Trendul se mentine - 30 mai 2024: Diferență între versiuni
Admin (discuție | contribuții) (Pagină nouă: Bursa locala a atins un nou maxim, la mijlocul acestei saptamani, dupa o apreciere de 3% in 3 sedinte de tranzactionare. Piata locala trece astfel printr-una dintre cele mai bune serii de cresteri inregistrate in acest an. Doua dintre motivele care stau la baza acestei dinamici sunt Fondurile de Pensii care continua sa achizitioneze lunar actiuni ale companiilor din indicele BET si intrarile nete de capital in fondurile de actiuni cu expunere pe piata locala. (Sursa: [https:/...) |
(Nicio diferență)
|
Versiunea de la data 31 mai 2024 08:00
Bursa locala a atins un nou maxim, la mijlocul acestei saptamani, dupa o apreciere de 3% in 3 sedinte de tranzactionare. Piata locala trece astfel printr-una dintre cele mai bune serii de cresteri inregistrate in acest an. Doua dintre motivele care stau la baza acestei dinamici sunt Fondurile de Pensii care continua sa achizitioneze lunar actiuni ale companiilor din indicele BET si intrarile nete de capital in fondurile de actiuni cu expunere pe piata locala. (Sursa: ZF)
Fondurile mutuale raman atractive
Aproximativ 20,000 de romani au investit in fondurile mutuale in luna aprilie, o crestere de 3.1% fata de luna precedenta. Comparativ cu sfarsitul anului trecut, se observa o crestere de 78,150 de investitori, echivalent cu 13.3%. Cei mai multi dintre investitori au ales fondurile de obligatiuni si instrumente cu venit fix. (Sursa: ZF)
Vesti bune din partea FMI
Fondul Monetar International si-a majorat, in cursul zilei de ieri, prognza privind cresterea economica a Chinei din acest an la 5%, de la 4.6% anterior, datorita rezultatelor economice obtinute in primul trimestru si a recentelor masuri politice. Economia Chinei a inregistrat o crestere peste asteptari, de 5.3%, in T1, fiind sustinuta de exporturile puternice. FMI considera ca recentele masuri politice pentru sectorul imobiliar sunt binevenite, dar ca este nevoie de actiuni mai cuprinzatoare. (Sursa: CNBC)
Pericol la orizont?
Saptamana trecuta, celebrul indicator Hindenburg Omen a fost declansat conform directorului de la site-ul de specialitate StockChart.com. Acest indicator ia in considerare procentul de companii din piata care ating maximele si minimele ultimelor 52 de saptamani, alaturi de alti indicatori de amploare, pentru a evalua potentialul unei prabusiri a cotatiilor. Acest indicator a prezis cu succes crahurile din 1987 si 2008. Cu toate acestea, indicatorul a semnalat cu exactitate o scadere semnificativa in mai putin de 30% dintre cazuri. (Sursa: CNBC)
Norofert S.A (NRF)
Producatorul de ingrasaminte organice, Norofert, a incheiat T1 2024 cu o cifra de afaceri de 11.7 mil. RON, in scadere cu 10% fata de T1 2023, in principal, datorita conditiilor dificile de piata. Rezultatul operational s-a diminuat semnificativ (-73.2% vs T1 2023), din cauza cresterii costurilor operationale, in special cele cu materialele si de personal. Rezultatul net la finalul primelor 3 luni din 2024 s-a diminuat cu 99.9%, pana la 1,414 RON. (Sursa: BVB)
FORT S.A. (4RT)
Compania de securitate cibernetica, Fort, parte a grupului Bittnet, va conovca AGA in data de 2 iulie 2024, printre principalele puncte pe ordinea de zi numarandu-se propunerea de distribuire a sumei de 1 mil. RON sub forma de dividende. Data de inregistrare este propusa a fi 13 iulie 2024, iar data platii, 20 iuie 2024. Dividendul brut pe actiune este de 0.99RON, ceea ce , la pretul de inchidere din data de 29 mai 2024 indica un randament de 2.14%. (Sursa: BVB)
ONE UNITED PROPERTIES (ONE)
Conducerea ONE United Properties informeaza piata despre evolutia vanzarilor in cadrul dezvoltarii One Lake District. In decursul primului an, un total de 620 de apartamente si locurile de parcare aferente au fost pre-vandute clientilor, reprezentand 80% din unitatile disponibile in Faza 1. Compania anunta inceperea vanzarilor pentru Faza 2, care va cuprinde peste 860 de unitati locative si locurile de parcare aferente, avand o valoare bruta de dezvoltare de peste 150 mil. EUR. Termenul de finalizare este trimestrul 3 din 2026. (Sursa: BVB)
2PERFORMANT NETWORK (2P)
Conducerea 2Performant Network a informat piata cu privire la faptul ca Directorul General Dorin Boerescu a acceptat cu efect imediat demisia Cristinei Angelescu, recent numita in pozitia de Chief Operating Officer. Conducerea interimara a echipei operationale va fi asigurata de Gabriel Bonciu, Client Service Director. (Sursa: BVB)
TERAPLAST SA (TRP)
Grupul TeraPlast a anuntat, in cursul acestei saptamani, preluarea a doua fabrici din Ungaria ale grupului austriac Freiler, pe care fima autohtona le-a cumparat la inceputul acestui an. CEO-ul Freiler Group a declarat ca negocierile cu TeraPlast au inceput in urma cu doi an de zile, Ungaria fiind considerata un proiect de importanta strategica. TeraPlast a fost cumparatorul preferat de grupul austriac datorita pozitiei solide si a istoricului de afaceri. (Sursa: ZF)
S.P.E.E.H. HIDROELECTRICA S.A. (H2O)
Hidroelectrica a propus o rectificare a bugetului pentru anul 2024, in urma ieftinirii energiei si cresterii cheltuielilor. Astfel, profitul net este estimat la 4.15 mld. RON, in scadere cu 14.2% fata de bugetul aprobat anterior si in scadere cu 34.4% comparativ cu rezultatul anului trecut. Dupa publicarea informatiilor, pretul actiunilor Hidroelectrica erau in scadere cu peste 2%. (Sursa: ZF)
Tencent Holdings Ltd (OTC) (US.TCEHY)
Lansarea Dungeon & Fighter Mobile de la Tencent Holdings este estimata sa genereze venituri de peste 140 mil. USD in prima saptamana in China. De la lansare, jocul a adus incasari de 63 mil. USD doar de pe App Store, si a fost cel mai descarcat si cel mai bine vandut joc in ultima saptamana in China, cu 2.6 mil. de descarcari pe iPhone-uri. (Sursa: Bloomberg)
Apple Inc. (US.AAPL)
Apple va deschide primul sau magazin in Malaezia luna viitoare, continuand astfel extinderea vanzarilor in Asia, in afara Chinei. Magazinul va fi situat in mall-ul The Exchange TRX din Kuala Lumpur si se va deschide pe 22 iunie. Compania are deja magazine in alte locatii din Asia, inclusiv in Singapore si Thailanda. In majoritatea Asiei de Sud-Est, Apple concureaza cu atat cu firme chinezesti, precum Xiaomi si Oppo, cat si cu coreenii de la Samsung. (Sursa: CNBC)