Snackification - Trade Talk 03 octombrie 2023: Diferență între versiuni

De la TradeVille.ro wiki
(Pagină nouă: centru|faracadru|458x458px Petrecem mult timp la birou sau in masina, asa ca nu e de mirare ca se intampla adesea sa sarim peste mesele principale. Micul-dejun se transforma in cafea cu biscuiti, iar masa de pranz o luam, de multe ori, langa laptop. Acest lucru a dus la aparitia fenomenului numit snackification, observabil mai ales in cazul generatiilor mai tinere. Milenialii si cei din Generatia Z iau gustari mai des decat persoanele mai in va...)
(Nicio diferență)

Versiunea de la data 14 noiembrie 2023 14:26

Trade talk logo.png

Petrecem mult timp la birou sau in masina, asa ca nu e de mirare ca se intampla adesea sa sarim peste mesele principale. Micul-dejun se transforma in cafea cu biscuiti, iar masa de pranz o luam, de multe ori, langa laptop. Acest lucru a dus la aparitia fenomenului numit snackification, observabil mai ales in cazul generatiilor mai tinere. Milenialii si cei din Generatia Z iau gustari mai des decat persoanele mai in varsta si au tendinta de a manca mese mai mici si mai apropiate intre ele.

Pariul Big Food pe gustarile dintre mese a inceput cu aproximativ un deceniu in urma si continua sa ia amploare, in timp ce alte categorii de produse alimentare inregistreaza o stagnare a vanzarilor, in special din cauza cresterii preturilor. Estimarile HSBC indica faptul ca piata americana de snackuri va creste cu 6% pe an din 2022 pana in 2027, iar vanzarile de gustari dulci vor urca cu 4.6% pe an in aceasta perioada.

Potrivit unui studiu, zilele cand chipsurile, bomboanele si prajiturile erau doar pentru a rontai in timp ce te uitai la televizor au apus. Desi isi doreste un stil de viata mai sanatos, Generatia Z...rontaie mai des. Aproape jumatate dintre persoanele incluse in aceasta categorie de varsta iau gustari pentru a-si imbunatati starea de spirit, in timp ce 30% apeleaza la snackuri ca un substitut pentru mesele principale. Desigur, unele dintre aceste gustari sunt pe baza de cereale integrale sau iaurturi, insa briosele si chipsurile raman si ele la mare cautare.

In aceste conditii, companiile din industria alimentara se reorganizeaza pentru a profita mai bine de cererea mare de snackuri. Spre exemplu, mai bine de un secol, fulgii de porumb glazurati au fost vedeta produselor Kellogg's. Compania pariaza insa pe snackuri de acum inainte si tocmai si-a separat activitatea in doua entitati, sub numele de WK Kellogg Co si Kellanova. Kellanova cuprinde multe marci emblematice de snacks, printre care Pringles, Pop-Tarts si Nutri-Grain, dar si o serie de marci internationale de cereale, inclusiv Frosties, Special K si Coco Pops. Intre timp, WK Kellogg va opera in SUA, Canada si Caraibe, preluand doar brandurile de cereale de pe aceste piete, inclusiv Frosted Flakes, Raisin Bran, Rice Krispies si Corn Flakes.

Separarea Kellogg's, o reorientare spre gustari in defavoarea cerealelor, a venit la cateva saptamani dupa un alt pariu pe gustarile dintre mese. J.M. Smucker a cumparat Hostess Brands pentru 5.6 mld. USD, in incercarea de a-si extinde gama de snacks. 

Intre timp, Big Pharma mizeaza pe medicamente de slabit

In mod oarecum ciudat, pariurile companiilor alimentare pe gustari vin in conditiile in care Big Pharma mizeaza pe medicamentele pentru obezitate si diabet, cum sunt Wegovy si Ozempic de la Novo Nordisk, cu efecte promitatoare pentru perderea in greutate. Multi investitori isi pun mari sperante in viitorul acestor produse farmaceutice, dar succesul lor ar putea insemna o incetinire a vanzarilor pentru companiile care produc Oreos sau Doritos. Medicamentele, cunoscute sub numele de agonisti ai receptorilor GLP-1, suprima pofta de mancare prin imitarea unui hormon intestinal. Unii pacienti raporteaza chiar ca au dezvoltat o aversiune fata de alimentele cu un continut ridicat de zahar si grasimi - o categorie in care se regasesc inca majoritatea snackurilor.

Mai mult de 9 milioane de retete pentru acest tip de medicamente au fost prescrise in SUA in al patrulea trimestru al anului 2022, potrivit unui raport Trilliant Health. Morgan Stanley estimeaza ca numarul de pacienti care iau medicamente GLP-1 ar putea ajunge la 24 de milioane, adica aproape 7% din populatia SUA, pana in 2035. In acest caz, consumul de produse de patiserie si gustari sarate ar putea scadea cu 3% - sau chiar mai mult.

Ramane de vazut daca pariurile Big Pharma sunt mai inspirate decat cele ale Big Food sau daca biscutii cu ciocolata vor iesi invingatori. 

TOP TRENDING... GLOBAL

Noi vaccinuri: GSK si Pfizer sunt pe cale sa vanda in acest an vaccinuri impotriva RSV (virus respirator sincital) pentru adultii in varsta in valoare totala de 2 mld. USD de peste 5 ori mai mult decat se asteptau analistii, potrivit Bloomberg Intelligence.

Declin abrupt: Lira sterlina a avut, in septembrie, cea mai slaba evolutie lunara din ultimul an in raport cu dolarul american. Astfel lira sterlina a scazut cu 3.75% fata de dolar pe parcursul lunii, inregistrand un declin nemaiintalnit de la sfarsitul verii trecute. De asemenea, moneda britanica a scazut luna trecuta cu 1.26% fata de euro, inregistrand cea mai slaba performanta din decembrie 2022.

EVs: Producatorul de masini electrice Rivian a anuntat livrari peste asteptarile pietei pentru trimestrul al treilea, in conditiile in care a accelerat productia. Start-up-ul a declarat ca este pe cale sa produca 52,000 de vehicule in 2023 - o tinta pe care a majorat-o in august de la 50,000 de vehicule, pe masura ce blocajele din lantul de aprovizionare s-au atenuat.

TOP TRENDING... LA BVB

Unicorn la birou:  Fintech-ul americano-irlandez Stripe contracteaza 1.000 mp in birourile The One din proiectul One Cotroceni Park din Capitala. Potrivit ZF, in centrul de tehnologie din Bucuresti vor putea lucra circa 100 de oameni.

Crestere: Vanzarile intermediate de platforma 2Performant Network (2P) in al treilea trimestru din 2023 au avut o valoare totala de 33.5 mil. EUR fara TVA,  in crestere anuala cu 38%. Acestea au generat comisioane in valoare de 2 mil. EUR, plus 31% fata de aceeasi perioada din 2022.  

STIAI CA?

Chipsurile au fost inventate in 1853 de un bucatar din New York care incerca sa multumeasca un client, suparat de grosimea cartofilor prajiti. Nu e de mirare ca mancam chipsuri cand suntem indispusi, au fost inventate special pentru oameni imbufnati.