Un deficit comercial mai mic in T1 2023 - 13 mai 2024: Diferență între versiuni

De la TradeVille.ro wiki
(Pagină nouă: In luna martie 2024, exporturile au scazut cu 9.8% fata de perioada similara a anului precedent, insumand 7,904.1 mil. EUR, in timp ce importurile au totalizat 10,452.5 mil. EUR, implicand o scadere de 6.7%. Astfel, deficitul balantei comerciale a fost, in primele 3 luni ale anului, mai mic fata de aceeasi perioada a anului 2023, ajungand la 6,699 mil. EUR (-1.5%). (Surse: [https://insse.ro/cms/sites/default/files/com_presa/com_pdf/ce03r24.pdf INS];[https://www.zf.ro/evenimen...)
 
(Nicio diferență)

Versiunea curentă din 14 mai 2024 09:00

In luna martie 2024, exporturile au scazut cu 9.8% fata de perioada similara a anului precedent, insumand 7,904.1 mil. EUR, in timp ce importurile au totalizat 10,452.5 mil. EUR, implicand o scadere de 6.7%. Astfel, deficitul balantei comerciale a fost, in primele 3 luni ale anului, mai mic fata de aceeasi perioada a anului 2023, ajungand la 6,699 mil. EUR (-1.5%). (Surse: INS;ZF)

Estimari in cazul unei recesiuni in Romania[edit | ]

Analistii de la JP Morgan si Fitch Ratings afirma ca, in cazul unei recesiuni care ar putea veni in Romania ca urmare a riscurilor existente la nivel global, deficitul bugetar ar putea creste mult peste nivelul prognozat, de 5-6% din PIB. Nivelul pana la care ar putea creste este comparabil cu cel din timpul crizei din 2009, de 8.3% din PIB, sau din timpul pandemiei din 2020, de 9.2% din PIB. (Sursa: Economica.net)

Marea Britanie iese din recesiune[edit | ]

Produsul Intern Brut al Marii Britanii a crescut cu 0.6% in primul trimestru, economia reusind sa iasa astfel din recesiune. Prin comparatie, analistii se asteptau la o crestere de doar 0.4%. Marea Britanie a intrat intr-o usoara recesiune in a doua jumatate a anului 2023, pe masura ce inflatia persistenta a continuat sa afecteze economia. (Sursa: CNBC)

SUA ia locul Chinei in relatia cu Germania[edit | ]

​Dupa multi ani in care China a fost principalul partener comercial al Germaniei, SUA pare sa preia discret acest rol, odata cu scurgerea timpului, in 2024. Exporturile si importurile intre Germania si SUA au totalizat 63 mld. EUR, in primele 3 luni din 2024, in timp ce comertul dintre Germania si China a fost putin sub 60 mld. EUR, potrivit CNBC. Aceasta schimbare este rezultatul mai multor factori: cresterea puternica in SUA care a stimulat cererea de produse germane, scaderea cererii interne in China si cresterea capacitatii Chinei de a produce bunuri pe care le importa anterior din Germania (in special masini). (Sursa: CNBC)

BITTNET SYSTEMS SA BUCURESTI (BNET)[edit | ]

Bittnet a incheiat primele 3 luni din 2024 cu o pierdere neta de 9.7 mil. RON, de 3.6 ori mai mare decat rezultatul negativ inregistrat in aceeasi perioada a anului precedent, ca rezultat al scaderii cu 18% a veniturilor grupului din contractele cu clientii. Acestea din urma au totalizat 44.1 mil. RON. Managementul este, insa, increzator ca va putea atinge bugetul propus pentru anul 2024, dat fiind faptul ca, istoric, trimestrul 1 genereaza maximum 15% din veniturile anuale ale companiei, iar primul semestru, aproximativ 35%. Actiunile Bittnet s-au depreciat cu 11.51% de la inceputul anului pana in prezent. (Sursa: ZF)

BANCA TRANSILVANIA S.A. (TLV)[edit | ]

