Toate drumurile duc la Munchen - Trade Talk 06 septembrie 2023

De la TradeVille.ro wiki
Trade talk logo.png

Astazi, in drum spre Wall Street, am facut o escala la Munchen, iar barfele de acolo ne-au facut sa pierdem conexiunea. De la Bucuresti, am venit la bordul unui Ryanair, compania care tocmai a raportat un nou record lunar de pasageri in luna august. Fata de 2022, operatorul aerian a inregistrat o crestere de 12%, dar cifrele devin mai interesante daca comparam cu anul dinaintea pandemiei (2019), cand Ryanair a zburat cu 4 mil. mai putini pasageri. O data ajunsi la Munchen, am aflat ultimele detalii de la unul dintre cele mai importante motor shows europeane (IAA Mobility). In drum spre eveniment, am avut placerea de a ne intrece pe celebra Autobahn, reteaua de autostrazi germana care se intinde pe 13,192 km, ceva mai mult decat cele cateva A-uri ale noastre . Cu asa autostrazi, si cu o istorie in motorsport de-a lungul ultimelor decenii, nu este de mirare ca Mercedes si BMW tin sa recupereze cat de repede distanta fata de Tesla, dar si fata de rivalii chinezi.

Chiar daca victoria celor de la Red Bull din weekend nu le-a picat foarte bine, cei de la Mercedes au fost all-in la Munchen, prezentand un concept de masina electrica CLA Class, cu un range de 466 de mile, aproximativ 75 de mile mai mare decat specificatiile celei mai performante Tesla. Compania cu sediu in Stuttgart a reusit sa isi dubleze vanzarile de EV anul trecut, si a ajuns la borna de 6% din total de masini vandute. In ciuda acestor cifre impresionante, Mercedes ramane un jucator extrem de mic in comparatie cu Tesla, care a livrat clientilor peste 1.3 mil. de EVs in 2022. Dar, viitorul suna promitator, la fel ca si discurusul lui Hamilton dupa semnarea unui nou contract, Mercedes planuind sa vanda 50% masini electrice din total pana in 2025, si sa ajunga sa fie fully-electric pana in 2030. Cu toate acestea, daca aruncam un ochi pe graficul celor doua companii, Tesla are un +1300% in ultimii 5 ani, pe cand Mercedes doar 46%, echivalentul a unei luni bune pentru compania lui Musk .

Nici bavarezii de la BMW nu se lasa insa mai prejos, prezentand un concept de EV denumit Vision Neue Klasse, care sta la baza unei noi ere pentru producator. Primele vehicule electrice bazate pe arhitectura Neue Klasse vor intra in productie in 2025, si vor include cea de-a 6-a generatie de celule de baterii. Utilizarea acestei tehnologii va imbunatati atat viteza de incarcare cat si autonomia masinilor cu pana la 30%. Derularea acestui eveniment chiar la BMW acasa a fost si prilejul unor intrebari mai putin comode din partea analistilor. Astfel, prezenta companiilor chinezesti la Munchen a fost discutata pe larg cu CEO-ul companiei, care considera ca includerea lor este de bun augur, evenimentul devenind un salon global al inovatiei. Analistii de la Bernstein considera ca, companiile de EV chinezesti precum Li, Nio, Xpeng sau liderul BYD pot produce perturbari importante pe piata europeana de masini electrice. Astfel, chiar in momentul in care Mercedes si BMW doresc sa scada ecartul fata de Tesla, se vad ajunsi din urma de cota de piata a companiilor chinezesti, care ar putea capta minim 5% pana in 2030 din piata europeana. In cazul in care, acestea vor adopta o politica ceva mai agresiva de branding, marketing si pricing, acestea ar putea capta chiar si 20% din cota de piata. Vestea buna pentru producatorii europeni este aceea ca, la randul lor, companiile chinezesti se vad intr-o postura dificila pe masura ce razboiul preturilor declansat de Tesla continua sa se intensifice.

