Uber confident - Trade Talk 09 februarie 2023

De la TradeVille.ro wiki
Trade talk logo.png

Pentru multi dintre noi, Disney este mai mult decat o companie listata la bursa, fiind o prezenta constanta in vietile noastre inca din copilarie. Ne aducem aminte cu drag de faimoasele desene animate, precum Pinocchio sau Alba ca Zapada si cei 7 pitici, care continua sa aduca in fata micilor ecrane generatii intregi. Totodata, pentru cei care au vizitat celebrele parcuri de distractii, intalnirea cu personajele de pe micile ecrane este la fel de emotionanta, indiferent de varsta. Disney continua sa isi lase amprenta si cu filmele care ne-au tinut cu sufletul la gura, si care ne-au deschis orizonturile, precum Avatar. Aseara, dupa inchiderea sedintei de pe Wall Street, Disney a fost si un bun talisman pentru investitorii sai, pretul actiunii apreciindu-se cu peste 5% dupa ultima raportare.

Expresia cine nu are un batran sa si-l cumpere se aplica extrem de bine in cazul Disney. Intoarcerea CEO-ului Bob Iger a fost un moment cheie in revitalizarea companiei. La inceputul lui noiembrie, Disney anunta o pierdere de 1.5 mld. USD din serviciul de streaming, si compania era acuzata pentru maririle de pret la intrarea in parcurile de distractii. Iger a acceptat sa puna umarul pentru un al doilea mandat intr-un moment cat se poate de dificil. La fel ca si in Masterclass-ul pe care autorii acestui TradeTalk l-au vizionat cu placere, Iger a oferit o lectie de leadership si business strategy in cele cateva luni de cand s-a intors. Haideti sa aruncam un ochi si pe cifrele de aseara pentru a vedea cum decurge planul actualului CEO.

Disney a raportat rezultate financiare peste asteptarile analistilor, cu vanzari de 23.5 mld. USD, dintre care 8.74 mld. au provenit din segmentul de parcuri si experiente, care a inregistrat o crestere de 21% comparativ cu aceeasi perioada de anul trecut. Componenta de streaming continua sa fie calcaiul lui Ahile pentru Disney, care a raportat vanzari de doar 5.3 mld. USD, si o scadere cu 1% a numarului total de abonati Disney+. In timpul conferintei cu analistii, Iger a subliniat faptul ca pana in 2024 se asteapta ca serviciul de streaming sa devina profitabil, ceea ce ar reprezenta un adevarat boost pentru companie. Pentru a face fata climatului macroeconomic, compania va renunta la 7,000 de angajati, si are in plan scaderea cheltuielilor cu aproximativ 5 mld. USD. Totodata, compania a anuntat si dorinta de a reincepe programul de dividende care a fost suspendat la inceputul pandemiei. Iger, considera ca valoarea dividendului va fi modesta la inceput, dar se asteapta sa creasca progresiv, pe masura ce planul de restructurare da roade.  Bog Iger incepe cu dreptul cel de al doilea mandat, si promitem sa ii urmarim parcursul impreuna in viitoarele editii de TradeTalk. Pana atunci insa, o alta companie care a raportat ieri, merita mentionata, si anume, Uber.

Compania de ride sharing a incheiat cel mai de succes trimestru financiar din istorie conform CEO-ului si per ansamblu cel mai bun an de la infiintare. Uber a inregistrat o crestere a veniturilor cu 49% comparativ cu anul precedent si a atins cateva borne demne de mentionat: 2 mld. de calatorii intr-un singur trimestru, reprezentand aproximativ 1 mil. de curse pe ora. Notam si faptul ca in 2022, segmentul de delivery a fost intrecut de cel de mobility in fiecare trimestru, si astfel compania a facut tranzitia cu succes de la dependenta din pandemie. In ceea ce priveste comportamentul clientilor, compania precizeaza ca nu a observat nici o modificare in ciuda inflatiei si a posibilitatii de a vedea o scaderea a puterii de cumparare. Reactia investitorilor nu s-a lasat asteptata prea mult, la fel ca si in cazul unei comenzi la Uber. Astfel, pretul actiunii s-a apreciat cu 5% in timpul sedintei de ieri de pe Wall Street. De la inceputul anului si pana in prezent, compania a inregistrat o crestere de aproximativ 50% a capitalizarii bursiere. Pentru urmatorul trimestru, Uber se asteapta la o crestere a veniturilor intre 20-24% comparativ cu primul trimestru din 2022. Ne luam adio de la Disneyland, ne urcam intr-un Uber si pornim spre bursa, pentru a vedea ce mai este trending.

