Unde-i TeraPlast in 2024? - Trade Talk 25 aprilie 2024
La TeraPlast, graficul ultimilor cativa ani arata de parca pretul s-ar fi corectat brusc cu valoarea unui dividend urias. In spirit, macar, e fix ceea ce s-a intamplat din toamna lui 2021 incoace.
CEO-ul Alexandru Stanean ne-a ramas in minte de la cele doua editii Quarterly Report la care a participat. Ne-a surprins de fiecare data calmul cu care-a adus in discutie potentialul TeraPlast... chiar daca 2023 a fost mai degraba despre reconstructia grupului.
1. Constructia
TeraPlast a vazut de toate intr-o istorie lunga de peste un secol si un sfert. Business-ul a demarat in 1896, cand mesterul sas Walter Schuster a infiintat in Bistrita un atelier de prelucrare a placilor ceramice. Dupa doua razboaie mondiale, trei schimbari de regim politic si mai multe crize economice severe, tot in Bistrita lucreaza Teraplast din zilele noastre. Cum arata istoria moderna?
In 1992, TeraPlast devine societate pe actiuni. In 1998, sunt puse bazele grupului asa cum il stim azi.
In 2008, un pachet de 20% din actiunile TeraPlast e listat la Bursa de Valori Bucuresti. In acelasi an, grupul ajunge la varf in topul producatorilor de materiale de constructii cu capital autohton. Majoritatea lucrurilor bune s-au intamplat dupa listare, avea sa marturiseasca 15 ani mai tarziu Dorel Goia, presedintele Consiliului de Administratie si actionarul principal.
In 2017, prin preluarea activelor unei companii din Serbia, TeraPlast deschide prima unitate de productie cu capital integral romanesc in afara granitelor noastre dupa 1990.
In 2020, TeraPlast accede in indicele de referinta al bursei de la Bucuresti, BET. Cateva luni mai tarziu doar, va fi printre primele business-uri romanesti incluse in indicii globali FTSE Russell dedicati pietelor emergente.
In 2023, TeraPlast ajunge #1 pe segmentul procesarii de polimeri in Europa Centrala si de Est.
Performanta vine (si) pe seama finalizarii celui mai ambitios program de investitii din istorie, adica 300 mil. RON alocati in perioada 2021 2023.
In prezent, grupul e compus din companiile TeraPlast, TeraGlass, TeraPlast Recycling, TeraBio Pack, Palplast Moldova (despre care povestim imediat) si Somplast. Structura de business asigura diversificarea necesara unui gigant industrial, aducand impreuna segmentele Instalatii (cel mai mare si performant in tabloul de ansamblu), Granule, Ferestre, precum si Ambalaje.
2. Performanta financiara
TeraPlast si-a publicat in februarie rezultatele financiare pentru 2023. Grupul a obtinut o cifra de afaceri consolidata de 672 mil. RON, in scadere cu aproximativ 5% fata de anul anterior. Profitul net a coborat la putin peste 1 mil. RON, comparativ cu 15 mil. RON in 2022. Exporturile au reprezentat 16% din cifra de afaceri, produsele grupului ajungand in 22 de state europene.
Mediul de business n-a fost deloc usor. Avansul mai lent al lucrarilor de infrastructura si al reabilitarilor rezidentiale a creat o realitate diferita de previziunile facute la inceput de an. Totodata, au existat costuri exceptionale legate de extinderea accelerata a activitatii.
Si totusi, volumele vandute au fost aproape similare celor inregistrate in 2022. Iar evolutia cantitativa din a doua jumatate a anului, in particular saltul de 27% reusit in ultimul trimestru, semnalizeaza revenirea tendintei de crestere, superioara celei din anul precedent.
Pentru 2024, TeraPlast si-a bugetat venituri consolidate de 864 mil. RON, adica plus 29%. Pornim mai optimisti decat in urma cu un an pe vremea asta, ne-a spus Alexandru Stanean la cea de-a treia editie Quarterly Report din 6 martie.
EBITDA ar putea urca la circa 72 mil. RON, in crestere cu 39%. Profitul net urmarit se ridica la 10.6 mil. RON, de-aproape 10x mai mare decat cifra raportata pentru 2023.
Bugetul e ancorat de ideea unor cresteri organice prudente, abordarea usor conservatoare venind din experienta ultimilor ani. Insa investitiile semnificative si achizitiile recente sunt motoare gata sa fie turate la maximum in conditii prielnice.
Adunarea generala anuala a actionarilor va avea loc chiar maine, pe 26 aprilie. Rezultatele financiare aferente primului trimestru vor fi publicate pe 8 mai.
