Pastila de pe Wall Street - Trade Talk 21 martie 2023

De la TradeVille.ro wiki
Trade talk logo.png

Saptamana trecuta a fost marcata de saga Credit Suisse, de decizia BCE, dar barfele de pe Wall Street s-au extins si catre alte tipuri de asset-uri, cum ar fi criptomonedele. In timp ce banca elvetiana cauta disperata o situatie de avarie, pretul Bitcoin incepea o noua decolare…spre luna, iar Cathie Wood si vizionarii care au prezis un pret de peste 1 mil. USD pentru acesta criptomoneda, se gandesc ca primul pas a fost facut deja. Dupa o crestere cu 70% de la inceputul anului si depasirea pragului de 28,000 USD (cel mai mare nivel din iunie 2022), astazi discutam despre argumentele pentru raliul Bitcoin si despre companiile listate care ar putea beneficia daca acest trend va continua.

Anul trecut, marcat de o inflatie rampanta in SUA si in Europa ar fi trebuit sa fie un adevarat test pentru teoria conform careia Bitcoin este un adevarat hedge impotriva acestui fenomen. Scadera abrupta a pretului criptomonedei, de la varful de 69,000 USD pana in jur de 17,000 USD este greu de digerat. Carcotasii au afirmat ca, o investitie in avocado ar fi fost mai benefica  contra inflatiei decat cumpararea unui Bitcoin 😊.  La un moment dat, anul trecut in octombrie, rata inflatiei era de 8.2%, iar scaderea pretului Bitcoin era de 82%!

Iarna din criptomonede este un fenomen des intalnit, si proponentii Bitcoin ne prezinta o statistica foarte interesanta: oricine a investit in Bitcoin cu un orizont de timp mai mare de 3 ani, 4 luni si 4 zile, indiferent de perioada aleasa, este in continuare pe verde. Chiar daca pretul Bitcoin a scazut cu 84% in 2014 si in 2018, iar anul trecut cu 75%, acesta are tendinta de a renaste precum pasarea phoenix. Transparenta Bitcoin de orice banca centrala, faptul ca nu poate fi printat si ca numarul total este stabilit la 21 mil. de unitati, fac din celebra criptomoneda un adevarat hedge pe vreme de inflatie…pentru cei cu un orizont mai larg.

Totodata, merita mentionat si faptul ca rata de inflatiei a Bitcoin (da, chiar exista asa ceva) este de doar 1.78%/an, si aceasta valoare scade la fiecare 4 ani, in momentul unui halving. In ultimii 13 ani, am avut parte de 3 astfel de evenimente, care au injumatatit aceasta rata a inflatiei. Urmatorul halving va avea loc chiar la inceputul anului viitor.

Cel mai interesant argument care circula pe strazile din Manhattan, este acela ca, relatia dintre Bitcoin si S&P 500 incepe sa scartaie…aici desigur, ne referim la corelatie. Daca anul trecut, aceasta corelatie a fost in crestere si a atins pe alocuri chiar 0.6, ei bine, anul acesta am asistat la o decuplare in primele luni. Am putea spune, dupa statistica de mai sus, ca momentul adevarului va veni peste aproximativ 2 ani, atunci cand Bitcoin ar trebui sa depaseasca pragul de 69,000 USD pentru ca, cei care au cumparat varful sa fie din nou pe verde.

Daca nu suntem confortabili sa investim in criptomonede direct, atunci putem arunca un ochi si pe cateva actiuni listate care ar putea beneficia de un raliu sustinut in acest segment. Prima care ne vine la indemana este chiar Coinbase, platforma de tranzactionare, al carei pret fluctueaza in mod direct cu pretul Bitcoin si Ether. In acest caz, chiar daca am avut un raliu sustinut de la inceputul anului (+125%), pretul este inca la un discount de peste 80% fata de IPO. Iar, daca tot vorbim de acest sector, ne putem uita si la alte cateva companii precum Marathon Digital Holdings (business axat pe mineritul de Bitcoin), MicroStrategy (investitii in criptomonede) sau chiar cele de de plati online cum ar fi Block. Nu poate lipsi din aceasta categorie nici giganatul Nvidia, care isi poate redresa vanzarile de cipuri destinate mineritului de criptomonede.

