Powell vorbeste... bursa creste - Trade Talk 22 martie 2024
EXIT... scrie cu litere supra-dimensionate, rosu neon, deasupra usii pe care Jay Powell vine si pleaca in conferintele de presa. Indicatorul serveste unor situatii de maxima urgenta, fireste.
Din fericire, n-a fost cazul alaltaieri. Nimeni nu s-a grabit sa fuga. Dimpotriva, lumea a ras cu pofta spre final, intr-o atmosfera relaxata cum doar la Quarterly Report gasesti. La vreo 400 de kilometri de sediul Fed-ului, bursa americana zburda si ea la noi maxime record. Dar cum asa?
1. Ce s-a vazut?
America tre' sa mai astepte... aici, costul banilor ramane deocamdata la cel mai ridicat nivel din ultimii 23 de ani.
N-a fost majoritate, ci unanimitate: dobanda de referinta din SUA e pastrata la 5.5%. Seara de miercuri a marcat a cincea ocazie consecutiva cu care Fed-ul a zis pas oricarei modificari.
Reducerea portofoliului de obligatiuni al bancii centrale va continua si ea pentru un timp, intr-un ritm de aproximativ 100 mld. USD lunar. Fed-ul obisnuia sa cumpere titluri de stat in urma cu un deceniu se desparte de ele acum.
Noile proiectii economice dau apa la moara optimistilor: in 2024, cresterea produsului intern brut e vazuta peste mediile istorice... iar rata somajului, la nivelul minuscul de 4%. Inflatia e anticipata peste target, dar nu cu mult.
Anuntul Fed-ului a fost flancat de o crestere modesta a dobanzilor in Japonia (prima din ultimii 17 ani)... si de-o scadere surprinzatoare in Elvetia (primul pas inapoi al unei banci centrale importante). Precum Fed-ul, Banca Angliei spune si ea pas deocamdata, in ciuda obiectiilor presei britanice. Pana in iunie ne hotaram si noi daca taiem, zice Christine Lagarde, presedintele Bancii Centrale Europene.
2. Cum am vazut?
Incepem cu concluzia: discursul lui Powell a fost plin de candoare fara sa certe pietele sau sa contrazica liniile de consens. Dar mai sunt cateva asteriscuri care explica vioiciunea bursei americane.
Fed-ul nu s-a grabit sa reactioneze la cifrele mari de inflatie sosite in ianuarie si februarie. Pot fi citite ca aberatii sezoniere, desi nu stim precis, ne-a calmat oarecum Powell in conferinta de presa.
Oficialii bancii centrale continua sa vada trei taieri ale dobanzii cheie in 2024. Pietele au vazut instant partea plina a paharului: puteau fi doua, una sau niciuna.
Powell a reiterat angajamentul total al Fed-ului de-a aduce inflatia inapoi la 2%. Pare ciudat (dar suna bine pentru bursa) ca apelul asta e vociferat alaturi de promisiunea (pardon, sugestia) unor dobanzi mai mici.
In toamna, Powell risca s-arunce paie pe focul pietei de bonduri, caci Fed-ul spera ca explozia dobanzilor din piata sa incetineasca economia. Nicio mentiune de genul asta n-a fost facuta miercuri seara. Indicele S&P 500 la peste 5,200 de puncte? In 2024, efervescenta bursei nu-i parte a problemei in razboiul declarat scumpirilor.
Inflatia s-a aplatizat din vara anului trecut incoace la valori care-s cu cel putin un punct procentual peste ce-ar vrea sa vada Fed-ul. E ca si cum economia oficializeaza ea insasi un obiectiv de inflatie mai ridicat decat cel al bancii centrale.
Si probabil ca rata neutra a dobanzii, cea care nici nu infraneaza economia, nici nu produce inflatie, e sensibil mai mare decat inainte. Dac-ar fi 4% sau chiar peste, cum banuieste Larry Summers, Fed-ul nu-i nici pe departe atat de restrictiv. Ar explica de ce bursa, aurul si Bitcoin sunt impreuna la noi maxime record zilele astea.
In februarie 2005, Alan Greenspan se lamenta in legatura cu dobanzile nefiresc de mici ale titlurilor de stat americane cu scadente medii si lungi. La maturitatea de 10 ani, cuponul era putin peste 4%... fix cat e si-acum. Ca perspectiva, dobanda de referinta era atunci 2.5%, la jumatate din cea de-acum.
N-am avut niciodata ezitari sa criticam Fed-ul, odata ce-am vazut lucrurile diferit. E mai dificil de data asta. Sunt argumente puternice in favoarea unor dobanzi mai mici... si motive la fel de credibile pentru a le tine pe loc. Nemaivorbind ca, oricum ne-am imagina tabloul de ansamblu, acesta s-ar putea reseta in toamna, odata cu alegerile prezidentiale.
TOP TRENDING... LA BVB[edit | ]
Performanta: Electrica a saltat cu 13% in ultima luna. Cu 60% a sarit in ultimul an BRD Groupe Societe Generale, de-aproape 5x mai mult decat actiunile grupului francez pe bursa din Paris. Banca Transilvania se tranzactioneaza la un nou maxim istoric. Simtel Team cheama actionarii sa voteze transferul companiei pe piata principala a BVB.
