Pastila de pe Wall Street - Trade Talk 18 mai 2023

De la TradeVille.ro wiki
Trade talk logo.png

Stiti de ce Indiana Jones nu avea un telefon Nokia?...Ii era frica de jocul cu sarpele

Ne aducem aminte cu drag de momentele in care lumea se misca ceva mai lent, si serpisorul de pe telefoanele Nokia ne tinea companie. Astazi, cand suntem bombardati de stiri despre AI, VR, AR, si devine tot mai greu sa tinem pasul cu noile trenduri de pe retelele de socializare, ne adaptam din mers si dam startul unei noi editii de TradeTalk. Daca tot am pomenit de noile tehnologii, astazi renuntam la avion pentru a fi prezenti in Manhattan si ne imaginam ca utilizam noul headset de la Apple, care urmeaza sa fie prezentat luna viitoare.

La conferinta cu dezvoltatorii, compania din Cupertino se pregateste sa anunte un nou device, si astfel sa intre intr-o noua piata, care pana in momentul de fata pare a fi cea mai mica si greu de penetrat din istoria companiei. Gurile rele considera ca lui Apple ii va fi greu sa ne convinga ca un device care seamana cu o casca de schi, si care va avea cel mai probabil si o baterie externa, va revolutiona cu adevarat felul in care interactionam. Dar, compania a reusit de-a lungul ultimelor decade sa surprinda de fiecare data, si sa vina cu un produs superior competitiei, la fel cum a fost cazul cu iPod-ul sau mai recent smartwatch-ul. De aceasta data insa, pretul piperat de aproximativ 3,000 USD ar putea cantari ceva mai mult, mai ales in contextul in care cei de la Meta, au deschis balul, si headset-ul lor costa doar in jur de 1,500 USD.

Ramanem in zona de AI, unde ne aducem aminte ca Amazon a fost printre putinele companii din zona de tehnologie care nu a discutat despre inteligenta artificiala la prezentarea rezultatelor pentru ultimul trimestru din 2022. Dar, lucrurile se misca repede si pentru liderul de e-commerce, care a anuntat ieri ca numarul de utilizatori Alexa a ajuns la 500 de milioane, o cifra de 5 ori mai mare fata de ultimul update din 2019. Se barfeste ca prin Alexa, Amazon isi va face oficial debutul in lumea AI, unde se pregateste de o competitie apriga cu Microsoft si Alphabet.

Daca tot am ajuns in Manhattan cu ajutorul VR, primele barfe pe care le auzim sunt din nou despre...debt ceiling. Raliul de ieri de pe Wall Street are la baza convingerea pietei ca si de aceasta data SUA nu va intra in default, asa cum povesteam si saptamana trecuta. Presedintele Biden a lasat sa se inteleaga ca pana la data limita, 1 iunie, cele doua parti vor ajunge la o intelegere, astfel ca toti cei trei indici americani au incheiat sedinta pe verde. Ne-am dat intalnire si cu cei de la JPMorgan, care considera ca piata de capital din SUA are dreptate cand ia in calcul un pivot din partea FED anul acesta, cel mai probabil la intalnirea din septembrie, din cauza faptului ca inflatia ramane la cote ridicate, si numai o recesiune severa ar putea sa o aduca intr-o zona mai confortabila. Oare am ramas singurii care il asculta pe Powell?

Nu putea lipsi nici Elon din barfele de pe Wall Street, mai ales ca CEO-ul a avut o saptamana plina, de la polemicile despre Soros, la anuntul despre reclame, si discutia despre relatia SUA-China. Acesta considera ca pentru companiile americane, tensiunile politice cu privire la Taiwan vor avea un efect negativ. Tesla depinde in mare parte de semiconductorii de la TSMC, la fel cum este si cazul Apple, iar o posibila escaladare a conflictului ar putea schimba planurile marete ale miliardarului excentric. In stilul clasic, Musk a tinut sa precizeze ca nu stie exact care va fi efectul pentru Tesla, dar se asteapta ca lumea sa aiba probleme cu achizitionarea unui iPhone.  

Inainte de a reveni pe batranul continent, sau mai bine zis de a ne deconecta de la device-ul de VR, mai aflam o mica barfa. Conform celor de la SeekingAlpha, compania Paramount Global ar putea deveni in perioada urmatoare o potentiala tinta pentru un investitor activist. Concurenta in zona de divertisment cu Netflix si Disney, precum si faptul ca Buffett prin Berskshire Hathaway este al doilea cel mai mare actionar ar putea cantari decisiv in perioada urmatoare. Pentru moment, compania a anuntat scadera dividendului si renuntarea la 25% dintre angajati dupa ce pretul actiunii a scazut cu 28% dupa publicarea ultimelor rezultate financiare.

