Ziua Independentei dobanzilor europene - Trade Talk 15 aprilie 2024

De la TradeVille.ro wiki
Trade talk logo.png

Sunt multi ani, cam zece, de cand Banca Centrala Europeana sta in umbra Fed-ului. Aproape fara exceptie, deciziile stabilimentului monetar de la Frankfurt au fost un soi de copy/paste ale celor vazute peste Ocean.

Asta pana joia trecuta. Depindem de cifrele economice, nu de Fed, le-a zis Christine Lagarde, presedintele BCE, jurnalistilor stransi la Frankfurt. Colegii o sustin chiar si cei din tarile nordice. 

1. Dobanzi

Joia trecuta, BCE si-a tinut rasuflarea (si dobanzile) pentru a cincea sedinta consecutiv. Dar a fost pentru prima data cand scenariul unei taieri s-a inserat explicit in comunicarea bancii centrale.

Dobanzile pe care le controleaza BCE sunt acum 4.75%, 4.5%, respectiv 4%. Definesc operatiuni separate ale institutiei, cu rol critic in transmiterea politicii monetare in zona euro.

Pentru simplificare, sa consideram 4% ca fiind dobanda de referinta a blocului, adica cel mai modest dintre procentele mentionate. Din 1999 incoace, media acestui cost al banilor s-a ridicat la numai un pic peste 1%. Cea mai mica valoare a fost negativa, minus 0.5%, in septembrie 2019.

In calendarul posibilitatilor, prima sansa de-a vedea dobanzi mai mici e asociata datei de 6 iunie. Asta inseamna cu ocazia urmatoarei sedinte de politica monetara a BCE.

Institutia va avea pana atunci cifre suplimentare in privinta economiei si a inflatiei, inclusiv o privire finala asupra negocierilor salariale din primul trimestru.

Apropo de inflatie: in martie, cea din zona euro a picat surprinzator, la 2.4%. In Germania a scazut chiar mai abrupt, la numai 2.2%, mai jos ca oricand dupa mai 2021.

Doar si ideea unor dobanzi mai mici candva in vara ar fi creat un subiect demn de TradeTalk. Insa marea surpriza a fost alta: o veritabila proclamatie a independentei BCE-ului de ceea ce vad, cred sau fac Jay Powell si colegii americani.

Asta desi, la 3.5%, inflatia din SUA nu-i chiar la ani-lumina de cea din zona euro. Cele doua inflatii nu-s la fel, s-a grabit sa contra-argumenteze Lagarde joia trecuta... politicile fiscale sunt diferite, la fel comportamentul de consum.

Rebeliunea nu se rezuma la Christine Lagarde. BCE nu-i al 13-lea district al Fed-ului, intareste noul mesaj Olli Rehn, guvernatorul bancii centrale a Finlandei. A sosit timpul sa ne delimitam de Fed, adauga Yannis Stournaras, seful bancii centrale a Greciei.

Si nu-i doar BCE care cauta divergenta. La final de martie, Elvetia a devenit prima economie importanta care-a surprins cu o taiere a dobanzilor, bantuita de pericolul ca inflatia sa stea aici sub celebrul prag de 2% pentru o prea lunga perioada de timp.

2. Implicatii

Intre zona euro si SUA, avem sub ochii nostri primul contrast major de abordari monetare probabil de prin toamna lui 2013 incoace. BCE vrea sa taie, in timp ce Fed-ul vrea sa stie mai bine. Cea mai previzibila victima colaterala e moneda unica europeana in fata dolarului american.

Pe seama semnalizarii BCE, cursul EUR/USD a picat instant la cele mai firave cotatii din ultimele (doar) 5 luni. Vedem 1.07 pe ecrane in dupa-amiaza asta, dar se vorbeste deja despre un plonjon spre paritate. In iulie 2022, pragul in cauza a fost piscat pentru prima oara in douazeci de ani.

In oglinda, dolarul american a incheiat vineri cea mai buna saptamana din septembrie 2022 incoace, chiar daca-i supraevaluat cu cel putin 17% comparativ cu media ultimelor doua decenii. Apropo, incadrata in acest context, scumpirea aurului devine (aparent) cu atat mai misterioasa.

Insa consecintele pot fi cel putin la fel de puternice pe pietele europene de obligatiuni: dobanzile ar trebui sa se recalibreze mai jos atat pentru titluri de stat, cat si pentru emisiuni corporative. Cat de jos, e dificil de intuit acum, intrucat n-avem toate raspunsurile. Va fi o singura taiere, vor fi mai multe? E infranta definitiv inflatia? Raman la suprafata economiile blocului? BCE a mai iesit din unda tractoare a Fed-ului in 2008 si 2011, atunci cu majorari ale dobanzilor... indrazneala dovedindu-se in ambele cazuri o gafa monumentala. 

