Restart la energie verde - Trade Talk 22 iulie 2024

De la TradeVille.ro wiki
Trade talk logo.png

Vara nu-i ca iarna: de la preturi sub zero la electricitate am facut aproape instant trecerea la cea mai scumpa energie din toata Europa. Descoperim brusc ca nu producem suficient de mult, la doar cateva saptamani dupa ce ne plangeam de-un consum prea modest.

Iarna nu ne va salva. De fapt, de cele mai multe ori consumam chiar mai multa electricitate in sezonul rece. 

1. Oklo de Romania

Actionarii Nuclearelectrica au aprobat vineri continuarea proiectului reactoarelor modulare mici (SMR) de la Doicesti. Primul pas al colaborarii cu americanii de la NuScale e facut, urmatorii vor fi infinit mai dificili.

OK-ul guvernului roman era primit deja. Si Comisia Europeana incurajeaza dezvoltarea facilitatilor nucleare tip SMR, replicand votul de incredere existent in America. Si apropo, tot acum in iulie, Comisia Europeana a oferit o opinie pozitiva in legatura cu aspectele tehnice si de securitate nucleara ale proiectului Unitatilor 3 si 4 ale centralei de la Cernavoda. Avantajele SMR sunt dificil de ignorat: standardizare, costuri ceva mai reduse (desi deloc triviale), locatii sub-dimensionate chiar si in geografii complicate pentru amplasarea unor centrale de moda veche, precum si posibilitatea cresterii mai rapide si facile a capacitatii instalate. In America, o singura arhitectura SMR e autorizata la nivel federal, cea dezvoltata de NuScale. Insa acceptul autoritatilor a fost obtinut cu un pret urias: circa 500 mil. USD si o aplicatie lunga de 12,000 de pagini. E mult pana departe, totusi. NuScale a incercat un proiect SMR chiar la ea acasa, in Utah. Indrazneala s-a lasat cu un fiasco momumental: energia produsa ar fi fost dintr-odata prea scumpa, iar cumparatorii nu s-au ingramadit. Compania a pierdut instant 1/5 din capitalizarea bursiera. Americanii zic ca Doicesti nu-i Utah si ca proiectul romanesc poate merge mai departe.

Intre 2011 si 2022, Romania a pierdut 15% din capacitatea de productie a energiei electrice. S-au montat surse eoliene si solare de circa 4,600 MW, insa cifra nu compenseaza nici pe departe ce s-a scos din functiune. Ca perspectiva: in aceeasi perioada, Grecia si-a marit capacitatea cu 46%, Germania cu 43%, iar Polonia, cu 23%.

Bani au fost in Romania, au lipsit vointa si viziunea. Din 2016, de cand companiile locale de energie controlate de stat au fost obligate sa distribuie 90% din profituri sub forma de dividende, autoritatile au incasat peste 34 mld. RON (circa 7 mld. EUR). Numele vizate sunt Romgaz, Electrica, Conpet, Transelectrica, Hidroelectrica. Si (fireste) Nuclearelectrica, de la care au sosit ca dividende in vistieria guvernului mai bine de 4 mld. RON. Cei de la ZF calculeaza ca suma totala mentionata ar fi fost suficienta pentru realizarea Unitatilor 3 si 4 de la Cernavoda. Ce-i drept, nu doar statul a incasat dividendele, ci si investitori privati institutionali si retail. Iar aici, discutia devine complicata: ne dorim distributii constante, previzibile si mega-generoase de bani de la aceste companii, sau renuntam la ele in favoarea unor investitii uriase, ale caror rezultate s-ar vedea abia peste cativa ani sau chiar decenii?

Sunt ambitii mari pe nisa energiei nucleare in toata Europa de Est, pentru cel putin 12 facilitati noi. Nota de plata, potrivit unei actualizari facute la mijlocul acestei luni? Circa 130 mld. EUR.