Dupa un periplu virtual prin Manhattan, ne intoarcem sa vedem ce mai este top trending, nu inainte de a va spune ca 2/3 dintre americani considera ca inteligenta artificiala ar putea avea un efect negativ asupra vietilor noastre. Deci, revenim la serpisor?  

TOP TRENDING... GLOBAL[edit | ]

Crystal Ball: Goldman Sachs considera ca progresele din zona de inteligenta artificiala ar putea creste profiturile companiilor din S&P500 cu pana la 30% in urmatoarea decada. Inteligenta artificiala este asteptata sa creasca productivitatea cu 1.5% anual. Banca americana aseamana acest momentul cu anul 2000, cand, in plina criza pe Nasdaq, putini s-ar fi asteptat ca, firme precum Uber si Meta sa revolutioneze felul in care traim in prezent.

Sticky: Rata inflatiei din Marea Britanie a surprins economistii, mentinandu-se la peste 10% in luna martie. Guvernatorul Bancii Angliei considera ca tara se confrunta acum cu o spirala a preturilor in ciuda celor 12 cresteri consecutive ale dobanzii de referinta. In UK, am putea avea de a face cu efectele secundare ale inflatiei, si anume spirala salariu-pret - teorie conform careia angajatii negociaza cresterea salariilor pe masura ce inflatia creste, ceea ce alimenteaza cererea si forteaza companiile sa mareasca preturile pentru a-si compensa cheltuielile.

Retail: Unul dintre liderii din piata de retail din SUA, Target a prezentat rezultatele financiare pentru ultimul trimestru. In ciuda faptului ca pretul actiunii a incheiat sedinta cu o crestere de peste 3%, lucrurile nu sunt chiar atat de roz. Profitul trimestrial a scazut la 950 mil. USD fata de 1.01 mld. USD cu un an in urma. Vanzarile comparabile, un indicator cheie pentru retail, au ramas neschimbate in primul trimestru fata de perioada similara din 2022. Clientii au cheltuit din ce in ce mai putin pe parcursul trimestrului conform managementului companiei, punand accent pe cumparaturile de baza. Stirea vine in contextul in care si alti comercianti, precum Home Depot, au observat o schimbare in achizitiile clientilor, acestia preferand mai putine articole de mare valoare in cosurile lor.

Quantum computing: IBM si Alphabet se pregatesc de o investitie de aproximativ 150 mil. USD pentru cercetarea in domeniul calculului cuantic la Universitatea din Chicago si cea din Tokyo. Computere cuantice reprezinta un domeniu de actualitate si ar putea ajuta la rezolvarea unor probleme complexe, cum ar fi interactiunea dintre o molecula de medicament si proteinele din organism. Parteneriatul cu Japonia este un exemplu al modului in care cercetarea stiintifica are implicatii pentru securitate si crestere economica si este din ce in ce mai mult polarizata intre China si o alianta condusa de SUA. De mentionat este faptul ca, China a investit masiv in acest sector care ofera posibile aplicatii militare in domeniul criptologiei si al materialelor pentru arme.

Indian appeal: Amazon a anuntat ca isi va dubla investitiile in India cu 13 mld. USD pana in 2030 pentru a raspunde unei cereri in continua crestere pentru AWS. Investitita va fi folosita pentru constructia infrastructurii cloud si va veni la pachet cu 100,000 de locuri de munca. Astfel, compania se alatura lui Cisco si totodata, Foxconn, supplier-ul Apple care si-au mutat o parte din productie in India.

TOP TRENDING... LA BVB[edit | ]

IPO: Agricover a anuntat aseara ca n-au fost indeplinite criteriile de inchidere cu succes a ofertei de listare cu actiuni la BVB, din cauza apetitului scazut din partea investitorilor institutionali. In ciuda acestui rezultat, merita mentionat ca transa de retail a stabilit un nou record de participare, cu peste 3,000 de investitori, aproape 90% din ordinele de subscriere venind prin TradeVille. 

STIAI CA?[edit | ]

Astazi se implinesc 11 ani de la IPO-ul Facebook, care a debutat pe Wall Street la un pret de 38 USD si o capitalizare bursiera de putin peste 100 mld. USD, devenind astfel cea mai mare oferta publica din istoria SUA. Inca de la debut, Meta, cum se numeste in prezent, devenea a 23-a cea mai valoroasa companie din lume.

Aceasta comunicare nu a fost pregatita in conformitate cu cerintele legale privind independenta cercetarii si nu are interdictii pentru difuzare. Cotatiile mentionate sunt cele de la sfarsitul zilei de tranzactionare. Investitia in instrumente financiare presupune riscuri specifice; performantele anterioare nu sunt un indicator fiabil al rezultatelor viitoare. Costurile de achizitie si fluctuatiile valutei pot influenta randamentul investitiei. Vezi lista potentialelor conflicte de interese si modul de definire a acestora.