TOP TRENDING... LA BVB[edit | ]

Scaderi: Indicele de referinta BET a pierdut 1.6% saptamana trecuta, incheind vineri la 16,882 de puncte... si marcand a patra sesiune consecutiva pe minus. One United Properties a suferit cea mai severa scadere, de peste 8%, pe seama plasamentului privat prin care dezvoltatorul intentiona sa vanda 9.5% din capitalul social. BRD Groupe Societe Generale a coborat cu 3.2%, iar DIGI Communications, cu 2.6%.

Imobiliare: Patru actionari importanti ai One United Properties au vandut, intr-o tranzactie speciala derulata vineri, 234 de milioane de actiuni... prin care vor incasa circa 217 mil. RON. In plasamentul privat accelerat, ONE viza initial vanzarea a 360 de milioane de actiuni. Cumparatori au fost peste 60 de investitori locali si internationali. ONE nu va obtine niciun venit din tranzactie, insa actionarii vanzatori vor sa utilizeze fondurile atrase pentru a subscrie in urmatoarea majorare de capital.

Transporturi: Fluxurile de marfa din Ucraina sunt elefantul din camera... si nu exista nicio certitudine ca situatia se va perpetua, spune Gabriel Techera, Director Relatii cu Investitorii, Transport Trade Services. Profitul net al grupului a crescut cu 71% anul trecut (vs anul precedent), la afaceri mai mari cu 24%. Actiunile celui mai important transportator fluvial de marfuri sunt plus 1% in 2024, dupa ce s-au dublat anul trecut.

Topuri: Consumul final de energie electrica a fost marginal mai mare in primele doua luni din 2024 (vs perioada similara a anului anterior). In Uniunea Europeana, am avut in februarie una dintre cele mai mari cresteri ale productiei industriale. Am fost si #3 in productia de petrol la nivelul blocului comunitar... insa datele sunt din 2022.

TOP TRENDING... GLOBAL[edit | ]

Wall Street: Indicele DJIA a pierdut vineri 475 de puncte, adica peste 1%... iar S&P 500 a suferit cea mai nefasta zi de la final de ianuarie incoace. JPMorgan Chase a plonjat cu peste 6%, dupa ce banca a anuntat perspective sub asteptari pentru 2024. Sectorul de energie e plus 15% in acest an, avans dublu celui inregistrat de indicele Nasdaq 100.

Calendar: Incep sa se aglomereze raportarile trimestriale pe bursa americana... azi avem Goldman Sachs, maine vin Bank of America, Morgan Stanley, Johnson & Johnson si United Airlines, miercuri au rezervare ASML Holding si Alcoa. Joi e prime-time pentru Netflix si TSMC, iar vineri sosesc American Express si Procter & Gamble.

Big Tech: Livrarile iPhone au scazut cu-aproape 10% in primul trimestru (vs aceeasi perioada din 2023), conform unui raport independent... chiar daca piata globala a crescut cu mai bine de 7%. Samsung Electronics e din nou #1, reusind sa vanda cu 10 milioane de unitati mai mult decat Apple. Tim Cook a ajuns in Vietnam, parte a unei vizite de doua zile. Actiunile pot sari cu 28%, intrucat piata subestimeaza potentialul companiei de-a genera profituri, cred analistii Bank of America.

Cipuri: Beijingul le cere marilor operatori locali de telecomunicatii sa renunte la procesoare fabricate de companii internationale pana in 2027. Afectate sunt inclusiv AMD, Intel si Micron Technology. In toamna anului trecut, China Telecom a achizitionat circa 4,000 de servere inzestrate cu functionalitati AI... peste 1/2 din acestea aveau cipuri produse de Intel.

Europene: FTSE 100, indicele de referinta al bursei britanice, a atins vineri un nou maxim istoric, depasind 8,000 de puncte. Fresnillo, cel mai important producator de argint din lume, a sarit cu peste 7%... iar Glencore, Anglo-American si BP, cu-aproape 4%. DAX, indicele de referinta al bursei din Frankfurt, crestea azi-dimineata cu 1%, afisand cotatii la peste 18,000 de puncte.

Bitcoin: S-a prabusit sambata cu-aproape 8%, cel mai pronuntat declin din ultimul an presand cotatia sub 62,000 USD. Au ramas doar 4 zile si cateva ore pana la evenimentul care injumatateste productia BTC... mai sunt de minat vreo 650 de blocuri pana atunci.

Metale: Pretul aluminiului a sarit azi-dimineata cu peste 9%, avans record... iar nichelul s-a scumpit si el cu-aproape 9%, dupa ce London Metal Exchange a indicat ca va refuza metale industriale din Rusia, daca sunt produse mai tarziu de 13 aprilie. Cuprul s-a tranzactionat vineri la peste 9,500 USD tona, afisand cele mai ridicate cotatii din ultimii doi ani... insa ramane cu 12% mai ieftin fata de maximul record atins in martie 2022.

 

STIAI CA?[edit | ]

Luna trecuta, preturile alimentelor au scazut in Germania pentru prima oara dupa februarie 2015.