Pastila de pe Wall Street - Trade Talk 14 martie 2024
Vine, vine primavara... si parcurile de distractie se pregatesc pentru un nou sezon. Astazi ne urcam intr-un rollercoaster palpitant si dam o fuga pana pe Wall Street. Lasam in urma noastra fiasco-ul Gabriel Resouces, despre care se discuta insistent pe social media si mergem sa vedem ce probleme au si altii... in SUA. Chiar la aterizarea in New York, suntem surprinsi de numarul mare de Porsche 911 pe care il observam pe sosele. Cei de la Bloomberg ne prezinta cateva statistici cu adevarat impresionante. Producatorul german de masini de lux care tocmai a anuntat marirea dividendului, a reusit sa profite la maxim de popularitatea modelului emblematic, in ciuda multiplelor provocari care l-au transformat in ruda saraca a celor de la Ferrari.
Anul acesta, Porsche a sarbatorit 60 de ani de la prima lansare a modelului atat de placut ochiului liber. 50,000 de unitati au fost livrate doar in 2023, reprezentand o crestere de 24% fata de anul precedent. Aceasta crestere a eclipsat toate modelele cu care producatorul german a venit in fata clientilor. Interesant este faptul ca, modelul pleaca de la un pret foarte piperat (122,500 EUR) in varianta cheala si ajunge pana la 292,200 EUR pentru editia speciala 911 S/T. Totodata, aceste preturi sunt cele de pornire fara optionalele pe care 90% dintre clientii companiei le adauga in cosul de cumparaturi.
Modelul 911 in ciuda faptului ca reprezinta doar 15% din totalul vanzarilor are o cota de 30% din profiturile obtinute de companie. Dobanzile ridicate, modelele noi din pipeline precum si problemele din China cu privire la numarul de masini vandute vor afecta marjele in 2024, asa ca importanta modelului emblematic va creste exponential pentru sanatatea financiara a companiei. Spre exemplu, marja prognozata pentru 2024 in intervalul 15-17% nu este deloc de neglijat pentru un producator traditional, insa ramane destul de mult in urma celor de la Ferrari, care se lauda cu 27% - similar cu ecartul dintre Verstappen si Leclerc pe un circuit de F1. Lasam eleganta Porsche in urma, nu inainte de a va spune ca pretul actiunilor a scazut cu 24% in ultimele 12 luni.
Sell in May and go away este o vorba deja celebra pe Wall Street. Am fost surprinsi sa vedem de la fata locului primele urme de scepticism cu privire la raliul recent de pe bursa americana. Astfel, cei de la JPMorgan considera ca o corectie devine inevitabila dupa momentumul ultimului raliu bursier. Celebrul analist Marko Kolanovic este de parere ca piata are nevoie de un breather dupa ce investitorii s-au inghesuit in 2 grupuri de companii, Magnificent 7 (Alphabet, Amazon, Apple, Meta, Microsoft, Nvidia si Tesla) si LLM (large language model Meta, Salesforce, Nvidia, Microsoft si Broadcom). Concentrarea investitorilor in aceste grupuri de actiuni a creat o diferenta uriasa intre performanta bursiera a primelor 10 companii ca dimensiune si a restului de 40. Analistul este de parere ca euforia din preajma AI s-ar putea dovedi un adevarat catalist pentru o corectie in momentul in care rollercoaster-ul din imaginea de mai sus intra pe o coborare accentuata. De aceeasi parere sunt si cei de la MarketWatch, care urmaresc indeaproape sentimentul investitorilor care a atins borna de 84% la finele saptamanii trecute, un record pentru ultimele 12 luni.
Analistii de la Ned Davis Research nu sunt de parere ca vom asista la o corectie bursiera precum cea din 2020 sau 2022, dar ca nivelul de exuberanta ar putea fi ripisit printr-o scadere a cotatiilor in perioada urmatoare. Pe langa bursele din SUA, si cele din Japonia, Franta, Australia si chiar Taiwan au atins noi recorduri. Acesta dinamica a dus la o situatie nemaintalnita din 2021: 1/3 din cele 47 de burse incluse in MSCI ACWI sunt la doar 5% de cele mai inalte niveluri inregistrate in istorie. Asa ca mai ramane sa ne punem o singura intrebare: Are we there yet?
