Pastila de pe Wall Street - Trade Talk 06 martie 2025
Bursa americana a primit cu mare entuziasm rezultatul alegerilor din noiembrie, marcand noi maxime, insa, dupa un inceput pozitiv in ianuarie, cresterile s-au transformat intr-un carusel de volatilitate. Dupa scaderi accentuate in ultimele saptamani, principalii indici americani S&P 500 si Nasdaq, se afla in fata unui examen important pe grafice, in jurul mediei mobile simple de 200 de zile.
Una dintre regulile de investitii clasice afirma ca, media mobila simpla de 200 de zile reprezinta un nivel important de suport pentru trenduri ascendente, lucru care ar putea genera un bounce pe termen scurt. La mijlocul acestei saptamani, S&P 500, Nasdaq si Dow Jones se apreciau cu peste 1% pe fondul amanarii taxelor vamale pentru principalii producatori auto americani.
Permabull-ul Tom Lee este de parere ca ne aflam intr-un moment bun de acumulare de actiuni, majoritatea vestilor proaste fiind incorporate in scaderile recente. Acesta considera ca pretul actiunilor ar putea creste cu pana la 15% in urmatoarele 3 luni pe masura ce sentimentul fata de investitii, care ajunsese la un minim in ultima perioada, da semne de revenire.
Haideti sa aruncam un ochi si pe performantele year-to-date ale companiilor americane raportate la indicele S&P 500. In ciuda unei deprecieri de 0.44% de la inceputul anului, bursa americana a oferit cateva povesti de succes.
In top 5, se regasesc cateva nume ceva mai exotice fata de cele cu care eram obisnuiti: CVS Health, Sandisk, Super Micro Computer, Phillip Morris si Uber. Aprecierea YTD a celor 5 este intre 24% si 43%. Aproximativ jumatate dintre companiile din componenta indicelui american au reusit sa ofere un randament pozitiv.
La polul opus, printre companiile care au inregistrat cele mai mari scaderi de la inceputul anului se afla Tesla, Moderna, PayPal sau Broadcom. In cazul companiei conduse de Elon Musk, deprecierea recenta a marcat noi recorduri. In luna februarie, scaderea cotatiei a fost cea mai severa din istorie, pretul fiind cu 28% mai jos fata de sfarsitul lunii ianuarie.
Mergem si la fratele mai mic a lui S&P 500, pentru a vedea ce mai fac Magnificent 7. In componenta indicelui Nasdaq 100, primele 10 companii au o pondere de peste 49%. Astfel, nu este de mirare ca indicele a fost sub presiune in ultima perioada, dat fiind faptul ca Apple, Microsoft si Amazon s-au corectat cu 5%, Alphabet cu 8% si Nvidia cu 12%. Pentru cei care au asteptat o corectia mai semnificativa a preturilor, se pare ca avem ceva discounturi la inceput de primavara pe Wall Street.
STIATI CA?
Randamentul mediu istoric oferit de indicele S&P 500 pe parcursul lunii martie este de 1.1%. Se pare ca la acesta performanta contribuie si St. Patricks Day conform statisticienilor.