Pastila de pe Wall Street - Trade Talk 16 octombrie 2024

De la TradeVille.ro wiki
Trade talk logo.png

Cand vine vorba de inlocuiri de pe banca, cu totii suntem experti... Adesea la fotbal ne place sa credem ca stim cine ar trebui sa fie substituit cu cine pentru a da un randament mai bun si eventual golul castigator. Astazi nu discutam despre numeroasele schimbari pe care le face domnul Becali la FCSB la pauza fiecarui meci, sau despre alegerile lui Mircea Lucescu in noul mandat la Nationala, ci despre posibilia inlocuire a celor 7 companii care au fost adesea numite Magnificent 7 (Apple, Amazon, Alphabet, Meta Platforms, Tesla, Nvidia si Microsoft) cu cativa new-comers.

Cu indicele S&P 500 marcand noi maxime in ultimele sedinte bursiere, sezonul de rapotari din Big Tech bate la usa. Inca de cateva luni au inceput discutii intre analisti cu privire la utilizarea sintagmei Magnificent 7 din cauza performantei neuniforme a grupului in acest an. Au fost chiar cativa analisti care considerau ca grupul ar trebui limitat la 4-5 companii care au continuat sa aduca performante YTD peste media pietei.

Pe masura ce aceste companii devin mai mari si mai mature, mentinerea unor rate de crestere sustinuta va fi principala preocupare, mai ales avand in vedere evaluarile la care se tranzactioneaza in prezent. Evaluarile primelor 10 compani in functie de capitalizarea de piata din indicele S&P 500 sunt de 30.5 ori estimarea de profituri viitoare, astfel ca, ratarea obiectivelor de crestere ar putea afecta semnificativ cotatiile. Aceasta cifra este de aproape 1.5 ori mai mare fata de media evaluarilor TOP 10 incepand cu 1996. Ca sa punem lucrurile in perspectiva, valorile pentru restul companiilor din indice sunt de 18.3 ori estimarile viitoare ale profiturilor, ceea ce este mult mai aproape de media pe termen lung.

In prezent, sectorul de tehnologie, din care fac parte Magnificent 7 are o pondere de 32% din S&P 500 si 49% din indicele Russell 1000. Multiplul de tranzactionare de 28.6 ori profiturile viitoare este cel mai ridicat dintre toate sectoarele care alcatuiesc celebrul indice american. Media din ultimii 20 de ani a acestui multiplu este de doar 18.1. Cu toate acestea, analistii se asteapta ca sectorul de tehnologie sa inregistreze o crestere a profiturilor de 15% in T3, iar Nvidia, the sweetheart of Wall Street, sa contribuie cu aproape jumatate din aceasta crestere.

Cei de la Barrons considera ca in spatele companiilor care alcatuiesc Magnificent 7, exista cateva nume interesante care au un potential de crestere sustinut si se tranzactioneaza in prezent la evaluari mai atractive. Motivele? Tensiunile comerciale din SUA si China care au dus la restrictii asupra exporturilor de semiconductoare si echipamente pentru chip-uri si teoria conform careia ciclul de crestere pentru aceasta industrie se apropie de final, pe masura ce cererea pentru chip-urile cu inteligenta artificiala se va tempera. Astfel din sectorul dominat de Nvidia, analistii iau in considerare Micron Technology, ASML si Lam Research. Aruncam un ochi si pe preturile tinta pe care le au pentru urmatoarele 12 luni. In cazul Micron, media pretului tinta a analistilor care acopera compania este cu aproximativ 53% mai mare fata de pretul din piata de la mijlocul acestei saptamani. In cazul olandezilor de la ASML, potentialul este de 61%, iar cand vine vorba de Lam Research, acesta este de 36%. In cazul celor de la ASML, corectia burisera de ieri a creat un adevarat gap intre pretul din piata si estimarea medie a analistilor.  

Din aceasta vale a companiilor uitate de Wall Street, care au o capitalizare bursiera de sub 1 trilion USD, se mai remarca inca 3 nume: Datadog, Snowflake si Zscaler. Producatorul de instrumente IT, Datadog are unul dintre cele mai bune profiluri de crestere din domeniul software. Cu o crestere preconizata a veniturilor de 27% in acest an, si de 23% in 2025, compania este cu aproximativ 16% mai ieftina fata de acum 6 luni de zile. Snowflake, compania de software de analiza a datelor, a inregistrat o scadere a coatiei de 42% YTD, multiplul pret/vanzari a scazut de la 14 la doar 8.6, devenind mult mai atractiva pe termen mediu. Zscaler prinde acest podium, fiind angrenata in domeniul securitatii cibernetice, care este aproape intotdeauna in fruntea listei de prioritati pentru bugetele intreprinderilor. Din punct de vedere al pretului tinta oferit de analistii care acopera aceste companii, Datadog are un potential pentru urmatoarele 12 luni de 18%, Snowflake de 39% si Zscaler de 15%.

