Cupru sau ciocolata? - Trade Talk 28 martie 2024

De la TradeVille.ro wiki
Trade talk logo.png

La peste 10,000 USD tona, boabele de cacao sunt acum mai scumpe decat cuprul. De fapt, cu numai cativa dolari mai scumpe decat a fost vreodata cuprul si de 4x peste cotatia curenta a aluminiului.

Asa ca, dupa o mega-criza financiara si o pandemie globala in ultimii 15 ani, inflamarea pretului ciocolatei e dintr-odata subiect de prima pagina. Cum de-am ajuns aici? Si, apropo, care-s sansele sa vedem ceva similar in privinta cuprului? 

1. Ciocolata, cat de scumpa?

Boabele de cacao costau 2,500 USD tona anul trecut pe vremea asta. Cotatiile au trecut de 6,000 USD tona in februarie, spulberand (in sfarsit) un record care statea in picioare inca din 1977. Ajustat cu inflatia, insa, pretul ar trebui sa urce la 27,000 USD tona pentru a scrie din nou istorie.

Spre deosebire de multe alte marfuri agricole, boabele de cacao nu se cultiva la scara unor plantatii enorme. N-a avut sens economic, caci preturile au fost nefiresc de coborate in buna parte a ultimelor trei decenii. La final de 2023, boabele de cacao se tranzactionau inca la cotatii inferioare maximelor inregistrate in anii '70... ceva aproape nemaivazut pentru marfuri de orice fel.

Pe talerul ofertei, tot ce putea merge prost a mers prost. Afectate in mod particular au fost recoltele din vestul continentului african, care asigura 3/4 din productia mondiala. Coasta de Fildes singura aduce pe piata circa 2 milioane de tone (intr-un an normal), in conditiile in care consumul total la nivel global inseamna 5 milioane de tone.

In 2024, piata sufera un deficit de oferta pentru al treilea an consecutiv. E cel mai pronuntat dezechilibru din (cel putin) ultimele sase decenii. Nici macar anticiparile pentru 2025 nu arata mai bine.

Situatia aduce in prim-plan efectul dramatic al unui vacuum subit de productie. Unde-ar fi urmatoarea criza pe categoria asta de marfuri? Nu stim... insa rezervele Canadei de sirop de artar sunt la minimele ultimilor 16 ani. Canadienii controleaza 75% din intreaga productie globala.

Inapoi la ciocolata: Hershey a pierdut 1/5 din capitalizare in ultimele 12 luni... dar cotatiile s-au stabilizat din noiembrie incoace, fix pe secventa de accelerare exponentiala a pretului boabelor de cacao. Criza existentiala a ciocolatei e si mai dificil de deslusit pe graficele Mondelez International si Lindt. In schimb, se vede limpede la Nestle. Discrepanta ar putea avea legatura cu capacitatea de-a mentine marjele de profit. Si pe urma, niciun exces speculativ nu dureaza la infinit... devenind brusc fragil, de regula, cand incepe sa fie hiper-mediatizat.

2. Cuprul, cat de ieftin?

Cu doar sase luni in urma, lumea se pregatea pentru un surplus de cupru in 2024. Completam: pentru cel mai sever surplus din ultimul deceniu. Prognozele sunt acum schimbate cu viteza ametitoare.

Conform ultimelor calcule, pana si 2024 ar putea aduce un deficit. Dezechilibrul dintre cerere si oferta risca sa devina cronic in 2027. Pana in 2035, consumul anual global se va ridica la 50 de milioane de tone metrice, dublu fata de cel consemnat anul trecut.

N-avem resursele de a produce mai mult imediat. In medie, pot trece 23 de ani de la descoperirea unor noi zacaminte la extractia propriu-zisa. Numarul autorizatiilor de exploatare s-a prabusit la cele mai modeste valori din ultimii 15 ani.

