Pastila de pe Wall Street - Trade Talk 28 iunie 2023

De la TradeVille.ro wiki
Trade talk logo.png

Ne-a fost dor de Wall Street dupa 2 saptamani de pauza, asa ca am dat o fuga in Manhattan, chiar daca H2O tine capul de afis la Bucuresti. Iar, daca tot am pomenit de cel mai mare IPO din istoria BVB, primele barfe pe care le-am auzit pe strazile aglomerate din New York au fost fix despre piata globala de IPO. Recent, listarea Cava a tinut capul de afis, lantul de restaurante dezghetand cu brio acest sector vital al bursei. Cresterea pretului actiunii cu peste 84% post listare poate fi un motiv in plus de sarbatoare pentru investitorii dornici de risc, mai ales tinand cont ca balance sheet-ul Cava nu prea seamana cu cel al Hidro. Dar cine se uita le P/E si dividende pe Wall Street, cand povestea din spate primeaza, cel putin la inceput. Totodata, am aflat ca la New York se asteapta inca 3 listari care ar putea strange peste 1.5 mld. USD doar in luna iulie. Succesul Cava ar putea aduce un imbold si competitorilor directi Panera Bread si Fogo de Chao sa ia ruta pietei de capital. Cei 3 muschetari care urmeaza sa se listeze in luna iulie, Kodiak Gas Services, Savers Value Village si Fidelis Insurance (no pun intended) vor fi intre primele 10 IPO-uri ca marime din SUA din acest an. Tonul a fost dat de Kenvue, spin-off-ul J&J care a atras peste 4 mld. USD, echivalentul a 40% din totalul fondurilor de IPO din acest an. Se pare ca listarea H2O vine exact la tanc, ca tot vorbeam de perfect timing in editiile trecute.

Trecem de la IPO-uri la barfa principala de pe Wall Street, si anume vizita premierului Indiei, Modi, care a atras atentia tuturor. Btw, daca ne permiteti si o gluma, stiti de ce au unii indieni un punct rosu pe frunte? Pentru ca inregistreaza .

Cum era de asteptat, inca de ceva vreme, marile corporatii din SUA incearca sa se desprinda de mantra China, si cauta noi piete de producere si desfacere. Astfel, India, care tocmai a devansat China in topul celor mai populate tari de pe glob, se pare ca ii va fura in urmatoarea decada si statutul de partener de baza pentru Big Tech. Totodata, India vine tare pe turnanta si in sectorul aviatic, dar despre asta am mai povestit si saptamanile trecute.

La intalnirea de la Casa Alba cu Narendra Modi au participat greii din Big Tech, si anume sefii de la Apple, Alphabet si Microsoft. Tim Cook a iesit cu zambetul pe buze de la intalnirea cu premierul Indiei, subliniind faptul ca aceasta tara reprezinta o oportunitate foarte mare pentru gigantul din Cupertino. Nu uitam nici de faptul ca, de curand, Apple a deschis primele magazine fizice in Mumbai, insipirate de design-ul taxiurilor din Mumbai. Iar, daca tot vorbim de noi produse Apple, barfele de pe Wall Street sugereaza ca am putea avea un nou Apple Watch Ultra din toamna, pe langa a 15-a iteratie iPhone (sper ca am tinut bine minte numarul). Mai tineti minte cand toata lumea spunea ca pana la urma ne vom plictisi de un nou iPhone in fiecare an .

Roadele intalnirii de la Casa Alba s-au vazut imediat. Alphabet a anuntat un parteneriat cu Institutul de Stiinte Indian pentru a incorpora modele de inteligenta artificiala. Daca tot am pomenit de AI, si seful de la OpenAI a tinut sa ii rapeasca cateva minute pretioase lui Modi, evident pentru a ramane in trend, sau la moda . Interesant este faptul ca, si cei care nu au participat in mod direct la intalnire, au tinut sa pluseze pe acest eveniment. Astfel, companii mari de semiconductori precum Micron si Applied Materials au folosit ca si pretext vizita lui Modi pentru a anunta planuri de investitii in India. Micron isi propune sa deschida o fabrica chiar in statul natal al premierului, iar cei de la Lam Research au anuntat ca vor instrui 60,000 de ingineri indieni pentru a ajuta la diversificarea lantului de aprovizionare global. Amazon, tine si ea pasul, marindu-si invesitita in India la 26 mld. USD pana in 2030.

Evident, ca, din aceasta ecuatie nu putea lipsi nici Elon Musk, care a fost mai cu mot, si s-a intalnit in prealabil cu seful de stat. Aceasta a precizat ca isi doreste ca, Tesla sa intre pe piata indiana asap, dar ca asteapta momentul perfect. Poate ca Modi, i-a dat si niste sfaturi cu privire la lupta din ring cu priceputul Zuck, de la Meta . 

