Pastila de pe Wall Street - Trade Talk 27 octombrie 2023

De la TradeVille.ro wiki
Trade talk logo.png

Vremea extrem de calda din Romania pentru aceasta perioada ne face sa uitam ca ne apropiem cu pasi mari de sfarsitul anului, de diminetile reci si de serile cu ceata. Am dat o fuga la New York in aceasta saptamana, unde btw, e tot cald si frumos inca, dar ceata pare ca s-a asternut in Manhattan in plin sezon de raportari. Intrebarea de pe buzele tuturor se refera la motivele pentru care indicii americani continua trendul descendent inceput inca din august. Rezultatele de pana acum ale celor 7 Magnifici, dintre care doar 5 au raportat (Tesla, Microsoft, Alphabet, Meta si Amazon) au fost mixte. Dupa scaderea cotatiei Tesla si Alphabet, care a inregistrat si cea mai slaba performanta zilnica din 2020, Microsoft a mai dres-o cu Azure, dar Meta ne-a speriat cu previziunile, a venit randul lui Amazon sa incheie o saptamana de foc. Urmeaza Apple saptamana viitoare si top performerul din Nasdaq in 2023, Nvidia spre finalul lunii urmatoare.

Be greedy when others are fearful este mantra celebra a lui Warren Buffett, care btw, a mai achizitionat niste Occidental Petroleum, in timp ce analistii dezbateau rezultatele din Big Tech. Scaderea S&P 500 sub pragul de 4,200 de puncte la finalul sedintei de miercuri, intrarea in teritoriu de corectie al Nasdaq si subperformanta din acest an a lui Dow Jones par sa lase in ceata investitorii obisnuiti cu o sezonalitate buna.

Chiar si dupa cele enumerate mai sus, haideti sa facem un exercitiu de zoom out, si sa punem lucrurile in perspectiva. Tesla si Alphabet au inregistrat scaderi importante ale cotatiei, dar se tranzactioneaza inca cu +90%, respectiv +37% fata de inceputul anului.

Pentru investitorii de termen lung, bursa este un maraton si nu un sprint. Uitandu-ne pe ultimii 5 ani, toti cei trei indici americani au avut o evolutie pozitiva (S&P 500 + 51%, Dow Jones +29%, Nasdaq + 71%) in ciuda pandemiei, razboaielor, ratelor dobanzii si incapatanarii lui Powell cu privire la targetul de inflatie de 2%.

Printre barfele de pe Wall Street, aruncam un ochi si pe raportul celor de la Texas Instruments, care a declansat un adevarat tsunami in lumea chip-urilor. Prognoza slaba in ciuda unor rezultate usor peste estimari a dus cotatia actiunii la nivelul din 2020, si a avut un efect imediat asupra peers. AMD, Nvidia, dar si Qualcomm si Intel au simtit din plin avalansa care s-a abatut asupra preturilor, chiar daca soarele straluceste puternic pe strazile din Manhattaninca. Cererea slaba pentru chip-uri este strans corelata de vanzarile de hardware, care la randul lor afecteaza perceptia pietei asupra comportamentului consumatorilor. Astfel, precum in teoria Butterfly Effect, a fost nevoie doar de o scanteie pentru a se crea conditiile de panica generala, cu Nasdaq-ul inregistrand in sesiunea de miercuri cea mai mare scadere din februarie.

Am discutat si cu cateva publicatii de specialitate, care la randul lor au luat la intrebari cei mai iscusiti dintre analisti pentru a oferi o perspectiva pentru finalul de an. Ed Yardeni, celebrul investitor si fost membru FED prevede un Santa Rally care ar putea ridica ceata din Manhattan, si un pret tinta de 4,600 de puncte. De partea cealalta a baricadei se regasesc analistii de la Morgan Stanley, care, conform CNBC, se asteapta ca trendul descendent sa continue pana la finalul anului si S&P 500 sa atinga pragul de 3,900 de puncte.

Indiferent de ce se va intampla in urmatoarele cateva saptamani, 2023 va ramane in istoria Wall Street ca un an al contrastelor, in care un grup mic de companii a reusit sa salte un indice intreg, in timp ce majoritatea au suferit pierderi importante ale cotatiei. Haideti sa ne uitam la loserii din ultima saptamana Tesla si Alphabet. In ciuda panicii create, pretul actiunii celor doua companii a crescut in ultimii 5 ani cu 791%, respectiv 128%. Ce zicea Buffett?