Daca tot am pomenit de Musk, si nici macar nu am reusit sa ajungem pe Wall Street, revenim cu o statistica interesanta: pretul actiunilor Tesla a avut o traiectorie de tip roller-coaster in ultimele luni. Dupa o crestere de 66% pe parcursul a doua luni incheiate pe 18 iulie, pretul a scazut 25.6% pana pe 18 august, pentru ca mai apoi sa isi revina cu aproape 20% pana la sfarsitul lunii. In ciuda acestei volatilitati ridicate, Tesla continua sa performeze in 2023, inregistrand un avans de peste 135% YTD. Daca vreti sa aflati si ultimele scenarii ale lui Cathie Wood despre Tesla, accesati acest link. Btw, no offence Cathie, dar autorii acestui TradeTalk au incredere mai mare in autostrazile germane decat in previziunile burisere oferite in ultima perioada . 

TOP TRENDING... GLOBAL[edit | ]

TradeVille: Vino sa faci UX Design la cel mai mare broker de retail din Romania! Daca sunteti experimentati in UX Design si pasionati de piete de capital, abia asteptam sa ne cunoastem... CLICK AICI pentru detalii si contactati-ne cat mai curand.

IPO hype: Arm, noua vedeta de la New York a declarat ca Apple, Nvidia si Alphabet sunt interesate sa cumpere actiuni in valoare de pana la 735 mil. USD pentru cel mai asteptat IPO al acestui an de pe Wall Street. Pe langa aceste companii, si cei de la Intel, TSMC dar si AMD dau semne ca i-ar tenta o participatie. Revenim cu mai multe detalii intr-un TradeTalk dedicat.

Look East: Pretul actiunilor Tesla s-a majorat cu pana la 5% pe parcursul sedintei de ieri de pe Wall Street in contextul in care compania a anuntat o crestere de 9.3% a numarului de masini vandute in China raportat la anul trecut. Comparativ cu BYD, aceasta crestere poate parea nesemnificativa (57.5%), insa, de la inceputul anului, Tesla a depasit borna de 620,000 de vehicule fabricate in China, reprezentand un salt de peste 56% fata de 2022.

AI: Lisa Su, CEO-ul AMD a declarat in cadrul conferintei Goldman Sachs din San Francisco ca in ultimele 30 de zile se observa o accelerare continua a angajamentelor in zona de AI, notand ca piata ramane in plina ascensiune. Cu o luna in urma, in timpul teleconferintei cu analistii post-raportare, doamna Su declara ca in ultimul trimestru business-ul de inteligenta artificiala a crescut de 7 ori. CEO-ul a tinut sa precizeze ca, AMD este una dintre putinele companii care ofera un portofoliu complet de tehnologie AI, atat in ceea ce priveste chip-urile cat si software-ul, reiterand asteptarile conform carora piata acceleratoarelor AI din centrele de date va ajunge la 150 mld. USD pana in 2027.

Problem solved: United Airlines a declarat ca si-a reluat zborurile dupa o problema tehnologica la nivel de sistem care a intrerupt temporar toate decolarile la nivelul SUA in cursul zilei de ieri. Pretul actiunilor a inregistrat o scadere de pana la 4.7% pe parcursul sedintei bursiere, dar a reusit sa inchida ceva mai sus (-2.5%). Conform FlightAware, United Airlines a avut 358 de zboruri intarziate ieri, aproximativ 13% din total.

Meme Stock: Pretul actiunilor dezvoltatorului chinez Evergrande au avut o dinamica exponentiala in aceasta dimineata, avand pe parcursul sedintei din Asia, cresteri de pana la 82%, in contextul in care Country Garden a reusit sa evite intrarea in incapacitate de plata. Sectorul imobiliar din China s-a aflat intr-un trend descendent din 2021. Saptamana trecuta, actiunile dezvoltatorului imobiliar au reluat tranzactionarea dupa 17 luni de pauza, incheind sesiunea cu 80% mai jos fata de pretul precedent.

New Products: IHunt Tehnology a informat piata in aceasta dimineata cu privire la lansarea unor noi produse si servicii. Compania a prezentat 3 camere de supraveghere dotate cu serviciu de stocare in cloud, gratuit pentru primul an. Firma de tehnologie a lansat cu aceasta ocazie si serviciu CLOUD propriu cu scopul de a fideliza pe termen lung clientela din domeniul securitatii. 

STIAI CA?[edit | ]

Cea mai mare viteza inregistrata vreodata in mod oficial pe autobahn a fost stabilita de faimosul pilot de curse german Rudolf Caracciola in 1938. Acesta a inregsitrat o viteza de 432.7 km/h la bolidul unui Mercedes-Benz W125 Rekordwagen pe o sectiune inchisa a autostrazii.