Dividende: Francezii de la Societe Generale vor ca BRD Groupe Societe Generale sa distribuie numai 50% din rezultatul anului trecut. Pastram neschimbata politica de dividende, cu distribuirea a 90% din profit catre actionari, declara Karoly Borbely, CEO Hidroelectrica. Holdingul imobiliar Meta Estate Trust intentioneaza sa distribuie dividende cu randament brut de-aproape 4%. La IAR Brasov, dividendele propuse ar avea un randament brut de 4.6%.
Industrie: ROCA Industry si-a bugetat pentru 2024 un profit net de 6.3 mil. RON (comparativ cu o pierdere neta de 12.8 mil. RON in 2023), la venituri totale in crestere cu 54%. Misiunea noastra e de-a contribui la reindustrializarea Romaniei, spune primul holding de profil listat la BVB, ale carui actiuni se tranzactioneaza din 11 martie pe piata principala.
Agricultura: UE a ajuns la un acord provizoriu favorabil accesului fara tarife pentru producatorii de alimente din Ucraina pe pietele blocului comunitar... asta pana-n iunie 2025. In sezonul 2022-2023, UE a importat de peste 17x mai mult grau din Ucraina comparativ cu anul anterior.
TOP TRENDING... GLOBAL[edit | ]
Wall Street: Toti cei trei indici importanti au inchis ieri la noi topuri istorice... DJIA e-acum la o aruncatura de bat de 40,000 de puncte.
IPO: Reddit a sarit ieri cu 48%, la debutul pe NYSE. Listata miercuri la Nasdaq, Astera Labs a explodat cu 72% in prima zi de tranzactionare valoarea producatorului american de cipuri pentru infrastructura cloud si AI depasind 9 mld. USD.
AI: Investitiile in aria asta sunt abia la inceput, zice Jensen Huang, CEO Nvidia. IBM, despre care-am scris pe larg in ianuarie, e cat pe-aci sa treaca de ultimul maxim istoric atins in 2013. Micron Technology si Super Micro Computer au avut ieri aprecieri de 14%, respectiv peste 8%. Broadcom a sarit cu-aproape 6%, dupa ce i-a impresionat pe analisti la un eveniment AI.
Big Tech: Apple deschide un magazin urias in Shanghai... al doilea cel mai mare din lume. Nu-i lant de distributie mai important pentru noi decat cel din China, zice Tim Cook. Pe piata asta, potrivit unei estimari independente, vanzarile iPhone au scazut cu 24% in primele sase saptamani din acest an. Probleme sunt si-n America... aici, Apple e actionata in instanta pentru violarea legilor anti-trust. Actiunile sunt minus 11% de la inceputul anului incoace.
Raportari: La Nike, cifrele trimestriale au batut asteptarile, insa vanzarile realizate in China n-au fost la fel de convingatoare. La Lululemon, in schimb, incasarile din America de Nord au reprezentat sursa deceptiei... actiunile erau minus 13% azi in pre-deschidere. La FedEx, profitul a surprins favorabil asteptarile in trimestrul incheiat la final de februarie, iar compania anunta un nou program de buybacks de 5 mld. USD.
Europene: Indicii Stoxx Europe 600 si DAX au incheiat (si ei) ieri la noi maxime record. Indicele FTSE 100 a avut cea mai buna zi din septembrie incoace.
Auto: Va fi la fel de emotionant, zice Benedetto Vigna, CEO Ferrari, despre primul autovehicul integral electric al producatorului italian... a carui lansare e asteptata spre finalul anului viitor. Circa 60% din incasari vor sosi de la modele integral electrice si hibride pana-n 2026. Profitul net a trecut in premiera de 1 mld. EUR anul trecut.
Aparare: Uniunea Europeana ar trebui sa construiasca un sistem anti-racheta similar cu Iron Dome, crede Armin Papperger, CEO Rheinmetall. Nemtii se-asteapta la un nou profit record in 2024, pe seama unor vanzari care-ar putea atinge in premiera 10 mld. EUR. Din ianuarie 2013 incoace, de cand Papperger conduce compania, actiunile s-au apreciat cu aproximativ 1,200% pe bursa din Frankfurt.
Imobiliare: Pare ca tranzactiile s-au deblocat in sfarsit in America... aici, vanzarile caselor au crescut cu-aproape 10% in februarie (vs luna precedenta), cel mai spectaculos avans din ultimul an. Totusi, preturile continua sa creasca si ele, 1/5 din case fiind vandute mai scump fata de cotatiile de listare. In Europa, actiunile unor dezvoltatori imobiliari mari precum SEGRO, Vonovia si LEG Immobilien sunt printre cele mai vandute pe bursele de pe continent.
Aur: S-a tranzactionat miercuri seara la un nou varf istoric, levitand deasupra nivelului de 2,200 USD pe uncie. Cotatiile spot au zburdat cu 11% de la mijloc de februarie incoace insa principalii doi producatori globali, Newmont Corporation si Barrick Gold, sunt minus 17%, respectiv minus 13% in acest an.
Petrol: Cererea globala ar putea atinge un nou record in luna mai, la peste 103 milioane de barili pe zi... indica o analiza Standard Chartered. Ultimul raport IEA aduce surprinzator in discutie ideea unui deficit de oferta in 2024. Brent e pe la 85 USD pe baril in dupa-amiaza asta, aproape de cele mai ridicate cotatii din ultimele 5 luni.
STIAI CA?[edit | ]
In dupa-amiaza asta, indicele S&P 500 valoreaza un pic peste doua uncii de aur... aproape la fel ca la finalul anului 1971.