Pastila de pe Wall Street - Trade Talk 29 martie 2024

De la TradeVille.ro wiki
Trade talk logo.png

Incheiem saptamana pe Wall Street, chiar daca astazi bursa americana a luat pauza pentru Vinerea Mare. Am hotarat sa dam o fuga in mijlocul actiunii intr-o zi de vacanta, pentru a ne putea delecta cu ultimele stiri care au influentat o noua saptamana agitata pe bursa. Incepem expeditia noastra chiar de la Trump Tower, cladire emblematica in New York, fiindca jocurile de culise par sa se fi schimbat de la ultimele alegeri, precum in House of Cards. Cei mai vizibili sustinatori ai lui Trump nu mai sunt de mult muncitorii furiosi blue collar din statele rosii care poarta sepci MAGA si flutura pancarte la mitinguri. Unii dintre cei mai de succes oameni de afaceri din SUA au inceput sa isi exprime nemultumirile online, agitandu-se in legatura cu imigratia si razboiul din Ucraina, lansand indoieli cu privire la performantele si varsta lui Joe Biden. Chiar daca averea lui Trump pe hartie a depasit 7 mld. USD dupa recentul IPO al companiei de media, situatia financiara nu e tocmai roz, mai multe aici.

Printre acestia se regasesc Elon Musk aka Tesla, fondatorul Citadel, Ken Griffin, dar si cofondatorul si presedintele Oracle, Larry Ellison. Cu alte cuvinte, unii dintre aceiasi oameni care si-au vazut averea crescand in mod propice in ultimii ani si au beneficiat de stabilitatea status quo-ului se numara acum printre cele mai puternice voci care incearca sa rastoarne sistemul. Daca tot am pomenit de Musk care a pierdut in ultima perioada cam 40 mld. USD, ne-am dat intalnire si cu cativa analisti inainte de un nou sezon de raportari. Cei de la Morgan Stanley considera ca un potential parteneriat cu compania chineza CATL, ar putea resuscita piata americana de EVs care este in cautare de solutii ieftine pentru bateriile care propulseaza aceste modele.

Analistul Adam Jones are un pret tinta de 320 USD pentru Tesla pentru urmatoarele 12 luni, ceea ce implica un potential de crestere de aproximativ 85%. De partea cealalta a baricadei, cei de la Citi considera ca potentialul de crestere al companiei este limitat si nu se asteapta la o surpriza placuta la urmatoarea raportare. Cu toate ca si-au scazut pretul tinta la 196 USD, acest lucru inca indica un randament potential de 10.3% fata de pretul afisat la mijlocul saptamanii.

Ne-am dat intalnire si cu cei de la CNBC PRO care au luat la puricat companiile din S&P 500 folosind 3 criterii: o crestere de peste 10% la inceput de 2024, peste 50% dintre analisti sa ofere un rating de BUY si potential de crestere de minimum 15%. Folosind datele de la FactSet, doar 5 companii au prins lista: Amazon, Delta Airlines, Marathon Oil Corporation, Micron Technology si United Airlines. Dintre cele 5, compania cu cel mai mare randament posibil in perioada urmatoare este United Airlines (+37.7%), peste dublu fata de Amazon (+16.6%) sau Micron (+17.3%). In ceea ce priveste procentajul de BUY ratings, lider este Amazon cu peste 80%.

Un alt aspect interesant pe care l-am aflat de pe Wall Street de la analistii de la Citi este legat de beneficiul cumpararii de actiuni ale companiilor care activeaza in sectorul de inteligenta artificiala inaintea unor prezentari de produse si noi functionalitati. Marvell este urmatoarea pe lista in ceea ce priveste astfel de prezentari (11 aprilie), si analistul Atif Malik i-a atribuit un pret tinta de 91 USD, ceea ce se traduce intr-un randament de 33% fata de inchiderea de marti. Analistul se asteapta ca Marvell sa dezvaluie o piata de peste 40 mld. USD catre care se adreseaza produsele companiei, care se bazeaza pe tehnologii de top oferite de ARM si Amazon Web Services. Totodata, dat fiind faptul ca pretul actiunilor Marvell s-a aflat intr-un con de umbra in ultima perioada, acesta se tranzactioneaza la un discount de 18% fata de peers din sectorul de AI. Incheiem bucla noastra din oras cu o excursie pana la JPMorgan, ai carui analisti au pus ochii pe un chip manufacturer care se tranzactioneaza la un discount de 50%. Se pare ca anul acesta toata drumurile nu duc la Roma, nici macar la Berlin pentru EURO, ci mai degraba catre TSM, aka Taiwan Semiconductor Manufacturing. 