 

TOP TRENDING... GLOBAL[edit | ]

Vesta de salvare: Pretul actiunilor Amazon a crescut cu 5% dupa publicarea ultimelor rezultate trimestriale. Vanzarile din T3 au fost de 143.1 mld. USD, in crestere cu 13% fata de anul trecut, depasind ritmul de 11% din trimestrul precedent, si fiind totodata peste limita superioara a intervalului de estimare oferit de companie. Veniturile din AWS au fost de 23.1 mld. USD, in crestere cu 12.3% fata de 2022, fiind in line cu consensul analistilor de pe Wall Street. Aceasta cifra este similara cu cea obtinuta trimestrul precedent. CFO-ul companiei a refuzat sa comenteze daca rata de crestere pentru AWS ar putea reincepe traiectoria ascendenta. In schimb, segmentul de publicitate a reprezentat o surpriza placuta pentru analisti.

Chips: Cotatia Intel a crescut cu aproximativ 7% in after-hours dupa ce compania a raportat rezultate pentru T3 peste asteptarile Wall Street cu privire la profit si vanzari. Marja bruta a fost de 45.8%, similara comparativ cu anul trecut. Veniturile au scazut cu 8%, marcand al 7-lea trimestru consecutiv de scaderi. Cu toate acestea, producatorul de chip-uri a declarat in conferinta cu analistii ca se asteapta ca veniturile sa creasca in trimestrul curent. CEO-ul Pat Gelsinger a declarat ca firma va reduce costurile cu aproximativ 3 mld. USD. EPS-ul a beneficiat de pe urma controlului cheltuielilor, acestea scazand cu 15% fata de 2022. Numarul de angajati a scazut de la 131,500 la doar 120,300.

Auto: Ford a ratat asteptarile de pe Wall Street privind profitul pentru T3, in conditiile in care isi restructureaza operatiunile si se regrupeaza dupa incheierea unei greve sindicale de aproape 6 saptamani in SUA, care a costat compania 1.3 mld. USD. Pretul actiunilor a scazut cu 4% dupa publicarea cifrelor. Din cauza perturbarii activitatii, Ford si-a retras previziunile de profit anuntate anterior. Veniturile totale in ultimul trimestru au crescut cu 11% fata de 2022, insumand 43.8 mld. USD. Rezultatele slabe ale companiei vin la doua zile dupa ce rivalul GM a depasit estimarile pietei raportand un EPS de 2.28 USD si venituri de 44.13 mld. USD.

Smartphones: Huawei a fost producatorul de smartphone-uri cu cea mai rapida crestere in China in trimestrul 3, dupa ce compania a lansat un telefon cu un chip surprinzator de avansat. Vanzarile Honor, cel mai mare producator de telefoane inteligente in ceea ce priveste cota de piata, au crescut cu doar 3% fata de aceeasi perioada din 2022, in timp ce Vivo, Oppo si Apple au inregistrat scaderi de doua cifre. Huawei, candva cel mai mare producator din lume, si-a vazut cota de piata si afacerile prabusindu-se dupa o serie de sanctiuni americane care au inceput in 2019, taind companiei accesul la tehnologii cheie, in special in zona de semiconductori.

Energy: Enphase Energy a inregistrat o scadere a cotatiei de 17.7% dupa publicarea ultimelor rezultate financiare. Veniturile din T3 au scazut cu 13% fata de anul trecut si cu 22.5% fata de trimestrul anterior. Compania a punctat faptul ca vanzarile din Europa s-au diminuat cu 34% din cauza stocurilor ridicate ale partenerilor de distributie. Pretul actiunilor companiilor solare au reactionat imediat, cu SolarEdge inregistrand o scadere de 6.5%. Enphase se pregateste sa deschida sedinta de astazi la minimul ultimilor 3 ani.

 

STIAI CA?[edit | ]

Conform sondajului Gallup, 61% dintre americani declara ca detin actiuni in companiile listate. Acest procent este in crestere fata de 56% in 2021 si reprezinta cel mai ridicat nivel de la prima estimare din 2008.