Pastila de pe Wall Street - Trade Talk 17 aprilie 2024

De la TradeVille.ro wiki
Trade talk logo.png

Am inceput saptamana cu multa adrenalina. Cu toate ca ne-am dori sa mergem direct pe Wall Street sa aflam ce mai e nou in materie de AI sau cum au raportat marile banci americane, am decis sa facem un ocol, de aceasta data, prin Orientul Mijlociu, care se pare ca nu a avut liniste weekendul acesta. Si nu doar ca nu a avut liniste, dar tensiunea de aici s-a propagat, mai mult sau mai putin, in toate pietele.

Sambata noapte, Iranul a lansat peste 300 de drone si rachete impotriva bazelor militare din Israel, intr-un atac pe care Joe Biden l-a descris ca fara precedent. Acesta este primul atac direct al Republicii Islamice asupra Israelului. Potrivit presei israeliene, 99% dintre proiectilele lansate au fost interceptate de catre sistemele de aparare antiaeriana. Israel a promis ca va raspunde, asteptand momentul potrivit. Cu toate acestea, expertii in politica regiunii afirma ca se asteapta ca SUA sa puna presiune pe Israel sa nu raspunda la atac, ci sa vizeze, in schimb, activele iraniene din strainatate.

Efectele s-au resimtit pe toate bursele, dar mai ales in regiunea Asia-Pacific: indicele Nikkei 225 din Japonia a inregistrat o scadere de 3.2% in primele 2 zile din saptamana, indicele Kospi din Coreea de Sud a pierdut 2.7%, raportat la inchiderea de vineri, S&P/ASX 200 din Australia a scazut cu 2.25% si indicele Hang Seng din Hong Kong s-a depreciat cu 2.83%.

CSI 300 din China continentala a fost, se pare, singurul care s-a opus tendintei generale a pietelor si a crescut luni cu mai mult de 2%, fiind cea mai mare crestere de o zi din 6 februarie 2024. Dar aici povestea a fost alta. Investitorii erau in expectativa pentru date economice importante. Marti, Biroul National de Statistica a aratat ca economia Chinei a crescut cu 5.3% in primul trimestru din 2024, depasind asteptarile analistilor, care anticipasera un nivel de doar 4.6%. Practic cresterea din T1 a depasit-o pe cea din T4 2023, de 5.2%, fiind sustinuta, in mare parte, de un volum mai mare al exporturilor (+14%). Si, evident, ne uitam si la obiectivul pe care chinezii si l-au stabilit pentru intreg anul, de aproximativ 5%. Prin urmare, a fost motiv de sarbatoare. Cu toate acestea, pana la finalul zilei de marti, indicele CSI 300 a intrat si el in hora declinurilor, inchizand sedinta cu 1.07%.

Intorcandu-ne la conflict, nici indicii europeni nu au dus-o mai bine. Europe Stoxx 600 a inchis marti in scadere cu 1.4% fata de nivelul de vineri, cu majoritatea indicilor sectoriali pe rosu, dar cel mai rau au suferit mining stocks (-2.7%) si actiunile din zona financiara (-2.1%). In Franta si Germania, indicii de referinta CAC 40 si DAX au scazut fiecare cu peste 0.9%.

Pretul petrolului a parut, insa, sa ignore atactul aerian, contractele futures tranzactionandu-se cu 1.5% mai jos luni, ca rezultat al anticiparii riscului, intrucat Iranul avertizase anterior Israelul. Problema este ca, daca Israel alege sa reactioneze la atac, pretul petrolului ar putea urca la cel putin 100 USD/baril, Iranul fiind al treilea cel mai mare producator de petrol din lume, dupa Arabia Saudita si Irak, potrivit datelor OPEC din martie 2024.

Si, ajungand, in sfarsit, pe continentul american, S&P 500 a inchis sedinta de ieri in scadere cu 1.4% fata de inchiderea de vineri, in timp ce Nasdaq 100, a inchis cu o depreciere de 1.6%. Insa, pe Wall Street, emotiile sunt amestecate, FOMO (teama de a rata ceva) s-a transformat, in ultima vreme, in OMO (OK sa ratezi), investitorii devenind nelinistiti cu privire la evaluarile ridicate ale companiilor. Constituentii S&P 500 se tranzactioneaza la un P/E forward de 21x, peste media ultimilor 5 si 10 ani. Din acest motiv, asteptarile privind rezultatele din acest trimestru sunt foarte mari.

Pe podiumul raportarilor au intrat, inca de la finalul saptamanii trecute, marile banci americane. Actiunile Wells Fargo si Citigroup au avut miscari reduse (-2.5% si, respectiv, +2%, vineri, in premarket), in ciuda faptului ca ambele au raportat peste asteptari. JPMorgan, pe de alta parte, a inregistrat un declin de 6.5% pe bursa, vineri, marcand cea mai slaba performanta de o zi din ultimii aproape 4 ani, dupa ce CEO-ul a avertizat ca peisajul global este tulbure si ca presiunile inflationiste persistente ar putea continua. La polul opus s-a situat Goldman Sachs, cu rezultate financiare care au surprins piata, cotatia crescand cu 3%, ceea ce l-a plasat ca top performer in indicele Dow Jones. Si, fiindca e sezonul extremelor, Bank of America, s-a aflat pe lista worst performers din S&P 500, in ciuda rezultatelor peste asteptari, indreptandu-se spre cea mai mare scadere procentuala de o zi din martie 2023. Si, nu in cele din urma, Morgan Stanley, cu rezultate solide, a marcat o crestere de 2.5% marti, cu toate ca actiunile sale sunt in scadere de la inceputul anului (-5%). Poate ca investitorii au vrut sa-l incurajeze pe noul CEO in primul sau trimestru de raportari.

