Pastila de pe Wall Street - Trade Talk 20 aprilie 2023
Aglomeratie mare, mon cher, pe strazile din Manhattan zilele astea...Cele mai mari companii din SUA prezinta rezultatele din primul trimestru al anului, iar Big Tech tocmai ce a deschis balul. Bancile au fost primele, iar investitorii au rasuflat usurati dupa ultimele patanii. In aceasta saptamana a venit randul celor de la Netflix si Tesla sa ne arate cum s-au adaptat la ritmul nebun din 2023. La fel ca si in Liga 1, unde playoff-ul este mai strans ca niciodata si oamenii stau cu sufletul la gura, si pe Wall Street analistii lucreaza la foc automat pentru a vedea ce companie castiga aceasta prima batalie, si cine dezamageste. Inainte de a discuta de Musk si Tesla, vedem ce se mai barfeste prin centrul Manhattan-ului.
Dam o fuga pana in biroul lui Buffett, ale carui actiuni continua sa aiba o traiectorie interesanta. Dupa cum bine stiti, legendarul investitor se lauda cu cea mai scumpa actiune de pe piata in valoare de aproape jumatate de milion de dolari, dar are si o varianta pentru pamanteni. Daca Musk, Arnault si Bezos continua batalia pentru cel mai bogat om al planetei, Buffett este ceva mai pragmatic si ne prezinta o statistica interesanta. Vinerea trecuta prima actiunilor de clasa A (cele scumpe) fata de cele de tip clasa B s-a situat la 3.4%, o cifra in afara parametrilor obisnuiti.
Buffett considera ca de fiecare data cand acest lucru se intampla, investitorii ar trebui sa isi focuseze atentia pe actiunile mai ieftine, doarece acestea vor oferi un randament superior celor mai scumpe pana cand aceasta diferenta de prima va reveni in intervalul 0-1%. Ei bine, investitorii l-au ascultat din nou pe oracolul din Omaha, si pana la inchiderea de marti, diferenta de premium intre cele doua actiuni scazuse la 1.9%. Conform acestuia, investitorii ar trebui sa cumpere actiuni de clasa B atunci cand prima pentru actiunile A este mai mare de 1% si invers, atunci cand cele doua tipuri de actiuni sunt la paritate, cum a fost cazul la inceputul lui 2023. Barfele sugereaza ca vizita lui Buffett in Japonia de saptamana trecuta, despre care s-a scris pe larg, ar fi stimulat achizitiile investitorilor asiatici si ca acestia au favorizat actiunile A, caci, deh, au avut suficient cascaval.
Daca tot am pomenit de cascaval, managerii de fonduri sunt extrem de pesimisti conform ultimelor sondaje, in ciuda faptului ca S&P500 cocheteaza cu cele mai bune niveluri din 2023. Sondajul realizat de Bank of America arata ca alocarea actiunilor de catre investitori a scazut cu 2% in luna aprilie, ajungand la o subpondere neta de 29%. Mai mult de o jumatate dintre acestia (63%) se asteapta la o economie in declin in urmatoarele 12 luni, ceea ce reprezinta cea mai pesimista perspectiva din decembrie 2022. Dar, nu este totul sumbru pe Wall Street...din barfele de pe strazile aglomerate am aflat cum au reusit cei de la Airbnb, in urma cu 15 ani, sa ii convinga pe investitori sa-si deschida carnetul de cecuri...printr-o campanie pe cutiile de cereale.
Revenim in miez de noapte pe Wall Street, unde Tesla a prezentat rezultatele pentru primul trimestru. Atat profitul cat si veniturile au fost in linie cu asteptarile analistilor, dar pretul actiunii a scazut in sedinta de after hours cu peste 9%. Motivul? Comparativ cu anul trecut, s-a inregistrat o scadere a profitului cu peste 20%. Subutilizarea noilor fabrici, costurile mai mari pentru materiile prime, produsele de baza, logistica si garantii, precum si veniturile mai mici din creditele pentru mediu au contribuit la aceasta scadere pronuntata. Musk a lovit din nou FED-ul in discursul sau, spunand ca de fiecare data cand dobanda de referinta se majoreaza, acest lucru inseamna implicit cresterea pretului de achizitie a unei masini. Totodata, incertitudinile economice care bantuie SUA in acesta primavara pun pe plan secundar dorinta consumatorilor de a face achizitii importante, cum ar fi de exemplu, o noua masina. De notat este si faptul ca Musk isi asuma strategia de a pierde din marja de profit pentru a mentine un volum ridicat si se astepta ca roadele sa fie culese in momentul in care Tesla va genera un profit semnificativ din tehnologia de autonomie. Daca vreti sa fim putin rautaciosi, in 2016, acelasi Musk ne spunea ca intr-un an, compania va efectua o calatorie hands-free prin SUA…ei bine, acest lucru inca nu a fost realizat nici pana in ziua de azi. Inainte de a mai vedea ce este top trending pe burse, mai ramane de precizat si faptul ca Twitter a devenit platforma preferata pentru a difuza conferinta cu analistii…daca tot a platit 44 mld. USD pentru achizitionarea retelei de socializare, macar sa o si foloseasca intr-un un scop nobil, nu?