TOP TRENDING... GLOBAL[edit | ]

Pun bete-n roate: Autoritatile de reglementare antitrust din Marea Britanie au anuntat ca achizitia Activision Blizzard de catre Microsoft (in valoare de 75 mld. USD) va consolida pozitia companiei americane in zona de cloud gaming si astfel va putea aduce prejudicii zonei de gaming din UK. Ambele companii vor avea la dispozitie o perioada pentru a propune solutii concrete, urmand ca decizia finala sa fie luata la sfarsitul lunii aprilie. Printre solutiile propuse de autoritati se numara cesionarea unitatii de editare a Activision, care detine studiourile unde se creeaza franciza de succes Call of Duty. O alta solutie ar fi vanzarea separata a Blizzard Entertainment, dar si in acest caz, lucrurile nu ar fi pe placul lui Microsoft, avand in vedere ca aceasta divizie este responsabila de cateva serii de succes precum World of Warcraft, Overwatch, Diablo si Starcraft. Solutia propusa de Microsoft este oferirea noilor iteratii Call of Duty tuturor platformelor competitoare (printre care si Sony) in acelasi timp cu lansarea pe Xbox. Pe de alta parte, cei de la Activision, considera ca, o eventuala separare a business-ului ar duce compania inapoi in anii 2000, inainte de fuziunea cu Blizzard, care era detinuta pe atunci de conglomeratul francez Vivendi.

Svaiter elvetian: Credit Suisse a anuntat rezultate trimestriale sub asteptarile analistilor dar si ale CEO-ului care le-a catalogat ca fiind „complet inacceptabile”. Banca elvetiana a anuntat o pierdere trimestriala de 1.4 mld. CHF si, astfel a ajuns 7.3 mld. CHF pe rosu in 2022. Nici previziunile pentru 2023 nu sunt mai roz, compania asteptandu-se la o noua pierdere substantiala, inainte de a reveni pe profit din 2024. In ciuda acestor cifre, banca considera ca se afla inca la inceputul celor 3 ani de restructurari si ca efectele se vor vedea cat de curand. De la inceputul anului, actiunile companiei s-au apreciat cu aproximativ 17%.

Greselile se platesc scump: Broker-ul online Robinhood a raportat o pierdere de 57 mil. USD (aproximativ 0.07USD/actiune) din cauza unei erori comise in procesarea unui reverse split care a dus la deschiderea unei pozitii short in luna decembrie. Astfel, la raportarea de aseara, compania a anuntat o pierdere mai mare decat prognoza analistilor. In ciuda acestei greseli, compania a reusit cateva performante notabile. 50,000 de noi conturi au fost deschise in ultimul trimestru, si astfel s-a depasit pragul de 23 mil. Totodata, compania nu mai este atat de dependenta de clientii care tranzactioneaza intra-day, si care au fost implicati in celebrele pump-and-dump. Ca urmare a erorii din decembrie, CEO-ul companiei a decis inghetarea bonusurilor pentru tot anul 2022 pentru directori. In sedinta de after hours, pretul actiunilor s-a apreciat cu 5%. De la inceputul lui ianuarie, Robinhood a inregistrat o crestere de 30%, dupa pierderea de peste 54% in 2022.

Premiera mondiala: Firma de avocatura ClientEarth, in calitatea sa de actionar Shell, a intentat in aceasta dimineata un proces impotriva consiliului de administratie al companiei petroliere britanice. Actionarii, care detin peste 12 mil. de actiuni considera ca, 11 membrii ai board-ului nu au implementat o strategie de tranzitie energetica conform acordului de la Paris din 2015. Compania petroliera afirma ca toate demersurile necesare au fost luate si isi mentine strategia de a ajunge la emisii nete 0 pana in 2050.

TOP TRENDING... LA BVB[edit | ]

1 Lake District: One United Properties (ONE) a obtinut autorizatia de construire pentru cea mai mare dezvoltare a companiei,  One Lake District, situata pe malul lacului Plumbuita. Vanzarile celor 2076 de apartamente vor incepe din primul trimestru al anului, iar proiectul va fi finalizat in 2026. Valoarea bruta de dezvoltare este de 337.7 mil EUR. Complexul va include noua turnuri rezidentiale de cate 11 etaje, si cel mai important pentru Bucuresti, peste 2,600 de locuri de parcare 😊.

STIAI CA?[edit | ]

Avatar: The Way of Water a avut un succes major, doborand mai multe recorduri si avand incasari de peste 2 mld. USD, devenind astfel filmul cu cele mai mari incasari din 2022, si al 4-lea din toate timpurile. Totodata, pelicula distribuita de Disney a fost nominalizata la 4 premii Oscar pentru festivitatea din luna martie.