Scadere de 2.6% pentru resursele nationale de energie - 15 octombrie 2024: Diferență între versiuni

De la TradeVille.ro wiki
(Pagină nouă: In primele 8 luni din 2024, resursele de energie primara au scazut cu 2.6%, iar cele de energie electrica au scazut cu 0.9%, fata de perioada similara a anului trecut. Principalele surse de energie primara au totalizat 21,350.4 mii tone echivalent petrol (tep), in timp ce resursele de energie electrica au insumat 43,992.5 mil. kWh. (Sursa: [https://insse.ro/cms/sites/default/files/com_presa/com_pdf/energie08r24.pdf INS]) == Productia industriala, in scadere de la inceputul a...)
(Nicio diferență)

Versiunea de la data 16 octombrie 2024 09:00

In primele 8 luni din 2024, resursele de energie primara au scazut cu 2.6%, iar cele de energie electrica au scazut cu 0.9%, fata de perioada similara a anului trecut. Principalele surse de energie primara au totalizat 21,350.4 mii tone echivalent petrol (tep), in timp ce resursele de energie electrica au insumat 43,992.5 mil. kWh. (Sursa: INS)

Productia industriala, in scadere de la inceputul anului

In luna august, productia industriala a scazut cu 12.8% fata de luna precedenta, ca serie bruta, in timp ce, fata de luna august 2023, scaderea a fost de 4.3%. De la inceputul anului, scaderea a fost de 2%, ca serie bruta, fiind determinata de diminuarea productiei in cele 3 sectoare industriale: productia si furnizarea de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat (-5.5%), industria prelucratoare (-1.6%) si industria extractiva (-0.6%). (Sursa: INS)

Exporturile si importurile Chinei, cifre sub asteptari

Exporturile si importurile Chinei au fost sub asteptari in septembrie, ridicand ingrijorari cu privire la unul dintre putinele puncte pozitive ale economiei. Datele vamale au aratat ca exporturile au crescut cu 2.4% in septembrie fata de anul trecut, in timp ce importurile au crescut cu 0.3%. Analistii se asteptau, insa, la o crestere mai rapida: +6% pentru exporturi si +0.9% pentru importuri. (Sursa: CNBC)

Divergente pentru prognozele trimestriale

Datele compilate de Bloomberg Intelligence arata ca analistii se asteapta ca firmele din S&P 500 sa raporteze o crestere a profiturilor de 4.2% in al treilea trimestru, comparativ cu anul trecut, in scadere fata de o prognoza de 7% din mijlocul lunii iulie. Pe de alta parte, indicatiile companiilor sugereaza o crestere de aproximativ 16%. Aceasta divergenta este „neobisnuit de mare”, iar perspectivele semnificativ mai puternice sugereaza ca „companiile ar trebui sa depaseasca usor asteptarile”, spun specialistii. (Sursa: Bloomberg)

S.P.E.E.H. HIDROELECTRICA S.A. (H2O)

Hidroelectrica a publicat aseara indicatorii operationali cheie, in varianta preliminara, aferenti trimestrului trei din 2024. Astfel, productia de energie electrica neta a scazut cu 20% fata de T3 2023, din cauza scaderilor inregistrate pe ambele segmente: cea din surse hidro a scazut cu 20% pana la 2,709 GWh, iar cea din surse eoliene a scazut cu 21%, pana la 9 GWh. Totodata, achizitia de energie electrica a scazut cu 51%, pana la 237 GWh, fata de 480 GWh inregistrati in perioada similara a anului precedent. (Sursa: BVB)

ONE UNITED PROPERTIES (ONE)

One United Properties intentioneaza sa construiasca 5,000 de locuinte accesibile pe fosta platforma Rocar, intr-o zona situata intre Ferentari si Eroii Revolutiei. Proiectul, denumit preliminar One City District, va include, pe langa locuinte, facilitati precum scoli, gradinite, retail si entertainment. Terenul de 21 de hectare a fost achizitionat de la CPI Property Group Romania, iar pretul vizat pentru locuinte este intre 1,300 – 1,500 EUR/mp. (Sursa: ZF)

S.N. NUCLEARELECTRICA S.A. (SNN)