 Cuprul e esential intr-o sumedenie de electronice, surse regenerabile de energie si forme de stocare a acesteia. Mai sunt doi candidati al caror potential de crestere a consumului e urias:

Masini electrice. Sectorul e deocamdata intr-un con de umbra. Tesla nu mai figureaza in topul celor mai mari 10 companii americane.

Iar Tesla nu-i exceptia. Cand s-a listat la final de 2021, Rivian Automotive valora mai bine de 150 mld. USD... capitalizarea curenta e de 15x mai mica. Fisker, alt startup promitator cu actiuni listate la NYSE din toamna lui 2020, e-n pragul falimentului.

Si totusi: a fost nevoie de sase ani lungi ca EVs sa urce de la 1% la 10% cota de piata la nivel global, insa procentul asta e asteptat sa avanseze la 86% pana in 2030. In medie, un autovehicul electric incorporeaza de peste 3x mai mult cupru decat unul cu combustie interna.

Retele de electricitate. In America, gratie eficientei si industriei in declin, cererea de electricitate s-a aplatizat din 2010 incoace. Insa noua economie va da peste cap cifrele de consum.

Centrele de date inghit deocamdata sub 3% din total. Procentul e vazut triplandu-se pana la sfarsitul acestui deceniu... cand cererea va fi echivalenta cu ceea ce consuma in prezent circa 40 de milioane de locuinte.

Nu-s doar centrele de date. AI si minerii Bitcoin vor fi si ei pe lista energofagilor. Investitorii adulmeca deja potentialul noii stari de fapt: Constellation Energy si NRG Energy, doua dintre cele mai mari utilitati americane pe segmentul de electricitate, sunt plus 58%, respectiv plus 29% in acest an. Vistra si Talen Energy, alte doua nume importante ale sectorului, aproape ca s-au dublat.

Cine domina piata cuprului? Freeport-McMoRan e cel mai mare producator din SUA. Valoreaza 66 mld. USD pe bursa americana. Actiunile sunt plus 8% in acest an, avans la aproape jumatate din cel reusit de indicele S&P 500 si cu vreo 30% mai jos fata de ultimul maxim istoric atins cu 16 ani in urma. Pentru Freeport si rivala Southern Copper Corporation, insa, miza e enorma: conform estimarilor curente, in absenta unor campioni locali in explorare si extractie, SUA risca sa importe 2/3 din cuprul de care va avea nevoie pana in 2035.

TOP TRENDING... LA BVB[edit | ]

Dividend: Hidroelectrica face prima propunere de distributie de la listare... dividend brut de-aproape 14 RON pe actiune, adica un randament de 11% potrivit calculului ZF. Actiunile au stagnat de la inceputul anului incoace, fiind cotate la 12x profitul net bugetat pentru 2024.

Alte dividende: Transelectrica propune distributii totale de peste 20 mil. RON din rezultatul reportat (randament brut 1%, conform calculului ZF). La 2B Intelligent Soft (BENTO) si Dr. Fischer Dental, dividendele propuse au randamente brute de 2.2% (calcul ZF), respectiv 3.9% (calcul Profit.ro). La peste 5% se ridica randamentul brut al dividendului propus de Aquila Part Prod (calcul Profit.ro).

Record: Indicele de referinta BET a inchis ieri la un nou varf istoric, de 16,830 de puncte... al treilea consecutiv (si al 8-lea din ultimele 10 sedinte de tranzactionare). Performerii de top au fost TeraPlast (+3.6%), Electrica (+1.4%) si Transgaz (+1.1%). Actiunile Romgaz sunt mai sus cu peste 9% fata de cea mai recenta raportare financiara, adica din 28 februarie incoace.

Banci: La final de 2023, Banca Transilvania avea mai bine de 51,000 de actionari... cu peste 7,800 mai multi decat la sfarsitul anului precedent. Pentru 2024, banca si-a bugetat un profit net de 3 mld. RON, in crestere cu 20% fata de castigul din 2023. Actiunile sunt plus 15% in acest an.