Insa, nu doar bancile sunt in lumina reflectoarelor, ci si gigantii din domeniul medical si farmaceutic. Actiunile UnitedHealth Group au crescut cu 7.9% in tranzactiile pre-market de ieri, rezultatele reusind sa depaseasca semnificativ estimarile analistilor. Acestea au venit dupa un trimestru dificil pentru grup, in care s-a confruntat cu hack-uirea instrumentelor de plata operata de una dintre subsidiarele sale, ceea ce a condus la haos in intreaga industrie medicala. Johnson & Johnson a raportat, la fel, rezultate peste asteptari, dar a fost penalizat pentru ingustarea guidance-ului, ceea ce a condus la o scadere de peste 2% pe bursa.

Intorcandu-ne la subiectul tensionat de la care am plecat, atacul Iranului nu este primul la care am fost martori in ultimii ani si, probabil, nici ultimul. Asa ca, se ridica intrebarea cum reactionam la crizele geopolitice in investitii? MarketWatch vine in ajutorul nostru cu un survival guide care se bazeaza pe 3 reguli simple: NU intra in panica, rezista impulsului de a vinde actiuni in graba si, din contra, cumpara in perioadele de declin. In ultimii 150 de ani, desi au existat sute de cazuri cand au izbucnit razboaie in diferite colturi ale lumii, totusi, doar doua au scapat de sub control: Primul si Al Doilea Razboi Mondial. Iar pentru un al treilea de acest fel, este nevoie de o greseala colosala de ambele parti. Un singur dictator nebun nu este suficient e nevoie de cel putin doi. Sau fie, un dictator nebun si un compromis inconstient de cealalta parte. Insa, mizam pe faptul ca oamenilor le place sa traiasca in vremuri pasnice si ca vor face tot posibilul sa evite sa mearga la razboi. Ca e mai bine sa-ti petreci weekendul pe canapea la Netflix (care btw raporteaza maine) decat cu mitraliera in mana prin santuri baricadate.  

TOP TRENDING[edit | ]

Powell: Presedintele Rezervei Federale a declarat ca amana reducerea ratelor dobanzilor, dupa o serie de surprize inflationiste. Powell a subliniat ca, probabil va fi necesar mai mult timp pentru ca oficialii sa dobandeasca increderea necesara ca inflatia se indreapta catre obiectivul de 2% inainte de a reduce ratele. Daca presiunile persista, FED-ul poate mentine ratele constante atat cat este necesar.

Airlines: Actiunile United Airlines au crescut cu peste 6.3% in tranzactiile after-market de ieri, dupa ce compania a raportat rezultate peste asteptarile analistilor. Reactia pe bursa a fost sustinuta mai ales de prognozele companiei, care estimeaza un profit net intre 3.75 si 4.25 USD/actiune in al doilea trimestru (dupa ce a incheiat primul trimestru cu o pierdere neta de 0.38 USD/actiune), depasind estimarile Wall Street.

Cybersecurity: Dupa 2 ani consecutivi de rezultate dezastruoase, analistii de la Jefferies estimeaza o revenire a preturilor actiunilor Darktrace, o companie britanica de securitate cibernetica. Actiunile au crescut deja cu aproape 68% in ultimele 12 luni, pretul inchizand ieri la 457.4 GBX. In urma rezultatelor peste asteptari raportate de companie pe 11 aprilie, Jefferies si-a majorat tinta de pret de la 550 GBX la 890 GBX, insemnand aproape o dublare fata de inchiderea de marti.

Sustenabilitate: Visual Fan, compania care detine brandul Allview, anunta finalizarea a 5 centrale fotovoltaice, cu o capacitate totala de 1.3 MW. Centralele au fost construite in Drobeta-Turnu Severin si vor sustine consumul propriu al companiei beneficiare, SECOM S.A. Pana la finalul anului 2024, Visual Fan isi propune contractarea a peste 80 MW de proiecte de energie solara, in linie cu strategia companiei orientata spre sustenabilitate.

ETF BET: ETF-ul BET Patria-TradeVille avea, la 15 aprilie 2024, 19,450 de investitori, cu 35% mai multi decat la final de 2023. Activele nete ale fondului au reusit sa depaseasca 256 mil. RON, ceea ce implica o crestere de aproape 51% fata de finalul anului trecut si o dublare fata de nivelul activelor din 2022.

 

STIAI CA?[edit | ]

Primul prototip de tank folosit in timpul Primului Razboi Mondial a fost numit Little Willie.