Pe o panza de paianjen - Trade Talk 23 ianuarie 2023

De la TradeVille.ro wiki
Trade talk logo.png

La fel ca in cantecelul cu elefantii care se laganau pe panza de paianjen, companiile din tehnologie au tot adus noi angajati in perioada pandemiei. Acum, panza nu pare sa-i mai poata sustine pe toti, asa ca angajatii pleaca...nu neaparat unul cate unul, ci chiar si cu miile odata. Si nu pentru ca vor, ci pentru ca sunt dati afara, uneori chiar cu lipsa de tact.

Spotify Technology a anuntat astazi ca are de gand sa reduca 6% din forta de munca, adica aproximativ 600 de posturi, lungind lista (deja lunga!) a companiilor din tehnologie care dau afara oameni.

In vara, compania anuntase ca va incetini puternic ritmul angajarilor.

Concedierile din  tehnologie au loc pe banda rulanta. Vineri, Alphabet si-a anuntat planul de a reduce numarul de angajati cu peste 6%, adica aproximativ 12,000 de posturi. Miercuri, Microsoft anuntase ca va desfiinta 10,000 de locuri de munca, adica 5% din total.

Potrivit Bloomberg, care citeaza datele unei firme de consultanta, reducerile de locuri de munca din sectorul tehnologiei s-au apropiat de pragul de 100,000 in 2022, in crestere cu 649% fata de anul precedent. In 2023, adica in ianuarie, reducerile de personal anuntate la Alphabet, Microsoft si Amazon.com vizeaza nu mai putin de 30,000 de posturi.

Dupa un boom al serviciilor de streaming si al comertului electronic in perioada pandemiei, gigantii din tehnologie se confrunta cu intoarcerea oamenilor in mall-uri si la birou, dar si cu inflatia ridicata, dobanzile in crestere si incetinirea economiei. Aceste companii au beneficiat de timpul pe care l-am petrecut inchisi in casa, multi dintre noi fiind tentati sa ascultam mai multa muzica, sa vedem mai multe seriale sau sa comandam diverse produse de pe internet. Insa petrecerea s-a terminat, iar companiile raporteaza acum rezultate dezamagitoare si se confrunta cu scaderea actiunilor, pe masura ce comportamentul clientilor revine la normal.

Liderii acestor companii isi asuma partial vina pentru deciziile luate si excesul de optimism din perioada lockdown-urilor. In acest context, au anuntat public cum vor fi compensati angajatii care parasesc compania. Se pare insa ca, in unele cazuri, realitatea nu s-a potrivit cu promisiunile. Spre exemplu, unii angajati disponibilizati de Meta spun ca au primit indemnizatii de concediere pentru perioade mai scurte decat fusese anuntat.

Este interesant sa aruncam o privire si asupra modului in care au fost facute concedierile recente. Fortune pune vehement eticheta de “Asa nu!”.  De la disponibilizari facute pe e-mail, la o petrecere organizata de Microsoft la Davos imediat inainte de anuntarea concedierilor si la evitarea elefantului din camera in discursurile catre angajati, abordarile lasa mult de dorit.

O saptamana aglomerata si un test pentru gigantii din tehnologie

Saptamana aceasta va fi una intensa in ceea ce priveste raportarile marilor jucatori de tehnologie. Rezultatele vor fi un test pentru situatia financiara a acestor giganti, dupa valul de concedieri din ultima vreme.

Microsoft va anunta maine cele mai recente rezultate financiare. Pe masura ce cresterea cloud-ului incetineste, este de asteptat ca Microsoft sa indice noul buzzword in domeniul tehnologiei: inteligenta artificiala. Accentul cade pe ChatGPT, dezvoltat de OpenAI, in care Microsoft a investit masiv si pe care se asteapta sa il includa in produsele sale. La o zi dupa Microsoft, asteptam indicii si de la Tesla, ale carei actiuni au picat in gol anul trecut. Asteptam apoi Intel, care ar urma sa publice rezultatele joi, dupa inchiderea tranzactiilor.

Ca o concluzie, dupa unul dintre cei mai grei ani din istoria Wall Street, investitorii au cateva intrebari serioase pentru companii, mai ales in domeniul tehnologiei. Si, pe masura ce sunt anuntate rezultatele si previziunile pentru lunile viitoare, am putea primi si cateva raspunsuri.

TOP TRENDING[edit | ]

Activisti in cloud: Fondul Elliott Management a investit mai multe miliarde de USD intr-o participatie la Salesforce. Elliott a facut multe investitii axate pe tehnologie si, recent, a obtinut un loc in consiliul de administratie al Pinterest.

Building chips: Producatorul american de cipuri Wolfspeed intentioneaza sa construiasca o fabrica in Germania, investitie de peste 2 mld. EUR. Furnizorul auto german ZF va detine o participatie  minoritara la fabrica de cipuri, a carei constructie ar putea incepe peste 4 ani.

Declin: Vanzarile de locuinte in SUA au scazut in decembrie la cel mai redus nivel din ultimii 12 ani. Pretul mediu al caselor a crescut in cel mai lent ritm de la inceputul pandemiei, pe fondul reducerilor de pret oferite.

Heating: Platforma sociala chineza TikTok, detinuta de ByteDance, este acuzata ca intervine pentru a creste artificial vizibilitatea anumitor video-uri, trecand peste algoritmii care recomanda continut personalizat. Conform unor surse, dar si unor documente vazute de Forbes, angajatii TikTok aleg unele postari pe care le promoveaza catre utilizatori, fara sa anunte aceasta practica in mod transparent.

Partners wanted: Iberdrola ia in considerare vanzarea unei participatii la operatiunile sale in domeniul energiei regenerabile din SUA. Compania spaniola din domeniul energiei are in vedere cautarea unui partener financiar pentru proiectele sale existente de energie verde din SUA si pentru finantarea initiativelor viitoare.

STIAI CA?[edit | ]

Desi ar fi de presupus ca toate melodiile de pe Spotify au fost ascultate cel putin o data, se pare ca nu e cazul. Aproximativ un sfert din piesele de pe Spotify nu au fost ascultate niciodata. Lista include in special cover-uri si piese originale ale unor artisti necunoscuti.