Toti ochii pe Nvidia - Trade Talk 29 august 2024
De data asta sarim peste introduceri, fiindca rezultatele Nvidia din acest trimestru au fost etichetate drept cele mai importante rezultate din tehnologie din ultimii ani. No pressure pentru companie sau pentru autorii acestui TradeTalk de a consemna file de istorie.
Pana in acest moment, putine companii din tech au reusit sa demonstreze o cerere solida din partea clientilor pentru serviciile bazate pe AI, asa ca intrebarea din mintea investitorilor era daca aceste companii vor continua sa investeasca bani in aceasta tehnologie, si, evident, cu impact direct asupra cipurilor Nvidia, care sunt motorul a tot ce inseamna AI in acest moment.
Daca ne uitam macro, pare ca asistam la un varf al ciclului in care se afla sectorul tehnologic. Analistii de la Morgan Stanley considera ca o incetinire in sectorul global de tehnologie este aproape iminenta anul viitor. In acelasi timp, intr-o perioada in care pietele se confrunta cu posibilitatea unei recesiuni in SUA si cu intrebarea daca Fed va putea reduce ratele dobanzilor suficient de repede pentru a asigura o revenire lina, atat raportul Nvidia, cat si guidance-ul oferit e considerat crucial.
Before...
Nvidia a raportat sase trimestre consecutive de depasiri triple ale estimarilor: pentru EPS, venituri totale si guidance, asa ca asteptarile au fost foarte mari pentru rezultatele de aseara. Si, in special, ochii investitorilor au fost pe estimarile pentru trimestrul curent. Profitul net pe actiune era estimat de analisti la 0.65 USD, in timp ce veniturile totale erau asteptate sa atinga 28.74 mld. USD, implicand mai mult decat o dublare a acestora fata de perioada similara a anului trecut. Cu toate acestea, evolutia implica o incetinire a ratei de crestere comparativ cu anul trecut, cand veniturile s-au triplat.
Orice dezamagire din raportul companiei era aproape sigur ca va agita pietele, avand in vedere influenta Nvidia in principalii indici americani: expected move calculat din pretul optiunilor se ridica la +/-10%.
Pana in ziua dinaintea raportului, actiunile Nvidia erau in crestere cu 161% pe bursa YTD, iar capitalizarea de piata de 3.15 trilioane USD, plasa compania pe locul 2 mondial, dupa Apple. Prin comparatie, indicele Nasdaq 100, in care Nvidia detine a doua cea mai mare pondere, de 8.14%, a inregistrat o crestere de doar 17.48% YTD. Rezultatele Nvidia au devenit in mare masura un eveniment macroeconomic, intr-un anumit sens aproape la fel de important ca datele despre somaj si CPI, daca consideram impactul in piata, spunea Justin Onuekwusi, Chief Investment Officer la St James Place.
Pentru ca trendul ascendent sa se mentina, compania trebuia sa indice ca cererea pentru cipurile sale Blackwell poate sustine ratele puternice de crestere. Aceasta din urma fiind chiar mai importanta decat guidance-ul in sine.
...and After
Actiunile Nvidia s-au prabusit cu 8% in tranzactiile after-market dupa ce compania si-a publicat rezultatele trimestriale, in ciuda faptului ca a reusit sa depaseasca din nou estimarile pentru venituri, profit si guidance. Dar cand esti priced for perfection, e greu sa implinesti toate asteptarile. Practic, problema a fost ca marja bruta a aratat o usoara scadere si ca rezultatele au fost doar foarte bune. Nu exceptionale. Iar pentru intregul an, compania a spus ca se asteapta ca marja bruta sa fie in intervalul mid-70%, in timp ce consensul se situa la 76.4%... Detalii de cifre, dar cam asta e Wall Street, cand vrea sa fie picky.
Si zvonurile despre posibile intarzieri ale celor mai noi cipuri AI ale companiei, cipurile Blackwell, au alimentat ingrijorarile dinainte de raportare, desi managementul a declarat in conferinta cu investitorii ca se asteapta sa inregistreze vanzari in acest an fiscal de pe urma acestora.
Veniturile totale au fost de peste 30 mld. USD in al doilea trimestru fiscal, in crestere cu 122% fata de aceeasi perioada a anului trecut, continuand cresterea spectaculoasa datorata cererii pentru cipurile AI. Profitul net a depasit dublul valorii inregistrate in perioada similara din 2023, ajungand la 16.6 mld. USD (peste prognoza Wall Street de 15 mld. USD), iar EPS-ul a fost de 0.68 USD. Chiar si guidance-ul pentru trimestrul curent a fost peste asteptari: 32.5 mld. USD pentru veniturile totale vs 31.7 mld. USD estimat de analisti.
In plus, compania a declarat ca a aprobat un program de rascumparare a actiunilor in valoare de 50 mld. USD, asa ca Huang ar putea sa cumpere la discount zilele urmatoare. Nvidia a returnat catre actionari 15.4 mld. USD sub forma de rascumparari de actiuni si dividende in numerar in prima jumatate a anului fiscal 2025. Prin comparatie, in luna mai, Apple a anuntat un buy-back de peste 2 ori mai mare.
Daca ne uitam pe grafic, actiunile Nvidia au crescut de aproape 9 ori de la sfarsitul anului 2022 si cu 3,000% in ultimii 5 ani, datorita euforiei AI. Cu toate acestea, investitorii se intreaba cat de sustenabil este acest hype AI si cat va mai continua. Fiindca nici o companie nu poate continua sa creasca intr-un ritm atat de rapid pentru prea mult timp.
Un target price?