Costul constructiei Unitatilor 3 si 4 de la Cernavoda e estimat la vreo 7 mld. EUR. Ca si context, asta-i cea mai modesta cifra despre care se vorbeste in zona noastra. Pe bulgari, extinderea capacitatii de la Kozloduy i-ar costa de-aproape 2x mai mult. Iar Polonia ar plati in total peste 56 mld. EUR. Prima noua centrala din regiune ar putea fi operationala abia peste un deceniu. Chiar si termenul asta-i ultra-ambitios, ca majoritatea aproximarilor de timp facute in industria nucleara. Francezilor de la EDF le-a luat 17 ani pentru a-si construi cea mai moderna unitate. Iar bugetul s-a cvadruplat in perioada asta, depasind in final 13 mld. EUR. Cel mai mare proiect din regiune (si, de fapt, din intreaga Europa) e dezvoltat in Ungaria, Paks-2, inceput cu fix zece ani in urma. Importanta acestuia a fost reiterata recent la o conferinta de presa la care-a participat Alexey Likhachev, seful rusilor de la Rosatom. Inzestrata cu patru reactoare rusesti construite in 1982 si situata pe Dunare, la vreo 100 de kilometri de Budapesta, centrala originara de la Paks asigura 1/3 din necesarul local de electricitate.

Dar nu ne intelegeti gresit: autorii acestui TradeTalk scriu despre potentialul energiei nucleare inca de prin 2017.

Prima oara i-am pus pe radar pe canadienii de la Cameco, despre care aproape nimeni nu voia sa auda cu vreo sapte ani in urma. Ne-au interesat apoi americanii de la Centrus Energy, care abia ce-au inaugurat prima facilitate de imbogatire a uraniului construita in SUA din 1954 incoace. Insa industria nucleara nu se rezuma la producatori de uraniu. Despre renasterea companiilor americane de utilitati care opereaza facilitati nucleare, precum Vistra sau Constellation Energy, am povestit acum vreo doua saptamani. Iar Oklo, proiectul de energie nucleara cu reactoare inca si mai mici si modulare inventat de Sam Altman, ni se pare una dintre cele mai interesante listari din ultimul timp pe bursa americana, indiferent de aria de activitate.

Celor de la Constellation Energy le-am zis Nuclearelectrica de America. In schimb, Nuclearelectrica noastra pare mai degraba Oklo de Romania. Sam Altman nu-i la butoane, dar clienti s-ar gasi o multime, mai ales printre noii energofagi care-ar putea transforma Bucurestiul intr-un veritabil hub regional al centrelor de date. Si pe urma, nu ne-am astepta ca verile sa devina mai racoroase, asa-i?

2. Energie nucleara la BVB

Nuclearelectrica s-a listat pe piata principala a Bursei de Valori Bucuresti cu putin peste un deceniu in urma, in noiembrie 2013. De-atunci incoace, actiunile companiei s-au apreciat de-aproape 6x.

Asta-i cel mai ridicat salt inregistrat la nivelul celor 11 debuturi (cat de cat) recente pe bursa noastra. MedLife e #2, cu o apreciere de 435%. Dintre grupurile de energie, Romgaz e #3 in acelasi top, insa cu un randament la mai putin de jumatate din cel reusit de Nuclearelectrica. Chiar si-asa, performanta se situeaza in urma celei reusite de indicele BET-TR, care urmareste evolutia celor mai lichide 20 de compani tranzactionate pe segmentul principal cu tot cu dividende.

Cat de mare-i ecartul? Cei de la ZF calculeaza 43 de puncte procentuale, adica spre 10% din randamentul total oferit de Nuclearelectrica.

3. Restart si la energie solara

La ce nevoie de electricitate avem pe termen mai lung, e loc si pentru celelalte surse de energie verde in mixul national. De fapt, sunt deja mai mult decat binevenite. In zona proiectelor fotovoltaice, am facut deja cunostinta cu Restart Energy.

Prima oara s-a intamplat luna trecuta, pe 12 iunie, compania cu capital mixt romano-american infiintata in 2015 la Timisoara participand intr-un panel special dedicat sectorului de energie la editia #4 a evenimentului trimestrial Quarterly Report. Apropo, revenim in curand cu vesti despre urmatoarea editie, care soseste pe la mijlocul lunii septembrie. A doua oara a fost cu ocazia plasamentului privat de obligatiuni (simbol REO29E) incheiat cu succes luna trecuta, cu ajutorul caruia Restart Energy a strans peste 3.3 mil. EUR. In februarie 2021, compania a reusit sa lanseze prima emisiune de obligatiuni verzi convertibile din Romania (simbol REO26).

