Pazea, vin chinodolarii! - Trade Talk 08 martie 2023

De la TradeVille.ro wiki
Trade talk logo.png

Nu va faceti griji, nu s-a intamplat nimic major in disputa de la distanta dintre China si SUA…dar  un nou trend din 2023 prinde contur: industria luxului creste preturile dar beneficiaza de un volum tot mai mare! De 8 martie, nu planificam o vacanta exotica, dar ne putem folosi de motorul de cautare Bing a lui Microsoft (powered by ChatGPT) pentru a ne creiona experienta perfecta. Preturile piperate ne tin departe, dar acest lucru nu este valabil si pentru chinezii instariti. Anul trecut, indicele produselor de lux care cuprinde printre altele, operele de arta, masinile de epoca, ceasurile de colectie si sticlele de vin si whiskey pe care le vedem doar in beciurile colectionarilor, a inregistrat o crestere de 16%, lejer peste nivelul inflatiei, si un randament cu mult superior celui oferit de actiuni, bonduri sau alte tipuri de investitii. Spre exemplu, in timp ce sectorul retail s-a plans de cresterea inventarului si de necesitatea oferirii de discounturi (vezi Macy’s, Target si Walmart) anul trecut am inregistrat un nou record pentru vanzarea unei masini: un Mercedes de colectie din 1955 s-a vandut pentru suma modica de 143 mil. USD. Si daca tot am pomenit de masini, nici cei de la Ferrari nu se plang dupa ultimul raport, cererea depasind din nou asteptarile. Acest lucru insa, se pare ca nu a schimbat prea mult datele in Formula 1, unde Scuderia inca are probleme de fiabilitate.

Industria bunurilor de lux a primit un nou boost in ultima perioada, o data cu eliminarea restrictiilor pentru turistii din China. Aici, este vorba de un dublu avantaj pentru companiile din industrie: pe de o parte, turistii se reintorc in China, iar de pe alta parte, chinezii la randul lor ies pentru prima oara din tara dupa perioada pandemica. Haideti sa ne uitam si un pic pe cifre pentru a ne face idee despre ce companii ar putea beneficia si cam cat va tine acest trend. Sectorul HoReCA este pozitionat excelent din acest punct de vedere. Spre exemplu, preturile pentru camerele de hotel de lux au inregistrat cresteri spectaculoase in paralel cu o cerere pe masura. Un sondaj recent arata ca, peste 37% dintre chinezii care intentioneaza sa calatoreasca, prefera hotelurile de lux, o cifra in crestere cu peste 19% fata de 2020. Hotelieri precum Hilton, Marriott sau Hyatt si-au permis sa isi creasca preturile cu pana la 14% fara a constata vreo scadere in ceea ce priveste cererea. Eliminarea restrictiilor pentru calatorii chinezi, a dus la cresteri si mai spectaculoase a preturilor in destinatiile de lux preferate. In Bangkok, ultimele date arata o crestere cu 70% a pretului pentru o noapte de cazare intr-un hotel de lux. Nici in Singapore lucrurile nu sunt cu mult diferite, in micuta tara, inregistrandu-se o crestere cu 40%. Aici, trebuie sa aducem in discutie si boost-ul primit de industria jocurilor de noroc. Ne iese in ochi cresterea de peste 70% a pretului actiunii companiei Las Vegas Sands, care opereaza cazinouri in regiune.

Companiile de lux europene, precum LVMH, care au beneficiat de un dolar mai puternic si de “revenge tourism” in ultima perioada, asteapta cu bratele deschise si intoarcerea clientilor chinezi. Excursiile la Paris vor avea din nou un reper celebru: cozile de chinezi din fata magazinelor exclusiviste. Nu uitam nici de operatorii aerieni. In timp ce Lufthansa ne-a aratat recent cat de repede si-a revenit dupa pandemie, si cei de peste ocean, beneficiaza de dorinta turistilor de a reveni in China. Spre exemplu, cei de la United Airlines mentin preturi de 4,000 USD pentru un bilet la economy pe ruta SUA-China. Iar, daca vreti si un pic de loc, ca sa va mai dezmortiti pe parcursul zborului destul de lung, un tichet la business class poate depasi 18,000 USD. Nu stati prea mult pe ganduri, fiindca, cererea este extrem de mare: aproape 40 mil. de intrari si iesiri au fost inregistrate in China de la inceputul anului, o dublare a numarului fata de aceeasi perioada din anul trecut.

In timp ce Powell ne vorbeste despre inflatie si dificultatea de a o tine in frau, se pare ca aceste stiri nu sunt preluate si de sectorul de lux. Redeschiderea Chinei si rezilienta luxul in fata inflatiei, au dus la niste preturi ridicole in acest sector, ceea ce va imbunatati, cel mai probabil, si marjele de profit. Decadenta anilor 20’ se pare ca isi face reaparitia la fix 100 de ani distanta. Nu stim cat va tine acest trend, dar daca istoria se va repeta, ne putem astepta la inca 5-6 ani pana la un crah. Carpe Diem!