Daca nu avem rabdare sa vedem daca Bitcoin este intr-adevar un bun hedge contra inflatiei pana in 2026, putem sa vedem reactia pietei chiar maine seara, dupa noua decizie FED. Notam nivelul de azi al pretului si promitem sa revenim cu o noua editie in 2 ani…oare va fi Bitcoin mai aproape de luna decat astronautii NASA? O ultima barfa inainte de top trending… din surse aflam ca romanii aveau peste 1 mld. EUR in criptomonede la valoarea preturilor din ianuarie 2021. Va lasam sa calculati unde se afla in prezent aceasta valoare 😊.

TOP TRENDING... GLOBAL[edit | ]

Jassy’s show: CEO-ul Amazon a anuntat o noua runda de disponibilizari care va afecta 9,000 de angajati. Anuntul vine la doar doua luni dupa ce liderul de e-commerce incheiase prima runda de concedieri de 18,000 de angajati. Trebuie mentionat faptul ca, dublarea numarului de angajati din timpul pandemiei a creat o presiune asupra costurilor pe masura ce cererea a inceput sa scada. Din pacate pentru noul CEO, Andy Jassy, si pentru investitori, numirea sa la carma Amazon in iulie 2021, nu a adus boost-ul mult asteptat. Daca ne uitam pe evolutia pretului actiunii, se poate observa o scadere cu 44% pana in prezent.

Renewable energy: Compania germana RWE, specializata in producerea si distributia energiei electrice a anuntat in aceasta dimineata cresterea dividendului si continuarea investitiilor pentru extinderea activitatii de baza in domeniul energiei regenerabile. Compania a fost ferita de criza energetica din Europa anul trecut, datorita expunerii reduse la importurile de combustibil rusesc. Compania a reusit anul trecut sa isi extinda operatiunile in SUA printr-o achizitie de 6.8 mld. USD pentru a concura in piata de energie regenerabila. Pretul actiunilor RWE a inregistrat o crestere de peste 2% in sedinta pre-market de la Frankfurt.

Autonomous cruising: General Motors, prin divizia Cruise, continua progresele in domeniul condusului autonom, solicitand permisiunea de a-si testa vehiculele pe intreg teritoriul Californiei. Compania se mandreste cu cateva cifre impresionante, inregistrand peste 1 mil. de km fara sofer, 833,000 de calatorii peste faimosul Golden Gate Bridge din San Fransisco si 994 de calatorii in alte zone de testare precum Phoenix si Arizona. General Motors a cheltuit aproximativ 2 mld. USD pentru a dezvolta aceasta subsidiara, investitia fiind parte din planul CEO-ului Mary Barra de a dubla veniturile producatorului auto pana in 2030.

TOP TRENDING... LA BVB[edit | ]

Dividende: Biofarm (BIO) va propune actionarilor pe 26 aprilie repartizarea unui dividend brut de 0.03 RON/actiune. Raportat la pretul de inchidere de luni de la BVB, randamentul dividendului va fi de aproximativ 4.6%. Anul trecut compania a raportat un profit preliminar de 70.9 mil. RON in crestere cu 18% fata de 2021. De la inceputul lui 2023, pretul actiunilor Biofarm a inregistrat o crestere de 5.5%. Daca tot am pomenit de dividende, si cei de la Transilvania Investments Alliance (TRANSI) propun distribuirea unui dividend de 0.0140 RON/actiune. Raportat la pretul de inchidere de ieri, randamentul este de aproximativ 4.9%. Valoarea dividendului propus implica o rata de distribuire a dividendului de aproximativ 47.5% din profitul obtinut in 2022.

STIAI CA?[edit | ]

Aproximativ 20% din numarul total de Bitcoin a fost pierdut, sau se afla in portofele digitale inaccesibile. Pentru a pune lucrurile in perspectiva, acest lucru inseamna 3.76 mil. BTC, ceea ce, raportat la pretul de azi insumeaza peste 103 mld. USD.