Saptamana de foc incepe cuAquila - Trade Talk 28 august 2023

De la TradeVille.ro wiki
Trade talk logo.png

Cu ochii in termometre dar si pe calendar, ne pregatim de o saptamana de foc la BVB, unde cateva companii din BET sa pregatesc sa raporteze ultimele rezultate semestriale, si astfel sa incheie o perioada extrem de aglomerata. Astazi incepem cu o veche cunostiinta de a noastra, si anume Aquila, liderul pietei de distributie de bunuri de larg consum din Romania. Cu o crestere a cotatiei de peste 60% de la inceputul anului si pana in prezent, compania este in competitie directa cu TTS pentru fotoliul de lider al performantei de la BVB. Interesant este faptul ca performanta Aquila este cu atat mai insemnata daca luam in considerare ca indicele BET s-a majorat cu doar 11% in acelasi interval. Lista in urma cu doi an la BVB, Aquila s-a remarcat recent prin eforturile cu privire la sustenabilitate si comunicare cu investitorii, obtinand rezultate notabile pe ambele paliere. Ne gandim cu drag la luna septembrie si va recomandam melodia Wake me up when September ends care merge de minune cu canicula de afara si informatiile de mai jos. Il lasam pe Powell in oglinda retrovizoare (dar, doar pana la sectiunea de Top Trending, caci deh, ne stiti afinitatea pentru stirile macro) si dam o fuga pana la Ploiesti (avem si autostrada ) pentru a afla cele mai noi date financiare pentru prima jumatate de an. Dupa Aquila, ne pregatim cu pasi repezi de TTS de ONE care raporteaza chiar maine, asa ca, va invitam sa ne fiti alaturi in aceasta calatorie pe meleagurile Romaniei.

Aquila a incheiat primul semestru din acest an, cu venituri care au depasit 1 mld. RON (1.122 mld. RON), reprezentand o crestere de 17% fata de performanta obtinuta in 2022. Rezultatele au fost sustinute de avansul veniturilor din segmentul de baza, si anume cel de distributie, care aduce 90% din cifra de afaceri a companiei. Este important de mentionat faptul ca toate cele trei segmente de afaceri au inregistrat cresteri semestriale comparativ cu anul trecut, cel de logistica crescand cu 27%, iar, cel de transport cu 1%. Profitul net inregistrat de companie a fost de 42 mil. RON, in crestere cu 29% fata de acelasi trimestru de anul trecut, in timp ce marja bruta s-a mentinut constanta la valoarea de 22%. EBITDA a inregistrat un salt de 10 mil. RON, ajungand la suma de 70 mil. RON, adica, o majorare de 17% fata de anul trecut. Notam si evolutia pozitiva a brandurilor proprii dezvoltate de companie care au adus in cuferele Aquila 39 mil. RON, o cifra in crestere cu 38% fata de S1 2022.

Canalele de distributie cu cel mai mare ritm de crestere au fost cel traditional si HoReCa. Odata cu noi parteneriate, Aquila a ajuns la 72,000 de puncte de desfacere prin care isi vinde produsele. Iar, daca am pomenit de HoReCa, compania tineste in continuare o politca de M&A care vizeaza achizitii de companii care detin in portofoliul branduri proprii sau distribuie branduri cu notorietate. In ceea ce priveste cheltuielile operationale, acestea au crescut cu 28 mil. RON fata de S1 2022, cele mai mari cresteri fiind determinate de beneficiile angajatilor care s-au majorat cu 18 mil. RON, costul mediu apreciindu-se cu 18%.

Astfel, compania care distribuie printre altele si ouale Kinder, ne lasa sa asteptam surpriza din pachet, ceea ce ar trebui sa fie conform perspectivelor declarate, o achizitie pana la sfarsitul acestui an. Totodata, dublarea EBITDA pana in 2026 raportat la cifra din 2021 ramane un obiectiv asumat de catre conducere. Pe langa aceste deziderate, Aquila se gandeste si la prezent, unde cresterea lichiditatii pe BVB este un obiectiv important. In acest sens, incepand cu 7 august, compania va beneficia de servicii de Market Maker oferite de Raiffeisen Bank International. 