Analistii BRK Financial Group au stabilit un pret tinta de 48.2 RON pentru actiunile Nuclearelectrica si o recomandare de pastrare, estimand un randament de 12% fata de pretul curent. Nuclearelectrica se tranzactioneaza la un P/E de 9.2x, sub media de 12.5x a companiilor similare, din cauza incertitudinilor privind retehnologizarea Unitatii 1 si dezvoltarea unitatilor 3 si 4, care necesita un CAPEX de 7 mld. EUR. (Sursa: ZF)

Delta Air Lines Inc (US.DAL)

Delta Air Lines a suspendat serviciul de masa calda in peste 200 de zboruri de pe Aeroportul Metropolitan Wayne County din Detroit din cauza unei „probleme de siguranta alimentara” la unitatea sa de catering, afectand zborurile pe parcursul mai multor zile. Desi nu au fost raportate cazuri de imbolnavire in randul clientilor sau angajatilor, Delta a intrerupt operatiunile la bucataria afectata si a dispus furnizarea de hrana calda de la alte unitati. Pasagerii afectati au primit compensatii sub forma de mile de calator frecvent sau vouchere de calatorie. Acest incident urmeaza unei situatii similare din iulie, cand un zbor Detroit-Amsterdam a fost deviat din cauza puiului stricat servit la bord. (Sursa: CNBC)

NVIDIA Corp. (US.NVDA)

Actiunile Nvidia se apropie de un nivel record si ar putea depasi, in curand, Apple ca cea mai valoroasa companie din lume. Evaluata in prezent la 3,300 mld. USD, Nvidia se afla la doar 150 mld. USD sub capitalizarea de piata de 3,460 mld. USD a Apple. Pentru a depasi Apple, pretul actiunilor Nvidia ar trebui sa creasca pana la 141.04 USD/actiune, presupunand ca actiunile Apple raman stabile. Actiunile Nvidia au crescut cu 172% in acest an, alimentate de cererea puternica pentru inteligenta artificiala si semiconductori avansati, depasind semnificativ performantele S&P 500 si Nasdaq Composite. In ciuda preocuparilor legate de o evaluare ridicata, 93% dintre analisti inca apreciaza Nvidia ca fiind o oportunitate de cumparare. (Sursa: Barron’s)

TESLA INC. (US.TSLA)

Actiunile Tesla au crescut cu 1.6% luni, dupa ce au scazut cu 8.8% vineri, in urma evenimentului Robotaxi Day. Desi Tesla a prezentat un robotaxi si a discutat despre planurile de a lansa serviciul in 2025, evenimentul a fost lipsit de detalii privind actualizarile tehnologice, siguranta si provocarile de reglementare, lasand investitorii precauti. Tesla a prezentat, de asemenea, robotul sau umanoid, Optimus, care a starnit ingrijorari, deoarece mai multe unitati erau operate de la distanta si nu erau autonome. Acest lucru a alimentat scepticismul in randul investitorilor, contribuind la scaderea brusca a actiunilor Tesla, care au inregistrat una dintre cele mai abrupte scaderi dupa un eveniment major. (Sursa: Barron’s)

Renault SA (FR.RNO)

Accentul pus de Renault pe tehnologia hibrida low-cost, in special prin intermediul cutiei de viteze simplificate E-Tech, il ajuta sa prospere pe piata europeana a hibrizilor, vanzarile de hibrizi crescand cu 55% in primele opt luni ale anului. Acest succes ofera Renault spatiu de manevra in contextul unei tranzitii dificile catre vehiculele electrice (VE), pentru care cererea ramane scazuta si concurenta se intensifica. In timp ce hibrizii Renault ofera o alternativa mai ieftina si ecologica la motoarele traditionale cu combustie, vanzarile de vehicule electrice stagneaza, reprezentand doar 12% din vanzarile marcii. Avand in vedere apropierea impunerii limitelor mai stricte ale UE privind emisiile de CO2, Renault trebuie sa isi majoreze vanzarile de vehicule electrice pentru a ajunge la 20%, chiar daca planifica noi lansari, inclusiv Renault 4 SUV si Renault 5. (Sursa: Reuters)