[edit | ]

H2O: Bursa de Valori Bucuresti a anuntat ca pentru listarea Hidroelectrica din 12 iulie, etapa de pre deschidere va incepe de la ora 9 fata de ora obisnuita 9:45. Decizia a fost luata pentru a asigura un interval de timp mai larg pentru gestionarea unui numar mare de ordine in aceasta sesiune. Tranzactionarea actiunilor se va desfasura pe baza mecanismului de intrerupere a volatilitatii conform parametrilor si valorilor aferente care se aplica pentru companiile care fac parte din indicele BET. 

STIAI CA?[edit | ]

ChatGPT a inregistrat pentru prima data in istorie o scadere a traficului lunar si a numarului de vizitatori unici in luna iunie. De notat este si faptul ca pe langa aceste scaderi, si timpul petrecut de vizitatori s-a contractat cu 8.5%. Au inceput vacantele?

Aceasta comunicare nu a fost pregatita in conformitate cu cerintele legale privind independenta cercetarii si nu are interdictii pentru difuzare. Cotatiile mentionate sunt cele de la sfarsitul zilei de tranzactionare. Investitia in instrumente financiare presupune riscuri specifice; performantele anterioare nu sunt un indicator fiabil al rezultatelor viitoare. Costurile de achizitie si fluctuatiile valutei pot influenta randamentul investitiei. Vezi lista potentialelor conflicte de interese si modul de definire a acestora.