Hype - Trade Talk 29 iunie 2023: Diferență între versiuni

De la TradeVille.ro wiki
(Pagină nouă: centru|faracadru|458x458px E bine sa ne dorim mereu mai mult, deoarece dorinta e primul pas pentru a obtine rezultate. Insa nu de fiecare data lucrurile ies asa cum vrem si e uneori necesar sa ne stabilim obiective noi, renuntand la cele vechi. Stphane Richard, pe atunci CEO al Orange Group, isi anunta ambitiile bancare cu mare fast, lansand Orange Bank in Franta in 2017. Studiile de atunci indicau ca o treime dintre clientii de telefonie mobi...)
(Nicio diferență)

Versiunea de la data 14 noiembrie 2023 14:25

Trade talk logo.png

E bine sa ne dorim mereu mai mult, deoarece dorinta e primul pas pentru a obtine rezultate. Insa nu de fiecare data lucrurile ies asa cum vrem si e uneori necesar sa ne stabilim obiective noi, renuntand la cele vechi.

Stphane Richard, pe atunci CEO al Orange Group, isi anunta ambitiile bancare cu mare fast, lansand Orange Bank in Franta in 2017. Studiile de atunci indicau ca o treime dintre clientii de telefonie mobila ai Orange din Franta - aproximativ 9 milioane - erau interesati sa devina si clienti bancari.

In toamna anului trecut, Les Echos scria ca Orange Bank e la vanzare (din nou) dupa ce a strans, in 5 ani, pierderi de 880 mil. EUR.

Astazi, operatorul de telefonie mobila anunta ca BNP Paribas poarta discutii exclusive pentru preluarea clientilor Orange Bank din Europa. Sunt vizati aproximativ 2 milioane de clienti din Franta si Spania. Anterior, Orange isi fixase obiectivul de a atinge pragul de rentabilitate la unitatea bancara pana la inceputul anului 2026.

Orange Bank furnizeaza conturi curente, conturi de economii, imprumuturi, asigurari si servicii de plata. Serviciul este disponibil in prezent doar in Franta, Spania si in mai multe tari africane. Anul trecut, Orange Bank lua in calcul extinderea pe pietele din Romania, Polonia si Belgia.

Grupul Orange este prezent pe piata locala cu divizia de servicii financiare Orange Money, pentru care se pare ca poarta negocieri de vanzare cu Alpha Bank. 

2. Noutati de pe frontul AI

Google, divizie a Alphabet, sustine ca poarta discutii productive cu autoritatile UE in legatura cu reglementarile pregatite de blocul comunitar, menite sa asigure utilizarea sigura si responsabila a AI. Seful diviziei de cloud computing a Google spune ca gigantul lucreaza la instrumente care sa inlature ingrijorarile autoritatilor europene. Printre ele se numara si continutul produs de inteligenta artificiala care devine din ce in ce mai greu de distins fata de cel produs de oameni.

UE lucreaza de zor la primele reglementari privind inteligenta artificiala, desi acestea intra probabil in vigoare abia in 2025 sau chiar mai tarziu. Marile companii de tehnologie care investesc masiv in dezvoltarea inteligentei artificiale sunt in centrul atentiei.

Se pare ca UE vrea clasificarea sistemelor AI pe categorii, in functie de tipurile de riscuri pe care le prezinta aplicatiile. Regulamentul va interzice in mod categoric aplicatiile cu "risc inacceptabil", care includ utilizarea AI pentru lucruri precum social scoring si identificarea biometrica. Pentru celelalte categorii, vor fi necesare diferite aprobari sau dezvaluirea unor informatii specifice.

Intre timp, dezvoltarea si popularitatea AI continua sa sustina veniturile producatorilor de cipuri. Micron Technology a raportat venituri peste estimari, in contextul in care cererea pentru cipuri este sustinuta de sectorul in plina expansiune al inteligentei artificiale. Totodata, potrivit producatorului american, problemele legate de lanturile de aprovizionare in sectorul semiconductorilor sunt, treptat, depasite. O problema majora ramane insa interdictia impusa de China, care a stabilit ca cipurile Micron Technology sunt un risc major de securitate si ca nu ar trebui folosite in proiectele importante de infrastructura. Decizia afecteaza perspectivele companiei si ii incetineste redresarea. 

TOP TRENDING... GLOBAL

Abonamente la VR: Meta Platforms a lansat un abonament de realitate virtuala, numit Meta Quest+, care va oferi utilizatorilor acces la doua jocuri noi in fiecare luna. Si pentru ca astazi vorbim de Hype, e de mentionat faptul ca, in primavara, compania a redus preturile castilor de VR, in contextul in care evolueaza mai timid decat sperase anterior.

Showing gratitude: Activision Blizzard va investi in Barcelona, punandu-si in actiune angajamentul de a isi directiona investiile spre UE dupa ce Bruxelles-ul a aprobat preluarea companiei de catre Microsoft, pentru suma de 69 mld. USD. Decizia vine dupa ce Marea Britanie a blocat preluarea, ceea ce a determinat Activision, cu studiouri in Anglia, sa afirme ca isi va reevalua planurile de investitii.

Fara mila: UBS Group se pregateste sa renunte le peste jumatate din angajatii Credit Suisse, dupa preluarea recenta a bancii aflate in dificultate. Mai bine de jumatate din cei 45,000 de angajati ai Credit Suisse vor pleca incepand din iulie, concedierile fiind planificate sa aiba loc in trei etape.

Baby steps: Inflatia din Spania a incetinit sub nivelul de 2% vizat de Banca Centrala Europeana. Preturile de consum au crescut cu 1.6% in iunie fata de anul precedent, in scadere de la 2,9% in luna precedenta, in conditiile in care scumpirile la energie si alimente au continuat sa se atenueze.

TOP TRENDING... LA BVB

Ecologic: ALRO (ALR) inaugureaza o investitie de 11 mil. USD in instalatia de reciclare ecologica. Ca urmare, capacitatea de reciclare a companiei va creste cu 60,000 de tone pe an.

Listarea Hidroelectrica: A cincea zi a ofertei de listare a producatorului de energie electrica Hidroelectrica  (H2O) a adus din partea investitori de retail o suprasubscriere de 285%, conform datelor stranse pana la ora 16. Astfel, investitorii de retail au depus ordine de achizitie de circa 3.75 mld. RON. 

STIAI CA?

Conceptul de AI a aparut, oarecum, inca din secolele 16-17. Evident, la acel moment era doar o idee abstracta, o inchipuire a unei masinarii capabile sa gandeasca. Termenul AI a aparut insa la jumatatea secolului 20,  fiind atribuit lui John McCarthy de la MIT. 

Aceasta comunicare nu a fost pregatita in conformitate cu cerintele legale privind independenta cercetarii si nu are interdictii pentru difuzare. Cotatiile mentionate sunt cele de la sfarsitul zilei de tranzactionare. Investitia in instrumente financiare presupune riscuri specifice; performantele anterioare nu sunt un indicator fiabil al rezultatelor viitoare. Costurile de achizitie si fluctuatiile valutei pot influenta randamentul investitiei. Vezi lista potentialelor conflicte de interese si modul de definire a acestora.