Ramane de vazut in ce masura Wall Street este gata sa inlocuiasca titularii care au ajutat-o sa castige titlul in ultimii 2 ani de zile cu cateva rezerve care lustruiesc banca de ceva vreme. Poate ca rezultatele semestriale ar putea fi un moment de cotitura, similar cu un gol primit de FCSB inainte de pauza.  

TOP TRENDING[edit | ]

On the move: Ziua de ieri a adus miscari importante ale preturilor pentru cateva companii care au raportat rezultate trimestriale sau care au primit un nou rating din partea analistilor. UnitedHealth a inregistrat o scadere de peste 8% a cotatiei dupa ce si-a micsorat prognoza pentru profitul anual, in timp ce Walgreens Boots Alliance a zburdat cu peste 15% dupa un raport care a depasit estimarile analistilor. Inchiderea a aproximativ 1,200 de locatii a fost primita bine de catre investitori, care considera ca nivelul de cash flow al companiei ar putea fi imbunatatit in perioada urmatoare. Enphase Energy a primit un downgrade din partea RBC Capital Markets, din cauza ratei de crestere in scadere a afacerilor, pretul scazand pe parcursul sedintei de ieri cu peste 9%. In ciuda unui raport trimestrial peste asteptari si a cresterii prognozelor pentru intreg anul, pretul actiunilor Johnson & Johnson a avut o dinamica negativa la deschiderea sedintei de ieri, de peste -1.5%.

Banks: Bank of America a raportat rezultate peste estimarile analistilor, dar un venit net din dobanzi in scadere cu 2.9%, cu putin peste prognoza Wall Street. Pretul actiunilor a avut o dinamica nesemnificativa. De partea cealalta a baricadei, Goldman Sachs a inregistrat o crestere de 45% a profitului fata de anul trecut, in timp ce veniturile au avut o dinamica pozitiva de 7%. Diviziile de trading si investment banking au contribuit substantial, cu cresteri anuale de 18%, respectiv 20%. In ciuda unor rezultate peste asteptari, Citigroup a inregistrat o scadere de peste 5%. Banca americana a raportat un profit/actiune de 1.51 USD si venituri de 20.32 mld. USD.

Oil&Energy: Dupa o crestere sustinuta a pretului, petrolul a inregistrat o corectie de aproximativ 4% in sedinta de ieri pe fondul atenuarii tensiunilor din Orientul Mijlociu. Israel se pregateste de un atac limitat impotriva Iranului, lucru confirmat de administratia Biden. Cu aceasta ocazie, cateva companii din sector au inregistrat corectii semnificative, in frunte cu Diamondback Energy (-7%), urmata de Occidental Petroleum, Valero Energy si Halliburton cu scaderi de peste 4%.

Big tech: Apple a anuntat un nou iPad mini, primul update pentru acest tip de tableta din 2021. La un pret de pornire de 499 USD, acesta va fi disponibil in magazine incepand cu 23 octombrie. La ultima raportare, firma din Cupertino a inregistrat cea mai semnificativa crestere a vanzarilor in gama de iPad (+24%) in conditiile unui nou line-up. Alibaba a lansat in aceasta dimineata o versiune actualizata a instrumentului sau de traducere bazat pe inteligenta artificiala, care, potrivit companiei este superior produselor oferite de Alphabet, DeepL si ChatGPT. De la prima lansarea a produsului in toamna anului trecut, Alibaba a declarat ca a fost utilizat pentru mai mult de 100 de milioane de liste de produse.

Short selling: Traderii au inceput sa aloce sume semnificative pentru a vinde in lipsa actiuni ale companiei Palantir, in conditiile unei cresteri parabolice a cotatiei (+150% YTD). La inceputul acestei luni, aproximativ 98 de milioane de actiuni au fost vandute in lipsa, o crestere de 81% fata de luna precedenta, reprezentand cea mai mare dinamica din randul companiilor care alcatuiesc indicele S&P 500.  

Indices: Dow Jones si S&P 500 au inregistrat scaderi de la recentele maxime in timpul sedintei de tranzactionare de ieri, scazand cu 0.75% si, respectiv cu 0.76%, in timp ce Nasdaq a avut o dinamica de 1.01% pe fondul scaderii cotatiilor pentru companiile de semiconductori. 

STIATI CA?

De la momentul lansarii ETF BET Patria Tradeville la BVB in august 2022 si pana la sfarsitul lunii trecute, dinamica a fost de 453%, in ciuda unor perioade cu scaderi semnificative, cum a fost cazul in intervalul august 2015 ianuarie 2016 (-22%).