Primul si cel mai mare ETF la BVB taie comisioanele - Trade Talk 03 iunie 2024

De la TradeVille.ro wiki
Trade talk logo.png

FT a prezentat zilele trecute o statistica doar aparent surprinzatoare: ETF-urile sunt folosite tot mai rar pentru investitii pe termen lung... si tot mai frecvent pentru strategii active si pozitionari tactice.

Studiul a implicat peste 300 de mega-investitori institutionali din toata lumea. Rezultatul ar fi probabil similar in comunitatea retail. Cresterea accesibilitatii ETF-urilor, inclusiv prin reducerea comisioanelor, devine cu atat mai importanta. 

1. ETF pentru Romania

In toamna asta, indicele principal BET va implini 27 de ani. ETF BET Patria-TradeVille a strans si el mai bine de-un deceniu. Se vede: activele nete ale fondului tocmai ce-au trecut de 300 mil. RON, marcand cresteri de-aproape 40% in ultimele (doar) doua luni, de peste 80% pana acum in 2024 si de peste 14x in ultimii trei ani.

Numarul investitorilor a depasit 20,000. Asta inseamna plus 6,000 fata de inceputul anului, castig echivalent numarului total de actionari pe care Bursa de Valori Bucuresti ii avea in toamna trecuta. Totodata, marcheaza un salt exponential de peste 12x in ultimii trei ani si aproape 1/4 din numarul total de investitori in fonduri deschise de actiuni din Romania.

ETF BET Patria-TradeVille e cel mai performant fond deschis de actiuni din Romania nu doar pentru ultimele 12 luni (+41%), ci si pentru perioada care-a trecut din primavara lui 2021 incoace (+69%). In aprilie, lichiditatea a plasat fondul in top 10 al celor mai tranzactionate instrumente la Bursa de Valori Bucuresti.

De la 1 iulie sunt taiate toate comisioanele de operare a fondului. Cu o singura exceptie, costurile procentuale lunare aveau si continua sa aiba 0 (zero) si inaintea virgulei, si dupa. Comisionul anual de administrare coboara la numai 0.75%.

Chiar mai devreme, adica din 6 iunie (joia asta), clientii TradeVille vor beneficia de comisioane de tranzactionare reduse, de pana la 0.30% (pentru clientii Platinum).

Din postura de Participant Autorizat si de cel mare mare broker al investitorilor retail, TradeVille asigura lichiditatea fondului. De fapt, a ambelor fonduri, adica si pentru ETF Energie Patria-TradeVille.

ETF BET Patria-TradeVille e primul fond deschis de actiuni listat pe bursa noastra, e super-lichid, e si cel mai mare. Dar sunt si alte avantaje importante care-i sunt rezervate.

Fondul nu plateste impozit pe dividendele brute incasate, fiind capabil sa reinvesteasca integral aceste sume. Nu-i putin lucru: pana acum in 2024, banii economisiti inseamna circa 0.41% din activul net total, compensand o parte semnificativa a costurilor de operare.

Impactul costurilor totale poate fi estimat cu acuratete mai mare decat in cazul unor fonduri cu active mai mici si lichiditate mai slaba (sau aproape inexistente).

La inceputul acestei veri, Bursa de Valori Bucuresti e la noi maxime istorice. Comisioanele primului si celui mai mare ETF listat scad. Iar Quarterly Report, evenimentul #1 pentru companii si investitori activi, e la mai putin de 10 zile distanta. Ce ne puteam dori mai mult?

2. Dar in America?

Cu doua decenii in urma, existau doar 123 de ETF-uri pe Wall Street. Sunt mai bine de 3,100 acum, cu active totale care depasesc 8 tln. USD. Concurenta a fost parte a solutiei din toate punctele de vedere, insa referintele au ramas aceleasi.

In ianuarie 1993, primul ETF aparut pe Wall Street oferea cea mai simpla varianta de a investi in indicele S&P 500. In zilele noastre, sunt 16 ETF-uri care stau cu ochii (si banii) pe acelasi indice, multe dintre ele mai ieftine decat creatia originara.

Si totusi,  SPDR S&P 500 ETF Trust (SPY) continua sa fie referinta suprema. Are si cele mai mari active dintre toate, cam 533 mld. USD in dupa-amiaza asta, de peste 80,000x mai mari decat la infiintare. Hai sa punem cifra asta in perspectiva: in clasamentul celor mai valoroase companii de pe planeta, SPY se bate cot la cot cu Walmart, depasind capitalizarea unor giganti precum Exxon Mobil, Mastercard, LVMH sau Procter & Gamble. De fapt, sunt numai 15 nume peste SPY in topul mentionat.

Cu marimea, de regula, vine si lichiditatea: in majoritatea situatiilor de piata, tranzactiile pe SPY sunt precum o apa curgatoare, nu un robinet improvizat care se inchide cand ti-e lumea mai draga (sau, de fapt, mai putin draga). La inceputul pandemiei Covid-19, SPY a devenit primul ETF din istorie care-a reusit sa acomodeze tranzactii de peste 100 mld. USD intr-o singura sesiune bursiera.