Analistii raman in continuare optimisti cu privire la companie, Nvidia avand 47 de recomandari de Strong BUY dintr-un total de 61, in timp ce alte 9 recomandari sunt de BUY. Pretul tinta mediu se ridica la 142.63 USD, implicand o potentiala crestere de aproape 14%. Cel mai bullish analyst care acopera Nvidia, de la Rosenblatt Securities, a atribuit companiei un pret tinta de 200 USD, in baza potentialului de profitabilitate care ar putea fi generat de produsele companiei Hopper, Blackwell si Rubin. Upside-ul ar fi undeva la peste 59%, daca Rosenblatt are dreptate.
Din punct de vedere al multiplului P/E, compania e scumpa si nu ascundem asta. Multiplul se ridica la 71.28, depasind de 3 ori mediana industriei. Insa, daca ne uitam la multiplul forward, situatia pare sa se imbunatateasca putin, acesta fiind de 46.55, depasind doar de aproape 2 ori mediana companiilor similare. Raportat la valoarea intrinseca, actiunile sunt supraevaluate cu 33%.
In loc de concluzii
Cam asta e situatia cu Nvidia. Dar asa cum zicea si Jim Cramer inainte de raportare, nu putem judeca Nvidia dupa rezultatele unui singur trimestru fiscal. Cand te gandesti la toate minunile oferite de tehnologia Nvidia, nu stai acolo sa te ingrijorezi despre cat de mult pot depasi estimarile intr-un anumit trimestru, a mai spus el. Nu putem judeca Nvidia ca pe alte companii, asa ca, cu siguranta nu putem evalua actiunile sale pe baza unui simplu snapshot trimestrial static.
TOP TRENDING[edit | ]
Planuri ambitioase: Directorul general al Bancii Transilvania a afirmat ca, pentru urmatorii ani, focusul bancii va fi managementul activelor si al fondurilor de pensii. Din acest motiv, si achizitia BRD Pensii. Asteptam aprobarile autoritatilor, care speram ca vor fi primite in curand, pentru a incepe integrarea BRD Pensii in cadrul grupului, a mentionat CEO-ul in teleconferinta cu analistii.
Scumpiri pe banda rulanta: Hidroelectrica adaugat, in doar 8 zile, 50 RON/MWh la pretul cerut pentru energia de varf cu livrare anul viitor. In ciuda cresterii, pachetul a fost vandut si de aceasta data. In 3 luni, pretul de vanzare a crescut cu peste 110 RON/MWh.
Economia Romaniei: Cu un deficit bugetar de peste 7-8% din PIB vicepresedintele CFA Romania, Adrian Codirlasu, afirma ca Romania va putea obtine o crestere economica in jur de 1% in 2024. Nivelul tranzactiilor dintre companii, in continua scadere, este un semn clar pentru racirea economiei. In plus, istoria ne arata ca anul post electoral este unul marcat de acoperirea cheltuielilor electorale, mai spunea el.
REIT: Meta Estate Trust, companie de tip holding care activeaza in sectorul imoniliar a raportat un profit de 6.3 mil. RON, dublu fata de anul trecut pentru primul semestru. Capitalurile proprii au inregistrat un avans de 6%. Aceasta performanta aduce pentru prima data randamentul capitalurilor proprii anualizat la pragul de peste 10%. Gradul de indatorare ramane sub 5% conform CEO-ului Alexandru Bonea. Dupa publicarea rezultatelor, cotatia a inregistrat un salt de 3.85% la deschiderea de la BVB.
Investitorii in vacanta?: La mijlocul acestei saptamani bursa de la Bucuresti a marcat un record negativ: cea mai mica lichiditate zilnica din 2024. Pe fondul acestei lichiditati scazute, indicele BET a marcat o evolutie negativa de 0.33%, fiind determinata de scaderi a doi constituenti importanti (Medlife -3.7% si TTS -3.4%).
Butterfly effect: Preturile actiunilor companiilor de tehnologie listate pe diferite burse internationale au inregistrat scaderi in primele ore de tranzactionare dupa rezultatele publicate de Nvidia in SUA. Astfel, in Asia, SK Hynix si Samsung s-au numarat printre companiile cu cele mai mari scaderi, in intervalul 3.4% - 5%. Nici TSMC nu a scapat de aceste vanzari in lant, cotatia scazand cu 2%. Cu toate acestea, se pare ca vestile au ajuns mai greu in Tarile de Jos, unde ASML inregistra o dinamica pozitiva la Amsterdam. Oare s-a petrecut pana tarziu aseara in Red District?:)
Retro: Cunoscut ca un 'meme' stock, compania GameStop are planuri interesante...restilizarea mai multor locatii 'retro' care vand console si hardware vechi, precum si jocuri pe CD-uri. Website-ul retro al retailerului console de gaming pe care s-a adunat un strat gros de praf: Game Boy, Wii, PS1 sau Sega Return. Dar, se pare ca exista o piata si pentru astfel de antichitati. Pe plan financiar, compania va raporta urmatoarele rezultate trimestriale pe 10 septembrie dupa inchiderea pietei din SUA. Analistii estimeaza ca GameStop are 4 mld. USD in numerar dupa vanzarea de actiuni pe care a derulat-o in luna iunie pe fondul unei aprecieri bruste ale cotatiei.
STIAI CA?[edit | ]
Nvidia a fost pioniera in procesoarele de tip GPU (Graphics Processing Units), revolutionand industria graficii pe computer. Fara GPU-uri n-am fi avut vizualurile realiste de astazi si nici senzatiile imersive in jocurile video, filme sau alte aplicatii.