3. Extindere europeana
La final de 2023, TeraPlast a achizitionat Palplast, preluarea avand doua mize importante. Prima e legata de potentialul pietei din Republica Moldova, odata ce vor incepe sa vina aici fondurile pre-aderare la Uniunea Europeana. A doua priveste Ucraina, mai precis investitiile majore in infrastructura asteptate dupa incheierea conflictului.
Situata in localitatea Calarasi din centrul Republicii Moldova, Palplast e o fabrica de tevi de polietilena de inalta densitate, asezata pe o suprafata de 6,700 de metri patrati si avand o capacitate de productie de 3,800 de tone. Se poate extinde pe alti 6,000 de metri patrati.
Cu un procent de 60%, chiar si la 17 ani de la includerea in blocul comunitar, Romania e pe ultimul loc in privinta gradului de bransare a localitatilor la retelele de apa-canal. In Republica Moldova, insa, numai 2% din zona rurala dispune de o asemenea infrastructura.
Daca-i adusa si Ucraina in ecuatie, potentialul de business e multiplicat enorm. Situatia curenta a conflictului militar e sobra, insa balanta dintre castigul posibil si risc, definit de expunerea TeraPlast in Republica Moldova, are un profil extrem de atractiv. Planurile de reconstructie se masoara in sute de miliarde de euro, de peste 100x mai mult decat ce cheltuim anual aici in Romania.
La inceput de 2024, TeraPlast a dezvaluit o noua achizitie: grupul austriac Wolfgang Freiler. Am dospit mai bine de doi ani tranzactia, incepand discutiile de la mai mult decat dublul valorii agreate, a declarat Alexandru Stanean. In final, TeraPlast plateste 16.5 mil. EUR, de peste 9x mai mult comparativ cu preluarea Palplast. Insa si business-ul vest-european are cu totul alt calibru.
Wolfgang Freiler activeaza in constructii, imobiliare si HoReCa. A avut anul trecut incasari de 31 mil. EUR si EBITDA de-aproape 4 mil. EUR.
Austriecii au doua fabrici localizate in Ungaria: Polytech si Pro-Moulding. Prima produce tevi pentru protectia cablurilor electrice si a fibrei optice, cealalta e specializata in injectia de mase plastice.
Cele doua subsidiare ale grupului desfasoara activitati de productie pe teritoriul Ungariei, in timp ce Freiler gestioneaza operatiunile de distributie. Produsele sunt comercializate pe pietele din Germania, Franta, Austria, Cehia si Ungaria.
Intentia e limpede: extinderea prezentei TeraPlast la nivel european si reducerea dependentei de importuri. Jumatate din cresterea afacerilor bugetata pentru 2024 ar trebui sa vina din consolidarea Wolfgang Freiler si Palplast. Grupul are in vedere si alte achizitii, la vest de Romania, insa doar la pretul corect. Usa-i deschisa oricarui partener care ne poate maximiza cota de piata... si ne face mai rezistenti la socuri, zice Dorel Goia.
TOP TRENDING... LA BVB[edit | ]
Dividende: Randamentele dividendelor brute abia propuse se ridica la 10% la Comvex Constanta (actiunile sunt plus 140% in ultimele 12 luni), 6% la OMV Petrom (64% din profitul net obtinut in 2023), 3.8% la Arctic Stream (55% din profitul net inregistrat in 2023), 3.7% la Biofarm (40% din profitul net realizat in 2023), 2.4% la Bursa de Valori Bucuresti (actiunile sunt minus 1% in acest an, comparativ cu plus 10% pentru indicele de referinta BET) si 1.8% la Transgaz (40% din profitul net realizat in 2023).
Investitii: Mai multi bani intra chiar de luna trecuta in conturile de pensii private. Valoarea contributiei medii lunare a fost in martie cu-aproape 50% mai mare decat in ianuarie anul trecut, dublu fata de sumele intrate in Pilonul II in urma cu 4 ani si de 13x mai mult decat la debutul sistemului in mai 2008. Dupa depozitele bancare, pensiile private reprezinta al doilea cel mai important activ financiar al populatiei.
TOP TRENDING... GLOBAL[edit | ]
Wall Street: A fost o zi calma ieri pentru indicii bursieri americani... insa Tesla a explodat cu 12%. Poate sari cu inca 35%, dupa ce-a publicat marti rezultatele pentru primul trimestru, cred analistii Bank of America. Elon Musk e in sfarsit adultul din camera, adauga Dan Ives (Wedbush Securities).