Estimari: Bursa de Valori Bucuresti urmareste pentru 2024 un profit net de 12.6 mil. RON... cifra-i peste castigul de-aproape 10 mil. RON din 2023, daca-i exclus impactul favorabil al listarii Hidroelectrica. Lansarea produselor derivate cu active suport indici bursieri, actiuni si energie e asteptata in a doua jumatate a anului. Actiunile sunt minus 3% pana acum in 2024, dar s-au apreciat cu 42% in ultimele 12 luni.

Explorare: Prospectiuni cere OK-ul actionarilor pentru infiintarea unei subsidiare in Emiratele Arabe Unite. Compania a anuntat, la final de 2023, ca vrea sa-si extinda operatiunile la nivel international, dupa rezultatele financiare in crestere. Actiunile sunt plus 49% in acest an.

Agricultura: Romania e pe rosu la toate culturile pentru care exista date... asta-i prima prognoza pentru anul agricol 2024. Am avut cea mai calda iarna din 1991 incoace, cu temperaturi cu 3-4 grade Celsius peste media pe termen lung si precipitatii mai reduse decat normal in sudul tarii.

TOP TRENDING... GLOBAL[edit | ]

Wall Street: Indicele S&P 500 a inchis ieri la un nou maxim record, pregatindu-se sa puna punct celei de-a 5-a luni consecutive pe plus... perioada in care a saltat cu circa 25%. E si cel mai spectaculos start de an din 2019 incoace, cu aprecieri de peste 200% pentru Super Micro Computer, 82% pentru Nvidia si peste 20% pentru AMD, Micron Technology si Applied Materials. Dintre cele 11 sectoare incluse in indice, doar imobiliarele sunt pe minus in 2024.

Calendar: Bursa americana va fi inchisa maine, cu ocazia Good Friday. Chiar si-asa, Jay Powell vorbeste la un eveniment in San Francisco (17:30 ora Romaniei)... la trei ore dupa publicarea cifrelor pentru februarie, preferate de Fed, in privinta inflatiei din SUA.

Big Tech: Cu 33% ar fi scazut in februarie vanzarile iPhone in China (vs aceeasi perioada din 2023)... daca e sa credem informatiile livrate de-o institutie locala. Potrivit aceleiasi surse, declinul a fost chiar mai sever in ianuarie, de 39%. WWDC, conferinta anuala Apple rezervata dezvoltatorilor de aplicatii, e anuntata pentru 10 14 iunie.

Farma: Merck a sarit ieri cu 5%, incheind ziua la un nou maxim istoric, dupa ce FDA i-a autorizat un medicament contra hipertensiunii arteriale pulmonare... o afectiune rara (si potential fatala) de care sufera circa 40,000 de americani. Vanzarile ar putea depasi lejer 7 mld. USD in acest an (ca perspectiva, compania a avut incasari totale de aproximativ 60 mld. USD in 2023). Ozempic, medicamentul vedeta anti-obezitate, poate fi produs pentru numai 5 USD, desi Novo Nordisk il vinde cu-aproape 1,000 USD in SUA, arata datele unui studiu independent.

Europene: Bursele de pe continentul nostru nu se lasa mai prejos... indicele Stoxx Europe 600  se alatura si el clubului noilor recorduri absolute. Actiunile Deutsche Bank se tranzactioneaza la cele mai ridicate cotatii din ultimii 6 ani, insa ele reprezinta mai putin de jumatate din valoarea contabila (comparativ cu-aproape 2x in cazul JPMorgan Chase).

Auto: BYD a ratat cu echivalentul a numai 138 mil. USD profitul net estimat pentru 2023... dar a fost suficient ca actiunile sa coboare ieri cu peste 5% pe bursa din Frankfurt. Cel mai prolific producator chinez de masini electrice urmareste o crestere de 20% a livrarilor in acest an, adica 3.6 milioane de autovehicule, si dublarea exporturilor in 2025. 

STIAI CA?[edit | ]

Chile detine 21% din rezervele internationale de cupru... de peste 3x mai mult decat SUA.