TOP TRENDING... GLOBAL[edit | ]

Prediction: Potrivit HSBC Asset Management, SUA va intra in recesiune in trimestrul 4 din acest an. Totodata, pentru 2024, este de asteptat sa avem un an de contractie si o noua recesiune si in UE. Cei de la HSBC au publicat aceste previziuni in raportul semianual, subliniind ca avertismentele de recesiune clipesc in rosu pentru mai multe economii, in timp ce politicile fiscale si monetare nu sunt sincronizate cu pietele de actiuni si obligatiuni. Joseph Little, strategul-sef global al HSBC considera ca, desi unele parti ale economiei au ramas reziliente pana in prezent, balanta riscurilor incepe sa se incline serios. Acesta considera ca Europa se afla in urma cu cateva luni fata de situatia din SUA, dar ca traiectoria macro este in general aliniata pentru marile economii globale.

Hype sau...?: Dan Ives, analistul de la Wedbush Securities, considera ca inteligenta artificiala generativa care este la moda in prezent nu este doar un hype, ci are potentialul de a deveni a 4-a revolutie industriala in desfasurare. Acesta aseamana boom-ul AI cu cel al internetului de la inceputul anilor 90, daca tot e festivalul Nostalgia in weekend la Bucuresti . O noua revolutie industriala se refera la modul in care progresele tehnologice, AI, sau vehiculele autonome, vor schimba modul in care oamenii traiesc, lucreaza si relationeaza unii cu altii. Si, daca tot vorbim de hype, pretul actiunilor Unity a zburdat cu peste 15% in sesiunea de ieri de pe Wall Street, dupa ce compania a anuntat ca, clientii vor putea folosi software-ul dezvoltat folosind inteligenta artificiala de la companii independente precum Inworld sau Polyhive. Astfel, companiile de inteligenta artificiala vor putea sa isi distribuie software-ul catre producatorii de jocuri si sa ii taxeze prin intermediul Unitys Asset Store.

Charged: Analistii de la China Merchants Bank International Securities, scuzati numele destul de lung, considera ca Tesla este pe cale sa doboare un nou record in ceea ce priveste vanzarile sale in China. Compania lui Musk se confrunta cu o presiune din ce in ce mai mare din partea concurentilor locali, cum ar fi BYD, care ii afecteaza cota de piata. Pentru perioada aprilie-iunie, analistii considera ca liderul global de EVs ar fi putut vinde peste 155,000 de masini in China, reprezentand o crestere de 13% fata de primul trimestru record inregistrat.

End of an era: Compania Overstock a primit aprobarea din partea unui judecator pentru a cumpara marca Bed Bath & Beyond, proprietatea intelectuala si platforma de comert electronic. Valoarea tranzactiei se ridica la suma de 21.5 mil. USD. Totodata, magazinele si inventarul companiei aflate in faliment, nu fac parte din acest deal. Candva un retailer de renume, Bed Bath and Beyond a cerut in aprilie protectia Capitolului 11 al Legii falimentului, dupa ce s-a luptat ani de zile cu vanzari in scadere si o strategie de comercializare esuata.

O mie si una de nopti: Lucid a anuntat in cursul zilei de ieri, printr-un comunicat depus la SEC, ca Fondul Public de investitii al Arabiei Saudite a cumparat inca 266 mil. de actiuni ale companiei prin intermediul unui plasament privat de 1.8 mld. USD. Fondul din Arabia Saudita era deja cel mai mare actionar al producatorului de vehicule electrice, iar participatia a depasit in prezent 60%. Totodata, interesul in lipsa pentru Lucid este inca de 19% din totalul numarului de actiuni. De la inceputul anului si pana in prezent, pretul actiunii se tranzactioneaza in scadere cu aproximativ 10%.

TOP TRENDING... LA BVB[edit | ]

Fara apa nu se poate: Oferta de listare a H2O la BVB este suprasubscrisa atat in ceea ce priveste transa de institutionali cat si cea de retail. In aceasta dimineata, pe transa de retail se depasise pragul de 106%. Din oferta a mai ramas 1 singura zi (maine) pentru a beneficia de reducerea de 3% la subscriere. 

STIAI CA?[edit | ]

Economia indiana este a 6-a cea mai mare din lume din punct de vedere al PIB nominal, si ocupa pozitia a 3-a ca marime in functie de paritatea puterii de cumparare, beneficiind de o clasa de mijloc in crestere, cu o forta de munca tanara si educata si de o economie digitala in expansiune rapida. 

Aceasta comunicare nu a fost pregatita in conformitate cu cerintele legale privind independenta cercetarii si nu are interdictii pentru difuzare. Cotatiile mentionate sunt cele de la sfarsitul zilei de tranzactionare. Investitia in instrumente financiare presupune riscuri specifice; performantele anterioare nu sunt un indicator fiabil al rezultatelor viitoare. Costurile de achizitie si fluctuatiile valutei pot influenta randamentul investitiei. Vezi lista potentialelor conflicte de interese si modul de definire a acestora.