Raportari: Meta Platforms a plonjat aseara cu pana la 19% in sesiunea extinsa de tranzactionare... imediat dupa ce-au iesit rezultatele pentru cel mai recent incheiat trimestru. Incasarile si profitul net au batut asteptarile, insa Mark Zuckerberg vorbeste din nou despre toate felurile in care compania ar putea pierde bani. Actiunile aproape ca s-au triplat in 2023.
Calendar: Azi vin rezultatele trimestriale de la Microsoft, Alphabet, Intel, Newmont Corporation (cel mai mare producator de aur din lume), Snap, Comcast, Merck, Roku, T-Mobile, Southwest Airlines, Caterpillar, Northrop Grumman, L3Harris Technologies, AstraZeneca, Gilead Sciences, Honeywell International si Skechers. Maine ies la tabla ExxonMobil, Chevron, Phillips 66, Colgate-Palmolive si AbbVie. Amazon si Apple raporteaza saptamana viitoare (marti, respectiv joi)... iar Nvidia, abia pe 22 mai.
Big Tech: In China, vanzarile iPhone au scazut cu 19% in primul trimestru (vs perioada identica din 2023), potrivit unei estimari independente. Apple va sustine un nou eveniment pe 7 mai, cel mai probabil pentru lansarea noilor iPad Pro si iPad Air. WWDC, evenimentul anual de software dedicat developerilor la care-s asteptate functionalitatile AI, e programat pentru 10 14 iunie.
Aerian: Boeing se teme ca va incetini productia si livrarile modelului 787 Dreamliner... cauza nu-i vreo (noua) defectiune tehnica, ci lipsa componentelor esentiale. La final de 2023 erau produse lunar 5 aeronave din familia asta, compania intentionand dublarea ritmului pana anul viitor.
Metale: Freeport-McMoRan, cel mai mare producator de cupru din SUA, a batut asteptarile la toate capitolele financiare si operationale relevante in primul trimestru... inclusiv in privinta incasarilor, profitului si cantitatii extrase. Costul de productie a fost mai mic decat cel inregistrat in perioada similara din 2023. Freeport-McMoRan produce si aur, vanzarile pe segmentul asta dublandu-se in primele trei luni, la peste jumatate de milion de uncii.
Achizitie: BHP Group vrea sa inghita Anglo American pentru 31 mld. GBP (aproximativ 39 mld. USD). Preluarea readuce pe radar importanta cuprului pentru noua economie, subiect despre care am scris la final de martie. Tranzactia ar genera cel mai prolific producator de cupru la nivel global, asigurand circa 10% din oferta globala. Pana la anunt, Anglo American pierduse aproape 1/2 din capitalizare din aprilie 2022 incoace, inclusiv pe seama unei reduceri de 94% a profitului net inregistrat anul trecut.
Banci: Deutsche Bank a obtinut, in primele trei luni, cel mai mare profit net pentru o perioada comparabila din 2013 incoace reusind sa fie profitabila pentru al 15-lea trimestru consecutiv. Incasarile diviziei de investitii au saltat cu 13%, comparativ cu un declin de 9% suferit pe parcursul intregului an 2023. Pe segmentul comercial al pietei imobiliare locale, Deutsche Bank are o expunere de peste 50 mld. EUR, cea mai pronuntata la nivelul sectorului bancar german. Plus, americanii de la Capital Group au revenit recent in actionariat, au acum 3% din banca.
Auto: Am taiat costurile la fabricarea modelelor noastre electrice, facem marje de profit mai mari acum, spune Thierry Pieton, CFO Renault. Producatorul francez a anuntat incasari usor peste asteptari pentru primul trimestru. In Europa, vanzarile de masini electrice au picat cu 11% in martie (vs aceeasi luna din 2023), dar au fost scaderi chiar si de 30% in Germania, Suedia si Italia.
Europene: Indicele de referinta al bursei britanice, FTSE 100, e la un nou maxim istoric... performanta-i incurajata de slabirea lirei sterline si asteptarea unor dobanzi in sfarsit mai mici in Regatul Unit. Rolls-Royce e de departe cel mai spectaculos nume din indice, actiunile sunt plus 170% in ultimele 12 luni. FTSE 100 include cele mai mari 100 de companii listate la London Stock Exchange, inclusiv Anglo American, AstraZeneca, Unilever, Barclays si Vodafone.
STIAI CA?[edit | ]
TeraPlast are nota maxima pentru al 5-lea an consecutiv la cea mai recenta evaluare VEKTOR realizata de Asociatia Romana pentru Relatia cu Investitorii (ARIR), in baza a 12 criterii privind guvernanta corporativa si comunicarea cu investitorii.