TOP TRENDING... GLOBAL[edit | ]
Broken: Incepand cu luna septembrie corelatia pozitiva din punct de vedere istoric dintre pretul actiunilor Tesla si Bitcoin s-a intrerupt, potrivit unui raport oferit de Morgan Stanley. Incepand cu anul 2000, Bitcoin si Tesla au prezentat o corelatie in medie de sub 0.5, dar din toamna trecuta corelatia a schimbat trendul (-0.59), conform analistului Adam Jonas. Sentimentul negativ din jurul fundamentelor si pozitionarii vehiculelor electrice a afectat jucaria lui Musk inca dinainte de revelion.
Anul dividendelor: Platile de dividende la nivel global au atins un nivel record de 1.66 mld. USD in 2023, potrivit unui raport al managerului britanic de active, Janus Henderson. Raportul Global Dividend Index, publicat in aceasta saptamana, a reflectat faptul ca dividendele au crescut cu 5% fata de anul trecut in termeni de baza, iar, in T4 s-a inregistrat o crestere de 7.2% fata de trimestrul anterior. Potrivit raportului, sectorul bancar a contribuit la aproape jumatate din cresterea totala a dividendelor la nivel mondial, oferind plati record, deoarce ratele ridicate ale dobanzilor au sporit marjele creditorilor. Anul trecut, JPMorgan Chase, Wells Fargo si Morgan Stanley au anuntat planuri de majorare a dividendelor trimestriale dupa ce au trecut testul anual de stres impus de Rezerva Federala, care determina cat capital pot returna bancile actionarilor.
Comeback: Analistii de pe Wall Street considera ca pretul actiunilor Apple se apropie de un moment de cotitura, care ar putea duce la un nou trend ascendent, dupa ce gigantul din Cupertino a pierdut ecartul cu peers din grupul Magnificent 7. Dintre cei 43 de analisti chestionati de FactSet, 25 ofera un rating BUY, 13 prefera varianta HOLD, si doar 5 raman cu degetul pe butonul SELL. Pretul mediu tinta pentru urmatoarele 12 luni este de 199.86 USD, ceea ce implica o crestere de 16% fata de pretul de inchidere de la inceputul acestei saptamani.
Choosing sides: Directorul executiv al Palantir, Alex Karp a declarat in cursul serii de ieri ca firma sa a pierdut angajati si se asteapta ca acest trend sa continue din cauza sprijinului sau public pentru Israel. Daca ai o pozitie care nu te pune in situatia in care ai putea pierde un angajat, aceasta inseamna ca nu este o pozitie, a declarat aceasta in cadrul emisiunii Money Movers de la CNBC. Palantir a declarat luna trecuta ca a organizat prima reuniune a consiliului de administratie din acest an la Tel Aviv in luna ianuarie. Palantir, cunoscut pentru contractele sale guvernamentale in domeniul apararii si al serviciilor de informatii, a furnizat tehnologia sa pentru a sprijini armatele ucrainiene si israeliene in cadrul conflictelor armate. De la inceputul anului si pana in prezent, pretul actiunilor a crescut cu peste 50%.
5X: Pretul actiunilor platformei de tranzationare de criptomonede, Coinbase continua sa se afle pe un trend accelerat, fiind una dintre cele mai performante companii din SUA in ultimele 12 luni. De la atingerea unui minim de 46.43 USD in iunie 2023, actiunile au crescut de peste 5 ori, depasind 264 USD pe parcursul sesiunii bursiere de ieri.
New path?: Actiunile UiPath au crescut cu pana la 13.7% in sedinta de after-hours de aseara dupa publicarea unor rezultate financiare pozitive, dar acest avans s-a evaporat in mare parte pe masura ce conferinta cu analistii a progresat. La finalul sedintei de after-hours, cotatia inregistra o crestere de doar 1.4%, in conditiile in care managementul companiei a atras atentia ca a doua jumatate a noului an fiscal va fi probabil mai puternica decat prima, in concordanta cu modelele sezoniere din trecut. Compania de software de automatizare a inregistrat aseara primul trimestru de profitabilitate (GAAP).
STIAI CA?[edit | ]
Snowmobil-ul, un element de baza al calatoriilor de iarna la latitudini nordice, devine in sfarsit electric. Motivati de un val de consumatori ecologisti si de mandatele privind emisiile in parcurile nationale din SUA, producatorii schimba calatoriile lungi pentru o amprenta de carbon mai mica, in timp ce lucreaza la modele de ultima generatie care ofera mai multa functionalitate si mai putine compromisuri.