Scaderi ca-n pandemie - Trade Talk 07 aprilie 2025

Trade talk logo.png

Si n-au trecut decat 77 de zile de la instalarea lui Donald Trump. S-au vandut vineri pana si chestii care functioneaza teoretic ca refugii. Aurul a scazut cu 2%, iar utilitatile americane, cu 6%. Berkshire Hathaway, conglomeratul de investitii condus de Warren Buffett, a coborat cu 7%, dupa un avans formidabil la inceput de an.

 Haos pe Wall Street

Prima data in istorie cand Dow Jones topeste mai bine de 1,500 de puncte doua zile la rand: indicele a pierdut 2,231 de puncte vineri, dupa alte 1,679 de puncte evaporate joi.

Adunand scaderile de joi si vineri, S&P 500 a plonjat cu 10%. Asta-i printre cele mai abrupte corectii de 48 de ore vazute vreodata, alaturi de octombrie 1987 (Lunea Neagra), noiembrie 2008 (dupa colapsul Lehman Brothers) si martie 2020 (debutul pandemiei).

La inchiderea de vineri, S&P 500 si Nasdaq Composite erau mai jos cu 17%, respectiv 22% fata de ultimele maxime istorice. Indicele volatilitatii VIX a incheiat vineri la 45, cea mai ridicata valoare din ultimii 5 ani.

Big Tech a condus scaderile (si) vineri: Apple si Nvidia au pierdut 7%, Tesla 10%, Palantir 11%. Daca taxele vamale raman neschimbate, pretul unui iPhone ar putea creste cu pana la 43%. In afara sectorului de tehnologie, Boeing si Caterpillar au tras in jos Dow Jones cu scaderi de 9%, respectiv 6%.

Doar 14 companii din S&P 500 au terminat pe plus vineri. Nike (+3%) a fost una dintre ele, incurajata de intentia Vietnamului de a negocia tarifele. Jumatate din productia Nike e concentrata in China si Vietnam.

Bill Ackman: SUA risca o iarna nucleara din punct de vedere economic. Ackman a fost printre cei mai entuziasti sustinatori ai lui Trump in campania electorala. Vom cumpara la discount actiuni ale companiilor cu afaceri solide, adauga Ackman.

Jerome Powell, presedintele Fed-ului, la un seminar vineri dupa-amiaza: o reducere a dobanzii de referinta nu-i iminenta.

Pietele au vorbit, a fost reactia la cald a Beijingului. China a anuntat represalii atat de rapid in mod intentionat, pentru a lovi bursa americana, cred analistii de la Evercore ISI.

Nu exista taxe vamale pe Bitcoin, posteaza Michael Saylor, fondatorul Strategy. Desi a rezistat cu brio vineri, Bitcoin s-a prabusit in weekend, testand 75,000 USD. Azi in pre-deschidere, MARA Holdings, cel mai important miner BTC nord-american, pierdea 12%.

 Scaderi si azi?

Minus 1,500 de puncte: asa scadea Dow Jones in dimineata asta, potrivit cotatiilor din piata futures. VIX a explodat la 59, a 4-a cea mai ridicata valoare din istorie.

Pe bursele europene: Deutsche Bank, Commerzbank, Societe Generale si BNP Paribas picau azi dimineata cu pana la 10%. La pranz, indicele pan-european Stoxx Europe 600 cobora cu 6%.

Bursele emergente pierdeau 7% in prima parte a zilei, cel mai sever declin din 2008 incoace, pietele din China, Hong Kong, Coreea de Sud si Taiwan suferind scaderi semnificative.

 Pesimism ravasitor

Fondurile speculative vandusera volume uriase de actiuni globale inca din martie, in cel mai rapid ritm din ultimii 12 ani.

Un sondaj recent al American Association of Individual Investors arata ca 62% dintre investitori sunt pesimisti pentru urmatoarele 6 luni, de 2x peste media istorica. In martie, ponderea cash-ului in portofoliile investitorilor individuali se ridica la 18%.

In primele zile din aprilie, publicul american a plasat peste 60 mld. USD in fonduri monetare. Activele acestora, care investesc preponderent in titluri de stat, oferind un randament mediu anual de 4.2%, au urcat la 7.4 tln. USD, un nou record

 Semnale tehnice

5,760 puncte: media mobila a ultimelor 200 de zile pentru S&P 500, cu 14% mai sus fata de inchiderea de vineri. Indicele a intrerupt luna trecuta o serie de 336 de sesiuni peste acest prag tehnic.

Intre timp, S&P 500 a coborat si sub 5,119 puncte, alt nivel critic, marcand minimul din 5 august anul trecut, asociat volatilitatii provocate de schimbarea brusca a dobanzilor in Japonia.

S&P 500 a scazut atat de mult incat o revenire de 10% abia ar atinge media mobila a ultimelor 20 de zile.

 Impactul estimat al tarifelor

Conform Bank of America, 1/3 din profitul operational al companiilor din S&P 500 ar putea fi afectat daca partenerii comerciali ai SUA raspund cu tarife similare.

Companiile mici (Russell 2000) pot pierde pana la 22% din profit (fara represalii), iar in caz de tarife bilaterale, scaderea ar putea fi chiar de 100%.

 Scaderi mari si la BVB

BET a scazut vineri cu aproape 3%, cel mai puternic declin dupa august anul trecut.

Toate cele 20 de actiuni din BET au inchis pe rosu. Cele mai mari scaderi: Electrica (-11%), Transelectrica si TeraPlast (-5%), Fondul Proprietatea, Transgaz si Banca Transilvania (-4%).

Banca Transilvania a strans tranzactii de peste 57 mil. RON, aproape jumatate din rulajul total. OMV Petrom si BRD au adunat si ele volume semnificative. La BVB, lichiditatea saltase luna trecuta, cu tranzactii duble celor din ianuarie.

S&P Global va revizui toate prognozele macroeconomice dupa noile tarife impuse de administratia Trump, avertizand ca amploarea acestora a depasit asteptarile. In ianuarie, agentia a confirmat ratingurile Romaniei, dar a revizuit perspectiva de la stabila la negativa.

STIATI CA?

Peste 9 tln. USD: asta-i valoarea detinerilor de actiuni americane ale investitorilor europeni, de 3x mai mare decat in urma cu 10 ani.