Piata chiriilor - 31 iulie 2024: Diferență între versiuni

De la TradeVille.ro wiki
(Pagină nouă: In prima jumatate a anului 2024, piata de inchirieri de birouri din Romania a fost dominata de Bucuresti, care a acoperit 84% din volumul total tranzactionat, conform Fortim Trust Advisors. S-au inchiriat in total 205,853 mp de birouri moderne, cu 0.2% mai mult decat in aceeasi perioada a anului trecut. Cererea in Bucuresti a provenit, majoritar, din sectorul IT&C si educatie privata, cu Genesis College inchiriind 10,000 mp pentru reconversie in spatii educationale. Cluj-Napo...)
(Nicio diferență)

Versiunea de la data 1 august 2024 08:00

In prima jumatate a anului 2024, piata de inchirieri de birouri din Romania a fost dominata de Bucuresti, care a acoperit 84% din volumul total tranzactionat, conform Fortim Trust Advisors. S-au inchiriat in total 205,853 mp de birouri moderne, cu 0.2% mai mult decat in aceeasi perioada a anului trecut. Cererea in Bucuresti a provenit, majoritar, din sectorul IT&C si educatie privata, cu Genesis College inchiriind 10,000 mp pentru reconversie in spatii educationale. Cluj-Napoca a inregistrat o crestere de cinci ori a suprafetei inchiriate, in timp ce Timisoara a vazut o scadere a cererii. (Sursa: ZF)

Un an dupa listare

Listarea Hidroelectrica (H2O), in iulie 2023, si atingerea unor maxime istorice la BVB au atras 38,384 de investitori noi in fondurile locale de actiuni, in ultimele 12 luni, marcand o crestere de 64.4%, si ducand numarul total la 98,008, conform datelor Asociatiei Administratorilor de Fonduri. Activele nete administrate de cele 24 de fonduri de actiuni au crescut cu 77.7% (2.4 mld. RON), totalizand 5.5 mld. RON. In aceeasi perioada, indicele BET al bursei a crescut cu 46.2%, iar indicele BET-BK al investitorilor institutionali a avansat cu 44.3%. (Sursa: ZF)

PIB peste asteptari in zona euro

Economia zonei euro a crescut cu 0.3%, in al doilea trimestru al anului 2024, depasind asteptarile economistilor de 0.2%, conform datelor oficiului de statistica al Uniunii Europene. Aceasta crestere marcheaza o recuperare precauta dupa ce regiunea a experimentat o recesiune tehnica in a doua jumatate a anului 2023. PIB-ul Germaniei a scazut neasteptat cu 0.1%, in timp ce Irlanda a inregistrat cea mai mare crestere, de 1.2%. Franta, a doua cea mai mare economiei a zonei euro, a avut o crestere a PIB-ului de 0.3%. (Sursa: CNBC)

Economia Germaniei a scazut

Economia germana a scazut in mod neasteptat cu 0.1% in al doilea trimestru, dupa ce a evitat la limita recesiunea la inceputul anului. Analistii prevazusera o crestere de 0.1%. Inflatia in Germania ramane un motiv de ingrijorare, cu rate variate intre regiuni, cum ar fi cresterea din Renania de Nord-Westfalia la 2.3%, in iulie, de la 2.2% in iunie. (Sursa: Reuters)

Premier Energy PLC (PE)

Premier Energy a anuntat finalizarea tranzactiei cu Iberdrola pentru achizitia parcului eolian Mihai Viteazu, care are o productie neta anuala estimata de 165 GWh. Valoarea tranzactiei se ridica la 88 mil. EUR. Prin aceasta achizitie, Grupul si-a dublat puterea detinuta de productie a energiei din surse eoliene. Premier Energy are in prezent peste 1,000 MW capacitate de generare a energiei regenerabile in proprietate, management sau dezvoltare. (Sursa: BVB)

VISUAL FAN S.A. - ALLVIEW (ALW)