Banca Transilvania a raportat, la finalul primului trimestru din 2024, un profit net individual de 913 mil. RON, in crestere cu 35% fata de T1 2023, in timp ce veniturile operationale s-au majorat cu 32%, ajungand la 1.9 mld. RON. La finalul trimestrului, activele bancii insumau 167.6 mld. RON, in crestere cu aproape 4% fata de finalul anului 2023. La nivelul intregului grup, profitul net a totalizat 1.1 mld. RON (+31%), in timp ce veniturile au ajuns la 2.2 mld. RON (+29%). In 2024, pretul actiunilor bancii s-a apreciat cu 20.16%. (Sursa: ZF)

AEROSTAR S.A. (ARS)[edit | ]

Aerostar a raportat o cifra de afaceri de 155.3 mil. RON, in primul trimestru al acestui an, in crestere cu 24.5%, cu venituri din exploatare in crestere, de la 140 mil. RON in T1 2023, la 167 mil. RON in T1 2024. Totodata, profitul net a scazut cu 16.4%, pana la 25 mil. RON. Compania a vandut produse si servicii pe piata interna in valoare de 27.3 mil. RON, iar pe piata externa, de 127,988 RON, in Europa observandu-se o crestere a procentului de vanzari la export. (Surse: BVB;ZF)

IHUNT TECHNOLOGY IMPORT-EXPORT S.A. (HUNT)[edit | ]

iHunt a semnat cu parteneriat strategic cu MAM Bricolaj, cu scopul de a-si extinde prezenta offline. Aceasta colaborare aduce produsele iHunt in magazinele fizice ale MAM Bricolaj, oferind clientilor oportunitatea de a interactiona direct cu acestea si de a beneficia de consultanta specializata in timp real. iHunt se va concentra in special pe segmentul de ingrijire a casei si gradinii. (Sursa: BVB)

OMV PETROM S.A. (SNP)[edit | ]

​OMV Petrom a informat piata cu privire la semnarea unui acord cu Saint-Gobain, prin care compania va furniza, pentru urmatorii cinci ani, aproximativ 800 GWh de energie verde in toate locatiile Saint-Gobain din Romania, contribuind astfel la obiectivele de decarbonizare ale acesteia. Livrarile vor incepe in ianuarie 2026, iar energia va fi obtinuta din surse eoliene si fotovoltaice.​ (Surse: BVB;ZF)

Sanofi SA (FR.SAN)[edit | ]

Novavax a anuntat semnarea unui acord cu Sanofi pentru a comercializa vaccinul anti-Covid incepand de anul viitor si pentru a dezvolta vaccinuri combinate care sa vizeze coronavirusul si gripa. Partea din acord permite Sanofi sa utilizeze vaccinul anti-Covid al Novavax si tehnologia sa de vaccin de baza, adjuvantul Matrix-M, pentru a dezvolta noi produse de vaccin. Sanofi va plati companiei Novavax un plafon initial de 500 mil. USD si pana la 700 mil. USD pentru etapele de dezvoltare, reglementare si lansare. Sanofi va detine, de asemenea, o participatie de sub 5% in Novavax. (Sursa: CNBC)

Taiwan Semiconductor Manufacturing Co Ltd (US.TSM)[edit | ]

Taiwan Semiconductor Manufacturing a inregistrat o crestere de 60% a vanzarilor in aprilie, ajungand la 236 mld. USD TWD (7.3 mld. USD), pe fondul cererii sustinute pentru inteligenta artificiala si inceputul unei redresari in electronica de consum. Cu o luna in urma, compania a inregistrat o crestere cu 34.3% a vanzarilor. TSMC a aprobat un dividend de 4 TWD/actiune. (Sursa: Bloomberg)

Oklo Inc. (US.OKLO)[edit | ]

Oklo Inc., dezvoltator de sisteme nucleare avansate, al carui presedinte este Sam Altman, CEO-ul OpenAI, a debutat vineri pe New York Stock Exchange, sub simbolul OKLO. Compania, care nu genereaza in prezent venituri, a devenit publica printr-o companie de achizitie cu scop special (SPAC), numita AltC Acquisition Corp., fondata si condusa de Altman. Imediat dupa listare, actiunile companiei au scazut cu 54%, ajungand la 8.45 USD, evaluarea companiei ridicandu-se la aproximativ 364 mil. USD. Altman a investit in Oklo in 2015 si a devenit presedinte, afirmand ca este “jucatorul cel mai bine pozitionat pentru a urmari comercializarea solutiilor avansate de energie prin fisiune nucleara”. (Sursa: CNBC)