Pastila de pe Wall Street - Trade Talk 07 iunie 2023

De la TradeVille.ro wiki
Trade talk logo.png

Dupa finala Cupei Angliei de sambata si cursa de Formula 1 de duminica, entertainment-ul nu a lipsit nici luni seara pentru cei care au reusit sa scape de traficul de pe Valea Prahovei sau de pe Autostrada Soarelui. Tim Cook a reusit sa ne tina lipiti de televizor, care btw, nu prea isi mai are rostul dupa ultimul anunt.

Astazi, cu gandul la Vision Pro, pe care Apple urmeaza sa il faca disponibil abia de la anul, si la modul in care vom putea scrie acest TradeTalk in viitorul apropiat cu ajutorul unei tastaturi virtuale, dam o fuga pana in Manhattan pentru a vedea ce se mai barfeste pe strazile aglomerate. In escala in Germania, aflam ca investitiile in start-up-urile europene din domeniul tehnologiei isi continua trendul descendent si se asteapta la o scadere cu pana la 39% a sumelor atrase in acest an. Si, totusi, fix sectorul de tehnologie este cel care a tinut indicii in teritoriu pozitiv anul acesta in SUA. Dar, nu plecam din Germania asa de repede, deoarece ThyssenKrupp se pregateste de un mega deal cu India pentru a construi 6 submarine diesel. Se pare ca nu doar companiile din big tech-ul american isi muta atentia dinspre China spre India.

Ajunsi in Manhattan, primul care ne iese in cale este chiar simpaticul prezentator de la CNBC, Jim Cramer, care este adesea un perma bull. Dar, supriza, de aceasta data il suprindem pe Cramer ceva mai rezervat. Acesta considera ca pentru investitori a sosit momentul sa inceapa sa marcheze profituri in special in cazul Magnificent 7 Apple, Amazon, Google, Microsoft, Tesla, Nvidia, Meta. Cand vine vorba de ursuleti, acestia sunt la mare cautare pe Wall Street dupa ce indicele de volatilitate a ajuns la un nivel extrem de scazut. Si cu toate acestea, nu sunt putini care se incumeta sa afirme, ca acest raliu inceput inca din ianuarie s-ar putea termina mai repede decat ii ia unui Presedinte sa tina un discurs, sau sa urce o rampa in functie de tara si de caz.

Cei de la Morgan Stanley au fost harnici chiar in weekend si duminica au publicat ultimele prognoze pentru acest an. Analistii bancii se asteapta ca EPS-ul companiilor din S&P500 sa scada cu 16% pana la finalul acestui an, o predictie in antiteza cu cea a celor de la Goldman Sachs. Dar, daca toti analistii ar vedea bursa la fel, noi de unde ne-am mai alimenta articolele ? Este interesant de precizat ca Morgan Stanley este extrem de bullish pe companiile din Japonia, Taiwan si Coreea de Sud, dar si pe cresterea dolarului american. Dar, parca tocmai Buffett ne spunea sa ne ferim de Taiwan cu cateva luni in urma .

Mood-ul prin Manhattan era similar cu cel de la Cronica Carcotasilor, si astfel am dat si peste cei de la GAM Investments care considera ca investitorii au trecut prea repede peste o lista intreaga de probleme, un asa zis laundry list. Starea de Goldilocks inceputa inca din octombrie 2022 se pare ca ar putea ajunge la capatul ciclului. Iar, daca acest lucru ar coincide si cu o noua eventuala crestere a dobanzii de referinta din partea FED, atunci corectia ar putea fi cu atat mai pronuntata. Si, totusi sansele unei majorari la sedinta din aceasta luna raman extrem de scazute, asa ca petrecerea de pe Wall Street, dusa in extremis, ar mai putea continua si in acesta luna. Inainte de a reveni pe batranul continent, este interesant de mentionat faptul ca diferenta de performanta dintre Nasdaq 100 si S&P500 este de peste 20%... rotation anyone? Dar astfel de diferente sunt vizibile chiar si in Europa de est, unde BET-ul nostru are un +5% in primele 5 luni fata de +31% la Atena. 

