Shopping de maruntisuri - Trade Talk 07 februarie 2024

De la TradeVille.ro wiki
Trade talk logo.png

Multi dintre noi ne grabim sa cumparam maruntisuri interesante, care speram ca se vor dovedi utile pe viitor. Cand vine vorba de achizitii mai mari, ne gandim insa de doua ori. Asa face Big Pharma. Doar ca micile achizitii inseamna, pentru gigantii farmaceutici, miliarde de dolari. Miliardele se pot multiplica impresionant in viitor, cu putin noroc.

Big Pharma a inceput anul in forta in privinta achizitiilor. Insa, comparativ cu acum 5 ani, comportamentul de shopping s-a schimbat: nu marimea conteaza, ci diversificarea si completarea portofoliului.

Astfel, companiile farmaceutice se inghesuie sa isi completeze portofoliile cu biotehnologii inovatoare. Gigantii farma stau insa departe de tranzactiile foarte mari care au marcat candva sectorul, concentrandu-se in schimb pe tranzactii mai mici.

Novartis a convenit sa cumpere, cu 2.9 mld. USD,  MorphoSys, ceea ce i-ar aduce in portofoliu un medicament experimental pentru leucemie. Tranzactia este una dintre cele sase in valoare de peste 1 mld. USD care au fost anuntate numai in acest an. Alte tranzactii notabile includ achizitia planificata a Inhibrx de catre Sanofi si acordul incheiat de Johnson & Johnson pentru Ambrx Biopharma.

Achizitiile unor companii mici de biotehnologie vizeaza adesea un medicament specific, care fie permite companiei sa intre intr-un nou domeniu medical, fie consolideaza semnificativ un domeniu existent - asa cum a fost cazul ofertei GSK pentru producatorul de medicamente pentru astm Aiolos Bio.

Eli Lilly si Novartis au fost cele mai active in ultimele 12 luni, cu sapte, respectiv sase tranzactii, potrivit datelor compilate de Bloomberg.

Apropo, Eli Lilly tocmai si-a anuntat ceele mai recente rezultate financiare. Compania a raportat un profit net de 2.19 mld. USD in trimestrul al patrulea, in crestere cu 1.94 mld. USD fata de-acum un an. Veniturile au fost de 9.35 mld. USD, in crestere cu 28% fata de aceeasi perioada a anului trecut. Prognoza pentru tot anul a fost in linie cu asteptarile din piata.

Profitand de atentia presei, Eli Lilly  a cerut autoritatilor de reglementare in domeniul concurentei sa examineze o tranzactie de 11 mld. USD realizata de rivalul ei, Novo Nordisk, care a cumparat capacitati de productie suplimentare.  Conducerea Eli Lilly e de parere ca achizitia facuta de Novo Nordisk, care vizeaza trei fabrici, este "neobisnuita", avand in vedere "o preocupare tot mai mare din partea autoritatilor antitrust cu privire la controlul nodurilor critice din lantul de aprovizionare cu tehnologie medicala". Eli Lilly se bazeaza pe unele dintre aceste fabrici pentru a produce medicamente pentru diabet si obezitate, care concureaza cu Ozempic si Wegovy de la Novo Nordisk.

Un motiv petru care Big Pharma se fereste de tranzactiile mari este chiar teama de a intra sub lupa autoritatilor. Mai ales ca acestea au promis, cat se poate de direct, ca vor lua masuri pentru a descuraja tranzactiile nedorite, indiferent de domeniu.

TOP TRENDING... LA BVB[edit | ]

Noua listare: Fondul Proprietatea pregatete listarea Societaii Nationale a Sarii (SALROM), singurul producator de sare din Romania, potrivit informaiilor furnizate in bugetul de venituri i cheltuieli pentru 2024.

Investitie ecologica: Alro a achizitionat un cuptor de imbatranire cu incalzire electrica. Scopul este cresterea productiei de produse cu valoare adaugata mare si foarte mare. Acest cuptor electric de ultima generatie va inlocui trei cuptoare alimentate cu gaze naturale, cu scopul de a eficientiza operatiunile de tratament termic din cadrul Diviziei de Aluminiu Prelucrat. Valoarea totala a investitiei, incluzand echipamente, lucrari de instalare si punere in functiune, este de 2.75 mil. USD.

TOP TRENDING... GLOBAL[edit | ]

Cu ochii la viitor: Spotify Technology a raportat rezultate sub asteptari in ultimul trimestru. Totusi, prognozele bune au ajutat la cresterea actiunilor, dat fiind ca platforma de streaming continua sa se concentreze pe profitabilitate. Compania a raportat, deocamdata, o pierdere operationala de 75 mil. EUR, inclusiv din cauza cheltuielilor legate de concedieri.

Petrecere greceasca: Actiunile Aeroportului International din Atena au urcat cu 15% la inceputul tranzactiilor la Bursa de Valori din Atena, in urma celei mai mari oferte publice initiale din tara din ultimele doua decenii. Titlurile au inceput sa se tranzactioneze la 9.4 EUR pe actiune, fata de pretul de referinta 8.2 EUR din IPO.

De la CIA la IA: Actiunile Palantir au crescut ieri cu peste 30%, dupa ce compania a publicat rezultatele din al patrulea trimestru, care au depasit asteptarile analistilor in ceea ce priveste veniturile, aratand o cerere puternica pentru ofertele sale de inteligenta artificiala (IA). Veniturile Palantir, devenita celebra pentru clienti ca CIA sau FBI, au crescut cu 20%.

Rascumparari de actiuni, dupa venituri slabe: Alibaba a dezamagit asteptarile pietei in ceea ce priveste veniturile din ultimul trimestru al anului trecut, dar a anuntat ca isi extinde programul de rascumparare de actiuni cu 25 mld. USD. Veniturile au crescut cu doar 5% de la an la an, deoarece expansiunea activitatii de comert electronic din China si a celei de cloud computing a ramas lenta.

STIAI CA?[edit | ]

Nu e de mirare ca printre primii investitori si clienti ai Palantir s-a numarat CIA.  Numele companiei este dat globurile magice de cristal din Stapanul Inelelor, care iti permit, mai ales, sa... ii urmaresti pe altii.