Pastila de pe Wall Street - Trade Talk 30 martie 2023
Am dat din nou o fuga pana la New York, ca sa aflam ultimele barfe de pe Wall Street. De aceasta data, inca din avion, se vorbea pe larg despre generatia millennials, si faptul ca deja se apropie de varsta de 40 ani. Pe culoarul avionului, am auzit cum ca, cei nascuti intre 1981 si 1996 tind sa cheltuie mai multi bani decat cei din generatiile anterioare pe calatorii si experiente, si de acest lucru beneficiaza in mod special companiile din HoReCa, si evident cele adiacente. Vacantele sunt considerate un drept primar spre deosebire de un privilegiu, cum este vazut de cei ceva mai in varsta. Spre exemplu aproximativ 18% dintre mileniali, daca ne permiteti sa ii numim astfel, au efecutat 3 zboruri interne anul trecut in SUA, spre deosebire de doar 6% dintre baby boomers. Chiar daca cheltuie in medie cu o treime mai putin decat cei mai in varsta, cei din aceasta categorie tind sa prioritizeze vacantele bazate pe wellness si experientele cu impact minim asupra mediului inconjurator. Cel mai interesant aspect care reiese din aceste barfe, este faptul ca aceasta generatie reprezinta aproximativ 50% dintre clientii Airbnb. Hotelierii Hilton, Marriott si IHG s-au adaptat rapid la acest trend si vin cu variante speciale pentru acest segment.
Dupa un zbor lung, dar interesant, ne-am dat intalnire cu simpaticul analist Jim Cramer, chiar in studioul emisiunii sale. O cafea tare si o discutie cu cartile pe fata despre evolutia indicilor americani post deciziile FED. Acesta observa un trend interesant, care, urmeaza sa vedem daca se va adeveri si de aceasta data. Jim Cramer considera ca reactia initiala din primele trei zile a pietei tinde sa se inverseze in luna urmatoare. Ne uitam putin pe grafice, si, daca acest lucru ar fi materializat si de aceasta data, ne-am putea astepta la o performanta pozitiva a S&P500, Dow Jones si Nasdaq in luna lui iepurila. Totusi, analistul caruia cei de la Unusual Whales i-au dedicat un ETF bazat pe decizii contrare recomandarilor sale, vede un potential pericol din recenta criza bancara care ar putea avea un efect de lunga durata. Daca tot ne-am intalnit cu un bancher in emisiunea sa, acesta rasufla usurat ca nu munceste la Credit Suisse, care tocmai a fost atentionata de autoritatile americane pentru faptul ca s-a abatut de la promisiunile legate de combaterea evaziunii fiscale facute in 2014. Tot in studioul simpaticului prezentator erau si cei de la SeekingAlpha, care ne-au aratat pe sub mana un raport cu privire la influxul de bani care a intrat pe piata din SUA in ultima perioada. Aflam ca este deja cea de a 4-a saptamana consecutiva in care investitorii sunt cumparatori net de fonduri si actiuni, iar doar in ultimele sedinte bursiere, peste 133 mld. USD au fost injectate in piata. Ne luam ramas bun de la Cramer, nu inainte de a asculta carcocatasii de pe holurile CNBC care spun ca in ultima perioada cele mai urate actiuni si sectoare de pe Wall Street au performat mult mai bine decat preferatele analistilor.
Am iesit la o plimbare prin Manhattan unde se vorbeste despre value investing, iar unul dintre numele de pe buzele analistilor este chiar Walmart, gigantul retailer. Cei de la Morgan Stanley i-au setat un pret tinta de 160 USD, chiar la maximul inregistrat in ultimele 52 de saptamani. Una dintre motivatiile prezentate este aceea ca presiunea de vanzare din partea familiei care detine o buna parte din business se va atenua in perioada imediat urmatoare. Ne urcam repede intr-un taxi, iar soferul, cu zambetul pe buze, ne povesteste cat de incantat este de ChatGPT si cum aceasta noua tehnologie schimba deja vietile tuturor din jurul sau. Aflam ca aceasta inovatie este deja capabila sa treaca cu brio examenele dificile de la Facultatea de Drept si totodata faptul ca Microsoft, se pregateste sa fructifice investitia in OpenAI si in domeniul securitatii cibernetice. Inainte de a ne lua ramas bun de la taurul din centrul Manhattan-ului, cei de la Citi tin sa ne precizeze ca sansele ca Microsoft sa duca la bun sfarsit achizitia Activision Blizzard au crescut de la 50 la 70%...dar, supriza, acum atentia s-ar putea muta de la Londra la Berlin, unde nemtii iau la par marunt implicarile. Revenim in batranul continent sa vedem ce mai e top trending pe burse.