In prezent, rulajul mediu zilnic al SPY se ridica la 38 mld. USD, de peste 3x mai mare decat cel inregistrat de Apple si inghitind mai bine de 91% din lichiditatea tuturor ETF-urilor care urmaresc indicele S&P 500. Cand l-am creat, am crezut ca doar cativa institutionali si fonduri speculative il vor folosi... Doamne, ce ne-am inselat, zice Jim Ross, unul dintre parintii SPY.

Fiind listat pe bursa americana, potrivit reglementarilor pan-europene, SPY e accesibil exclusiv investitorilor profesionali. Dintre variantele disponibile investitorilor retail, replica SPY e cea mai ieftina, dar nu si cea mai mare. Cu active de-aproape 90 mld. USD, iShares Core S&P 500 UCITS ETF bate pe toata lumea in topul european al celor mai bine capitalizate fonduri deschise cu expunere pe indicele S&P 500.

Nu-i doar (despre) indicele S&P 500. La orice alt indice, sector bursier sau clasa de active te-ai uita, exista cate-un jucator suprem in universul ETF-urilor.

DIA e reperul absolut in cazul indicelui DJIA. Iar QQQ, pentru indicele Nasdaq 100. De fapt, habar n-avem care-s celelalte ETF-uri, pur si simplu memoria colectiva refuza sa fie incarcata cu alternativele. Nici presa nu le mentioneaza altfel decat accidental.

GLD si USO sunt pentru aur si petrol ceea ce SPY e pentru indicele S&P 500. Iar iShares Bitcoin Trust (IBIT), creat de BlackRock, a devenit in numai patru luni de la debut cel mai mare fond Bitcoin din lume.

Concentrarea atentiei nu se rezuma la ETF-uri. Pe Wall Street, 2023 a fost anul unui club tot mai restrans din tehnologie, cateva sute de companii din indicele S&P 500 jucand mai degraba rolul rezervelor. Bani se gasesc din plin, insa variantele de investitie ajung sa fie tot mai selective. E vremea jucatorilor supremi, oriunde am privi.

 

TOP TRENDING... LA BVB[edit | ]

Energie: La cateva ore dupa un anunt similar din partea Hidroelectrica, si Romgaz si-a rectificat in scadere bugetul pentru 2024, estimand acum venituri si profit net mai mici cu 9%, respectiv 22%. Pana in 2027, necesarul de finantare externa pentru proiecte si dezvoltarea Neptun Deep ar putea depasi 11 mld. RON, mai precizeaza compania. OMV Petrom a finalizat achizitia celei mai extinse retele de mobilitate electrica din Romania. Transgaz atrage 7 mil. EUR de la Ministerul Energiei pentru alimentarea cu gaz a Centralei Mintia din judetul Hunedoara. In cei 10 ani de la listarea Electrica la BVB, investitiile noastre au depasit 6 mld. RON, afirma Alexandru-Aurelian Chirita, CEO.

Logistica: Transport Trade Services vrea sa-si majoreze capitalul social cu 120 mil. RON, prin distribuirea a doua actiuni gratuite la fiecare detinuta. Actiunile au inchis vineri plus 5%, desi la un moment dat avansul era de 2x mai mare. Indicatorii operationali si de lichiditate bugetati pentru 2024 sunt semnificativ mai mari odata ce-s raportati la cifrele din 2022, in conditiile in care anul trecut a fost o colectie de circumstante exceptionale. Vineri a fost inaugurat la Dornesti in judetul Suceava, la frontiera cu Ucraina, cel mai mare terminal de transbordare a produselor agricole din Europa.

IT: AROBS Transilvania Software, cea mai mare companie de tehnologie listata la BVB, a publicat prospectul majorarii de capital prin care vrea sa atraga peste 32 mil. EUR, operatiune a carei prima etapa a demarat chiar azi. Compania se uita in prezent la mai multe tinte de achizitie din aria produselor si serviciilor software, locatiile vizate fiind Romania, Germania, Austria, Elvetia, Turcia, Marea Britanie si Serbia. Life Is Hard a incheiat cu succes majorarea propriului capital social si cea mai recenta emisiune de obligatiuni, numind un nou Consiliu de Administratie. In primul trimestru, Visual Fan, detinatoarea brandului Allview, a inregistrat afaceri si profit net consolidat mai mici cu 16%, respectiv 11% (vs perioada similara din 2023).

Aparare: Aerostar si americanii de la Lockheed Martin deschid la Bacau primul centru de mentenanta al sistemelor de rachete HIMARS, cele doua companii colaborand deja pentru intretinerea avioanelor F-16 si a elicopterelor Black Hawk detinute de armata noastra. In primele trei luni, Aerostar a obtinut venituri din exploatare in crestere cu 24% (vs aceeasi perioada din 2023), inclusiv pe seama unei contributii mai mari a exporturilor pe pietele europene, insa profitul net s-a diminuat cu 16%.