TOP TRENDING... GLOBAL[edit | ]

Chinese issues: Exporturile Chinei au scazut in luna mai pentru prima data din februarie, sporind astfel ingrijorarile legate de faptul ca, cresterea celei de-a doua mari economii mondiale ar putea sa se clatine. Exporturile s-au contractat cu 7.5% comparativ cu anul trecut, o cifra care contrasteaza puternic cu asteptarile analistilor (-0.4%). Declinul a fost atat de accentuat, incat volumele de export au ajuns sub nivelul de la inceputul anului, daca luam in calcul sezonalitatea si modificarile preturile de export.

1 pound: HSBC a declarat ca sucursala Sillicon Valley Bank din Marea Britanie, achizitionata pentru 1 GBP va continua sa deserveasca intreprinderile nou-infiintate de la finantarea initiala pana la momentul unui IPO. In ciuda faptului ca nu are o baza majora de clienti in UK, sute de fondatori si investitori in capital de risc au declarat ca falimentul bancii ar fi fost extrem de daunator pentru intreg sectorul tehnologic. Dupa ce a migrat sistemele si procesele de back-end din SUA, noua banca urmeaza sa se relanseze sub un nou nume, cel mai probabil HSBC Innovation Banking, care va avea ca scop globalizarea operatiunilor.

AR/VR: Potrivit publicatiei The Verge, Apple ar fi pe cale sa cumpere un start-up de realitate augmentata care furnizeaza tehnologie pentru utilizari care variaza de la parcuri tematice la armata SUA. Stirea vine in contextul in care compania din Cupertino tocmai a terminat prezentarea Vision Pro, primul produs important hardware din ultimii 10 ani. Mira, compania vizata, a strans fonduri de aproximativ 17 mil. USD si a fost consiliata in trecut chiar de Jony Ive, candva seful de design al lui Apple. Printre produsele companiei, se numara castile folosite in cadrul cursei Mario Kart din parcurile Nintendo World din Japonia si Los Angeles.

Goldman Sachs a redus sansele unei recesiuni in SUA la 25%, dupa ce in prealabil, alocase un procent de 35% in timpul crizei bancare regionale. Analistii bancii americane continua sa aiba un pret tinta pentru finalul acestui an pentru S&P 500 de 4,200 de puncte. Aceasta estimare, a fost facuta in momentul crizei bancare si ar putea fi modificata in scurt timp in contextul in care acest prag a fost deja depasit. Dar, Goldman Sachs nu exclude din calcul si o posibila corectie a preturilor actiunilor chiar si in cazul unui soft landing.

Parteneriat: MicroStrategy a incheiat un parteneriat pe mai multi ani cu Microsoft, care va consolida capacitatile sale de inteligenta artificiala in cadrul platformei MicroStrategy ONE. Parteneriatul va integra, de asemenea, produsele companiei cu suita Microsoft 365, permitand si integrari cu Teams. Pretul actiunilor MicroStrategy au crescut cu peste 1,2% dupa publicarea anuntului, in contextul in care pretul Bitcoin era in scadere cu 3%. Este important de mentionat ca pretul actiunii se misca adesea in tandem cu cel al Bitcoin, dat fiind faptul ca MicroStrategy detine aproximativ 140,000 de Bitcoin in bilantul sau.   

STIAI CA?[edit | ]

Apple valoreaza in prezent cu aproximativ 100 mld. USD mai mult decat valoarea combinata a tuturor celor 2,000 de actiuni cuprinse in Russell 2000.

Aceasta comunicare nu a fost pregatita in conformitate cu cerintele legale privind independenta cercetarii si nu are interdictii pentru difuzare. Cotatiile mentionate sunt cele de la sfarsitul zilei de tranzactionare. Investitia in instrumente financiare presupune riscuri specifice; performantele anterioare nu sunt un indicator fiabil al rezultatelor viitoare. Costurile de achizitie si fluctuatiile valutei pot influenta randamentul investitiei. Vezi lista potentialelor conflicte de interese si modul de definire a acestora.