TOP TRENDING... GLOBAL[edit | ]
FIFA cu mai putini jucatori?: Electronic Arts, compania de jocuri video, cunoscuta in mod special pentru bestseller-ul FIFA, a anuntat ca va reduce cu 6% numarul de angajati si va vinde unele dintre activele imobiliare ca parte a unui plan de restructurare. Compania se confrunta cu o incetinire a vanzarilor de jocuri dupa boom-ul din perioada pandemica.
M&A season: Sectorul de lux se pregateste de un val de fuziuni si achizitii conform ultimelor date. Rezilienta acestui sector intr-o perioada caracterizata de o inflatie rampanta si de incertitudini macroeconomice, coroborata cu o cerere sporita dupa redeschiderea Chinei, au realimentat zvonurile pentru potentiale achizitii. Burberry si Hugo Boss se numara printre firmele de bunuri de lux identificate ca posibile oportunititati de catre gigantii din industrie. Cei de la Bank of America considera ca LVMH este in pole-position pentru o campanie de achizitii datorita situatiei financiare extrem de favorabile.
New record: Toyota a anuntat un nou record de vanzari pentru luna februarie pe masura ce problemele din lantul de aprovizionare continua sa se imbunatateasca. Vanzarile producatorului japonez au inregistrat o crestere de peste 50% in piata autohtona (comparativ cu aceeasi perioada din anul trecut), iar vanzarile globale au depasit tinta de 750,000 de vehicule.
Oil: Licitatia pentru drepturile de foraj in apele federale din Golful Mexic a atras 264 mil. USD, reprezentand cea mai mare suma atrasa din ultimii sase ani. Chevron a fost liderul licitatiei, mizand 108 mil. USD pentru 75 de tracturi in zona de apa adanca, urmata de Exxon Mobil care s-a focusat pe zona de coasta a Texasului. Conform analistilor de la S&P Global, aceste licitatii marcheaza o revenire la nivelul pre-pandemic din punct de vedere al activitatii si competitiei intre gigantii din industrie. Nu au lipsit de la licitiatie nici BP si Shell care au alocat impreuna 67 mil. USD.
TOP TRENDING... LA BVB[edit | ]
Banking: BCR a semnat un acord pentru vanzarea integrala a actinilor detinute la filiala din Chisinau catre Victoriabank, controlata de Banca Transilvania BERD, a treia banca din Republica Moldova, cu 300,000 de clienti activi si 70 de sedii. Tranzactia este asteptata sa aiba loc in a doua parte a acestui an si necesita mai multe aprobari atat din partea Bancii Nationale a Romaniei, cat si a Bancii Centrale Europene, a Bancii Nationale a Moldovei precum si a Consiliului Concurentei din tara vecina. Victoriabank a fost prima banca comerciala deschisa in Republica Moldova in 1989, si in prezent are active care cumuleaza aproximativ 20 de mld. MDL. La BVB, asteptam anul acesta listarea celei mai mari banci din Republica Moldova, Maib.
Agro-ambitions: Agroland Business System, care detine cea mai mare retea de magazine agricole din Romania, se asteapta pentru 2023 la vanzari de aproximativ 330 mil. RON, reprezentand o crestere de 17% fata de rezultatul din 2022. In ceea ce priveste profitul net, compania vizeaza o cifra de 11.1 mil. RON (+237% vs. 2022).
Contract: Artic Stream, integratorul de infrastructura si securitate IT, a anuntat incheierea unui contract in valoare de 11.5 mil. RON cu o companie din sectorul public. Durata contractului este pana la 30 septembrie 2023 si vizeaza furnizarea de sisteme integrate pentru retele de comunicatii si data center. De la inceputul anului si pana in prezent, actiunile companiei au depasit randamentul indicelui BET-AeRO (+13.7% vs. +7.7%).
STIAI CA?[edit | ]
Elon Musk impreuna cu peste 1,000 de cercetatori si executivi din domeniul tehnologiei au cerut o pauza de sase luni in dezvoltarea sistemelor avansate de inteligenta artificiala, precum ChatGPT, pentru a opri din fasa, ceea ce ei numesc un nou arms race.