Constructii: Vrem sa incurajam o industrie de avengura, sa construim campioni regionali care sa se bata cu marii jucatori internationali, spune Ionut Bindea, CEO ROCA Industry, primul holding industrial din Romania, specializat in materiale de constructii, listat pe piata principala a BVB. Principalul sector al economiei noastre, industria inseamna 20% din produsul intern brut, insa tendinta a fost descedenta in ultimii cativa ani. Totusi, sustinute de fondurile europene atrase pentru investitii publice, constructiile au evoluat in 2023 cu mult peste nivelul estimat prin prognoza oficiala. La TeraPlast, Alexandru Stanean a primit un nou mandat de CEO pentru urmatorii patru ani, incepand cu 2 iulie.

Agricultura: La Agroland Business System, primul trimestru a adus o cifra de afaceri mai mare cu 7% (vs intervalul identic din 2023), precum si cresteri ale profitului operational si net de 29%, respectiv 62%. Sunt premise pozitive pentru restul anului, integrarea liniilor de business urmand sa fie o prioritate si in 2024, zice Horia Cardos, fondator si CEO. Pentru intregul an curent, grupul care detine cea mai extinsa retea de magazine cu specific agricol din Romania urmareste vanzari nete in crestere cu 23% (vs anul precedent) si dublarea profitului operational. Norofert, care si-a deschis in acest an o linie de productie a inputurilor intr-una dintre cele mai importante zone agricole din SUA, a raportat pentru primul trimestru un profit net consolidat si afaceri in scadere cu 95%, respectiv 7% (vs aceeasi perioada din 2023).

TOP TRENDING... GLOBAL[edit | ]

Wall Street: Indicele DJIA a castigat vineri 575 de puncte (+1.5%), cea mai buna zi din acest an, dupa publicarea unor cifre cuminti in privinta inflatiei si a cheltuielilor de consum din SUA. Dell Technologies a picat 18%, cel mai sever declin de cand s-a relistat in 2018, chiar daca rezultatele din primele trei luni si anticiparile pentru trimestrul curent au batut asteptarile. Tot vineri, Salesforce a saltat cu peste 7% (#2 in topul aprecierilor din indicele S&P 500), dupa ce pierduse joi 1/5 din capitalizare pe seama celor mai deceptionante incasari trimestriale din ultimele aproape doua decenii. Pe bursa americana, cuantumul rascumpararilor de actiuni anuntate luna trecuta s-a ridicat la 201 mld. USD, un nou record si plus 41% vs aceeasi perioada din 2023 (apropo, Apple a insemnat peste 1/2 din total). In mai, indicii S&P 500 si Nasdaq Composite au crescut cu aproape 5%, respectiv 7%.

AI: Nvidia e cat pe-aci sa depaseasca Apple pentru pozitia #2 in topul celor mai valoroase companii din lume (2.7 bln. USD vs 2.9 bln. USD la inchiderea de vineri). Pana acum in 2024, vedeta AI a contribuit cu mai bine de 1/3 din avansul de 11% al indicelui S&P 500. Nvidia se tranzactioneaza acum la 37x profitul net estimat pentru urmatoarele 12 luni, comparativ cu 48x anul trecut pe vremea asta. In primul trimestru, doi clienti neidentificati oficial ai companiei au adus aproape 1/4 din totalul incasarilor, numele vizate fiind probabil Microsoft si Meta Platforms. Nvidia a anuntat ieri o noua generatie de cipuri AI, la numai doua luni dupa o miscare similara.

Petrol: Tot ieri, la capatul unei sedinte controversate, OPEC+ a indicat ca va prelungi pana anul viitor cele mai importante taieri colective de productie agreate anterior. Energia ramane de departe cel mai ieftin sector din indicele S&P 500, fiind cotata in prezent la 12x profiturile nete asteptate in urmatoarele 12 luni.

FX: Dolarul american a suferit in mai primul declin lunar din acest an, scazand in valoare fata de toate valutele partenerilor comerciali de top ai SUA. In sfarsit, Japonia confirma oficial prima interventie directa in sprijinul yenului din 2022 incoace. Pe Wall Street, investitorii coteaza acum o probabilitate de 47% in favoarea unei taieri de 25 bps a dobanzii de referinta din SUA in septembrie (si de 7% pentru o reducere chiar mai mare, de 50 bps). Banca Centrala Europeana decide joia asta, consensul favorizeaza o taiere de 25 bps a dobanzilor din zona euro.

 

STIAI CA?[edit | ]

ETF BET Patria-TradeVille a aparut cu 2 ani inaintea lansarii indicelui BET-TR, care urmareste performanta celor mai tranzactionate 20 de companii listate pe piata principala a BVB cu tot cu dividende.