TOP TRENDING[edit | ]

Crypto: Fondatorul FTX, Sam Bankman-Fried, a fost condamnat la 25 de ani de inchisoare pentru conspiratie de frauda cu titluri de valoare care a dus la disparitiea bursei sale de criptomonede si a unui fond de acoperire aferent, Alameda Research. De asemenea, acesta a fost obligat sa plateasca 11 mld. USD conform sentintei pronuntate la tribunalul federal din Manhattan.

Best since Covid: Indicele S&P 500 a inchis ieri la un nou record, inregistrand cea mai buna performanta in primul trimestru din 2019 incoace. In ultimele 3 luni, indicele a crescut cu 10.2%, comparativ cu o dinamica pozitiva de 13.1% in 2019. Dow Jones a saltat cu 5.6% in primele 3 luni ale anului, in timp ce Nasdaq a incheiat trimestrul cu o performanta de 9.1%.

Back to reality: Pretul actiunilor Reddit a scazut cu aproape 25% in ultimele doua sedinte de tranzactionare, terminand saptamana bursiera sub inchiderea din prima zi de tranzactionare. Motivul? La inceputul saptamanii, Reddit a dezvaluit ca, directorul general Steve Hoffman a vandut 500,000 de actiuni, iar directorul operational inca 514,000 de actiuni.

Price wars: CEO-ul Xiaomi a declarat ca versiunea standard a modelului SU7 se va vinde pentru 30,400 USD in China, pret sub cel pentru un Model 3 de la Tesla. Totodata, acesta a recunoscut ca firma va vinde in pierdere fiecare model in prima faza. Noul model depaseste conform acestuia specificatiile Tesla in 90% dintre cazuri, insa exista doua aspecte unde Xiaomi mai are nevoie de minim 3 ani de zile pana cand poate concura cu creatia lui Musk. Comenzile au depasit 50,000 de unitati in cele 27 de minute de cand au inceput vanzarile in cursul noptii de ieri.

1%: Averea celor mai bogati 1% de pe mapamond a atins un nivel record de 44,600 mld. USD la sfarsitul celui de-al patrulea trimestru, in conditiile in care o revenire a bursei la sfarsitul anului a propulsat valoarea portofoliilor, potrivit noilor date furnizate de FED. Pentru a fi incadrat in acest top, averea trebuie sa depaseasca 11 mil. USD.

April fools: Tesla va raporta livrarile din primul trimestru in primele zile ale lunii aprilie, in ceea ce ar putea fi un punct de cotitura cheie in razboiul bulls vs bears. Inchiderea in ultimele saptamani a fabricii de langa Berlin, precum si cererea slaba din China in timpul vacantei de Anul Nou sunt susceptibile de a fi franat cresterea livrarilor. Asteptarile analistilor au scazut pana la 425,000 de unitati de la aproape jumatate de milion in urma cu doar cateva luni. Prin comparatie, Tesla a livrat 484,507 vehicule in T4 si 422,875 cu fix un an in urma.

Obligatiuni: Bittnet a anuntat aprobarea prospectului pentru o noua runda de obligatiuni. Emisiunea noua este formata dintr-un numar maxim de 150,000 de obligatiuni corporative emise in RON, cu o valoare nominala de 100 RON . Rata dobanzii este de 9%/an, platibila trimestrial, iar maturitatea va fi dupa 4 ani de la data emiterii, respectiv aprilie 2028. Subscrierile se vor realiza timp de 10 zile lucratoare, respectiv 10 sedinte de tranzactionare intre 2 aprilie si 15 aprilie 2024. Intervalul de pret in care se vor plasa ordinele de cumparare este 94 RON 106 RON.

 

STIAI CA?[edit | ]

Bursa americana a avut un randament negativ in doar 8 instante din 1990 si pana in 2023 pe parcursul lunii aprilie.