Visual Fan a anutat aprobarea, in cadrul AGA din 26 iulie, distributiei unui dividend brut de 0.6 RON/aciune din profitul nerepartizat aferent anului 2023. Data de inregistrare a fost aprobata pe 16 auguts si data platii – pe 23 august. Raportat la ultimul pret de inchidere, randamentul dividendelor este de 4%. (Sursa: BVB)

ROCA INDUSTRY HOLDINGROCK1 S.A. (ROC1)

Actiunile holdingului Roca Industry sunt in scadere cu aproape 13% de la inceputul anului, cotatia osciland intr-un canal lateral care se intinde inca din noiembrie 2023. Un suport important se gaseste in jurul valorii de 8 RON, in timp ce cea mai mare rezistenta se situeaza in jurul valorii de 9.5 RON. (Surse: BVB;TradingView)

TERAPLAST SA (TRP)

Actiunile TeraPlast au reusit, in acest an, sa recupereze din pierderile inregistrate in anul anterior la bursa, inregistrand o crestere de 5.24% YTD, cu o valoare totala a tranzactiilor care se ridica la aproximativ 80 mil. RON. Pretul se situeaza, in prezent, in jurul mediei mobile simple de 200 de zile, cel mai important suport situandu-se la 0.535 RON, in timp ce nivelul de rezistenta se gaseste in jurul a 0.57 RON. (Surse: BVB;TradingView)

S.N. NUCLEARELECTRICA S.A. (SNN)

Nuclearelectrica, operatorul centralei nucleare de la Cernavoda, planuieste sa construiasca o unitate de productie de energie pe gaze naturale de cel putin 100 MW, pe langa proiectele majore de retehnologizare a reactorului 1 si construirea reactoarelor 3 si 4. Compania argumenteaza ca decalajul dintre productia interna si consumul de energie ofera oportunitatea de a investi in noi capacitati de productie. (Sursa: Profit.ro)

RAIFFEISEN BANK - OBLIGATIUNI 2026 (RBRO26)

Raiffeisen Bank Romania a incheiat primul semestru din 2024 cu un profit net de 820 mil. RON, in scadere cu 6.17% fata perioada similara de anul trecut. Activele totale au crescut cu 12%, ajungand la 74 mld. RON. Depozitele au urcat cu 9%, iar creditele acordate clientilor au atins 40.9 mld. RON. Digitalizarea a avut un impact major, cu o crestere de 300% a conturilor deschise prin aplicatia de mobile banking. (Sursa: ZF)

British Petroleum (UK.BP)

BP a raportat un profit net de 2.8 mld. USD, pentru al doilea trimestru, depasind asteptarile analistilor, si a majorat dividendul cu 10%, acesta ajungand la 0.8 USD/actiune. Compania a mentinut programul de rascumparare a actiunilor, in valoare de 1.75 mld. USD, si a redus datoria neta de 22.6 mld. USD, in ciuda inregistrarii unei deprecieri de 1.5 mld. USD datorata reducerii operatiunilor rafinariei din Germania. Actiunile BP au crescut cu 2%, reflectand increderea investitorilor, in contextul presiunilor de a creste investitiile in sectorul petrol si gaze si de a reduce initiativele ecologice. Aceasta performanta se diferentiaza de evolutiile mai favorabile ale actiunilor rivalilor Shell si Exxon Mobil. (Sursa: CNBC)

Delta Air Lines Inc (US.DAL)

Delta Air Lines l-a angajat pe renumitul avocat David Boies pentru a solicita daune de la CrowdStrike si Microsoft, dupa o intrerupere, din 19 iulie, cauzata de infama actualizare de software de la CrowdStrike, care a provocat intreruperea sistemelor Microsoft, ducand la anularea a mii de zboruri. Delta estimeaza pierderi intre 350 si 500 mil. USD si are peste 176,000 de cereri de rambursare. Incidentul a dus la o scadere considerabila a valorii actiunilor CrowStrike. (Sursa: CNBC)