TOP TRENDING[edit | ]

Jackson Hole: Presedintele FED, Jerome Powell a declarat vineri dupa amiaza ca este pregatit sa majoreze in continuare dobanda de referinta daca va fi necesar, si ca intentioneaza sa pastreze ratele elevate pana cand inflatia se va indrepta in mod convingator catre tinta de 2% stabilita in prealabil. Seful FED a salutat cresterea mai lenta a preturilor care s-a inregistrat in ultima perioada dar a avertizat ca procesul este de lunga durata. Totodata, Powell a sugerat ca FED ar putea mentine dobanzile identice pentru urmatoarea sedinta din septembrie, cum anticipau si analistii de pe Wall Street. Astfel, FED este in postura in care trebuie sa echilibreze riscul unei inflatii ridicate cu cel al unei recesiuni economice.

Stock pop: Pretul actiunilor Affirm a crescut cu peste 28% in timpul sedintei de vineri dupa ce compania de buy now, pay later a raportat rezultatele financiare pentru T4 fiscal care au depasit asteptarile pietei si a oferit prognoze optimiste pentru finalul anului. Compania continua sa inregistreze pierderi, in ultimul trimestru acestea fiind de 206 mil. USD, echivalentul a 0.69 USD per actiune. In timpul pandemiei, Affirm a fost una dintre principalele beneficiare ale trendului de cumparaturi online, insa inrautatirea mediului economic a dus la o scadere a cotatiei. Analistii de la Deutsche Bank au reitarat un hold rating pentru pretul actiunii, dar si-au marit pretul tinta de la 12 USD la 16 USD.

Week ahead: In aceasta saptamana mai multe companii importante din SUA vor prezenta ultimele rezultate trimestriale, care ar putea avea implicatii importante pentru diferite sectoare precum cel energetic, software, comertul cu amanuntul sau cel de automobile. Printre companii se numara Salsesforce, BestBuy, NIO, dar si doua firme notabile din domeniul securitatii cibernetice: Okta si CrowdStrike (atentie, nu CounterStrike ).

Dupa 17 luni: Pretul actiunilor celui mai indatorat dezvoltator imobiliar din lume, China Evergrande Group s-au prabusit cu pana la 87% la deschiderea din aceasta dimineata a sedintei bursiere de la Hong Kong. Astfel, compania a reintrat la tranzactionare pentru prima data dupa 21 martie 2022. Reluarea tranzactiilor are loc in contextul in care compania a inregistrat o pierdere de 39.25 mld. yuani pentru primul semestru, fiind o imbunatatire fata de S1 de anul trecut. Veniturile companiei au inregistrat o crestere substantiala, fiind de 128.81 mld. yuani vs. 89.28 mld. yuani in primul semestru din 2022.

Parteneriat: Compania chineza de EVs, Xpeng a anuntat in aceasta dimineata ca va cumparara de la Didi activitatea de dezvoltare a masinilor electrice inteligente printr-un schimb de actiuni in valoare de 744 mil. USD. Astfel, Didi, va deveni un actionar strategic al Xpeng, cele doua companii dorind sa coopereze in domeniul marketingului, al serviciilor financiare de asigurare, si al robotaxiurilor. Cu ajutorul acestui parteneriat si a noilor active de la Didi, Xpeng a declarat ca intentioneaza sa dezvolte o masina electrica noua pentru anul viitor, mizand pe o gama de pret incepand de la 20,580 USD. La Hong Kong, pretul actiunilor a crescut cu 13% in primele ore de tranzactionare.

Clear skies: Pretul actiunilor Boeing a crescut cu 1.5% pe parcursul sedintei de vineri, dupa un raport potrivit caruia, compania se pregateste sa reia livrarea de avioane 737 catre China, pentru prima data in ultimii 4 ani. Livrarile sunt asteptate sa inceapa in cateva saptamani, China Southern Airlines, fiind primul client. China a blocat la sol toate modelele 737 Max in urma cu 4 ani, dupa cele doua accidente din Indonezia si Etiopia. Boeing se pregateste sa livreze peste 130 de aeronave catre China in conditiile in care nu va intampina noi probleme.

 

STIAI CA?[edit | ]

Actiunile Aquila vor fi incluse si in componenta indicilor MSCI Frontier IMI si MSCI Romania IMI incepand cu 1 septembrie.