Evolutia turismului - 05 aprilie 2024: Diferență între versiuni
Admin (discuție | contribuții) (Pagină nouă: Sosirile in structurile de primire turistica cu functiuni de cazare au crescut cu 4.2% in luna februarie comparativ cu anul trecut, in timp ce innoptarile au avut o dinamica pozitiva de 5.2%. La punctele de frontiera, sosirile vizitatorilor straini au crescut cu 7.5% in luna februarie fata de aceeasi perioada din 2023. (Sursa: [https://insse.ro/cms/sites/default/files/com_presa/com_pdf/turism02r24.pdf INS]) == Noua emisiune de titluri Fidelis == In perioada 8-17 aprilie, Mi...) |
(Nicio diferență)
|
Versiunea de la data 6 aprilie 2024 08:00
Sosirile in structurile de primire turistica cu functiuni de cazare au crescut cu 4.2% in luna februarie comparativ cu anul trecut, in timp ce innoptarile au avut o dinamica pozitiva de 5.2%. La punctele de frontiera, sosirile vizitatorilor straini au crescut cu 7.5% in luna februarie fata de aceeasi perioada din 2023. (Sursa: INS)
Noua emisiune de titluri Fidelis
In perioada 8-17 aprilie, Ministerul Finantelor deruleaza o noua emisiune de titluri de stat Fidelis, adresata investitorilor persoane fizice, cu dobanzi care ajung pana la 7%. Astfel, cele 5 transe pentru care subscrierile incep de luni, au dobanzi de 6% pentru cele scadente in 2025 si 6.85% pentru titlurile cu scadenta in 2027, donatorii de sange benficiind de o dobanda de 7%. Totodata, pentru titlurile de stat denominate in EUR, dobanzile sunt de 4% pentru cele scadente in aprilie 2025 si 5% pentru titlurile scadente in aprilie 2029. (Sursa: ZF)
BCE exprima incredere privind temperarea inflatiei
Banca Centrala Europeana (BCE) este tot mai increzatoare in scaderea inflatiei pana la tinta de 2%, pregatind astfel terenul pentru reducerea dobanzii de referinta incepand cu luna iunie 2024. In cadrul sedintei de joi, factorii de decizie au concluzionat ca rata de crestere a preturilor s-a atenuat conform asteptarilor, in timp ce presiunile salariale s-au temperat. In deciziile viitoare privind politica monetara, un factor important va fi reprezentat de deciziile FED privind dobanda de referinta. (Sursa: Reuters)
Malaezia, destinatia preferata
Malaezia a devenit un punct de atractie pentru fabricile de semiconductori din cauza tensiunior dintre SUA si China, care determina companiile sa isi diversifice operatiunile. Intel, GlobalFoundries si Infineon sunt unii dintre producatorii de cipuri care au infiintat sau si-au extins operatiunile in Malaezia in ultimii ani. Tara detine 13% din piata mondiala a serviciilor de ambalare, asamblare si testare a cipurilor, conform ultimelor date publicate la mijlocul lunii februarie. (Sursa: CNBC)
DN Agrar Group (DN)
DN Agrar a informat actionarii cu privire la cantitatea de lapte livrata in primele 3 luni ale anului 2024. Comparativ cu aceeasi perioada din 2023, compania a inregistrat o crestere de 18% a acestui indicator. Per total, cantitatea de lapte livrata s-a apropiat de 16 milioane de litri, comparativ cu doar 13.5 milioane de litri in primul trimestru din 2023. (Sursa: BVB)
ONE UNITED PROPERTIES (ONE)
Dezvoltatorul imobiliar One United Properties, a incheiat un memorandum de intelegere cu CPI Property Group, unul dintre cei mai mari proprietari de real estate din Europa, cu privire la achizitionarea unui teren de 21 de hectare situat in apropierea parcului Carol din Bucuresti. Compania planuieste sa dezvolte un cartier cu aproximativ 5,000 de unitati rezidentiale, destinat nivelului superior al pietei de masa din Bucuresti. Prima faza a proiectului ar urma sa fie finalizata in 2028. (Sursa: ZF)
OIL TERMINAL S.A. (OIL)
De la publicarea rezultatelor financiare din 14 februarie, Oil Terminal a inregistrat o depreciere cu 5.7% a pretului actiunilor. Capitalizarea bursiera s-a redus cu 22.5 mil. RON, la 370.15 mil. RON. Compania si-a bugetat, pentru anul in curs, venituri totale si profit in crestere cu 10.3% si respectiv, 9.8%. (Sursa: ZF)
Alphabet Inc. - clasa A (US.GOOGL)
Compania mama a Google, Alphabet, ia in considerare posibilitatea de a percepe taxe pentru functiile premium ale motorului sau de cautare bazat pe inteligenta artificiala. Aceasta miscare, o premiera pentru produsele de baza ale Google, are ca scop consolidarea prezentei sale in spatiul competitiv al inteligentei artificiale. Serviciile premium ar putea include functii de cautare cu AI alaturi de ofertele de abonament existente. In ciuda acestei potentiale schimbari, Google da asigurari ca motorul sau de cautare traditional va ramane gratuit cu reclame. Acesta se confrunta cu concurenta din partea OpenAI si Microsoft in sectorul AI. (Sursa: Reuters)
Apple Inc. (US.AAPL)
Apple exploreaza robotica personala, inclusiv un robot mobil si un dispozitiv de masa pentru locuinte. Aceasta potentiala schimbare are ca scop diversificarea surselor de venit in contextul in care unele proiecte au fost abandonate, iar altele avanseaza lent, cum ar fi ochelarii pentru realitate mixta. Condus de ingineri si supravegheat de directori, efortul rezida in cadrul diviziilor de hardware și AI ale Apple. Investitorii au manifestat un interes prudent, actiunile Apple crescand usor, iar iRobot cunoscand o scurta creștere. (Sursa: Bloomberg)
Bank of America Corporation (US.BAC)
Bank of America se confrunta cu pierderi nerealizate semnificative, de peste 110 mld. USD, in portofoliul sau de obligatiuni pastrate pana la scadenta, ca urmare a cresterii randamentelor obligatiunilor. In ciuda planurilor de a pastra aceste active pana la scadenta, pierderile pot persista. Aceste pierderi nu afecteaza in mod direct capitalul sau veniturile conform normelor contabile. Cu toate acestea, unii investitori ajusteaza capitalul luand in considerare pierderile reale. Portofoliul de obligatiuni cu randament scazut al bancii afecteaza marja neta de dobanda a acesteia, pe fondul cresterii costurilor depozitelor si al randamentelor de piata de peste 5%. (Sursa: Barron’s)