Verde de Nvidia - Trade Talk 17 august 2023

De la TradeVille.ro wiki
Trade talk logo.png

Sunt si-acum multe povesti despre cum s-au nascut numele si logo-ul Nvidia... una dintre ele fiind ca Jensen Huang i-a vrut pe concurenti verzi de invidie. In ultimul deceniu, cel putin, misiunea a fost indeplinita: pe bursa americana, actiunile companiei au saltat cu peste 11,000%, Nvidia valorand acum de 7x mai mult decat Intel.

Pe Wall Street, insa, ceea ce conteaza e mereu partea din dreapta a oricarui grafic. Peste mai putin de-o saptamana, Nvidia va raporta rezultatele financiare aferente celui de-al doilea trimestru... iar asteptarile sunt pur si simplu uriase.1. Cum arata cifrele?

La ceva peste 11 mld. USD estimeaza analistii veniturile totale inregistrate de Nvidia in cel de-al doilea trimestru. Cifra record ar marca o crestere de 65% fata de aceeasi perioada din 2022.

Nu-i un calcul original, ci unul incurajat chiar de Nvidia odata cu ultima raportare, cea sosita la final de mai. Recalibrarea asteptarilor, cu 50% mai sus comparativ cu cifra banuita pre-raportare, a dus instant actiunile companiei la plus 26%. Perceptia-i acum ca profitul net s-ar putea cvadrupla in acest an. Pentru primul trimestru, Nvidia a raportat incasari si profitabilitate mai bune decat cele previzionate. Vanzarile obtinute in business-ul centrelor de date, acolo unde AI se simte tot mai acasa, au fost mai mari cu 14% fata de perioada similara din 2022 (dupa un avans de 41% anul trecut). Aici, analistii anticipeaza dublarea incasarilor pe parcursul anului fiscal curent, la peste 31 mld. USD... Nvidia controland in acest moment cel putin 80% din piata globala a cipurilor AI.

AI n-a aparut din senin la Nvidia, fiind o constructie vizionara de business care-a debutat in urma cu vreo 15 ani si care continua, cu expertiza proprie si nu numai. Desi stim compania drept un producator de cipuri, Nvidia are si alura unui fond de investitii: pana acum in 2023, Nvidia a achizitionat detineri in cel putin 12 startup-uri, inclusiv cateva nume importante din aria inteligentei artificiale precum Runway sau CoreWeave. Plus, Nvidia vrea sa fie investitor ancora in IPO-ul Arm, care-ar putea sosi chiar luna viitoare.

2. Cum arata actiunile?[edit | ]

De la inceputul anului, actiunile Nvidia aproape ca s-au triplat, propulsand compania pe pozitia #5 in topul celor mai valoroase business-uri americane. In aceeasi perioada, indicele Nasdaq 100 a saltat cu 37%, iar indicele S&P 500, cu doar 16%. Apropo, cele mai mari 10 companii inseamna acum peste 1/3 din S&P 500, comparativ cu mai putin de 1/4 la inceputul anilor 2000.

Vizavi de vanzarile reusite in ultimele 12 luni, Nvidia e cotata la un multiplu de pret de 40... de 17x mai mare decat cel asociat indicelui S&P 500. Chiar si raportat la incasarile estimate pentru urmatorul an, multiplul este 20, dublu celui inregistrat de companie in ultimul deceniu. Comparat cu profiturile din ultimele 12 luni, multiplul de pret e 220... aproape dublu celui inregistrat de Amazon si triplu celui afisat de Tesla. Daca referinta e legata de profiturile estimate pentru urmatorul an, multiplul Nvidia e numai 42, sub valorile afisate de Amazon (51) sau Tesla (58).

Aprecierea exponentiala a actiunilor vazuta anul asta nu s-a intamplat intr-un vacuum: mai multi investitori legendari de pe Wall Street au participat din plin. Pe parcursul celui de-al doilea trimestru, au cumparat actiuni Nvidia Jim Simons, Paul Tudor Jones, Stanley Druckenmiller si George Soros... iar detinerea lui David Tepper a crescut cu aproape 600%, la peste 1 milion de actiuni (si o valoare de 431 mil. USD la 30 iunie).

TOP TRENDING[edit | ]

Raportari BVB: Hidroelectrica a reusit o crestere de 46% a profitului net in primul semestru... cifra apropiindu-se de 4 mld. RON. Veniturile au crescut si ele, cu 42%, la circa 7 mld. RON, pe seama unei productii de energie electrica cu 45% mai ridicate. In schimb, acelasi prim semestru a adus la Transgaz o scadere de 60% a profitului net (si de peste 18% a cifrei de afaceri). Transelectrica a incheiat aceeasi perioada de raportare cu venituri in scadere cu 16%, dar cu un profit net de aproape 6x mai mare.

Energie: Potrivit unei estimari independente, exporturile de petrol ale Arabiei Saudite au coborat in iunie la cea mai modesta valoare din ultimele 21 de luni (si sub 7 milioane de barili pe zi). In Europa, cotatiile futures ale gazului natural sunt mai mari cu aproape 11 EUR per MWh fata de-acum doua saptamani, desi capacitatile de stocare sunt acoperite pe continent in proportie de 90%.

Dobanzi: Stenograma ultimei sedinte de politica monetara a Fed-ului (25 26 iulie) a reiterat riscurile inflationiste, dar parerile despre o eventuala noua majorare a dobanzilor sunt mai degraba impartite. La scadenta de 10 ani, dobanda titlurilor de stat americane a atins ieri cea mai ridicata valoare din 2008 incoace (despre fenomen am scris si noi recent).

Imobiliare: Tot in stenograma publicata aseara, Fed-ul atrage din nou atentia asupra fragilitatii segmentului comercial al pietei imobiliare din SUA... insa Warren Buffett tocmai ce-a dezvaluit o investitie cumulata de circa 1 mld. USD in dezvoltatorii americani DR Horton, Lennar si NVR. Apropo de subiect, Vonovia, care-i #1 pe piata imobiliara din Germania, se tranzactioneaza inca la peste 30% sub cotatiile vazute in urma cu un an. 

STIAI CA?[edit | ]

La inceputul anilor 2000, Cisco Systems, in acel moment una dintre cele mai valoroase companii din indicele Nasdaq 100, se tranzactiona la un multiplu de pret de 38 relativ la veniturile obtinute in precedentele 12 luni. De-atunci incoace, actiunile companiei s-au apreciat cu 45%... de fapt, cu mai putin de 1%, daca-s excluse dividendele.