Proiectele de energie solara implementate pana acum de Restart Energy au produs peste 10 GWh de energie verde, obiectivul nostru pentru 2024 fiind dublarea acestei cantitati, spune Armand Domuta, CEO Restart Energy. Doar in ultimii doi ani, compania a finalizat peste 150 de proiecte pentru business-uri din Romania, in marea majoritate a cazurilor destinate auto-consumului.

Proiectele sunt profitabile pentru cei care le implementeaza. In plus fata de energia activa, care nu se mai achita, se economisesc si costurile din retea, iar amortizarea are loc intr-un timp foarte scurt. Restart Energy dezvolta proiecte mari, tip utility-scale, de la cativa zeci de MW in sus. Ca perspectiva, cel mai modest proiect are o capacitate de 50 MW, iar cel mai performant, 500 MW, situat in judetul Arad si al doilea ca dimensiune din Romania. Pentru acesta din urma, compania a semnat deja contractul de racordare cu Transelectrica, constructia urmand sa demareze la inceputul anului viitor.

Practic, gratie proiectului din Arad, mai bine de 200,000 de gospodarii vor fi alimentate cu energie regenerabila. Stocarea e si ea parte esentiala a ecuatiei, bateriile utilizate fiind produse de Tesla. Da, acea Tesla. E-un bun inceput si suntem convinsi ca vom auzi mai multe despre Restart Energy chiar in perioada urmatoare. 

TOP TRENDING[edit | ]

BVB: Indicele principal BET a inchis vineri minus 0.5%, pe fondul scaderilor aparute pe bursele internationale, dupa ce sedinta de joi fusese transata la un nou maxim istoric. Capitalizarea bursei noastre a crescut saptamana trecuta cu peste 2 mld. RON, actiunile Banca Transilvania inregistrand cele mai ridicate volume de tranzactionare. Actiunile JT Grup Oil sunt asteptate sa debuteze pe 6 august pe piata AeRO, simbol JTG.

Aniversare: Vineri s-a implinit 1 an de la listarea Hidroelectrica pe piata principala a BVB. Cu tot cu dividende, actiunile celei mai mari si profitabile companii controlate de statul roman au adus investitorilor un castig de 37%. Ca perspectiva, in aceeasi perioada, alte aprecieri importante vazute pe piata principala au fost 126% la Sphera Franchise Group, 82% la Banca Transilvania, 63% la OMV Petrom, 50% la Romgaz si 23% la MedLife. De la listare incoace, Hidroelectrica a strans pe bursa tranzactii de peste 5 mld. RON, 54,000 de investitori directi si alte 8 milioane prin detinerea cumulata de 11% a fondurilor de pensii. Hidroelectrica inseamna 1 din 5 RON investiti la BVB de fondurile de pensii private obligatorii Pilon II.

Energie: Vineri seara, unitatea 1 a centralei nucleare de la Cernavoda s-a deconectat automat de la Sistemul Energetic National, din cauza unei defectiuni tehnice, fara impact asupra securitatii nucleare, a personalului sau a populatiei. In seara aceleiasi zile, importurile au asigurat aproape 1/4 din consumul total de electricitate al Romaniei. Potrivit unei prognoze oficiale, la finalul acestei saptamani, debitul Dunarii la intrarea in tara va cobori la 4,000 de metri cubi pe secunda, semnificativ sub media multi-anuala pentru luna iulie (5,350 de metri cubi pe secunda).

Politica: Joe Biden si-a anuntat aseara retragerea din cursa alegerilor prezidentiale din SUA, indicand explicit ca o sustine pe Kamala Harris, actualul vice-presedinte, pentru scrutinul care va avea loc pe 5 noiembrie. Conventia democratilor e programata pe 19 22 august, in Chicago (la fel ca-n 1968, cand presedintele Lyndon B. Johnson a abandonat brusc intrecerea prezidentiala).