TOP TRENDING... GLOBAL[edit | ]

Hawkish Powell: Wall Street a reactionat imediat dupa ora 17, cand Powell a facut noi remarci cu privire la inflatie si politica monetara. Ca urmare, toti cei 3 indici americani au incheiat sedinta pe rosu, iar, de mentionat este faptul ca S&P 500 este din nou sub pragul psihologic de 4,000 de puncte, iar Dow Jones, inregistreaza un randament negativ in 2023. Cum era de asteptat, dupa ultimele date cu privire la inflatie si piata fortei de munca, Powell prevede o crestere a ratei dobanzii de referinta peste nivelul anticipat anterior, iar ritmul cresterilor ar putea accelera din nou. In momentul de fata, piata incepe sa ia in calcul o  crestere cu 0.5% a dobanzii de referinta la sedinta din luna martie. Analistii de la BlackRock se asteapta ca dobanda de referinta sa ajunga la nivelul de 6% in acest an si sa ramana elevata pentru o lunga perioada de timp.

O noua piata: Credit Suisse continua eforturile de redresare in contextul in care banca elvetiana a inregistrat o scadere a activelor de peste 92 mld. CHF in ultimul trimestru. Compania a primit unda verde din partea Chinei, dupa ani de asteptari, pentru lansarea business-ului de wealth management in cea de a doua economie a lumii. De asemenea, Credit Suisse a primit si aprobarea pentru servicii de brokeraj nationale, dupa ce, initial activitatea se putea desfasura doar in Shenzhen.

Noi promisiuni: Dupa ce investitorii au fost dezamagiti de lipsa unui anunt important de Ziua Investitorului, Elon Musk face noi promisiuni cu privire la lansarea unui model nou Tesla. Intr-o nota similara cu cea din 2020, miliardarul a anuntat ca Tesla este capabila ca in viitorul apropiat sa produca o masina in mare masura autonoma. Totodata, acesta se astepta la scaderea costurilor de productie cu 50% fata de cele din prezent. Daca, ar fi sa ne luam dupa declaratia din 2020, data lansarii ar trebui sa fie anul acesta.

Pariu pe dividende: Berkshire Hathaway mizeaza in continuare pe Occidental Petroleum. Compania controlata de Warren Buffett a anuntat achizitionarea a unei noi transe de actiuni in valoare de 355 mil. USD. Astfel, compania detine in prezent peste 200 mil. de actiuni, aproximativ 22% din capitalul social. Occidental Petroleum a intrat astfel in top 10 detineri ale legendarului investitor, iar randamentul anul trecut a fost unul fabulos: pretul actiunii s-a dublat si a fost totodata top performer in S&P 500. De notat este si faptul ca, pentru participatia sa, Berskhire Hathaway se alege anual si cu 144 mil. USD sub forma de dividende.

Top pick: Goldman Sachs a plasat Amazon in categoria de top picks pentru 2023. Desi rezultatele financiare nu s-au ridicat la asteptarile pietei, iar cresterea din segmentul cloud continua sa incetineasca, banca americana considera actualul pret al actiunilor un bun moment pentru o investitie pe termen mediu. Totodata, banca de investitii considera ca atat Amazon cat si Google vor fi printre principalii beneficiari ai trendului din zona de realitate augmentata si quantum computing.

TOP TRENDING... LA BVB[edit | ]

Dividend sub asteptari: Electrica (EL) a anuntat in aceasta dimineata un profit net consolidat de 560 mil. RON pentru 2022 (comparativ cu o pierdere de 552 mil. RON in 2021) si o crestere a veniturilor cu 39% fata de anul trecut. Rezultatul a fost atribuit performantei segmentului de furnizare, a aplicarilor noilor reglementari cu privire la consumul propriu tehnologic, si pe fondul cresterii pretului unitar al energiei electrice in 2022. Totodata, compania va supune la vot propunerea distribuirii unui dividend brut de 0.1178 RON/actiune la urmatoarea AGEA. Randamentul dividendului raportat la pretul de deschidere de astazi este de 1.35%. Cotatia actiunii a inregistrat o scadere de 8% la deschiderea de astazi, iar unul dintre motive ar putea fi valoarea mult mai mica a dividendului fata de anii precedenti.

Un nou IPO la BVB?: Agricover Holding convoaca actionarii pe 10 aprilie pentru a aproba o oferta publica de vanzare de actiuni cu o majorare de capital de aproximativ 20%. In momentul de fata, la BVB sunt listate doar obligatiuni ale Agricover Holding cu o dobanda anuala de 3.5% si scadenta in 2026. In 2021, grupul a listat obligatiuni in valoare de 40 mil. EUR reprezentand cea mai mare finantare antreprenoriala de pe piata autohtona.

STIAI CA?[edit | ]

Turistii chinezi, in numar de peste 155 mil. au cheltuit aproximativ un sfert de trilion de dolari in strainatate in 2019, inainte de pandemia Covid.