Take a break - Trade Talk 14 februarie 2024

De la TradeVille.ro wiki
Trade talk logo.png

Ma bucur, oarecum ca au cerut o pauza, pentru ca e o scuza buna sa nu ne grabim, sa facem lucrurile cum trebuie. Replica, oarecum hilara, ii apartine CEO-ul Boeing si a fost data in contextul in care autoritatile americane anuntau ca vor bloca majorarile de productie planificate de companie.

E drept insa ca pauzele pot fi un moment de revigorare si chiar reinventare. Daca sunt folosite cum trebuie. Ramane de vazut cum vor sta lucrurile in cazul Boeing.

Deocamdata...stau la propriu! Compania a incheiat luna ianuarie cu zero comenzi nete.

Boeing  a livrat 27 de avioane in ianuarie, cu 29% mai putine fata de aceeasi luna a anului trecut. Sunt primele date dupa un indicent grav care a avut loc pe 5 ianuarie, in timpul unei curse a companiei Alaska Air Group. Incidentul a condus la o aterizare de urgenta, dupa ce o parte a fuzelajului s-a desprins dupa decolare. Imaginile distribuite atunci pe retelele de socializare arata o gaura in partea laterala a aeronavei si pasageri panicati, cu masti de oxigen pe fata.

Datele vin dupa ce, in decembrie, compania a avut o luna record, cu 369 de comenzi nete.

Livrarile tind, in general, sa fie mai slabe in ianuarie, insa constructorul american a ramas din nou, in prima luna a anului, in urma rivalului sau european, Airbus, care este de cinci ani lider de piata. Boeing a inchis sedinta de tranzactionare de ieri cu un declin de peste 2%, dupa anuntarea comenzilor si livrarilor. De la inceputul anului, actiunile companiei au pierdut 18.8%.

Livrarile nu reflecta decat partial impactul problemelor Boeing. Compania a primit, in ianuarie, comenzi noi pentru doar trei avioane, toate 737 Max. Dar a avut si trei comenzi anulate, ajungand astfel la zero comenzi nete. Ultima data cand Boeing a avut trei sau mai putine comenzi brute a fost in iunie 2020, cand a primit o singura comanda. Totodata, Boeing nu a mai avut comenzi nete nule sau negative din ianuarie 2021.

Dat fiind contextul, Boeing intentioneaza sa construiasca avioane 737 Max intr-un ritm mai lent in prima jumatate a acestui an, in timp ce abordeaza problemele de calitate si problemele furnizorilor sub supravegherea autoritatilor de reglementare in domeniul aviatiei. Anterior, compania isi planificase sa construiasca 38 de avioane lunar. Acum, anticipeaza ca se va apropia de acest obiectiv abia in a doua jumatate a anului 2024.

Administratia Federala a Aviatiei a anuntat ca va opri cresterile de productie planificate de Boeing pana cand va fi convinsa ca problemele de control al calitatii sunt rezolvate.

Spre comparatie, Airbus, rivalul european al Boeing, a livrat 30 de avioane in ianuarie, cu 50% mai multe decat in aceeasi luna a anului trecut, si a avut 31 de comenzi noi.

Dupa vestile proaste de ieri, ziua de azi a adus insa o veste buna pentru Boeing. Thai Airways Interntional a comandat 45 de aeronave de la companie, echipate cu motoare produse de General Electric.

TOP TRENDING... LA BVB[edit | ]

Achizitie: Holde Agri Invest (HAI) e la un pas sa preia circa 16,000-17,000 de hectare de teren de la fondul de investiii ACP Group, intr-o tranzacie de aproape 40 mil. EUR, scrie ZF.

TOP TRENDING... GLOBAL[edit | ]

Scumpiri: The Coca-Cola Company a avut vanzari peste estimari in trimestrul al patrulea, sustinute de preturile in crestere. Vanzarile nete au crescut cu 7%, peste prognoze, la 10.85 mld. USD.

Liber la calatorii: Veniturile grupului de turism TUI au atins un nivel record de 4.3 mld. EUR in primul trimestru fiscal, in urcare cu 15% faa de anul precedent. De asemenea, gigantul german  a anunat un profit trimestrial de 6 mil. EUR,  depaind ateptarile.

Gata cu scumpirile?: Preturile din Marea Britanie au crescut mai putin decat se preconiza in ianuarie. Preturile de consum au crescut cu 4% fata de anul precedent, acelasi ritm ca in decembrie, alimentand optimismul ca inflatia s-ar putea apropia curand de tinta BoE.

Vanzare: Miliardarul Jeff Bezos a vandut, in ultimele zile, actiuni Amazon.com in valoare de 4 mld. USD. Bezos, fondator al companiei, vanduse ultima data actiuni Amazon in 2021.

AI pe PC: Nvidia tocmai a lansat un chatbot inteligent pentru PC. Functioneaza local, cu date primite de la utilizator. Chatbotul este inca in lucru, versiunea actuala fiind, mai degraba, un demo.

STIAI CA?[edit | ]

Jeff Bezos a vrut initial sa isi numeasca compania Cadabra. A fost oprit de primul avocat al companiei, Todd Tarbert, caruia i se parea ca numele aminteste de...cadavru. Magia a functionat, totusi, si fara formule speciale si, la doar 35 de ani, Bezos a devenit miliardar.