Wall Street: Indicele S&P 500 a picat 2% saptamana trecuta, cel mai sever minus de la mijloc de aprilie incoace. Specializati in instalatii fotovoltaice pentru uz rezidential, americanii de la SunPower au plonjat cu 73%, actiunile tranzactionandu-se in premiera sub pragul de 1 USD. CrowdStrike a pierdut 11%, pe seama celei mai grave crize globale de securitate cibernetica din istorie. In cazul S&P 500, analistii UBS au ridicat targetul de pret pentru a 4-a oara, la 5,900 de puncte la finalul acestui an (plus 7% vs nivelul curent), dar vad chiar 6,500 de puncte (plus 17% vs nivelul curent) in cel mai optimist scenariu.

Rotatie: Din 11 iulie incoace, adica de la momentul publicarii ultimului raport de inflatie din SUA, indicii S&P 500 si Nasdaq 100 au pierdut aproape 2%, respectiv 5%. In schimb, in aceeasi perioada, reprezentativ pentru universul companiilor cu capitalizare (ceva mai) mica, indicele Russell 2000 a castigat 7%. Saptamana trecuta, Amazon, Intel, Microsoft, Apple si Salesforce au suferit cinci din cele mai serioase sase deprecieri vazute la nivelul indicelui DJIA. Despre subiect am scris si noi pe larg joia trecuta.

AI: Actiunile Serve Robotics au urcat vineri cu pana la 241% la Nasdaq, dupa ce Nvidia a dezvaluit o investitie suplimentara de-aproape 4 mil. USD. Listat in aprilie, business-ul din California dezvolta si opereaza mini-vehicule cu propulsie autonoma. Alti investitori strategici sunt Uber Technologies si 7-Eleven. Serve Robotics e prezenta deocamdata exclusiv in Los Angeles, dar ia in considerare extinderea in San Diego, Dallas si Vancouver.

Banci: Berkshire Hathaway a vandut saptamana trecuta aproximativ 34 de milioane de actiuni Bank of America, incasand 1.48 mld. USD. In urma tranzactiilor, conglomeratul de investitii administrat de Warren Buffett a ramas cu circa 999 de milioane de actiuni, primele achizitii fiind facute in 2011. Bank of America a anuntat venituri totale si profit net peste asteptari pentru cel de-al doilea trimestru, anticipand o crestere a profitului net din dobanzi pe parcursul anului curent. Actiunile sunt plus 27% in acest an (si plus 36% in ultimele 12 luni).

Cafea: Potrivit unor surse citate vineri de Reuters, fondul de investitii activiste Elliott Management a construit o participatie semnificativa in Starbucks, in incercarea de-a convinge compania sa-si imbunatateasca performantele operationale si financiare. La final de aprilie, lantul american de cafenele a indicat prima scadere anuala a vanzarilor din ultimii trei ani, la pachet cu perspective sumbre pentru 2024. Actiunile Starbucks sunt minus 17% pana acum in 2024 (si minus 22% in ultimele 12 luni), pierzand circa 1/3 din capitalizare fata de cel mai recent maxim record atins in iulie 2021. Compania isi va publica rezultatele celui de-al treilea trimestru fiscal din 2024 martea viitoare, pe 30 iulie, dupa inchiderea sedintei de tranzactionare. Starbucks plateste inca un dividend trimestrial de 0.57 USD pe actiune, echivalent unui randament de-aproape 3%. Cu active de peste 65 mld. USD, Elliott Management are participatii importante si in Etsy, Phillips 66, Match Group, Southwest Airlines, Texas Instruments si Johnson Controls.

Calendar: Maine raporteaza Alphabet, Tesla, GM, GE Aerospace, Coca-Cola, Visa si Texas Instruments, miercuri avem IBM, Ford, GE Vernova si Newmont Corporation, joi vin AstraZeneca si AbbVie, iar vineri inchid saptamana 3M si Colgate-Palmolive. Microsoft si Apple ies la tabla saptamana viitoare (pe 30 iulie, respectiv 1 august). Doar 14% din companiile incluse in indicele S&P 500 si-au publicat deocamdata rezultatele trimestriale in sezonul curent, 80% din ele indicand profituri peste asteptari (vs 77% media ultimilor 5 ani si 74% media ultimilor 10 ani). 

STIAI CA?[edit | ]

In prezent, energia nucleara asigura numai 10% din totalul electricitatii la nivel global.