TOP TRENDING... GLOBAL[edit | ]
Inflation: Indicele preturilor de productie din Germania a scazut cu 2.6% in martie, fata de scaderea anticipata de doar 0.5%. In ciuda acestei scaderi semnificative, comparativ cu aceeasi perioada din 2022, preturile de productie ale produselor industriale au crescut cu 7.5%. De notat este faptul ca preturile alimentelor au crescut cu 19.2% din martie 2022 pana in martie 2023, iar daca excludem energia, indicele a crescut cu 7.9% fata de anul trecut. Stirea vine in contextul in care, ieri, inflatia de baza din zona euro a speriat investitorii, in ciuda faptului ca rata anuala a inflatiei s-a atenuat de la 8.5% la 6.9% in luna martie. Cu toate acestea, preturile pentru alimente raman un motiv de ingrijorare, ceea ce ar putea limita impactul cifrelor de azi asupra deciziei Bancii Centrale Europene.
Auto: Constructorul auto francez Renault a anuntat in aceasta dimineata ca veniturile din primul trimestru au crescut cu 30% fata de T1 din 2022, datorita unei reveniri a vanzarilor si a cresterii preturilor. Grupul francez a inregistrat o crestere a vanzarilor de 14.1%, depasind borna de 535,000 de unitati, in contextul a 4 ani consecutivi de scaderi. Veniturile companiei au fost de 11.5 mld. EUR fata de consensul analistilor de 11.08 mld. EUR. Renault fusese in prealabil afectat mai puternic decat majoritatea rivalilor de criza Covid-19 si de lipsa cipurilor la nivel mondial. Compania va continua sa mizeze pe masini electrice in viitor pentru a obtine marje mai mari de profit.
Social Media: Snap a anuntat miercuri, in cadrul Partner Summit, ca serviciul de abonament Snapchat+ are in prezent 3 mil. de utillizatori. Acest serviciu a fost lansat anul trecut pentru un pret de 3.99 USD/luna, si reprezinta o parte esentiala a eforturilor companiei de a-si extinde veniturile dincolo de publicitatea digitala. Numarul de abonati indica faptul ca Snap are parte de succes intr-o perioada in care platformele de socializare cauta din ce in ce mai mult sa taxeze utilizatorii pentru anumite functii. Conform cercetatorului independent Travis Brown, Twitter Blue are in prezent doar un pic peste 500,000 de abonati.
Earnings: IBM, compania de tehnologie si consultanta, a raportat rezultate mixte pentru primul trimestru din acest an. Comparativ cu asteptarile pietei, compania a raportat un EPS de 1.36 USD, cu 10 centi peste consensus, dar veniturile au fost ceva mai mici decat anticiparile (14.25 mld. USD vs. 14.35 mld. USD). Compania a tinut sa mentioneze ca tehnologia sa se afla in spatele comentariilor bazate pe inteligenta artificiala pentru videoclipurile din aplicatia Golf Masters Tournament. Pretul actiunilor a crescut cu aproximativ 4% in after hours. De la inceputul anului si pana in momentul raportarii, IBM, inregistrase o scadere de 11% a cotatiei, subperformand S&P500, care s-a apreciat cu 8% in acelasi interval.
Chips: Producatorul de semiconductori TSMC a raportat rezultatele financiare pentru primul trimestru din acest an. Veniturile companiei au fost de 16.72 mld. USD, in scadere cu 4.8% fata de anul precedent, si cu 16.1% mai mici fata de ultimul trimestru din 2022. Marja bruta a fost de 56.3%, iar marja profitului net de 40.7%. In alta ordine de idei, compania, care colaboreaza cu guvernul SUA pentru a primi finantare din partea CHIPs ACT, a anuntat ca respinge anumite parti din legislatia propusa. TSMC este preocupata de aspectele care impun masuri de participare la profit pentru companiile care depasesc semnificativ proiectiile. Compania considera ca o astfel de aplicare a legislatiei ar putea afecta in mod negativ operatiunile de la fabrica sa din Arizona, si ca, totodata, ar putea exista probleme in a determina profitul uneia sau a doua fabrici din cadrul unei operatiuni globale.
TOP TRENDING... LA BVB[edit | ]
Parteneriat: Aquila, lider in servicii integrate de distributie si logistica pentru piata bunurilor de larg consum din Romania, anunta incheierea unui parteneriat cu Hama, cel mai mare brand de accesorii din Germania. Aquila se angajeaza astfel sa dezvolte o solutie logistica complexa pentru 1,500 de locatii 'pick by light', tehnica moderna de pregatire a comenzilor, utilizata deja in depozitele companiei. Aquila ramane pe podiumul performerilor de la BVB din acest an, ocupand locul 2, cu o crestere a pretului actiunii de aproximativ 27%.
STIAI CA?[edit | ]
Tesla Model 3 a ajuns sa fie vandut in Romania la pret de Dacia Duster. Astfel, cea mai accesibila masina din gama celor de la Tesla, a ajuns sa coste in Romania, in cazul utilizarii eco-tichetului Rabla Plus, aproape cat noul Dacia Duster 4x4, cu toate dotarile si accesoriile incluse.